Смак і нюх

Додано: 15 березня 2021
Предмет: Біологія, 8 клас
Копія з тесту: Смак і нюх
Тест виконано: 279 разів
13 запитань
Запитання 1

В ділянці носової порожнини, в саме всередині верхнього носового ходу й задньої верхньої частини носової перегородки розташовані...

варіанти відповідей

Волосинки

Нюхові рецептори

Шмарклі

Хрящі

Запитання 2

Мінімальна кількість пахучих речовин, які здатні викликати відчуття запаху це...

варіанти відповідей

Поріг відчуття

Поріг смаку

Нюх

Гази

Запитання 3

Утвори, що сприймають смакові подразнення.

варіанти відповідей

Смакові цибулини

Смакові маківки

Пляшки

Пори

Запитання 4

Речовина не має смаку, якщо вона

варіанти відповідей

Прозора

Легка

Не розчинна у воді

Дистильована вода

Запитання 5

На кінчику язика сприймається

варіанти відповідей

Солоне

Солодке

Кисле

Гірке

Запитання 6

Синім кольором позначено зону сприйняття

варіанти відповідей

Кислого

Солоного

Гіркого

Солодкого

Запитання 7

В якому агрегатному стані речовини сприймається її запах?

варіанти відповідей

газоподібному

рідкому

твердому

Запитання 8

В якій частці кори великих півкуль розташований смаковий нервовий центр?

варіанти відповідей

лобовій

тім'яній

скроневій

потиличній

Запитання 9

Вкажіть тип рецепторів, які сприймають вплив хімічних сполук

варіанти відповідей

механорецептори

хеморецептори

фоторецептори

Запитання 10

Встановіть послідовність формування відчуття запаху:

А - подразнення рецепторів; Б -нервовий імпульс;

В - проміжний мозок; Г - нюховий центр кори кінцевого мозку;

Д - нюховий нерв

варіанти відповідей

А Б Д В Г

А Б В Г Д

Б А В Г Д

Д А Б Г В

Запитання 11

Вкажіть значення сенсорної системи нюху в життя людини

варіанти відповідей

впливає на емоційний стан людини

збуджує апетит

дає можливість відрізнити їстівні об'єкти від неїстівних

сприяє перетравленню їжі

Запитання 12

На гостроту нюху людини впливають:

варіанти відповідей

тиск і дотики

температура і вологість

вітер і температура

тиск і холод

Запитання 13

Позначте правильне твердження:

варіанти відповідей

молекула пахучої речовини підходить до будь-якого рецептора носової порожнини і взаємодіє з ним

до основних запахів належать: квітковий, гнилісний, приправочний, пригорілий, бензиновий та апельсиновий

молекула пахучої речовини підходить до рецептора (волоскової клітини) як "ключ до замка"

нежить і нездужання не впливають на сприйняття запахів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест