Одна з найпоширеніших страв з вареного тіста з начинкою. Остання могла бути пісною чи скоромною — залежно від християнського календаря. Як начинку використовували сир, смажену капусту, варену товчену картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені й товчені сухофрукти (сушину), варену квасолю, горохове пюре, пшоняну чи гречану кашу й навіть борошно.
Найпопулярніша українська страва.
Типова для української кухні страва. Прісне тісто, замішане на воді чи сироватці з яйцем, розкачували качалкою, щоб товщина коржа була 1 — 1,5 см. Різали тісто смугами шириною 2—3 см, потім відщипували від кожної невеликі шматочки і кидали в підсолений окріп (кипляче молоко, м'ясну або овочеву юшку).
Користувалися великою популярністю у народній кухні, особливо у північних районах України. Сиру картоплю терли на тертушці, зливали зайву рідину, додавали ложку-дві білого борошна чи картопляного крохмалю, яйце, терту сиру цибулину, ретельно розмішували і смажили на олії чи смальці.
Назва страви
Харчування українців, як і інших народів, формувалося у залежності від
Святкові страви готувалися за рецептами повсякденної кухні, але при цьому мали вищу калорійність завдяки м’ясним, рибним, жировим компонентам.
Мучний виріб, який вживається з борщем:
Виберіть. Яку сировину використовують для приготування тіста для млинчиків?
Назвіть прилади та інструменти, які потрібні
під час ПРИГОТУВАННЯ борщу.
З чим найчастіше українці їдять сало?
Оберіть страви які належать до обрядових
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома