Симптоми харчового отруєння. Отруйні рослини і гриби. Профілактика харчових отруєнь. 8 кл

Додано: 6 січня
Предмет: Основи здоров’я, 8 клас
12 запитань
Запитання 1

Які симптоми характерні для отруєння блідою поганкою?

варіанти відповідей

Нудота та блювання через 30 хвилин після вживання

Нудота та блювання через 8-24 години, ураження печінки та нирок

Галюцинації та порушення зору через 2 години

Сильне потовиділення та задуха через 1 годину

Запитання 2

Яка комбінація симптомів може вказувати на ботулізм?

варіанти відповідей

Пронос та спазми в живот

Висока температура та кашель

Порушення зору, сухість в роті, утруднене ковтання та мовлення

Шкірний висип та свербіж

Запитання 3

Чому не можна вживати гриби, які ростуть біля автомагістралей?

варіанти відповідей

Вони менш поживні

Вони накопичують важкі метали та токсичні речовини з вихлопних газів

Вони ростуть надто швидко

Вони мають гірший смак

Запитання 4

Які ознаки вказують на несвіжість рибних консервів?

варіанти відповідей

Незначна зміна кольору

Наявність олії на поверхні

Наявність кристалів солі

Здуття кришки, помутніння вмісту, неприємний запах при відкритті

Запитання 5

За якою ознакою НЕ можна відрізнити бліду поганку від печериці?

варіанти відповідей

За кольором пластинок

За наявністю кільця на ніжці

За розміром шапинки

Запитання 6

Який токсин міститься в ягодах конвалії? a) b) *c) d)

варіанти відповідей

Соланін

Конваллятоксин

Мускарин

Аманітин

Запитання 7

При отруєнні якими грибами смертність становить понад 50%?

варіанти відповідей

Мухомором червоним

Блідою поганкою

Несправжніми опеньками

Сатанинським грибом

Запитання 8

Які фактори впливають на токсичність рослин?

варіанти відповідей

Тільки вік рослини

Тільки місце зростання

Тільки погодні умови

Вік рослини, умови зростання, кліматичні фактори та фаза вегетації

Запитання 9

Які органи найбільше уражаються при отруєнні блідою поганкою?

варіанти відповідей

Серце та легені

Шлунок та кишечник

Печінка та нирки

Мозок та нервова система

Запитання 10

Які умови сприяють утворенню ботулотоксину?

варіанти відповідей

Кисле середовище та доступ повітря

Анаеробні умови, нейтральне або лужне середовище, температура 20-40°

Висока температура та світло

Заморожування продуктів

Запитання 11

Як правильно надати першу допомогу при отруєнні отруйними рослинами?

варіанти відповідей

Промити шлунок, дати активоване вугілля, забезпечити спокій та негайно звернутися до лікаря

Викликати блювання та дати молоко

Прикласти холод до живота та багато пити

Дати проносне та знеболювальне

Запитання 12

Які ознаки вказують на ботулізм у консервованих продуктах?

варіанти відповідей

Зміна кольору продукту

Помутніння розсолу

Здуття кришки ("бомбаж"), помутніння рідини, неприємний запах масляної кислоти

Наявність цвілі на поверхні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест