. Система органів травлення.

Додано: 13 листопада 2022
Предмет: Біологія, 8 клас
Тест виконано: 46 разів
11 запитань
Запитання 1

1.Травлення-це:

       

варіанти відповідей

процес утворення харчової грудки

       

  процес утворення підшлункового соку        

 сукупність процесів механічної обробки їжі, розщеплення поживних речовин, всмоктування продуктів, що утворилися

Запитання 2

2.Укажи функції ротової порожнини у системі травлення:

 

·

варіанти відповідей

шкідливі речовини та отрути, які потрапили в організм, затримуються в ній


їжа змочується слиною та аналізується на смак, зазнає хімічної та механічної обробки


  білки, що містяться у їжі, розкладаються на амінокислоти

·      

 у ній відбувається травлення під дією ферментів підшлункової залози

Запитання 3

3.Укажи, у який відділ травного тракту попадає їжа з шлунку:

 

 

варіанти відповідей

товстий кишечник


 ротову порожнину

     

 тонкий кишечник

Запитання 4

4.Визнач внесок слинних залоз у процес травлення:

  


  

·   

варіанти відповідей

мають протоки, що відкриваються у ротову порожнину

  

 виробляє ферменти мальтозу і птіалін, які розщеплюють крохмаль, що міститься у їжі, до глюкози


 виробляє ферменти амілази, які розщеплюють складні вуглеводи

    

має протоки, що відкриваються у тонкий кишечник

Запитання 5

5.Встанови характеристику  підшлункової залози:

варіанти відповідей

 виробляє гормони    

бере участь у виробництві слини

   

найбільша залоза організму людини масою 1,5 — 2 кг

 виробляє травний (підшлунковий, панкреатичний) сік, який містить фермент трипсин, що розщеплює білки

Запитання 6

6.Встанови характеристику печінки:

 


варіанти відповідей

виробляє травний( підшлунковий) сік, який містить ферменти амілази, що розщеплюють складні вуглеводи


 сполучена зі стравоходом    

  найбільша залоза організму людини


сполучена з тонким кишечником

Запитання 7

7.Визнач характеристику процесів травлення, які відбуваються у шлунку:

 


варіанти відповідей

завдяки ферменту птіаліну починає розщеплюватися крохмаль


 у цьому органі травної системи відбувається всмоктування води та розчинених у ній речовин, а бактерії - симбіонти, що мешкають у ньому забезпечують синтез вітаміну К

     у цьому органі утворюється хлоридна кислота, яка активує фермент пепсин, що сприяє руйнуванню білків до амінокислот


 у цьому відділі травлення відбувається завдяки наявності панкреатичного соку (виробляється підшлунковою залозою) та жовчі (виробляється печінкою)

Запитання 8

8.Укажи характеристику процесів травлення, які відбуваються у тонкому кишечнику:

 

 

варіанти відповідей

 хлоридна кислота, яка утворюється у цьому органі, активує фермент пепсин, сприяючи розщепленню білків до амінокислот

    

    у цьому органі травної системи відбувається всмоктування води та розчинених у ній речовин, а бактерії - симбіонти, що мешкають у ньому забезпечують синтез вітаміну К


  травлення у цьому відділі відбувається завдяки панкреатичному соку

    

 починає розщеплюватися крохмаль завдяки ферменту птіаліну

Запитання 9

9.Обери характеристику процесів травлення, які відбуваються у товстому кишечнику:

 

  


варіанти відповідей

   у цьому органі травної системи відбувається всмоктування води та розчинених у ній речовин, а бактерії - симбіонти, що мешкають у ньому забезпечують синтез вітаміну К


 у цьому органі утворюється хлоридна кислота


завдяки наявності ферменту лізоциму відбувається часткове знезараження їжі від бактерій

·

у цьому відділі травлення відбувається завдяки наявності жовчі та панкреатичного соку

Запитання 10

10.Встанови характеристику пристінкового травлення:

 



варіанти відповідей

здійснюється всередині клітин організму людини


відбувається в тонкій кишці на поверхні мікроворсинок за участю ферментів, фіксованих на клітинній мембрані.


відбувається за межами організму людини при підвищенні температури


Запитання 11

11.Емульгування жирів під дією жовчі відбувається в:

варіанти відповідей

ротовій порожнині.


товстому кишечнику.


шлунку.


дванадцятипалій кишці.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест