Технологія виробництва молока і яловичини

Додано: 11 грудня 2020
Предмет:
Тест виконано: 91 раз
55 запитань
Запитання 1

Які прилади використовують для вимірювання великої рогатої худоби?

варіанти відповідей

ваги, мірна стрічка, мірна палиця


гігрометр, анемометр, мірний циркуль


мірна стрічка, мірна палиця, мірний циркуль

термометр, ваги, мірна стрічка


Запитання 2

Валовий надій молока за рік визначають за формулою:

варіанти відповідей

кількість корів : середній річний надій молока


кількість корів + середній річний надій молока


кількість корів × середній річний надій молока

середній річний надій молока : кількість корів

Запитання 3

Який документ ведеться для щоденного обліку молока від кожної групи корів, закріпленої за дояркою?

варіанти відповідей

відомість руху молока


журнал надою молока 

спеціалізована товарна накладна на перевезення молочної сировини


відомість переробки молока і молочних продуктів


Запитання 4

Найважливіші статі екстер’єру корови, які характеризують молочні ознаки:

варіанти відповідей

груди, холки, вим’я


кінцівки, вим’я, черево

молочні вени, молочні колодязі, вим’я  

молочні вени, молочні колодязі, голова і шия


Запитання 5

Надій за місяць на одну дійну корову визначають за формулою:

варіанти відповідей

середньодобовий надій × кількість днів у місяці

середньодобовий надій : кількість днів у місяці


середньодобовий надій – кількість днів у місяці


середньодобовий надій + кількість днів у місяці


Запитання 6


Тривалість господарського використання дійної корови у племінних господарствах:

варіанти відповідей

8–10 років 

78 років


5–6 років


3-4 роки


Запитання 7

Визначення вмісту жиру в молоці від кожної корови проводять:

варіанти відповідей

один раз в місяць 

один раз в тиждень


три рази в місяць


два рази в місяць


Запитання 8

Забійний вихід визначають за формулою:

варіанти відповідей

жива маса : забійна маса × 100


жива маса × забійна маса × 100


жива маса – забійна маса 


забійна маса : жива маса × 100 

Запитання 9

За напрямком продуктивності велику рогату худобу класифі­кують:

варіанти відповідей

м’ясні, м’ясо-молочні, комбіновані  


молочні, молочно-м’ясні, комбіновані 


молочні, м’ясні


молочні, комбіновані, м’ясні 

Запитання 10

Середньодобові прирости великої рогатої худоби м’ясних порід становлять:

варіанти відповідей

100–200 г


1000–1200 г 

200–250 г


500-700 г


Запитання 11

Тривалість внутрішньоутробного розвитку теляти:

варіанти відповідей

220–230 діб 


280–285 діб 

130–150 діб


114–116 діб


Запитання 12

Середня масова частка жиру в молоці за лактацію визначається:

варіанти відповідей

множенням надою за місяць на масову частку жиру


діленням одновідсоткового молока на 100


діленням одновідсоткового молока за лактацію на надій за лактацію 

множенням надою молока на 100


Запитання 13

Забійний вихід – це:

варіанти відповідей

відношення забійної маси до передзабійної живої маси у відсотках  

відношення маси туші до внутрішнього жиру у відсотках


маса туші без внутрішнього жиру, шкіри, внутрішніх органів, без голови і кінцівок


відношення маси туші до субпродуктів у відсотках


Запитання 14

Тривалість статевого циклу у корів: 

варіанти відповідей

21 доба 

10 діб


12 діб


20 діб


Запитання 15

Пересаджування ембріонів від корів-донорів коровам-реципієнтам називається:

варіанти відповідей

запліднення


трансплантація 

схрещування


гібридизація


Запитання 16

Період від отелення до запліднення:

варіанти відповідей

сервіс-період 

лактація


сухостійний період


яловість


Запитання 17

Період від запуску до отелення:

варіанти відповідей

лактація

сервіс-період


яловість


сухостійний період 

Запитання 18

Через скільки днів після отелення корів переводять на повний раціон?

варіанти відповідей

через 1–2 дні


через 6–8 днів


через 8–10 днів


через 12–15 днів 

Запитання 19

Гормон, який стимулює утворення молока у молочній залозі називається:

варіанти відповідей

окситоцин


лактоген

фолікулін


пролактин


Запитання 20

Визначення густини молока запобігає фальсифікації молока:

варіанти відповідей

молочними відвійками


водою

антибіотиками


содою


Запитання 21

Перед надіванням доїльних стаканів на дійки корови необхідно:

варіанти відповідей

дійки змазати вазеліном


перевірити наявність тріщин


здоїти кілька цівок молока 

перевірити наявність новоутворень

Запитання 22

Кондиція, яка досягається доброю годівлею, сприятливими умовами догляду і утримання, регулярним моціоном, називається:

варіанти відповідей

виставочною


заводською

тренувальною


відгодівельною


Запитання 23

Надій на фуражну корову  визначається:

варіанти відповідей

діленням кількості днів на кількість корів


діленням валового надою за період на середнє поголів’я  

множенням кількості кормоднів на надій

діленням кількості корів на кількість кормоднів


Запитання 24

Надій корови за лактацію визначається: 

варіанти відповідей

множенням надою за добу на кількість днів лактації


сумою надоїв за всі місяці лактації   

діленням одновідсоткового молока на 100 


множенням кількості молочного жиру на 100


Запитання 25

Показниками м’ясної продуктивності великої рогатої худоби є:  

варіанти відповідей

жива маса, забійна маса, забійний вихід, середньодобовий приріст  

жива маса, тривалість відгодівельного періоду


забійна маса, забійний вихід, маса жиру


маса туші, маса шкіри і жиру


Запитання 26

На м’ясну продуктивність великої рогатої худоби впливають такі чинники:

варіанти відповідей

порода, вік, стать, скороспілість, рівень і тип годівлі  

спосіб доїння, порода, скороспілість


тривалість сухостійного і сервіс-періодів, тип годівлі


порода, вік, продовженість лактації


Запитання 27

Згідно зі стандартом ГОСТ 5110-55, корови і молодняк мають наступні типи вгодованості: 

варіанти відповідей

вища, середня, нижче середньої 

жирна, вгодована, виснажена


вгодована, невгодована

вгодована, нормальна, виснажена


Запитання 28

Племінне господарство, де сконцентрована найкраща частина породи, з якою ведеться поглиблена племінна робота, називається

варіанти відповідей

племінний репродуктор


племінна ферма


держплемстанція


племінний завод  

Запитання 29

Оцінка тварин за комплексом ознак називається:

варіанти відповідей

племінна робота


добір


бонітування

підбір


Запитання 30

. Ефективний засіб зміцнення спадковості, посилення в потомстві ознак батьків називається:

варіанти відповідей

інбридинг

аутбридинг


“освіження крові”


топкросинг 


Запитання 31

Однією з основних умов ефективного ведення селекційно-племінної роботи є:


варіанти відповідей

бонітування, схрещування


зоотехнічний облік 

мічення, трансплантація


ідентифікація, гібридизація


Запитання 32

На якому місяці лактації проводять визначення інтенсивності молоковіддачі у корів:

варіанти відповідей

на 5–6 місяці лактації


на 7–8 місяці лактації


на 10–20 місяці лактації


на 2–4 місяці лактації  

Запитання 33

За якими ознаками проводять оцінку корів під час бонітування?

варіанти відповідей

за молочною продуктивністю, живою масою, типом будови тіла, інтенсивністю молоковіддачі, походженням  

за вмістом жиру і білку в молоці, генотипом, приростами


за фенотипом, генотипом, породністю, екстер’єром

за живою масою, породою, типом будови тіла



Запитання 34

Різновиди прив’язної системи утримання великої рогатої худоби:


варіанти відповідей

змішана, на глибокій довгонезмінюваній підстилці 


комбінована, комбібоксова, стійлова


індивідуальна, групова, стійлово-табірна


стійлова, стійлово-вигульна, стійлово-табірна, стійлово-пасовищна 

Запитання 35

Скільки необхідно води на добу для дійної корови при машинному доїнні? 


варіанти відповідей

35 л


60 л


70 л 


115 л 

Запитання 36

Оптимальна температура в приміщеннях для утримання дорослої великої рогатої худоби:

варіанти відповідей

100С

150С


200С


250С


Запитання 37

Кількість споживання зеленої маси дійними коровами на добу:

варіанти відповідей

65–80 кг  

40–50 кг


30–40 кг


10–15 кг


Запитання 38

Назвіть системи утримання м’ясних порід великої рогатої худоби:

варіанти відповідей

комбінована, стійлово-пасовищна 


індивідуально-вигульна, пасовищна


вигульна, цілорічна, стійлова

пасовищна, цілорічна стійлова, стійлово-пасовищна

Запитання 39

Річна потреба в кормах для великої рогатої худоби залежить від:


варіанти відповідей

живої маси, планової продуктивності тварини, тривалості стійлового і літнього періоду  

фізіологічного стану тварин, живої маси


віку, продуктивності тварини


статі тварин, тривалості стійлового і літнього утримання


Запитання 40

Способи підготовки кормів для згодовування великій рогатій худобі  поділяють на:


варіанти відповідей

механічні, термічні, хімічні, біологічні, комбіновані 

фізичні, природні


повні, неповні


виготовлення кормосумішів


Запитання 41

Гормон, що впливає на молоковіддачу у корови називається:

варіанти відповідей

естроген


окситоцин

прогестерон


інсулін

Запитання 42

Для машинного доїння найбільш придатні корови з формою вимені:

варіанти відповідей

округлою, козиною


ванноподібною, чашоподібною 

конічною, циліндричною

пляшкоподібною, конічною


Запитання 43

Функціональними властивостями вим’я корів вважають:


варіанти відповідей

молокоутворення, лактаційний період


швидкість молоковіддачі, тривалість доїння, повноту та одночасність видоювання, індекс вим’я  

способи і кратність доїння


масаж і підготовка вим’я до доїння


Запитання 44

Тривалість молозивного періоду вирощування телят становить:

варіанти відповідей

10–15 днів


7–10 днів 

15–20 днів


8–12 днів


Запитання 45

Нетель – це:


варіанти відповідей

корова в період запуску


тільна телиця 

неспарована телиця


корова перед отелом


Запитання 46

Найпоширеніша кратність доїння на молочних фермах з прив’язним утриманням корів:

варіанти відповідей

триразова

дворазова


одноразова

чотириразова

Запитання 47

Не можна випасати велику рогату худобу рано-вранці і після дощу на пасовищах з:


варіанти відповідей

бобових трав 

злакових трав

лугових трав

пасльонових трав

Запитання 48

Назвіть цехи при потоково-цеховій системі виробництва молока?

варіанти відповідей

цех сухостійних корів, цех отелення, цех роздою і осіменіння, цех виробництва молока

цех годівлі, роздою, осіменіння, отелення


профілакторій, дородовий цех, післяродовий цех


цех виробництва молока, відгодівлі, забою


Запитання 49

Середня масова частка жиру в коров’ячому молоці становить:

варіанти відповідей

3 %


3,8 %  

4,5%


10 %


Запитання 50

Густина молока усіх гатунків має бути не нижчою за:

варіанти відповідей

1025 кг/м3


1027 кг/м3   

1029 кг/м3


1032 кг/м3


Запитання 51

Первинна обробка молока великої рогатої худоби проводиться:

варіанти відповідей

в господарствах 

на молокозаводах


на сирзаводах


на маслозаводах


Запитання 52

Температура зберігання коров’ячого молока в умовах господарства:

варіанти відповідей

6–10 0С  

12–150С


15–18 0С


3–5 0С


Запитання 53

Яка базисна жирність молока встановлена в Україні?

варіанти відповідей

3,4%  

4,0%


4,5 %


5,6 %

Запитання 54

Яка базисна масова частка білка в коров’ячому молоці встанов­ле­на нині в Україні? 

варіанти відповідей

2,5%


3,0%  

4,5%


5,7 %


Запитання 55

Як перерахувати літри молока у кілограми?


варіанти відповідей

кількість молока множать на середню густину (1,03)

кількість молока ділять на середню густину (1,03) молока


кількість молока множать на вміст у ньому жиру


кількість молока ділять на вміст у ньому жиру

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест