Сифіліс це не весело(

Додано: 19 травня
Предмет: Біологія
54 запитання
Запитання 1

Жінка 42 років померла в післяпологовому періоді. На розтині були знайдені ознаки гнійного ендометриту, гнійний тромбофлебіт матки, множинні абсцеси легень, абсцеси нирок і селезінки, апостематозний міокардит, гнійний менінгіт. Вкажіть, яка з перелічених ознак сепсису найбільш вірогідна.

варіанти відповідей

Септикопіємія

Септицемія

Хроніосепсис

Гострий септичний ендокардит

Затяжний септичний ендокардит

Запитання 2

Чоловік 36 років знаходився в інфекційній лікарні з профузною діареєю, ознаками сепсису, падінням температури тіла. Помер від уремії. При розтині знайдено: у просвіті тонкої кишки

безкольорова рідина у вигляді рисового відвару; слизова оболонка набрякла. при мікроскопії:

повнокрів'я судин. Осередкові крововиливи, десквамація ентероцитів, гіперсекреція бокаловидних клітин та лімфо-лейкоцитарна інфільтрація слизової оболонки. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Сальмонельоз

Черевний тиф

Холерний алгід

Холерний ентерит

Холерний гастроентерит

Запитання 3

При аутопсії мужчини середнього віку виявлено множинні крововиливи на шкірі, в серозних і слизових оболонках, а також в кон'юктиві ока, потовщення нігтьових фаланг, жовтяницю, вогнища некрозу підшкірної жирової клітковини, поліпозно-виразковий ендокардит аортального клапану із перфорацією однією із стулок, склероз і деформацію інших. Гістологічно відмічено інфільтрацію лімфоцитами, гістіоцитами і макрофагами строми внутрішніх органів. Ендо- периваскуліти. Нейтрофіли y інфільтраті відсутні. Вкажіть ймовірне захворювання.

варіанти відповідей

Септичний ендокардит

Ревматизм

Атеросклеротична вада аортального клапану 

Ідіопатичний міокардит

Фібропластичний парієнтальний ендокардит

Запитання 4

У хворої через 3 дні після кримінального аборту піднялася температура до 40°C, свідомість потьмарилася. На шкірі з'явилися петехіальні крововиливи. Через 2 доби наступила смерть. Гістологічно виявлено: септичну селезінку, дистрофічні зміни, інтерстиціальне запалення в міокарді, печінці, нирках. Яка форма сепсису є найбільш вірогідною?

варіанти відповідей

Септицемія

Септикопіємія

Затяжний септичний ендокардит

Хроніосепсис

Хвороба Чорногузова

Запитання 5

 У померлого від розриву аневризми висхідного відділу аорти внутрішня поверхня аневризми з білуватими вузликами. При мікроскопії в середній оболонці аорти навколо мікросудин виявлені інфільтрати із лімфоцитів і плазмоцитів, з поодинокими гігантськими багатоядерними клітинами Пірогова-Лангханса. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Сифілітичний мезаортит

Атеросклероз

Неспецифічний аортит

Облітеруючий ендартеріїт

Вузликовий периартеріїт

Запитання 6

При розтині дитини, що страждала гнійним омфалітом, виявлені абсцеси печінки, збільшена селезінка з рясним зішкрібом пульпи, гнійний менінгоенцефаліт і гнійний виразковий коліт. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Септикопіємія

Менінгококовий менінгіт

Спленомегалія

Неспецифічний виразковий коліт

Дизентерія

Запитання 7

У хворого на хронічний цистіт у біоптаті слизової оболонки сечового міхура разом з перехідним епітелієм виявлені вогнища багатошарового плоского незрогововілого епітелію. Який процес лежить в основі зазначених змін в епітелії? 

варіанти відповідей

Гіперплазія

Гіперкератоз

Метаплазія

Дистрофія

Дисплазія

Запитання 8

Під час розтину тіла померлої в комі молодої людини, виявлено: поширений тромбоемболічний інфаркт лівої півкулі мозку, велика септична селезінка, імунокомплексний гломерулонефрит, виразки на стулках аортального клапану, що прикриті поліпоподібними тромбами з колоніями стафілококів. Яке захворювання викликало церебральну тромбоемболію? 

варіанти відповідей

Септикокіємія

Септицемія

Гострий ревматичний вальвуліт

Септичний бактеріальний ендокардит

Ревматичний тромбоендокардит

Запитання 9

При розтині тіла жінки 50 років, померлої від серцевої недостатності, знайдено дифузне збільшення щитоподібної залози. Мікроскопічно: перетворення призматичного епітелію фолікулів у циліндричний, проліферація епітелію з утворенням сосочків, розрідження колоїду та лімфоплазмоцитарна інфільтрація строми. В серці: гіпертрофія лівого шлуночка, набряк та лімфоїдна інфільтрація строми. Який діагноз найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Гострий тиреоїдит

Зоб Хашімото

Зоб Ріделя

Ендемічний зоб

Дифузний токсичний зоб

Запитання 10

У хворої, що страждала вторинним сифілісом, з'явилися вогнища депігментації шкіри у верхніх відділах спини. Назвіть патологічний процес у шкірі.

варіанти відповідей

Лейкодерма

Метаплазія

 Лейкоплакія

Дисплазія

Паракератоз

Запитання 11

У тканині печінки виявлено округле утворення діаметром 0.5 см. Мікроскопічно воно має наступну будову: у центрі—некротичні маси, їх оточує грануляційна тканина з наявністю у її складі плазматичних, лімфоїдних клітин і кровоносних судин з явищами васкуліту. Який діагноз необхідно поставити на підставі даних мікроскопії?

варіанти відповідей

Солітарна гума печінки.

Солітарна аденома печінки.

Солітарна лепрома печінки.

Хронічний абсцес печінки.

Рак печінки.

Запитання 12

Чоловік 38-ми років загинув при спробі підйому ваги. Розвинувся колаптоїдний стан. На аутопсії виявлений розрив обширної аневризми грудного відділу аорти. Протягом життя страждав вісцеральним сифілісом. Який патологічний процес в даному випадку обумовив зменшення міцності стінки аорти, її розширення і розрив.

варіанти відповідей

Зникнення еластичних волокон.

Зникнення колагенових волокон.

Атрофія м'язового шару.

Зміни інтими по типу "шагреневої шкіри".

Новоутворення судин.

Запитання 13

Чоловік 56 років, помер раптово. При розтині — розрив аневризми висхідного відділу аорти. На інтимі — білясті горбки з рубцевими втягненнями. Гістологічно в стінці — скупчення лімфоїдних і плазматичних клітин, гігантських клітин типу Пирогова-Лангханса, фібробластів, дрібні вогнища некрозів. Еластичні волокна середньої оболонки зруйновані, в ній визначаються поля сполучної тканини. Яке захворювання спричинило виникнення аневризми?

варіанти відповідей

Атеросклероз

Сифіліс

Неспецифічний аортоартеріїт

Системний червоний вовчак

Системний некротизуючий васкуліт

Запитання 14

У хворої, 18 років, пахові лімфатичні вузли збільшені в розмірах, безболісні, ущільнені при пальпації. В ділянці слизової оболонки геніталій невеликих розмірів виразка з ущільненими краями і "лакованим" дном сіруватого кольору.Поставити діагноз.

варіанти відповідей

Сифіліс

Туберкульоз

Трофічна виразка

Лепра

Гонорея

Запитання 15

Чоловік 38 років, загинув при спробі підйому вантажу. Розвинувся колаптоїдний стан. На аутопсії виявлено розрив обширної аневризми грудного відділу аорти. Протягом життя страждав вісцеральним сифілісом. Який патологічний процес в даному випадку обумовив зменшення міцності стінки аорти, її розширення і розрив.

варіанти відповідей

Зникнення колагенових волокон

Зміни інтими за типом "шагреневої шкіри"

Новоутворення судин

Зникнення еластичних волокон 

Атрофія м'язового шару

Запитання 16

У жінки з негативною реакцією Вассермана в терміні 38-39 тижнів народився мертвий мацерований плід, при аутопсійному дослідженні якого діагностовано вроджений сифіліс. Вкажіть достовірну ознаку для даного діагнозу.

варіанти відповідей

Мацерація плоду

Інтерстиціальний гепатит

Остеохондрит

Фіброз підшлункової залози

Інтерстиціальна пневмонія

Запитання 17

У хворого М. 14 років, діагностована тріада Гетчинсона: зуби бочкоподібної форми, паренхіматозний кератит і глухота. До якої хвороби відноситься дана патологія?

варіанти відповідей

Проказа

Токсоплазмоз

Сифіліс

Туберкульоз

Опісторхоз

Запитання 18

У жінки 20 років, народився мертвий, мацерований плід. Ввага плаценти збільшена (до 2.3 кг), колір жовто-сірий, консистенція шкіряста. При мікроскопічному дослідженні плаценти виявляється набряк, клітинна інфільтрація, гіперплазія ворсин, окремі абсцеси, васкуліти. Про яке захворювання йде мова?

варіанти відповідей

Грип

Сепсис

Туберкульоз

Токсоплазмоз

Сифіліс

Запитання 19

Чоловік 55 років, помирає від серцевої недостатності. На розтині виявлено грубу аортальну ваду серця. У висхідній частини аорти— аневризма, інтима аорти має вигляд "шагреневої шкіри". Про яке захворювання йде мова?

варіанти відповідей

Ревматизм

Атеросклероз

Сифіліс

Системний червоний вовчак

Бактеріальний ендокардит

Запитання 20

Який мікроорганізм викликає сифіліс?

варіанти відповідей

Бліда трепонема

Спірохета буккаліс

Менінгокок

Паличка Ганзена

Паличка Леффлера

Запитання 21

Під час розтину чоловіка 61 року, була діагностована аневризма висхідної частини і дуги аорти. Гістологічно в стінці аорти знайдені значні плазмоклітинні інфільтрати і ділянки фрагментації еластичних мембран і осередки еластолізу. Діагностуйте форму і період розвитку сифілісу.

варіанти відповідей

Набутий первинний

Набутий третинний

Набутий вторинний

Набутий нейросифіліс

Вроджений пізній сифіліс

Запитання 22

При мікроскопічному дослідженні крайньої плоті чоловіки 20 років, видаленої з приводу фімозу (вузькість крайньої плоті, що не дозволяє повністю оголити головку статевого члена) патологоанатом виявив поліморфний інфільтрат, що складається з безладно розташованих плазматичних, лімфоїдних, епітеліоїдних клітин. У судинах виражений васкуліт. Для якого захворювання характерні описані зміни?

варіанти відповідей

Сифіліс

Туберкульоз

Актиномікоз

Вузликовий періортеріт

Проказа

Запитання 23

При розтині у чоловіка 62 років, виявлено надклапанний розрив аорти з тампонадою серця. Під час гістологічного дослідження висхідного відділу аорти в зовнішній і середній оболонках - інфільтрати з лімфоїдних, епітеліоїдних, плазматичних, адвентиціальних і ендотеліальних клітин, вогнища некрозу в середній оболонці, судини зовнішньої оболонки y стані проліферації. Зміни в аорті характерні для: 

варіанти відповідей

Ревматичного аортиту

Септичного аортиту

Аортиту

Атеросклерозу

Гіпертонічної хвороби

Запитання 24

Під час гістологічного дослідження біоптату шийки матки була виявлена запальна інфільтрація із залученням стінок дрібних судин, артерій і вен, наявність в інфільтраті плазматичних клітин, лімфоцитів, епітеліоїдних клітин з ділянками склерозу і гіалінозу тканини. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

Сифіліс

Туберкульоз

Лейкоплакія

Ерозія шийки матки

Кондилома

Запитання 25

У хворого на слизовій оболонці щоки виразка овальної форми з піднятими краями. Дно виразки м'ясисто-червоного кольору, вкрите сіруватим сальним нальотом. При мікроскопічному дослідженні - лімфо-плазмоцитарна інфільтрат, переважно навколо дрібних судин. В останніх— проліферація ендотелію. Яке захворювання має місце в даному випадку?

варіанти відповідей

Сифіліс

Травматична виразка

Ерозивно-виразкова лейкоплакія

Виразка-рак

Виразково-некротичний стоматит Венсана

Запитання 26

При мікроскопії біптату з виразки порожнини рота виявлені вогнища казеозного некрозу, оточені плазмоцитами, епітеліоїдними і лімфоїдними клітинами, зрідка гігантськими багатоядерними клітинами типу Пирогова-Лангханса, зустрічаються дрібні судини з ознаками ендо- та периваскуліту. Вкажіть захворювання.

варіанти відповідей

Сифіліс

Туберкульоз

Лепра

Риносклерома

Сап

Запитання 27

Чоловік 44 років поступив у відділення невідкладної кардіології з інтенсивним загрудинним болем, блідістю, гіпотонією до 60/40 мм рт.ст. Запідозрено гострий інфаркт міокарда. Проведена терапія виявилася неефективною, через 40 хвилин зареєстрована зупинка серця. На розтині виявлено аневризма дуги аорти, діаметром до 10 см. Інтима аорти в висхідній частини і дузі зморшкуватого вигляду, на решті з жовтуватими плямами і жовтувато- білими бляшками. Мікроскопічно інтиму аорти відшарована; між нею і середнім шаром згортки крові, в середньому шарі великовогнищева інфільтрація лімфоїдними, плазматичними клітинами, ділянки казеозного некрозу, руйнування еластичних волокон і розростання сполучної тканини; виражене проліферативне запалення. Який діагноз встановив патологоанатом?

варіанти відповідей

Ревматичний аортит

Атеросклеротична аневризма аорти

Сифілітичний мезаортит

Неспецифічний аорто-артеріїт

Вузликовий поліартеріїт.

Запитання 28

При аутопсії померлої 2-х місячної дитини, зазначено: в шкірі - папули і пустули, в легенях та печінці—лімфоцитарне інтерстиційне запалення, в кістках - новоутворення кісткової тканини, остеохондрит, в головному мозку— лімфоцитарний менінгоенцефаліт. Найбільш достовірний діагноз:

варіанти відповідей

Пізній вроджений сифіліс

Ранній вроджений сифіліс

Сепсис, викликаний грам-негативними бактеріями

Вроджена інфекція вірусом імунодефіциту людини

Надбана інфекція вірусом імунодефіциту людини

Запитання 29

У хворої, яка страждає вторинним сифілісом, в шкірі тулуба з'явилися дрібні червоні плями і пухирці з каламутною рідиною. Назвіть патологічний процес в шкірі.

варіанти відповідей

Розеоли і пустули

Піодермія і лейкоплакія

Фурункули і карбункули

Дерматит і лейкодерма

Дисплазія

Запитання 30

У хворої 18-ти років, пахові лімфатичні вузли збільшені, неболючі, щільні при пальпації. В ділянці слизової оболонки геніталій невеликих розмірів виразки з щільними краями і лакованим дном сіруватого кольору. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Туберкульоз

Гонорея

Сифіліс

Трофічна виразка

Лепра

Запитання 31

Працівник хутряної фабрики, яка переробляє хутро водяних щурів, помер від легеневої недостатності. При аутопсії: легені з вогнищами ущільнення; при мікроскопії серозно- геморагічна пневмонія, некроз і гранульоми з епітеліоїдних, лімфоїдних, гігантських клітин, з великою кількістю нейтрофілів. У лімфовузлах також гранульоми, некроз, нагноєння. Який з перерахованих діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Бубонна форма туляремії

Вогнищевий туберкульоз легенів

Первинно-легенева чума

Міліарний туберкульоз легень

Легенева форма туляремії

Запитання 32

На розтині в легені виявлена часткова геморагічна пневмонія з плевритом,  геморагічний лімфаденіт перібронхіальних, біфуркаційних паратрахеальних лімфовузлів, з геморагічним медіастенітом. Діагноз?

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія в стадії червоного спечінкування

Крупозна пневмонія в стадії сірого спечінкування

Первинна легенева чума

Вторинна легенева чума

Туляремія

Запитання 33

Чоловік 42 років, що працює м'ясником, звернувся до лікаря зі скаргами на припухлість та почервоніння, різку болючість в ділянці тильної поверхні правого зап'ястя. При огляді лікар виявив конусоподібний інфільтрат яскраво- червоного кольору з різко вираженим набряком тканин. У центрі інфільтрату - чорного кольору кірочка. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

Абсцес

Чума

Фурункул

Флегмона кисті

Сибірка

Запитання 34

Хворий доставлений в лікарню в стані глибокої церебральної коми. Відомо, що за життя y нього мали місце періодичні напади лихоманки. На секції виявлено забарвлення головного мозку, збільшених печінки і селезінки, лімфатичних вузлів в сіро-аспідний колір. Гістологічно в зазначених органах мав місце гемомеланоз і гемосидероз. Від якої хвороби помер хворий?

варіанти відповідей

Септицемія

Гемолітична анемія

Малярія

Адісонова хвороба

Чорна віспа

Запитання 35

Хворий близько одного року страждав нападами лихоманки, за останній тиждень з'явилися ознаки ниркової недостатності. На розтині виявлено аспідно-сірий колір селезінки і печінки. У нирках - амілоїдно-ліпоїдна дистрофія. На яке захворювання страждав хворий? 

варіанти відповідей

Вірусний гепатит

Амілоїдоз нирки

Лімфогранулематоз

Тропічна лихоманка

Малярія

Запитання 36

У хворого з церебральною формою протікання хронічної малярії спостерігається коматозний стан. Вкажіть, з чим пов'язаний його розвиток?

варіанти відповідей

Зі стазом еритроцитів в капілярних структурах мозку

Розвитком загальної анемії

Виникненням тромбозу судин мозку

Потужним крововиливом в тканину мозку

Депонуванням збудника малярії в капілярах

Запитання 37

На розтині померлого виявлено гемомеланоз печінки, селезінки i елементів ретикулоендотеліальної строми. Для якого захворювання характерні такі зміни? 

варіанти відповідей

Дизентерія

Малярія

Цукровий діабет

Висипний тиф

Грип

Запитання 38

Чоловік 29 років, за фахом мисливець, раптово захворів: температура 38-40 0С, спостерігалися озноб, біль в м'язах, блювання, носові кровотечі, на кисті з'явилася папула до 1,5 см в діаметрі, яка швидко перетворилася в пустулу з утворенням дуже болючої виразки. Розвинулася генералізована лімфаденопатія. Під час гістологічного дослідження біоптату шкіри в дермі виявлені гранульоми, які складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних, багатоядерних гігантських клітин типу "чужорідних тіл", поліморфноядерних лейкоцитів. У центрі гранульом визначається некроз. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Бруцельоз

Туляремія

Чума

Туберкульоз

Сибірка

Запитання 39

Працівник тваринницької ферми помер через 3,5 місяці від початку захворювання. При розтині у внутрішніх органах виявлені гранульоми, що складаються з епітеліоїдних, гігантських клітин Пирогова-Лангханса, плазматичних клітин, еозинофілів. У гранульомах багато судин. У судинах внутрішніх органів продуктивно- деструктивний васкуліт. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

Бруцельоз

Сибірка

Туберкульоз

Висипний тиф

Лепра

Запитання 40

При якому захворюванні на місці проникнення збудника з'являється невелика червона пляма, в його центрі— пляшечку з серозно-геморагічною рідиною, потім центральна частина некротизирується, стає чорною, схожою на вугілля. В оточуючих тканинах велика кількість мікробів, фагоцитоз відсутній, одночасно з'являється серозно- геморагічний лімфаденіт.

варіанти відповідей

Туберкульоз

Лепра

Сифіліс

Чума

Сибірка

Запитання 41

При огляді хворого, котрий надійшов у важкому стані з високою температурою, лікар зазначив, що пахові лімфатичні вузли збільшені до 8 см, шкіра над ними червона, різко болюча, вони спаяні з навколишньою тканиною, нерухомі. При мікроскопічному дослідженні в лімфатичному вузлі гостре серозно- геморагічного запалення. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Чуми

Туляремії

Сифілісу

Бруцельозу

Сибірки

Запитання 42

У чоловіка 40 років, мисливця, на вказівному пальці правої руки на початку утворилася пустула, а потім виразка з нерівними краями. Пахвові лімфатичні вузли справа значно збільшені, спаяні між собою. Взята біопсія шкіри пальця. При мікроскопічному дослідженні виявлено некроз епітелію і підлеглих тканин, в дермі— м'які гранульоми, що складаються з епітеліоїдних клітин, лімфоцитів, багато сегментоядерних лейкоцитів, гігантських клітин. У центрі гранульом ділянки некрозу і нагноєння. Ці зміни характерні для?

варіанти відповідей

Туберкульозу

Сифілісу

Туляремії

Бруцельозу

Актиномікозу

Запитання 43

Хвора 35 років, доярка, померла від серцево- судинної недостатності. При розтині патологоанатом діагностував поліпозно- виразковий ендокардит аортального клапана. При мікроскопічному дослідженні в аортальному клапані поліморфноклітинна запальна інфільтрація, ділянки виразкування і тромби з організацією. У стромі міокарда склероз, гранульоми, що складаються з безладно розташованих епітеліоїдних, гігантських клітин, плазматичних, еозинофілів, в судинах васкуліт. Для якого захворювання характерні описані зміни в серці?

варіанти відповідей

Бруцельоз

Хронічний сепсис

Ревматизм

Системний червоний вовчак

Системна склеродермія

Запитання 44

Хвора 45 років, працівниця хутряного ательє, померла раптово. При розтині м'які мозкові оболонки склепіння та основи мозку темно- червоного кольору, просочені кров'ю, немов вкриті "червоним чепчиком". Мікроскопічно в м'яких мозкових оболонках геморагічне запалення, в тканині мозку серозногеморагічне запалення, некроз стінок дрібних судин, множинні крововиливи. Яке захворювання найбільш ймовірне у хворої?

варіанти відповідей

Сибірка

Крововилив в мозок при гіпертонічній хворобі

Крововилив в мозок при травматичному пошкодженні

Менінгококова інфекція

Туберкульозний лептоменінгіт

Запитання 45

Чоловік 40 років, м'ясник, помер від сепсису. Ha його правій щоці визначається конусоподібний, щільний, темно-червоний інфільтрат, діаметром 6 см, з чорною скоринкою в центрі. Права половина обличчя та шиї різко набряклі, щільні. При мікроскопічному дослідженні в інфільтраті гостре серозно- геморагічне запалення, в центрі інфільтрату некроз епідермісу і підлеглих тканин. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Чума

Туляремія

Сибірка

Флегмона шиї

Фурункул

Запитання 46

При розтині хворого, який помер від чуми, на тлі геморагічного синдрому знайдений геморагічний некроз шкіри стегна, лімфангіт, паховий геморагічний лімфаденіт. Назвіть форму чуми.

варіанти відповідей

Шкірно-бубонна

Бубонна

Первинно-септична

Первинно-легенева

Геморагічна

Запитання 47

При аутопсії померлого від сибірки знайдена збільшена, в'яла селезінка, яка дає значний зішкріб пульпи; м'які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просочені кров'ю, мають темно-червоний колір. Гістологічно виявлено серозно-геморагічне запалення оболонок і тканини мозку з пошкодженням стінок дрібних судин, ïx розривом, накопичення в просвіті мікробів сибірки. Яка з форм сибірки найбільш достовірна?

варіанти відповідей

Шкірна форма

Кишкова форма

Первинно-легенева форма

Первинно-септична форма

Кон'юнктивальна форма

Запитання 48

Робітник тваринницької ферми гостро захворів та при явищах інтоксикації помер. На розтині встановлено: збільшена селезінка в'яла, на розрізі темно-вишньового кольору, зішкріб з пульпи значний. М'які мозкові оболонки на склепінні та основі мозку набряклі, просякнуті кров'ю темно- червоного кольору («шапочка кардинала»). Мікроскопічно: серозно-геморагічне запалення оболонок і тканин головного мозку. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Сибірка

Туляремія

Бруцельоз

Чума

Холера

Запитання 49

У мисливця гостро підвищилась температура, з'явились збільшені та спаяні між собою лімфатичні вузли лівої пахви. При мікроскопічному дослідженні виявлені гранульоми, які складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних, гігантських клітин та поліморфноядерних лейкоцитів з осередками некрозу та гнійного запалення. Вкажіть, який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний.

варіанти відповідей

Бруцельоз

Бубонна форма туляремії

Чума, бубонна форма

Туберкульозний лімфаденіт

Сибірка

Запитання 50

При розтині тіла одномісячної дитини на шкірі знайдені сифіліди у вигляді папул та пустул, біла пневмонія, кремениста печінка, сифілітичний остеохондрит. Вкажіть, який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний.

варіанти відповідей

Ранній природжений сифіліс

Пізній природжений сифіліс

Первинний сифіліс

Вторинний сифіліс

Третинний сифіліс

Запитання 51

На слизовій оболонці правого піднебінного мигдалика спостерігається безболісна виразка з гладеньким лакованим дном та рівними, хрящоподібної консистенції, краями. Мікроскопічно: запальний інфільтрат, що складається з лімфоцитів, невеликої кількості нейтрофілів та епітеліоїдних клітин, та наявність ендо- та периваскуліту. Про яке захворювання йдеться?

варіанти відповідей

Туберкульоз

Актиномікоз

Сифіліс

Виразково-некротична ангіна Венсана

Дифтерія зіву

Запитання 52

При мікроскопії біоптату печінки виявлені гранульоми, які складаються з плазматичних, лімфоїдних, гігантських багатоядерних клітин типу Пирогова-Лангхарса, дрібних судин з ознаками ендо- і периваскуліту, зустрічаються осередки казеозного некрозу. Такі гранулеми характерні для

варіанти відповідей

Туберкульозу

Сифілісу

Лепри

Риносклероми

Caпу

Запитання 53

У хворого з тяжкою плевропневмонією з мокротиння висіяли Yersinia pestis. Яке інфекційне захворювання виникло?

варіанти відповідей

Чума

Сибірка

Бруцельоз

Туберкульоз

Лепра

Запитання 54

Патологоанатом побачив в біптаті шкіри гостре серозно-геморагічне запалення і ділянку некрозу. З анамнезу: захворювання почалося з появи невеликої червоної плями, в центрі якої утворився міхур з серозногеморагічною рідиною. Згодом центральна частина стала чорною. Який діагноз є найбільш вірогідним?

варіанти відповідей

Карбункул при сибірці

Актиномікоз шкіри

Алергічний дерматит

Карбункул стрептококовий

Хімічний дерматит

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест