ТЕМА 26 УКРАЇНА В РОКИ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ 1939 – 1945 РР.

Додано: 22 квітня
Предмет: Історія України, 11 клас
29 запитань
Запитання 1

«Німецьке населення одностайно вітає рішення радянського уряду взяти під захист братнє радянському народові білоруське та українське населення Польщі, залишене напризволяще польським урядом...»

варіанти відповідей

Московський договір між СРСР і Німеччиною (пакт «Молотова–Ріббентропа»), 23.08.1939 р.

0

Запитання 2

«…При підписанні договору між Німеччиною та Союзом Радянських Соціалістичних Республік… уповноважені обох сторін обговорили у суворо конфіденційному порядку питання про розмежування сфер обопільних інтересів у Центрально-Східній Європі…»

варіанти відповідей

Московський договір між СРСР і Німеччиною (пакт «Молотова–Ріббентропа»), 23.08.1939 р.

0

Запитання 3

«Радянські війська в якості союзника Німеччини перейшли кордон і подають німецькому війську руку. Львів повністю оточений. Опір марний!»

варіанти відповідей

17 вересня 1939 р.

0

Запитання 4

«У багатьох селах Галичини, куди вступала більшовицька армія, якась частина населення нерідко зустрічала їх квітами...»

варіанти відповідей

17 вересня 1939 р.

0

Запитання 5

«Уряд СРСР та Німецький Уряд після розпаду колишньої Польської держави розглядають ...як своє завдання відновити мир... на цій території... З цією метою вони дійшли згоди в наступному: …Уряд СРСР та Німецький Уряд встановлює в якості кордону... на території колишньої Польської держави лінію, яка нанесена на додану до цього карту та більш докладно буде описана в додатковому протоколі».

варіанти відповідей

28 вересня 1939 р., договір про дружбу і кордони

0

Запитання 6

«Віддана сама на себе і залишена без керівництва, Польща перетворилася у зручне поле для всіляких випадковостей та раптовостей, що можуть створити загрозу для СРСР. Ось чому, будучи дотепер нейтральним, радянський уряд не може більше нейтрально ставитись до цих фактів. З огляду на таку ситуацію радянський уряд віддав розпорядження Головному командуванню Червоної армії дати наказ військам перетнути кордон і взяти під захист життя і майно населення Західної України та Західної Білорусії…»

Газета «Правда».

варіанти відповідей

17 вересня 1939 року

0

Запитання 7

«Радянські війська в якості союзника Німеччини перейшли кордон і подають німецькому війську руку. Львів повністю оточений. Опір марний!»

варіанти відповідей

вересень 1939 року

0

Запитання 8

«Громадяни, пам'ятайте! Неділя, 22 жовтня, - день виборів до Українських Народних Зборів! Усі як один візьмемо участь у виборах депутатів до Українських Народних Зборів!»

варіанти відповідей

1939 рік

0

Запитання 9

«Уряд СРСР вважає, що повернення Бессарабії органічно пов’язане з питанням передання Радянському Союзові тієї частини {…}, переважаюча більшість населення якої пов’язана з Радянською Україною спільністю історичної долі, мовою і національним складом».

варіанти відповідей

1940 рік, Буковина

0

Запитання 10

«…вважати необхідним, передусім з політичних міркувань, виділення молдавського населення в спеціальну автономну республіку в складі УСРР…»

варіанти відповідей

1924 рік, утворення Молдавської АРСР

0

Запитання 11

«На смертний бій… піднялася вся Україна…, почалася наша велика священна Вітчизняна війна…»

варіанти відповідей

22 червня 1941 р.

0

Запитання 12

«До останнього дня наше радіо запевняло: «Київ був, є і буде радянським. Ворог не пройде!..» І раптом наші війська відходять...»

варіанти відповідей

літо 1941 р.

0

Запитання 13

«Підготовча робота до евакуації та сама евакуація в’язниць розпочалася з 22 червня цього року. У чотирьох в’язницях утримувалося 5424 в’язні. У перший же день уторгнення німців у СРСР у в’язницях було виконано вироки щодо 108 в’язнів…»

варіанти відповідей

радянська адміністрація

0

Запитання 14

«…При вимушеному відході частинам Червоної армії забирати рухомий залізничний склад, не залишаючи ворогові жодного потяга, жодного вагона, ні кілограма хліба, ні літра пального. Колгоспники повинні рятувати худобу, хліб здавати на збереження державним органам для вивезення його в тилові райони...»

варіанти відповідей

евакуація

0

Запитання 15

«Командування Південно-Західного фронту вжило додаткових заходів для оборони Києва в умовах оточення. Навколо міста було створено три лінії оборони. На допомогу армії сформовано 13 винищувальних батальйонів, 19 загонів народного ополчення...»

варіанти відповідей

М. Кирпонос, 1941 р.

0

Запитання 16

«У межах українсько-білоруських земель, які включено до складу генерального округу «Житомир», станом на кінець 1941 - початок 1942 рр. проживало З млн 27 тис. осіб. На початку 1945 р. чисельність мешканців округу, попри збільшення його площі від 59 056 км2 до більше ніж 64 800 км2, зменшилася до 2 млн 916 тис. осіб»

варіанти відповідей

рейхскомісаріат «Україна»

0

Запитання 17

«Після того, як (німецько-румунські загарбники) встановили свою владу до річки Буг, запанувала румунська нагайка … від Дністра до Бугу…»

варіанти відповідей

«Трансністрія»

0

Запитання 18

Напередодні нападу на СРСР А. Гітлер заявив:

«Що стосується війни на Сході, то, звичайно, вона буде сувора. Але ні на мить не сумніваюсь в успіху. Передусім я сподіваюсь, що ми зможемо надовго забезпечити собі базу продовольства в Україні. Вона постачатиме ресурси, які нам будуть потрібні...»

варіанти відповідей

план «Ост»

0

Запитання 19

«...Штаб вимагає від партизанських загонів на весняно-літній період 1943 р. спрямувати всі свої сили на параліч роботи залізничних вузлів в тилу групи армій «Південь», руйнування залізниць, мостів, нищення ешелонів...»

варіанти відповідей

«рейкова війна» (1943 р., Курська битва)

0

Запитання 20

«Один із організаторів партизанського руху в Україні в роки Великої Вітчизняної війни. У 1941-1944 рр. — командир Путивльського партизанського загону, згодом — з’єднання партизанських загонів Сумської області, яке впродовж 1942-1943 рр. здійснило рейди з Брянських лісів на Правобережну та Західну Україну. У 1944 р. з’єднання перейменовано в 1-шу Українську партизанську дивізію, названу на його честь»

варіанти відповідей

Сидір Ковпак

0

Запитання 21

«Волею українського народу Організація Українських Націоналістів під проводом Степана Бандери проголошує відновлення Української Держави, за яку поклали свої голови цілі покоління найкращих синів України…»

варіанти відповідей

30 червня 1941 р.

0

Запитання 22

«Український народ не хоче й не буде своєю кров'ю рятувати Німеччину. Якщо Німеччина стоїть сьогодні перед смертельною небезпекою зі Сходу, то це наслідки дикунської політики німецького імперіалізму серед поневолених народів Сходу... Ми боремося за Українську державу, а не за чужий імперіалізм. Ми мусимо берегти наші сили, бо ми впевнені, що війна у своїй кінцевій фазі надасть нам державу...»

варіанти відповідей

провід Організації Українських Націоналістів С. Бандери

0

Запитання 23

«Я, воїн Української повстанської армії, узявши в руки зброю, урочисто клянуся своєю честю й совістю перед Великим Народом Українським... боротися за повне визволення всіх українських земель та українського народу від загарбників і здобути Українську Самостійну Соборну Державу...»

варіанти відповідей

Р. Шухевич

0

Запитання 24

«Війська 1-го Українського фронту в результаті стрімко проведеної операції... штурмом оволоділи столицею Радянської України містом Києвом... Зі взяттям Києва нашими військами захоплено… плацдарм на правому березі Дніпра, важливий для вигнання німців з Правобережної України»

варіанти відповідей

6 листопада 1943 р.

0

Запитання 25

«Українці Закарпаття! Цей рік уписується в історію закарпатської землі як ще одна чорна дата. Замість згаданої свободи цей рік приніс тільки зміну окупантів – ... прийшли московсько-більшовицькі пригноблювачі, які своєю окупаційною практикою залишили далеко позаду своїх попередників. Захопленням Закарпаття Червона Москва завершила, в основному, насильницьке об’єднання всіх українських земель, надівши своє ярмо на шию всьому українському народу»

варіанти відповідей

1944 р.

0

Запитання 26

«ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ ОБОРОНИ

ПОСТАНОВА № 6372с

Москва, Кремль

передати землі колишніх татарських, болгарських та інших виселених колгоспів з наявними посівами й насадженнями колгоспам, що знову організовуються та заселяються колгоспниками-переселенцями, і закріпити зазначені землі за колгоспами на вічне користування; наділити сім’ї колгоспників-переселенців будинками з наявними надвірними будівлями та присадибними ділянками;

установити, що житлові будинки та надвірні споруди, передані колгоспникам-переселенцям, не можуть бути ними продані або здані в оренду…»

варіанти відповідей

1944 р. – депортація кримських татар

0

Запитання 27

«…Усіх татар виселити з території Криму та поселити їх на постійне проживання в якості спецпоселенців у районах Узбецької РСР…»

варіанти відповідей

1944 р. – депортація кримських татар

0

Запитання 28

«Цей мільйон нам конче потрібен протягом наступних чотирьох місяців. Від 15 березня ми встановили щоденні норми вивезення робітників до Райху: з генерального комісаріату “Білорусі” – 500 осіб, з райхскомісаріату “Україна” – 1 000 осіб… Від 1 квітня цього року щоденна квота має бути подвоєна…»

варіанти відповідей

«остарбайтери»

0

Запитання 29

«Першим від союзників Акт підписав генерал Макартур. Далі під цим текстом поставили підписи представники всіх союзних країн, які воювали проти Країни Вранішнього Сонця. Від Радянського Союзу поставив підпис під документом 41-річний генерал-лейтенант Кузьма Дерев'янко...»

варіанти відповідей

К. Дерев’янко, 1945 р.

0

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест