Стародавній Єгипет

Додано: 13 жовтня
Предмет: Мистецтво, 8 клас
10 запитань
Запитання 1

Він вважався живим богом, який після своєї смерті повинен приєднатися до інших богів. Він носив титул Сина Сонця і мав релігійну, політичну та військову владу у всьому Єгипті. Він при житті будував собі гробницю в формі піраміди. 

варіанти відповідей

Жрець

Сфінкс

Фараон

Художник

Запитання 2

У стародавньому Єгипті ними майже завжди були чоловіки. Їм не можна було показувати своє волосся і тому вони завжди були у спеціальному головному уборі. Жінкам у цьому титулі приходилось завжди носити чоловічий одяг, наносити рітельний грим, а інколи навіть чіпляти накладну бороду.

варіанти відповідей

Зодчі

Фараони

Скульптори

Живописці

Запитання 3

Величезні споруди, найдавніші із збережених кам'яних споруд у світі, збудовані, щоб зберегти тіла померших фараонів. Фараони вірили, що ці будови є священними місцями, де знаходиться їхнє поховання, та вони зможуть продовжити своє існування після смерті.

варіанти відповідей

Колони

Піраміди

Склепи

Обеліски

Запитання 4

Вчені вважають, що 70 днів жерці готували тіло правителя до подорожі у Вічність за допомогою спеціального процесу муміфікації покійного. Далі фараона укладали в розкішний дерев’яний саркофаг і урочисто відносили у верхній храм. аме там відбувалася дуже важлива для будь-якого знатного небіжчика церемонія відкриття рота. За староєгипетським віруванням, якщо цього не зробити, то в загробному житті людина буде позбавлений здатності говорити, пити і їсти. Наступним етапом складного похоронного обряду було приміщення дерев’яного саркофага всередину зробленого з каменю. Зовнішній саркофаг заздалегідь встановлювали в похоронному залі. В "будинки смерті" для фараонів поміщали все необхідне дляпотойбічного життя.

варіанти відповідей

Маленькі фігурки людей - прислужників, куховара, пивовара, селянина, наглядача.

Дорогоцінні прикраси, предмети розкоші.

Взуття, одяг і, посуд.

Меблі

Запитання 5

Висота цієї піраміди - 137 м. Учені стверджують, що колись вона була ще вищою. Щоб обійти пі­раміду довкола, треба пройти по піску цілий кілометр. Відомо, що піраміду будували впро­довж 20 років, а дорогу до неї - 10 років. Усю споруду складено з 2 300 000 кам'яних блоків, з яких найменший важив дві з половиною тонни.

варіанти відповідей

Піраміда Фіопса.

Піраміда Джосера.

Піраміда Мікерина.

Запитання 6

Найбільша і найдавніша статуя, одне з чудес світу, яке дійшло до нашого часу.

Споруда виконана з цільного шматка вапнякеу й має такі розміри: довжина - 73 м, ширина - 19 м, висотат - 20 м

Має вигляд міфічної істоти з тулубом лева і головою людини і є символом мудрості, могутності, гідності, сили та влади, а також надлюдською формою втілення фараона. Окрім цього, його ще вважають стражем Дому Богів.

варіанти відповідей

Великий Сфінкс.

Бог Сонця.

Мумія лева.

Саркофаг.

Запитання 7

Храми у Давньому Єгипті споруджувались на честь

варіанти відповідей

Богів

Тварин

Жреців

Запитання 8

Ці Єгипетські споруди зверху мали вигляд прямо­кутника, були оточені могутніми стінами з двома баштами біля входу. Дорога до споруди про­лягала поміж рядами статуй сидячих сфінксів. Перед статуями богів були столики-жертовники, куди єгиптяни складали свої подарунки богам. У жертву богам приносили овочі, квіти, телят, гусей. Фараони жертвували багато золота і коштовностей.

варіанти відповідей

Храм.

Піраміда.

Театр.

Мастаба (гробниця).

Запитання 9

В образотворчому мустецтві статус людини визначався за

варіанти відповідей

Довжиною одягу.

Зачіскою.

Розміром зображувального.

Запитання 10

Єгиптяни писали на різних матеріалах: глині, каменю, тканині, дереві.

Але найбільш поширеним був папірус. Єгипетське письмо складалося з малюнків — символів, які ми називаємо

варіанти відповідей

Літерами.

Ієрогліфами.

Ескізами

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест