терапевтичний профіль

Додано: 9 травня 2020
Предмет:
Тест виконано: 620 разів
165 запитань
Запитання 1

  При визначенні біодози кожен отвір біодозиметра опромінювали 30 сек., одержали 4  еритемні смужки. Чому дорівнює біодоза?  

варіанти відповідей

3 хв.  

1 хв. 30 сек.  

1 хв.  

2 хв.  

30 сек.  

Запитання 2

  Хворий 44 роки зловживає алкоголем. Перебуваючи в соматичному відділенні лікарні з приводу хронічного гепатиту, раптово став збудженим, втратив орієнтацію в місці   перебування і часі, в своїй особі орієнтований.  Як називається такий стан?

варіанти відповідей

Онейроїдний  

Аментивний

Маніакальний  

Деліріозний  

Спутніковий  

Запитання 3

  У хворого на тлі менінгококового менінгіту розвинувся напад судом, який препарат слід застосувати для невідкладної допомоги?   

варіанти відповідей

маніт  

 натрію оксибутират  

папаверину гідрохлорид  

анальгін  

гепарин 

Запитання 4

До фельдшера здоровпункту звернувся пацієнт з скаргами на біль у правому стегні, який виник після падіння. Фельдшер діагностував забій м’яких тканин і призначив ампліпульстерапію. Що треба зробити для збільшення тривалості знеболювального ефекту ампліпульстерапії?  

варіанти відповідей

Провести ампліпульсфорез місцевих анестетиків  

Збільшити тривалість процедури  

Збільшити силу струму  

Змінити глибину модуляції  

Змінити перемінний режим на постійний  

Запитання 5

Хвора скаржиться на висип на верхній губі, який супроводжується печінням та

 свербежем. Об’єктивно: на червоній окрайці верхньої губи на фоні еритеми, набряку  наявні везикули із прозорим вмістом. Про яке захворювання слід подумати?

варіанти відповідей

Імпетиго

Звичайну пухирчатку  

Контактний дерматит  

Простий герпес  

Екзему  

Запитання 6

Хворий скаржиться на швидку втому, біль і тяжкість в правому під- ребер’ї, жовтушність шкіри та склер, потемніння сечі, знебарвлення калу. Хворий 3 місяці тому отримав важку травму з крововтратою. Під час операції була проведена гемотрансфузія. Для якого  захворювання характерні дані симптоми?  

варіанти відповідей

Лептоспіроз

Холецистит

Малярія

Черевний тиф  

Вірусний гепатит В  

Запитання 7

До фельдшера на ФАП звернувся пацієнт зі скаргами на головний біль, двоїння в очах, порушення ковтання, серцебиття, м’язову слабкість. Скарги з`явились на другу добу  після вживання м’ясних консервів. Про яке захворювання слід подумати в першу чергу?  

варіанти відповідей

Отруєння метиловим спиртом  

Вірусний гепатит  

Ботулізм  

Харчова токсикоінфекція  

Малярія

Запитання 8

На ФАП звернувся пацієнт зі скаргами на біль при відкриванні рота, жуванні та ковтанні, загальну слабкість, підвищену пітливість, короткочасні скорочення м'язів спини. Для якого захворювання характерні дані симптоми?

варіанти відповідей

Сказ 

Правець

Менінгоенцефаліт  

Істерія

Радикуліт 

Запитання 9

У хворого черевним тифом через два тижні після початку захворювання раптово  погіршився загальний стан, температура тіла 36,2°С, пульс 105 ударів за хвилину, у  випорожненнях з’явилась кров. Яке ускладнення розвинулось у хворого?

варіанти відповідей

Печінкова недостатність  

Гіпертонічний криз  

Перфорація кишок  

Інфекційно-токсичний шок  

Кишкова кровотеча  

Запитання 10

Підліток 14 років раптово на уроці почав вести себе неадекватно: повторював слова і міміку вчителя та учнів, бігав по класу, агресивний, рвав зошити і книжки. Мова хворого незрозуміла, аграматична. Викликано швидку допомогу. Вкажіть засіб, який знімає цей стан?

варіанти відповідей

Седуксен

Галоперидол

Аміназин

Меліпрамін

Етаперазин

Запитання 11

У пацієнта скарги на біль в лобній ділянці голови, напади блювання, порушення зору у вигляді сліпоти у зовнішніх половинах поля зору. Об'єктивно: великий ніс, масивне підборіддя, збільшення розмірів китиць рук. Про яку хворобу можна подумати?

варіанти відповідей

Хворобу Симондса

Розсіяний склероз  

Акромегалію

Синдром Іценко - Кушинга  

Об'ємний процес потиличної частки головного мозку  

Запитання 12

Фельдшера ФАПу викликали до хворої. Родичі повідомили, що 2 год. тому у хворої відмічалась слабість правої руки і правої ноги, пропав голос. Хвора обстежена фельдшером, який патології нервової системи не виявив. Як називається таке порушення мозкового кровообігу?

варіанти відповідей

Ішемічний інсульт  

Геморагічний інсульт  

Тромбоемболія судин мозку  

Транзиторна ішемічна атака  

Субрарахноїдальний інсульт  

Запитання 13

  На ФАП звернувся хворий Д., 40 років, який місяць тому повернувся з відрядження до Західної Африки. Скаржиться на підвищення температури тіла, яке виникає кожного третього дня і закінчується рясним потінням; загальну слабкість, тяжкість в лівому підребір‘ї. Яке захворювання можна запідозрити?

варіанти відповідей

Кір

Грип

Менінгококова інфекція  

Дифтерія  

Малярія 

Запитання 14

Хворий К. поступив в інфекційну лікарню з підозрою на ботулізм. Під час введення  протиботулінічної сироватки в хворого з‘явилось відчуття стискання в грудях та нестачі  повітря, блідість шкіри, артеріальний тиск почав знижуватись. Яке ускладнення виникло  у хворого?

варіанти відповідей

Кардіогенний шок 

Анафілактичний шок  

Гіповолемічний шок 

Набряк легень  

Інфекційно-токсичний шок  

Запитання 15

До фельдшера ФАПу звернувся потерпілий Д. 30 років, якого 20 хвилин тому вкусив невідомий собака. Під час огляду: в ділянці правого ліктя є декілька ран з нерівними краями, незначна кровотеча. Дії фельдшера ФАПу:  

варіанти відповідей

Промити рану розчином фурациліну  

Накласти суху асептичну пов‘язку  

Промити рани мильним розчином, скерувати хворого до травматологічного пункту  

Ввести кровоспинні засоби  

Прикласти серветку з розчином гідрокарбонату натрію

Запитання 16

На вулиці виявлено хворого в непритомному стані. Фельдшер, що прибув на виклик, встановив наступне: лице і шия багрово синюшного кольору, хворий не реагує на  подразники. Правий кут рота опущений. Дихання шумне, а / т – 195 / 115 мм рт. ст. 

 Сухожильні рефлекси не викликаються. Який попередній діагноз.?  

варіанти відповідей

Емболія церебральних судин  

Ішемічний інсульт  

Минуще порушення мозкового кровопостачання  

Геморагічний інсульт  

Транзиторна ішемічна атака  

Запитання 17

До фельдшера ФАПу звернувся хворий, 34 років,зі скаргами на висипку і свербіж, які  з’явилися три тижні тому. Об’єктивно: на шкірі розгинальної поверхні ліктьових суглобів  наявні множинні папули червоного кольору , на поверхні папул - висівкоподібне лущення переважно в центральній частині, по периферії – еритемна облямівка.Який  найбільш імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Екзема

Псоріаз 

Пухирчатка

Імпетиго

Короста

Запитання 18

До фельдшера ФАПу звернувся хворий, 24 років, із скаргами на висипку , яка з’явилися через три тижні після статевого контакту. Об’єктивно: на шкірі тіла статевого члена  наявна ерозія червоного кольору, з блискучою поверхнею, ущільнена в основі і безболісна при пальпації. Паховий лімфовузол зправа збільшений і безболісний. Який  найбільш імовірний діагноз?  

варіанти відповідей

Сифіліс 

Трихомоніаз

Гонококова інфекція  

Короста

Хламідіоз

Запитання 19

До фельдшера ФАПУ звернувся пацієнт із скаргами на зниження чутливості у ділянці тильної поверхні великого пальця правої кисті, неможливість розігнути праву кисть та пальці. При огляді: м’язовий тонус та м’язова сила у правій руці знижені, обсяг рухів обмежений, сгинально-ліктьовий рефлекс зправа знижений. При витягнутих вперед  руках права кисть звисає. В анамнезі – травма правого передпліччя. Встановіть  попередній діагноз: 

варіанти відповідей

Невропатія ліктьового нерву

Невропатія променевого нерву

Невропатія серединного нерву

Невропатія великогомілкового нерву  

Центральний параліч правої руки  

Запитання 20

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, 38 років, яка скаржиться на висипку і свербіж в ділянці висипки. Висипка з’явилася після прання порошком “Лотос”. Об’єктивно: на шкірі верхніх кінцівок,грудей наявна рясна, червоного кольору папульозна висипка.Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Псоріаз

Різнокольоровий лишай

Алергійний контактний дерматит  

Короста

Екзема

Запитання 21

До фельдшера ФАПу звернувся хворий із скаргами на болі в поперековому відділі хребта, порушення ходи. При обстеженні виявлено позитивний симптом Нері, Ласега, болючість парахребцевих точок у поперековому відділі хребта, анталгічний сколіоз. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ниркова коліка  

Печінкова коліка  

Виразкова хвороба  

Пахова кила  

Попереково-крижовий радикуліт  

Запитання 22

Фельдшера швидкої допомоги викликали до хворої, яка знаходиться без свідомості. Зі слів родичів захворіла гостро.При огляді: шкіра обличчя гіперемована, зіниці S=D,очі  повернуті вправо, реагують на світло, при диханні ліва щока “парусить”, ліва нога  ротована назовні. Позитивний симптом Бабінського зліва. Який найбільш імовірний  діагноз?

варіанти відповідей

Діабетична кома  

Алкогольний делірій  

Печінкова кома  

Церебральна кома  

Уремічна кома  

Запитання 23

До фельдшера ФАПу звернулася хвора із скаргами на підвищену подразливість, поганий сон,зниження працездатності, пам’яті, апетиту,відчуття тривоги. Захворюваня пов’язує з  психічною травмою.Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Епілепсія

Неврастенія

Істерія

Хвороба Альцгеймера  

Біполярний психоз  

Запитання 24

До фізкабінету сімейної амбулаторії звернулась пацієнтка В., віком 34 роки, з приводу гострого гаймориту. Які з названих фізіотерапевтичних методів можна їй порекомендувати в гострому періоді захворювання?

варіанти відповідей

Електрофорез

Магнітотерапію

УВЧ – терапію  

Дарсонвалізацію

Індуктотермію

Запитання 25

Пацієнт К., віком 46 років, знаходиться на реабілітації в сімейній амбулаторії з діагнозом: гіпертонічна хвороба ІІ ст.. Призначена гальванізація. Вкажіть методику відпуску процедури:  

варіанти відповідей

Гальванічний комір за Щербаком  

Загальна гальванізація за Вермелем  

Чотирьохкамерна гальванічна ванна  

Півмаска Бергоньє  

Інтраназальна методика  

Запитання 26

Пацієнт А., віком 40 років, знаходиться на лікуванні в реабілітаційному відділенні з діагнозом: деформуючий артроз фалангів пальців лівої стопи. Призначена ультразвуковатерапія. Яка методика застосовується при озвучуванні дрібних суглобів?

варіанти відповідей

Підводна лабільна  

Контактна лабільна  

Контактна стабільна  

Дистанційна стабільна  

Висхідна методика  

Запитання 27

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 28 років зі скаргами на появу не болючої ерозії в ділянці зовнішніх статевих органів до 1 см в діаметрі, збільшений у паху щільний не болючий лімфовузол. Яке захворювання слід запідозрити?

варіанти відповідей

Еритема

Дерматит

Імпетиго

Екзема

Сифіліс

Запитання 28

До фельдшера ФАПу звернулася жінка Щ. 25 років, зі скаргами на висипи у ділянці шкіри  тулуба, у вигляді невеликих плям неправильної форми діаметром від 0,5 до 2 см., блідо – рожевого кольору, які не підвищуються над рівнем шкіри, є в наявності супровідний лімфаденіт. Позитивна RW. Яке захворювання слід запідозрити?

варіанти відповідей

Екзема

Первинний сифіліс  

Вторинний сифіліс  

Дерматит

Пізній сифіліс  

Запитання 29

До фельдшера ФАПу звернулася хвора Д., 18 років, зі скаргами на свербіж у сечивнику,  біль на початку сечовипускання. Незначні склоподібні слизисті виділення, ерозії на шийці матки. Відчуття вологості в ділянці піхви, тяжкість та незначний біль у ділянці  попереку під час менструації . Яке захворювання слід запідозрити?

варіанти відповідей

Гарднерельоз

Хламідіоз

Гонорея

Мікоплазмоз

Трихомоніаз

Запитання 30

До фельдшера звернувся чоловік 60р. зі скаргами на загальну скованість,

 загальмованість рухів, тремтіння правої руки. При огляді: заг. стан задовільний. Обличчя  гіпомімічне, мова монотонна, хода уповільнена, дрібними кроками, тремор правої кості. Найбільш імовірний діагноз:  

варіанти відповідей

Розсіяний склероз  

Пухлина спинного мозку  

Поліневропатія

Паркінсонізм

Міастенія

Запитання 31

В яке відділення треба госпіталізувати хворого в епілептичному статусі?  

варіанти відповідей

Неврологічне

Травматологічне

Терапевтичне 

Реанімаційне

Психіатричне

Запитання 32

Фельдшер ФАПу діагностував у пацієнта на фоні алкогольного абстинентного синдрому алкогольний делірій. Яку суміш він повинен приготувати пацієнту для перорального вживання?

варіанти відповідей

0,1г фенобарбіталу і 150мл етилового спирту  

0,1г фенобарбіталу і 150мл горілки  

10 крапель нашатирного спирту і 50 мл горілки  

10 крапель нашатирного спирту і 50 мл води  

0,4г фенобарбіталу і 150мл горілки  

Запитання 33

У хворого, госпіталізованого на 2-й день хвороби, виражена інтоксикація, лихоманка, на шкірі визначається неправильної форми велика геморагічний висип з некрозами, крововилив в склеру правого ока. Кінцівки холодні, акроціаноз. Протягом 3-х днів до дійсного захворювання відзначав закладання носа, дертя в горлі. Ваш передбачуваний діагноз:

варіанти відповідей

Грип 

Менінгококцемія

Лептоспіроз

Чума 

Геморагічна лихоманка  

Запитання 34

У хворого на дифтерію спостерігається хитка хода, слабкість у руках і ногах, часткова атрофія м’язів. Які ускладнення розвинулись:  

варіанти відповідей

Поліневрит  

Дифтерійний міокардит  

Енцефаліт 

Менінгіт 

Токсичний нефроз  

Запитання 35

У дитини, хворої на парагрип, з’явились “гавкаючий кашель”, захриплість голосу, ціаноз носо-губного трикутника. Для якого ускладнення характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Риніт 

Фарингіт

Стенозуючий ларингіт  

Бронхіт 

Пневмонія 

Запитання 36

Вкажіть до якої групи лікувальних фізичних чинників відноситься лікувальний

електрофорез.  

варіанти відповідей

Постійне електричне поле високої напруги  

Електричне поле високої частоти    

Імпульсний струм постійної та змінної напруги  

Електричний струм низької напруги  

Електричний струм високої напруги  

Запитання 37

Пацієнт К., 45 років знаходиться на лікуванні у фізкабінеті з проводу лівобічного хронічного гаймориту. Він отримує мікрохвильову терапію. Після 3 процедур у нього з’явився біль у ділянці гайморової пазухи, підвищилась температура до 37,70С. вкажіть тактику фельдшера.  

варіанти відповідей

Відпустити процедуру  

Зробити перерву в лікуванні  

Зменшити дозу  

Відпустити іншу фізіопроцедуру  

Припинити процедуру, направити пацієнта до лікаря  

Запитання 38

Пацієнтка П. віком 25 років лікується в фізіотерапевтичному кабінеті. Їй призначено інтранозальний електрофорез. Вкажіть яку силу струму необхідно застосувавати під час  відпуску процедур? 

варіанти відповідей

Від 4-5 мА до 6-7 мА  

Від 10-11 мА до 12-13 мА  

Від 14-15 мА до 16-20 мА  

Від 8-9 мА до 9-10 мА  

Від 0,3-0,5 мА до 2-3 мА  

Запитання 39

Пацієнт Л., віком 45 років направлений в фізіотерапевтичний кабінет з діагнозом хронічний артрит правого колінного суглоба. Йому призначено УВЧ терапія за допомогою апарату “УВЧ-66”. Вкажіть за якою методикою під час конденсаторні пластини під час відпуску процедур.  

варіанти відповідей

Поперечна на відстані 6см.  

Поперечна на відстані 8см.  

Поздовжньо на відстані 10см.  

Застосувати одну електродну методику на відстані 5 см.  

Поперечно, одну конденсаторну пластину на відстані 5см., другу на відстані 10см.  

Запитання 40

Вкажіть, що буде протипоказанням для проведення масажу  

варіанти відповідей

Хронічна пневмонія  

Дискінезія кишок  

Тромбофлебіт  

Неправильні положення статевих органів  

Цукровий діабет  

Запитання 41

При оказании неотложной помощи фельдшером скорой помощи кровь больного, с подозрением на ВИЧ-инфекцию, попала на медицинский халат фельдшера. Каким раствором немедленно необходимо обработать место загрязнения?  

варіанти відповідей

3\% раствором перекиси водорода  

3\% раствором хлорамина  

3\% раствором борной кислоты  

1\% раствором хлорамина  

1\% раствором хлорной извести  

Запитання 42

Фельдшер скорой помощи на выезде, по поводу колотого ранения стопы ржавым гвоздем. При осмотре фельдшером состояние удовлетворительное. На подошве левой стопы колотая рана. Установлено, что на протяжении трех последних лет ему трижды проводилась профилактика столбняка, учитывая специфику работы. Какой препарат необходимо, прежде всего, ввести фельдшеру для предотвращения возможного  развития столбняка?

варіанти відповідей

В/м ввести 3000 МЕ противостолбнячной сыворотки  

В/м ввести 1 мл столбнячного анатоксина и 3000 МЕ противостолбнячной сыворотки  

В/м ввести антибиотик  

В/м ввести аминазин  

В/м ввести 0,5 мл столбнячного анатоксина  

Запитання 43

Скорая помощь вызвона к женщине, которую укусила собака. Какую первую помощь должен оказать фельдшер?  

варіанти відповідей

Хирургическая обработка раны, ушивание  

Обколоть рану противостолбнячной сывороткой.  

Промыть рану раствором фурацилина и наложить стерильную повязку  

Обработать рану раствором перекиси водорода, наложить стерильную повязку  

Промыть рану кипяченой водой с хозяйственным мылом, обработать кроя раны 40-70\% спиртовым раствором, наложить стерильную повязку, направить в антирабический кабинет  

Запитання 44

Фельдшер скорой помощи на вызове. При осмотре больного кожные покровы бледные, черты лица заострены, кожа, собранная в складку, долго не расправляется, “руки прачки”, многократная рвота, без тошноты, испражнения обильные, водянистые, без запаха, имеют вид рисового отвара. Температура нормальная. Что должен сделать фельдшер для оказания неотложной помощи?  

варіанти відповідей

Ввести раствор пенициллина  

Срочно госпитализировать в инфекционную больницу  

Ввести раствор реаферона

Ввести раствор глюкозы  

Ввести холерный бактериофаг  

Запитання 45

В какие сроки фельдшеру здравпункта необходимо привлечь к обследованию и лечению лиц, которые контактировали с больными чесоткой?  

варіанти відповідей

3 дня

10 дней  

15 дней

20 дней  

  1 месяц  

Запитання 46

Какой документ должен заполнить фельдшер ФАПа при выявлении больного венерической болезнью?  

варіанти відповідей

003/y  

025/y  

058/y  

065/y  

089/у  

Запитання 47

К фельдшеру ФАПа обратилась больная С., 56 лет, болеет около года. На коже груди,  живота, бёдер имеются напряженные и вялые пузыри, эрозии с геморагическим отделяемым. Состояние больной тяжёлое. Положительный симптом Никольского. В мазке-отпечатке с эрозии обнаружены клетки Тцанка. О каком заболевании должен

 подумать фельдшер?  

варіанти відповідей

Дерматит Дюринга  

Герпес простой  

Вульгарная пузырчатка  

Многоформная экссудативная эритема  

Псориаз

Запитання 48

Какие рекомендации даст фельдшер здравпункта родственникам больного сифилисом по обеззараживанию домашних предметов обихода?  

варіанти відповідей

Охлаждение до 0 С  

Охлаждение до 15 С  

Охлаждение до 70 С  

Кипячение и высушивание  

Охлаждение до 35 С  

Запитання 49

У пациентки 30 лет желтушное окрашивание кожи и склер, темный цвет мочи, обесцвеченный кал, зуд кожных покровов. Фельдшер заподозрила вирусный гепатит.  Исследование необходимо провести для подтверждения диагноза:  

варіанти відповідей

бактериологическое

вирусологическое

биохимическое 

паразитологическое

микроскопическое 

Запитання 50

Ребенку 7 лет. Болен 5 дней, температура 37,6О, жалобы на затрудненное дыхание, одышку, слабость. При осмотре: налеты в зеве, трудно снимаемые, речь шепотом, кожа бледная, тоны сердца глухие. Подберите наиболее подходящий препарат из нижеприведенных  

варіанти відповідей

ремантадин

Противодифтерийная сыворотка  

фуразолидон  

хлорохин  

фталазол

Запитання 51

На ФАП обратился больной с жалобами на обильный жидкий стул типа рисового отвара, многократную рвоту, сильную слабость, температуру 35,2о. О каком заболевании следует думать?  

варіанти відповідей

дизентерия  

брюшной тиф  

ботулизм 

иерсиниоз 

холера

Запитання 52

 Что следует в первую очередь сделать фельдшеру в случае электротравмы?  

варіанти відповідей

Вызвать старшую медицинскую сестру  

Выключить аппарат  

Выключить общий рубильник  

Вызвать инженера по ТБ  

Поставить в известность зав. отделением  

Запитання 53

В физиотерапевтический кабинет здравпункта обратился пациент 42 лет по поводу пояснично-крестцового радикулита. Назначен электрофорез с анальгином. Во время проведения процедуры пациент стал ощущать жжение. Какие действия фельдшера?  

варіанти відповідей

Уменьшить силу тока  

Проверить исправность аппарата  

Продолжить процедуру согласно назначению  

Выключить аппарат  

Направить пациента к врачу  

Запитання 54

Пациенту 35 лет после операции по поводу аппендицита назначено УФ облучение на послеоперационную область. В чем состоит саногенное действие УФО?  

варіанти відповідей

Уменьшение боли  

Бактерицидное действие  

Рассасывание  

Усиление потоотделения  

Улучшение трофических процессов  

Запитання 55

Фельдшер ФАПа выявил у пациента сыпь на коленных суставах, похожую на псориатическую. Что он должен сделать для подтверждения диагноза: псориаз?  

варіанти відповідей

Взять кровь на общий анализ  

Взять кал на энтеробиоз  

Сделать ЭКГ  

Произвести псориатическую триаду  

Взять соскоб сыпи на бактериологическое исследование  

Запитання 56

К фельдшеру ФАПа обратился пациент, у которого появилось затруднение мочеиспускания и гнойные выделения из уретры. 10 дней назад была случайная половая связь. Какое обязательное исследование должен произвести фельдшер?  

варіанти відповідей

Общий анализ крови  

Кал на яйцеглист  

Мазок из уретры на гонорею, трихомониаз, хламидиоз  

Мазок из наружного слухового прохода на BL  

Забор крови на стерильность  

Запитання 57

К фельдшеру обратился пациент, у которого на боковых поверхностях туловища появилась бледнорозовая пятнистая сыпь без субъективных ощущений. Со слов пациента в течении 8 месяцев несколько раз появлялась подобная сыпь, но ранее была ярче. При осмотре на половом члене имеется белесоватый рубец длиной до 0,5 см, ранее на этом месте была язва, которая не беспокоила и зажила самостоятельно.

Какое обследование необходимо произвести фельдшеру?  

варіанти відповідей

Кровь на серологическое обследование  

Общий анализ крови  

Кровь на стерильность  

Общий анализ мочи  

Копрограмму  

Запитання 58

Для маниакальной фазы МДП характерно все, кроме:

варіанти відповідей

Скачки идей  

растормаживание сексуальных влечений  

повышенная отвлекаемость внимания  

гипермнезия

ипохондрические идеи  

Запитання 59

Для туберкулезного менингита характерны все симптомы, кроме:  

варіанти відповідей

недомогание, вялость, апатия  

снижение аппетита, плаксивость, раздражительность  

головная боль, рвота, озноб, геморрагическая сыпь  

прозрачный ликвор, лимфоцитарный плеоцитоз  

субфебрильная температура  

Запитання 60

Выберите симптом, характерный для ювенильной формы болезни Эрва-Рота:  

варіанти відповідей

парезы ног  

псевдогипертрофия икроножных мышц  

нарушение чувствительности по типу носков и перчаток  

повышение сухожильных рефлексов  

повышение тонуса мышц конечностей  

Запитання 61

Хвора 52 років, яка працює на заводі з виробництва фарб, з’явилась на прийом до фельдшера здоровпункту зі скаргами на сухість шкіри кистей, передпліч, відчуття паління, стягнення. Дерматологічний стан: шкіра верхніх кінцівок суха, вкрита лусочками, ліхеніфікація. Фельдшер порадив:  

варіанти відповідей

Уникати речовин, які містять йод, носити спецодяг  

Виключити з раціону гострі, солоні та копчені продукти, звернутися до імунолога  

Санаторно-курортне лікування, застосовувати примочки  

Дотримуватись правил ТБ (носіння спецодягу), правил особистої гігієни, звернутись до дерматолога  

Застосування антибіотиків місцево, носіння спецодягу  

Запитання 62

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 30 років зі скаргами на появу на статевому члені безболісної виразки. 4 тижні тому чоловік мав випадковий статевий контакт. Об’єктивно: на голівці статевого члену ерозія округлої, блюдцеподібної форми, з гладеньким блискучим червоним дном. У паху збільшений щільний неболючий лімфовузол. Фельдшер сформулював попередній діагноз:  

варіанти відповідей

Фімоз

Баланопостит 

Вторинний сифіліс  

Генітальний герпес  

Первинний сифіліс  

Запитання 63

Хворий 34 років звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на висип в ділянці правої гомілки, свербіж, паління, мокнення, біль. Захворів тиждень тому, коли після травми правої гомілки в середній третині з’явився осередок ураження розміром з долоню. Межі ураження чіткі, візуально – гіперемія, везикуло– пустульозні елементи по периферії осередка ураження. Фельдшер запідозрив:  

варіанти відповідей

Кропив’янку  

Атропічний дерматит  

Токсикодермію

Екзему 

Нейродерміт  

Запитання 64

Хворий 30 років звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на висип та свербіж шкіри ступнів. Хворіє 3 роки. Об’єктивно: в області шкіри підошов спостерігаються групи пухирців, схожих на розварені “сагові зерна”, а також ерозії з обривками мацерованого епідермісу по периферії вогнищ. В міжпальцевих складках обох ступнів видно тріщини, ерозії. Фельдшер встановив попередній діагноз:  

варіанти відповідей

Псоріаз  

Вторинний сифіліс  

Епідермофітія ступнів  

Руброфітія ступнів  

Контактний дерматит  

Запитання 65

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 30 років зі скаргами на свербіж шкіри, що підсилюється ввечері. Хворіє 1,5 місяця. Об’єктивно: на шкірі міжпальцевих складок кистей, згинальних поверхнях кінцівок, животі, стегнах, сідницях спостерігається висип, що складається з парних папул, вкритих кров’янистими кірочками, лінійні розчухи.

Фельдшер запідозрив:  

варіанти відповідей

Екзему  

Атопічний дерматит  

Токсикодермію 

Нейродерміт

Коросту  

Запитання 66

Фельдшер ФАПу відпускає процедуру електрофорезу з 5\% розчином йодиду калію (KJ) апаратом “Поток –1” пацієнту з хронічним бронхітом. Вкажіть вид струму:  

варіанти відповідей

Імпульсивний низькочастотний струм  

Синусоїдальний імпульсивний струм  

Напівсинусоїдальний імпульсивний струм  

Постійний струм малої сили низької напруги  

Хвильові струми  

Запитання 67

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на різкий приступоподібний біль стріляючого характеру в ділянці верхньої щелепи зліва. Приступи виникають при розмові,жуванні, чищенні зубів. Патологію якого черепного нерва виявить фельдшер при обстеженні:  

варіанти відповідей

Лицевого 

Язико-глоткового  

Під’язикового 

Окорухового 

Трійчастого 

Запитання 68

Фельдшера ШД викликали до пацієнта, який зловживає алкоголем. Пацієнт збуджений, заявляє, що в кімнаті багато мишей і пацюків, не орієнтується в просторі та часі. Для надання невідкладної допомоги при цьому стані фельдшер застосує:  

варіанти відповідей

Фуросемід  

Дібазол

Аміназін 

Валідол 

Пірацитам

Запитання 69

Після внутрішньом’язового введення магнію сульфату судоми у пацієнта з епілептичним статусом не припинилися, свідомість не відновилась. Який препарат застосує фельдшер для подальшого надання допомоги:  

варіанти відповідей

Імізин 

Сиднокарб 

Сибазон

Аміналон

Еуфілін

Запитання 70

Фельдшер ФАПу при огляді хворого 32 років виявив у нього гарячку, тривалий пронос (протягом 5 тижнів), пітливість, герпетичне ураження порожнини роту. Периферійні лімфовузли збільшені, рухомі, неболючі. Втрата маси тіла перевищує 10\%. Хворий – ін’єційний наркоман. Який збудник міг викликати цей стан:  

варіанти відповідей

Шигели 

Малярійний плазмодій  

Лептоспіри

Вірус імунодефіциту людини  

Сальмонели 

Запитання 71

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 30 років зі скаргами на підвищення температури тіла, слабкість, багаторазове блювання, часті (до10 разів на добу) рясні випорожнення зеленуватого кольору. З анамнезу – напередодні вживав сирі яйця. Вкажіть найбільш йомовірний діагноз  

варіанти відповідей

Ботулізм

Лептоспіроз  

Шигельоз

Холера

Сальмонельоз

Запитання 72

Хворий 25 років скаржиться на біль у попереково-крижовій ділянці, який з’явився після падіння на спину. Об`єктивно: позитивний симптом Ласега і Нері з правого боку, відсутність ахіллового рефлексу з правого боку. Яке захворювання передбачить фельдшер ФАПу після огляду хворого?  

варіанти відповідей

Попереково- крижовий радікуліт  

Мієліт

Оперезуючий герпес  

Грижа диску  

Діабетична полінейропатія  

Запитання 73

Хлопчик 2 років госпіталізований фельдшером ФАПу до неврологічне відділення на 2 –й день хвороби. Захворів гостро: остуда,гіпертермія, неодноразове блювання, висип; на шкірі обличчя, живота, рук. Через добу дитина знепритомніла, голова відведена назад, ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга, судоми. Яке дослідження, на Вашу думку, підтвердить діагноз фельдшера?  

варіанти відповідей

Рентгенографія хребта  

Спинномозкова пункція  

Мієлографія 

Ультразвукова доплерографія  

Ехоенцефалографія 

Запитання 74

Хворий 40 років потрапив у ДТП, отямився через 3 години, скаржиться на сильний головний біль, нудоту,повторне блювання. Про травму не пам’ятає. Фельдшер швидкої допомоги після огляду визначив імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Перелом основи черепа  

Субарахноідальна гематома  

Струс головного мозку  

Стиснення головного мозку  

Забій головного мозку  

Запитання 75

До фельдшера ФАПу звернулась жінка зі скаргами на сверблячку шкіри, що посилюється вночі, появу висипки. Об`єктивно: папули і везикули у міжпальцевих складках кистей,животі, стегнах, молочних залозах; гнійні кірочки на ліктях. Фельдшер визначив,що такі симптоми імовірні для:  

варіанти відповідей

Екземи 

Нейродерміту

Корости 

Кропив`янки  

Атопічного дерматиту  

Запитання 76

До фельдшера ФАПу звернулась жінка зі скаргами на відчуття жару,свербіж і болісність у ділянці промежини та значні гнійні виділення. Об`єктивно:набряк слизової піхви,оксамитове забарвлення, місяцями кровить, гіперемія соромітних губ, мацерація і гіперемія шкіри внутрішньої поверхні стегон. Фельдшер, оглядаючи жінку, припустив , що у неї:  

варіанти відповідей

Трихомоніаз

Урогенітальний мікоплазмоз  

Хламідіоз  

Гонорея 

Гарднерельоз 

Запитання 77

До фельдшера здоровпункту звернулась жінка 30 років зі скаргами на загальне нездужання, гарячку, біль в паху. Об`єктивно: збільшення пахвинних лімфатичних вузлів; на тлі значної еритеми і набряку геніталій визначаються згруповані везикули, тріщини.

Яке захворювання може передбачити фельдшер у визначенні діагнозу?

варіанти відповідей

Гострокінцеві кондиломи  

Токсикодермія 

Контагіозний молюск  

Алергічний дерматит  

Генітальний герпес  

Запитання 78

Хворий скаржиться на біль у горлі , підвищення температури тіла до 38,5*С, хриплий голос. При огляді зіву фельдшер ФАПу визначив набряк і гіперемію мигдаликів, нальоти сіро-білого кольору, які важко знімаються з поверхні мигдаликів шпателем; слизова оболонка після зняття нальоту кровоточить. Фельдшер визначив , що такий стан характерний для: 

варіанти відповідей

Дифтерії

Інфекційного мононуклеозу  

Грипу 

Парагрипу 

Ангіни 

Запитання 79

Пацієнт, який поранив ногу під час роботи на земельній ділянці, через 10 діб відчув тягнучий біль, сіпання в ділянці рани, фибрилярні посмикування прилеглих м`язів.

Фельдшер ФАПу, до якого звернувся пацієнт, при обстеженні виявляє симптоми:

варіанти відповідей

Гідрофобія

Тризм, сардонічна посмішка, опістотонус  

Агресія

Симптом Філатова-Бельського- Копліка  

Симптоми Керніга, Брудзинського,судоми  

Запитання 80

Санітарний фельдшер проводить переливання крові зі шприца у флакон із живильним середовищем, враховуючи співвідношення:

варіанти відповідей

  1:1,5  

1:5  

1:10

1:20  

1:25  

Запитання 81

Виконуючи призначення лікаря фельдшер здоров пункту проводить процедуру

 парафінових ванночок пацієнтці 55 років з артритом гомілково-стопних суглобів. Готуючи парафін, фельдшер увімкнув парафінонагрівач і розплавив парафін до температури:  

варіанти відповідей

95-100*С  

80-90*С  

70-80*С  

60-70*С  

50-60*С  

Запитання 82

Після огляду та додаткового обстеження пацієнтки 28 років лікар визначив вогнищеву пневмонію і призначив комплексне лікування. Фельдшер ФАПу за призначенням лікаря проводить процедуру УВЧ – терапії. За допомогою якого пристрою він визначить наявність електричного поля під час процедури?  

варіанти відповідей

Окуляри картонні  

Біодозиметр

Неонова лампочка  

Процедурний годинник  

Електроди з проводами  

Запитання 83

Хворий лежить у ліжку, не торкаючись головою подушки. Як називається цей симптом кататонічних розладів?  

варіанти відповідей

ехопраксія  

ступор 

стереотипні рухи  

симптом повітряної подушки  

застигання у химерній позі  

Запитання 84

Хворий звернувся до фельдшера здоровпункту зі скаргами на “асиметрію лиця”. Хворіє 3 дні. Своє захворювання пов’язує з простудою. Який діагноз поставить фельдшер?

варіанти відповідей

неврит плечового нерва  

геміплегія

інсульт

неврит трійчастого нерва  

неврит лицевого нерва  

Запитання 85

До фельдшера швидкої допомоги доставили хворого з вулиці. Анамнез невідомий. При огляді шкірні покриви багрового кольору з синюшним відтінком, свідомість відсутня, лівий кут рота опущений, ліві кінцівки нерухомі. Дихання шумне, А/Т 195 – 110 мм. рт. ст. Ваш діагноз?  

варіанти відповідей

менінгіт

кома гіпоглікемічна  

геморагічний інсульт  

травма голови  

гіпертонічний криз  

Запитання 86

Фельдшера викликали додому до хворого 28 років, який при стрибанні з моста у воду пошкодив голову об дно річки. Свідомість відсутня, блідий, блює, з вух виділяється кров і ліквор. Ваш діагноз?  

варіанти відповідей

перелом склепіння черепа  

субарахноїдальна гематома  

забій хребта  

струс головного мозку  

перелом основи черепа  

Запитання 87

Хворого ввечері і вночі турбував сильний свербіж, який супроводжувався появою на шкірі тулуба, шиї, стегон множинних уртикарних висипань. Напередодні хворий вживав у їжу м’ясні консерви. Вранці висипки вже не було. Для якого захворювання характерні вище перераховані симптоми:

варіанти відповідей

екзема

кропив’янка 

дерматит 

атопічний дерматит  

себорейний дерматит  

Запитання 88

У хворого 32 років на слизовій оболонці рота множинні болючі ерозії, які не гояться під впливом місцевої терапії впродовж 2 місяців. Про яке захворювання свідчать дані  симптоми:  

варіанти відповідей

червоний плоский лишай  

кандидоз

міхурник 

герпетиформний дерматит  

імпетиго

Запитання 89

Хвора, 24 роки, скаржиться на біль по ходу 6 – 7 – го ребер, зліва. У цій ділянці на тлі невеликої еритеми групами розміщені везикули. Для якого захворювання характерні дані симптоми:  

варіанти відповідей

екзема 

оперізуючий лишай  

герпетиформний дерматит  

дерматит

імпетіго

Запитання 90

У дитини на обличчі блискучі із пупкоподібним втягненням вузлики тілесного кольору.  Суб’єктивні відчуття відсутні. Про яку хворобу свідчать дані симптоми:  

варіанти відповідей

імпетіго

псоріаз 

червоний плоский лишай  

контагіозний молюск  

простий герпес  

Запитання 91

У 2 – річної дитини висипання локалізуються на кистях, долонях і підошвах у вигляді червоних набряклих вузликів. Висипання супроводжуються сильним свербіжем, який посилюється у вечері і вночі. Про яку хворобу можна подумати:

варіанти відповідей

екзему

дерматит

коросту

червоний плоский лишай  

псоріаз 

Запитання 92

Хворому Г. 40 років. Діагноз – ревматоїдний артрит. Призначено ультразвукову терапію.

За допомогою якого пристрою проводять дану процедуру?

варіанти відповідей

конденсаторних пластин  

випромінювача

рефлектора

електрода

індуктора 

Запитання 93

У хворого С., 25 років, діагноз – гострий бронхіт. Він звернувся у фізіотерапевтичний кабінет на ультрафіолетове опромінення. Перед процедурами йому необхідно визначити біодозу. Який критерій лежить в основі визначення біодози?  

варіанти відповідей

відстань від джерела опромінення  

інтенсивність опромінення  

стан пацієнта  

потужність лампи  

час опромінення  

Запитання 94

Хворий Б., 55 років, направлений у фізіотерапевтичний кабінет з діагнозом –

деформуючий остеоартроз правого колінного суглоба. Йому призначено електрофорез калію йодиду 3\% на правий колінний суглоб. Вкажіть максимальну силу струму, яку можна застосувати в даному випадку?

варіанти відповідей

4-5 мА/см  

1-2 мА/см  

0,05-0,1 мА/см  

2-3 мА/см  

0,02-0,05 мА/см  

Запитання 95

У хворого А., 35 р., діагноз – вегетосудинна дистонія. Призначено електросон. Які відчуття виникають у пацієнта під електродами під час електросну?


варіанти відповідей

печіння

слабе поколювання  

виражена вібрація  

жодного  

тепло 

Запитання 96

Хвора З., 20 років, знаходиться на лікуванні з приводу гострого лівостороннього отиту. Їй призначили УВЧ-терапію на ділянку лівого вуха. За допомогою чого можна перевірити наявність електричного поля під час проведення процедури УВЧ-терапії:

варіанти відповідей

неонової лампи  

сантиметрової стрічки  

термометра

процедурного годинника  

не потрібно перевіряти  

Запитання 97

У пацієнта А., 32 років на тлі гіперемованої шкіри в ділянці вусів дрібні гноячки, жовті кірки, свербіж, збільшені підщелепні лімфатичні вузли. Яку патологію варто запідозрити?  

варіанти відповідей

Трихофітію

Туберкульоз шкіри  

Сикоз

Герпес простий  

Кандидоз

Запитання 98

У пацієнтки С., 47 років на шкірі VІ міжреберного проміжку на тлі гіперемії і інфільтрації виявлено згруповані міхурці з геморагічним вмістом, які розміщені лінійно. Суб’єктивно: біль в ділянці ураження, температура тіла 38,2?С. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину  

варіанти відповідей

Бешиха 

Простий герпес  

Алергічний дерматит  

Оперізувальний герпес  

Піодермія

Запитання 99

У пацієнта, який працює водієм на шкірі тильної поверхні обох кистей велика кількість міхурців із серозним вмістом, ерозії, значне мокнуття. Яку лікарську форму для місцевої терапії потрібно призначити пацієнту   

варіанти відповідей

Зігріваючий компрес  

Мазь

Примочку

Збовтувальну суміш  

Волого - висихаючу пов’язку  

Запитання 100

До фельдшера ФАПу звернувся хворий Р. з діагнозом “Деформуючий артрозо - артрит правого колінного суглоба”, якому призначено УВЧ – терапію та медикаментозний електрофорез. Яка послідовність процедур?  

варіанти відповідей

Спочатку електрофорез, потім УВЧ - терапію  

Не має значення  

Спочатку УВЧ – терапію, потім електрофорез  

Процедури проводити окремими курсами лікування  

Ці процедури не можна поєднувати взагалі  

Запитання 101

До фельдшера ФАПу прийшов хворий на процедуру магнітотерапії з приводу виразкової хвороби шлунку, направлення видано лікарем три тижні тому. Ваші дії?  

варіанти відповідей

Відправити до лікаря - фізіотерапевта  

Відпустити процедуру магнітотерапії по направленню  

Змінити параметри процедури магнітотерапії і відпустити процедуру  

Призначити іншу фізіотерапевтичну процедуру  

Відмінити процедуру і відправити хворого додому  

Запитання 102

Оцініть, як фельдшер ФАПу, хворим з яким діагнозом протипоказане санаторно –  курортне лікування:  

варіанти відповідей

Хронічний гастрит  

Хронічний лейкоз  

Виразкова хвороба шлунку  

Ішемічна хвороба серця  

Обструктивний бронхіт  

Запитання 103

Фельдшер прибув на виклик до хворого В., 20 років, у якого після сну запаморочилась голова, з’явилися нудота й блювання, заніміли права рука і нога Які першочергові дії фельдшера по наданню невідкладної допомоги хворому?

варіанти відповідей

Ввести кровозупинні засоби  

Ввести діуретики  

Виміряти артеріальний тиск  

Викликати лікаря  

Обережно покласти хворого в ліжко, забезпечити спокій  

Запитання 104

Бригада швидкої медичної допомоги приїхала на виклик до хворої З., 18 років, яка впавши з дерева втратила свідомість на 5 хвилин. Після опритомнення розвинувся сильний головний біль, нудота, блювання. Не пам’ятає про те, що з нею трапилось Яку невідкладну допомогу повинен надати фельдшер хворій?  

варіанти відповідей

Ввести заспокійливі препарати  

Виміряти артеріальний тиск  

Ввести знеболюючі засоби  

Обережно транспортувати хвору в горизонтальному положенні на ношах  

Слідкувати за станом свідомості  

Запитання 105

Хвора Н., 40 років, на прийомі у фельдшера раптово втратила свідомість, упала. З’явились топічні, а потім клонічні судоми. Із рота виділяється піна з розовим відтінком. Відмічено мимовільне сечовиділення. Яку невідкладну допомогу необхідно надати хворій?  

варіанти відповідей

Ввести магнію сульфат  

Викликати лікаря  

Притримати хвору за голову і кінцівки, повернути голову набік  

Виміряти артеріальний тиск  

Ввести серцеві засоби  

Запитання 106

Хвора А., 35 років, звернулась за медичною допомогою через 9 годин від початку хвороби. Захворювання почалось гостро з проносу вночі, потім приєдналось багаторазове блювання і судоми литкових м’язів. Стан хворої тяжкий. Температура тіла 37?С, шкіра суха, з синюшним відтінком, холодна на дотик. Пульс слабкий, тони серця глухі. АТ 80/50 мм рт. ст. Язик сухий, живіт втягнутий, неболючий. Випорожнення рясні, водянисті, нагадують рисовий відвар. Олігурія. Виражена адінамія. Вкажіть область  диференціальнодіагностичного пошуку.  

варіанти відповідей

Холера

Харчова токсикоінфекція  

Гострий шигельоз, гастроентероколітична форма  

Отруєння блідою поганкою  

Ротавірусний гастроентерит  

Запитання 107

У хворого П., на 21 – й день від початку захворювання на черевний тиф лікар запідозрив кишкову кровотечу. Ваші дії?  

варіанти відповідей

Призначення імуномодуляторів  

Призначення глюкокортикостероїдів  

Збільшення добової дози етіотропного препарату  

Оперативне втручання  

Гемотрансфузії та введення гемостатичних засобів  

Запитання 108

Хворий 23 р, ін’єкційний наркоман, хворіє протягом 3-х тижнів. Скаржиться на слабкість,тривалу гарячку, нічну пітливість, збільшення лімфатичних вузлів, біль в горлі, висипку на тілі. Який метод обстеження є обов’язковим для даної хвороби?

варіанти відповідей

Аналіз крові клінічний  

Аналіз крові на антитіла до ВІЛ  

Мазок із слизової оболонки мигдаликів  

Аналіз крові на наявність атипових мононуклеарів  

Посів крові на гемокультуру  

Запитання 109

Пацієнт доставлений в сільську амбулаторію з укусом лисицею в ділянку лівої литки. Яка тактика фельдшера?  

варіанти відповідей

Висікти краї рани, доставити в травпункт найближчої лікарні.  

Промити рану з милом, спостерігати амбулаторно на  протязі 10 днів.

Промити рану з милом, обробити одним із дезінфектантів, накласти стерильну пов’язку, доставити в травпункт найближчої лікарні.  

Ніяких маніпуляцій не проводити, доставити в   травпункт найближчої лікарні.  

Обробити рану одним із дезінфектантів, накласти стерильну пов’язку. Спостерігати амбулаторно на протязі 10 днів

Запитання 110

Фельдшера швидкої медичної допомоги викликали до хворого 26 років з негоспітальною пневмонією. Хворий не зловживає алкоголем, ретельно виконує призначення сімейного лікаря. До вечора другого дня захворювання настали порушення свідомості: хворий не розумів,де знаходиться,чув голоси загрозливого характеру,благав про допомогу, не впізнавав навколишніх, бігав по кімнаті, намагався вискочити на підвіконня. Фельдшер ШМД встановив попередній діагноз: ,, Соматогенний психоз на фоні пневмонії “ Які препарати необхідно застосувати для невідкладної допомоги хворому?  

варіанти відповідей

Нейролептики

Антидепресанти

Анальгетики

Аналептики

Транквілізатори

Запитання 111

До фельдшера ФАПу звернулась дружина хворого 40 років,який під час підняття важкої шафи відчув раптовий сильний головний біль,що супроводжувався повторним блюванням. Свідомість не втрачав. Під час огляду виявлені ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга з обох боків. Парезів,паралічів та порушень чутливості немає, сухожилкові рефлекси на руках і ногах рівномірно знижені АТ 150/90 мм рт. ст .Яка найбільш вірогідна патологія зумовила таку клінічну картину?

варіанти відповідей

Ішемічний інсульт  

Субарахноїдальний крововилив  

Минуще порушення мозкового кровообігу  

Гіпертонічний криз  

Субдуральна гематома  

Запитання 112

Фельдшера швидкої медичної допомоги викликали до хворого 26 років з негоспітальною пневмонією. Хворий не зловживає алкоголем, ретельно виконує призначення сімейного лікаря. До вечора другого дня захворювання настали порушення свідомості: хворий не розумів,де знаходиться,чув голоси загрозливого характеру,благав про допомогу, не впізнавав навколишніх, бігав по кімнаті, намагався вискочити на підвіконня. Фельдшер ШМД встановив попередній діагноз: ,, Соматогенний психоз на фоні пневмонії “ Які  препарати необхідно застосувати для невідкладної допомоги хворому?  

варіанти відповідей

Нейролептики

Антидепресанти

Транквілізатори  

Аналептики

Анальгетики

Запитання 113

До фельдшера ФАПу звернулась дружина хворого 40 років,який під час підняття важкої  шафи відчув раптовий сильний головний біль,що супроводжувався повторним  блюванням. Свідомість не втрачав. Під час огляду виявлені ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга з обох боків. Парезів,паралічів та порушень чутливості немає, сухожилкові рефлекси на руках і ногах рівномірно знижені АТ 150/90 мм рт. ст .Яка найбільш вірогідна патологія зумовила таку клінічну картину?  

варіанти відповідей

Ішемічний інсульт  

Минуще порушення мозкового кровообігу  

Субарахноїдальний крововилив  

Гіпертонічний криз  

Субдуральна гематома  

Запитання 114

Фельдшера швидкої медичної допомоги викликали до хворого 26 років з негоспітальною пневмонією. Хворий не зловживає алкоголем, ретельно виконує призначення сімейного лікаря. До вечора другого дня захворювання настали порушення свідомості: хворий не розумів,де знаходиться,чув голоси загрозливого характеру,благав про допомогу, не впізнавав навколишніх, бігав по кімнаті, намагався вискочити на підвіконня. Фельдшер  ШМД встановив попередній діагноз: ,, Соматогенний психоз на фоні пневмонії “ Які препарати необхідно застосувати для невідкладної допомоги хворому? 

варіанти відповідей

Нейролептики

Антидепресанти

Аналептики

Анальгетики

Транквілізатори

Запитання 115

До фельдшера ФАПу звернулась дружина хворого 40 років,який під час підняття важкої шафи відчув раптовий сильний головний біль,що супроводжувався повторним блюванням. Свідомість не втрачав. Під час огляду виявлені ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга з обох боків. Парезів,паралічів та порушень чутливості немає, сухожилкові рефлекси на руках і ногах рівномірно знижені АТ 150/90 мм рт. ст .Яка найбільш вірогідна патологія зумовила таку клінічну картину?

варіанти відповідей

Ішемічний інсульт  

Минуще порушення мозкового кровообігу  

Гіпертонічний криз  

Субарахноїдальний крововилив  

Субдуральна гематома  

Запитання 116

Фельдшера швидкої медичної допомоги викликали до хворого 26 років з негоспітальною пневмонією. Хворий не зловживає алкоголем, ретельно виконує призначення сімейного лікаря. До вечора другого дня захворювання настали порушення свідомості: хворий не розумів,де знаходиться,чув голоси загрозливого характеру,благав про допомогу, не впізнавав навколишніх, бігав по кімнаті, намагався вискочити на підвіконня. Фельдшер ШМД встановив попередній діагноз: ,, Соматогенний психоз на фоні пневмонії “ Які  препарати необхідно застосувати для невідкладної допомоги хворому?  

варіанти відповідей

Нейролептики

Транквілізатори

Антидепресанти

Аналептики

Анальгетики

Запитання 117

До фельдшера ФАПу звернулась дружина хворого 40 років,який під час підняття важкої шафи відчув раптовий сильний головний біль,що супроводжувався повторним блюванням. Свідомість не втрачав. Під час огляду виявлені ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга з обох боків. Парезів,паралічів та порушень чутливості немає, сухожилкові рефлекси на руках і ногах рівномірно знижені АТ 150/90 мм рт. ст .Яка найбільш вірогідна патологія зумовила таку клінічну картину?

варіанти відповідей

Ішемічний інсульт  

Минуще порушення мозкового кровообігу  

Гіпертонічний криз  

Субдуральна гематома  

Субарахноїдальний крововилив  

Запитання 118

Фельдшера швидкої медичної допомоги викликали до хворого 26 років з негоспітальною пневмонією. Хворий не зловживає алкоголем, ретельно виконує призначення сімейного лікаря. До вечора другого дня захворювання настали порушення свідомості: хворий не розумів,де знаходиться,чув голоси загрозливого характеру,благав про допомогу, не впізнавав навколишніх, бігав по кімнаті, намагався вискочити на підвіконня. Фельдшер ШМД встановив попередній діагноз: ,, Соматогенний психоз на фоні пневмонії “ Які  препарати необхідно застосувати для невідкладної допомоги хворому?

варіанти відповідей

Нейролептики

Антидепресанти

Анальгетики

Аналептики

Транквілізатори

Запитання 119

До фельдшера здоровпункту спиртокомбінату звернулась працівниця цеху медичних препаратів зі скаргами на набряк обличчя, піднебіння, глотки, утруднене дихання. Свій стан пов’язує з вживанням апельсинів під час обіду. Яку невідкладну долікарську допомогу повинен надати фельдшер при такому критичному стані як набряк Квінке?  

варіанти відповідей

Ввести внутрішньовенно: преднізолон або дексаметазон, дегідратуючі, еуфілін, тіосульфат натрію  

Ввести врутрішньовенно: димедрол, дегідратуючі, еуфілін, тіосульфат натрію  

Ввести врутрішньовенно: дегідратуючі, еуфілін, преднізолон або дексаметазон  

Ввести врутрішньовенно: дегідратуючі, еуфілін, тіосульфат натрію, супрастин  

Ввести врутрішньовенно:преднізолон або дексаметазон, дегідратуючі, тіосульфат натрію.  

Запитання 120

До фельдшера ФАПу звернулась дружина хворого 40 років,який під час підняття важкої шафи відчув раптовий сильний головний біль,що супроводжувався повторним блюванням. Свідомість не втрачав. Під час огляду виявлені ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга з обох боків. Парезів,паралічів та порушень чутливості немає, сухожилкові рефлекси на руках і ногах рівномірно знижені АТ 150/90 мм рт. ст .Яка найбільш вірогідна патологія зумовила таку клінічну картину?  

варіанти відповідей

Ішемічний інсульт  

Гіпертонічний криз  

Минуще порушення мозкового кровообігу  

Субарахноїдальний крововилив  

Субдуральна гематома  

Запитання 121

Фельдшера швидкої медичної допомоги викликали до хворого 26 років з негоспітальною пневмонією. Хворий не зловживає алкоголем, ретельно виконує призначення сімейного лікаря. До вечора другого дня захворювання настали порушення свідомості: хворий не розумів,де знаходиться,чув голоси загрозливого характеру,благав про допомогу, не впізнавав навколишніх, бігав по кімнаті, намагався вискочити на підвіконня. Фельдшер ШМД встановив попередній діагноз: ,, Соматогенний психоз на фоні пневмонії “ Які препарати необхідно застосувати для невідкладної допомоги хворому?

варіанти відповідей

Нейролептики

Транквілізатори

Антидепресанти

Аналептики

Анальгетики

Запитання 122

До фельдшера здоровпункту спиртокомбінату звернулась працівниця цеху медичних препаратів зі скаргами на набряк обличчя, піднебіння, глотки, утруднене дихання. Свій стан пов’язує з вживанням апельсинів під час обіду. Яку невідкладну долікарську допомогу повинен надати фельдшер при такому критичному стані як набряк Квінке?  

варіанти відповідей

Ввести врутрішньовенно:преднізолон або дексаметазон, дегідратуючі, тіосульфат натрію.  

Ввести врутрішньовенно: дегідратуючі, еуфілін, преднізолон або дексаметазон  

Ввести врутрішньовенно: димедрол, дегідратуючі, еуфілін, тіосульфат натрію  

Ввести внутрішньовенно: преднізолон або дексаметазон, дегідратуючі, еуфілін, тіосульфат натрію  

Ввести врутрішньовенно: дегідратуючі, еуфілін, тіосульфат натрію, супрастин  

Запитання 123

Хворий В., 30 років, звернувся до фельдшера ФАПу зi скаргами на слабкість, знижений апетиту, шкірну сверблячку. Захворювання почалося з болю у суглобах, загального нездужання, погіршення апетиту підвищення температури. Через 3 дні з'явилась нудота, двічі блювання, зник апетит. На 6-й день хвороби стемніла сеча, знебарвився кал, з'явилася сверблячка, жовтяниця склер i шкіри. При огляді хворого: температура 37,2,

 жовтяниця склер i шкіри. Пульс-72 хв.. АТ-100/60 мм рт. ст. Печінка щільна, болюча, збільшена. Вкажіть діагноз.  

варіанти відповідей

Лептоспіроз, жовтянична форма  

Харчова токсикоінфекція  

Загострення хронічного холециститу  

Вірусний гепатит В  

Вірусний гепатит Е

Запитання 124

Хворий, 75 рокiв викликав фельдшера ФАПу. Захворiв гостро, температура за добу підвищилась до 39,7 градусiв. Турбували головний бiль, сухий болісний кашель. Об'єктивно: t-38,4, пульс 90 на хв., АТ 110/60 мм рт. ст., подих через ніс утруднений, гiперемiя задньої стінки ротоглотки, в легенях жорсткий подих Живiт безболiсний, печiнка селезiнка не збiльшенi. В анамнезi - висипний тиф 42 роки тому. Вкажiть  дiагноз.  

варіанти відповідей

Черевний тиф  

Хвороба Брилля  

Грип

Вiрусний гепатит, до жовтяничний період  

Висипний тиф  

Запитання 125

Після пологів у хворої розвинулись: звисаюча стопа, гіпотрофія та гіпотонія м’язів передньє-зовнішньої поверхні гомілки, порушення поверхневих видів чутливості на зовнішній поверхні гомілки і тильній поверхні стопи. Ураження якого нерва можна запідозрити?


варіанти відповідей

Великогомілковий нерв  

Малогомілковий нерв  

Крижове сплетіння  

Стегновий нерв  

Сідничний нерв  

Запитання 126

У хворого виник пекучий біль у кисті, яка стала набряклою та синюшною, ділянка підвищення першого пальця гіпотрофічна, неможливе протиставлення першого пальця решті. Ураження якого нерва можна запідозрити?  

варіанти відповідей

Серединний нерв  

Ліктьовий нерв  

Променевий нерв  

Плечове сплетіння  

Шийне сплетіння  

Запитання 127

У психіатричному відділенні у хворого, який страждає на епілепсію, розвинулась серія  судомних нападів з прикусом язика, мимовільним сечовипусканням. Напади  повторювались з інтервалом 5-10 хвилин. Між нападами хворий знаходився у  коматозному стані. Який діагноз можна запідозрити у хворого?  

варіанти відповідей

Істерія

Соматогенний психоз  

Алкогольний психоз  

Серія судомних нападів  

Епілептичний статус  

Запитання 128

Студентка медичного інституту 23 років, 3 роки тому знаходилась у психіатричній лікарні в зв’язку з депресією. При поступленні (в період сесії) відмічається підвищений настрій, хвора постійно співає, декламує вірші, багато їсть, мало спить. Після одужання про свій стан пам’ятає приблизно та критично ставиться до нього. Який попередній діагноз можна запідозрити?

варіанти відповідей

Шизофренія

Істеричний психоз  

Маніакально-депресивний психоз  

Невростенія

Невроз нав’язливих станів  

Запитання 129

У хворого скарги на біль та печіння по ходу 6–7 ребер зліва. Об’єктивно: однобічно на тлі  незначної еритеми групами розміщені пухирці з серозним та серозно-геморагічним вмістом. Про яку хворобу слід подумати?  

варіанти відповідей

Оперізуючий герпес  

Імпетиго

Дерматит

Екзема

Кандидоз

Запитання 130

У хворого на статевому члені неболюча ерозія. При пальпації в основі ерозії щільний  інфільтрат, у паху збільшений неболючий лімфатичний вузол. Про яку хворобу слід подумати?  

варіанти відповідей

Дерматит

Герпес

Імпетиго

Сифіліс

Кандидоз

Запитання 131

У пацієнтки після використання тиждень часу крему для рук виникли червоні плями, папули і везикули на верхніх кінцівках. Через три дні висипка розповсюдилася на шкіру живота. Вкажіть найбільш ймовірний орієнтовний діагноз?

варіанти відповідей

Простий контактний дерматит  

Алергійний контактний дерматит  

Кропивянка 

Екзема

Псоріаз

Запитання 132

У пацієнта на верхній губі на тлі еритеми і набряку виникли везикули із прозорим вмістом, які супроводжуються палінням, поколюванням, сверблячкою. За тиждень до висипки турбував біль у м’язах та суглобах, втома, пітливість. Вкажіть найбільш ймовірний орієнтовний діагноз?

варіанти відповідей

Герпетичний везикулярний дерматит  

Простий контактний дерматит  

Екзема

Кропивянка

Алергічний контактний дерматит  

Запитання 133

У дитини восьми років на волосистій частині голови утворилося вогнище обламаного волосся на рівні 3-5 мм з лущенням у вигляді кола з чіткими межами, 5 сантиметрів у діаметрі, що нагадує ділянку викошеної трави. Вкажіть найбільш ймовірний орієнтовний діагноз?

варіанти відповідей

Фавус 

Різнокольоровий пітиріаз  

Інфільтративно-гнійна трихофітія волосистої частини голови  

Поверхнева трихофітія волосистої частини голови  

Мікроспорія волосистої частини голови  

Запитання 134

У дитини трьох місяців через тиждень після гнійного кон’ктивіту навколо природніх отворів на обличчі, шиї, в складках під пахвами, виникла зливна насичена еритема, що на вигляд нагадує тоненьку мокру білизну. При найменшому дотику епідерміс відшаровується, утворюючи великі червоні вологі ерозії. Позитивний симптом Нікольського. Дитина неспокійна, загальний стан важкий з явищами інтоксикації, зневоднення, діареї, втратою маси тіла. В крові – лейкоцитоз, анемія, прискорена ШОЕ, гіпопротеїнемія. Вкажіть найбільш ймовірний орієнтовний діагноз?

варіанти відповідей

Стафілококовий синдром обпеченої шкіри  

Простий контактний дерматит  

Імпетиго

Везикопустульоз

Епідемічний пемфігус новонароджених  

Запитання 135

Чоловік 30 років, скарги на переймоподібні болі внизу живота, пронос до 10 раз на добу з домішками слизу і крові. Об’єктивно: живіт запалий, болючий в нижній частині більше зліва, сигмоподібна кишка спазмована, болюча. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

ботулізм 

грип

черевний тиф  

холера

шигельоз

Запитання 136

Жінка 26 років, скарги на тривалу гарячку 38 – 39є С і пронос більше 1 місяця, нічна пітливість. За останні 5 місяців схудла на 10 кг. Об’єктивно: лімфовузли задньошийні, надключичні, підключичні збільшені, чутливі при пальпації. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

СНІД

ангіна 

дифтерія

бруцельоз

бешиха

Запитання 137

Чоловік 40 років, скарги на напади лихоманки через кожні 3 дні, трясучий озноб, різне підвищення температури до 39 – 40є С, через 6 – 8 год. сильне потовиділення. Після тривалого сну відчуває себе задовільно. Об’єктивно: збільшені печінка і селезінка. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

ГРВІ

туляремія

висипний тиф  

малярія

грип

Запитання 138

Протипоказом до проведення гальванізації є:  

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба І-ІІстадії  

Гострі і гнійні запальні процеси  

Неврастенія

Хронічний гастрит  

Переломи кісток  

Запитання 139

На якій відстані від поверхні опромінення повинен розташовуватися опромінював під час визначення біодози:  

варіанти відповідей

1,5 м  

1 м  

75 см  

50 см  

20 см  

Запитання 140

Назвіть основний прийом косметичного масажу:  

варіанти відповідей

Погладжування

Валяння 

Розтягування

Вібрація 

Розтирання

Запитання 141

У лікуванні опущення внутрішніх органів протипоказано:  

варіанти відповідей

Ходьба

Ранкова гігієнічна гімнастика  

Підняття вантажу більше, ніж 5 кг  

Масаж

Загальне УФО  

Запитання 142

До форм ЛФК відносяться:  

варіанти відповідей

Масаж 

Озокеритотерапія

Гальванізація

  Теренкур 

Аерозольтерапія

Запитання 143

Вас викликали до пацієнта, у якого відмічається підвищення температури тіла,

багаторазове блювання, ригідність м’язів потилиці, позитивний симптом Керніга. 

Назвіть синдром.   

варіанти відповідей

Вертеброгенний

Поліневритичний

Гіпоталамічний

Бульбарний

Менінгеальний 

Запитання 144

Вас викликали до пацієнта, який зловживає алкоголем. Родичі помітили: збудження, тремтіння всього тіла, порушення сну, часто заглядає під ліжко і щось ніби там ловить, а також струшує простирадло і подушку, пояснюючи це тим, що у його ліжку з’явилось багато комах. Що у даному випадку можна запідозрити?

варіанти відповідей

Шизофренію 

Параноїд 

Маніакальний стан   

Алкогольний делірій (біла гарячка п’яниць)  

Депресивний стан  

Запитання 145

Під час бесіди із пацієнткою , вона раптово впала з голосним криком, втратила

свідомість. У неї з’явились судоми кінцівок, ціаноз обличчя, мимовільне сечовипускання.

Яка найбільш доцільна тактика в даному випадку?  

варіанти відповідей

Привести хвору до свідомості і зігріти  

Покласти під голову подушку, ввести між кутні зуби обгорнутий марлею металевий шпатель  

Покласти хвору у ліжко і підняти підборіддя догори  

Надати хворій положення ортопное  

Ввести хворій заспокійливі ліки   

Запитання 146

Хворий у шумі коліс поїзда чує погрози, докори. Симптоми, що спостерігаються у хворого – це:  

варіанти відповідей

Ейфорія

Галюцинації 

Амнезія

Деменція 

Ілюзії 

Запитання 147

У хворого під час перебування на стаціонарному лікуванні з приводу черевного тифу виникло збудження, порушення орієнтації в просторі. Який синдром психічних порушень виник у хворого?  

варіанти відповідей

Інфекційний делірій  

Кататонічний ступор  

Аментивний стан  

Маніакальний стан  

Депресивний стан  

Запитання 148

Фельдшер на ФАПі оглядає пацієнта, який стверджує, що вчора у нього був епілептичний  напад. Які ознаки будуть свідчити про перенесений епілептичний напад? 

варіанти відповідей

Сліди від прикусу язика  

Сліди від укусу на руках  

Подряпини на руках  

Рухова загальмованість  

Сонливість 

Запитання 149

Фельдшер швидкої допомоги оглядає дівчину 16 років, у якої стався судомний напад після неприємної розмови із вчителем. При огляді – дитина лежить на підлозі, рухи рук і ніг хаотичні, різноманітні, демонстративні. Очі міцно заплющені, протидіє спробі розкриття повік. Мимовільного сечопуску, кров’янистої піни з рота, синця від падіння немає. Який попередній діагноз може встановити фельдшер?   

варіанти відповідей

Епілептичний напад  

Епілептичний статус  

Втрата свідомості  

Маніакальне збудження  

Істеричний напад  

Запитання 150

Хворий з інфарктом міокарда направлений в місцевий спеціалізований санаторій на відновне лікування. Який з перерахованих документів є основним під час відновного лікування хворого?  

варіанти відповідей

Медична карта стаціонарного хворого  

Індивідуальна програма реабілітації хворого  

Амбулаторна карта  

Листок непрацездатності  

Санаторно-курортна 

Запитання 151

У пацієнта 24 років, діагноз: пневмонія. Він лікується у домашніх умовах. Лікар пацієнтові призначив ЛФК під контролем фельдшера ФАПу. Які фізичні вправи використаєте в занятті ЛФК?  

варіанти відповідей

Вправи на координацію та на тренування рівноваги  

Ідеомоторні та ізометричні  

Асиметричні коригуючі та симетричні коригуючі  

Дихальні та загальнозміцнювальні вправи  

На формування правильної постави та зміцнення м’язів черевного пресу  

Запитання 152

Ви – фельдшер ФАПу проводите пацієнту електропроцедуру. На дворі почалася гроза.

Що в першу чергу по правилах техніки безпеки ви повинні зробити в даній ситуації?  

варіанти відповідей

Викликати інженера по техніці безпеки  

Вимкнути пускачі в кабінеті  

Продовжити проводити процедуру  

Повідомити лікаря  

Відкинути електроди від пацієнта сухою палкою  

Запитання 153

Хворий 62 років виписаний додому з неврологічного відділення, де знаходився на лікуванні з приводу геморагічного інсульту. Які періоди реабілітації розрізняють під час відновного лікування даного хворого?  

варіанти відповідей

Лікарняний, післялікарняний  

Ранній, віддалений  

Відновний, реконвалесцентний  

Лікувальний, профілактичний  

Поліклінічний, санаторний  

Запитання 154

Пацієнт звернувся до фельдшера із скаргами на появу на губі щільного неболючого утворення круглої форми з виразкою на поверхні. Про яке захворювання повинен подумати фельдшер?  

варіанти відповідей

Короста

Папілома

Сифіліс

Новоутворення шкіри

Герпетична інфекція

Запитання 155

Пацієнт звернувся до фельдшера із скаргами на свербіж в області живота   та пахвових ямок переважно ввечері та вночі. Про яке захворювання повинен подумати фельдшер?  

варіанти відповідей

Дерматит

Екзема

Мікози

Короста

Псоріаз

Запитання 156

На шкірі щоки у пацієнта ділянка тканини з чіткими краями алебастрового кольору, щільна. Про яке захворювання у пацієнта подумає фельдшер?  

варіанти відповідей

Склеродермія

Червоний вовчак

Атопічний дерматит

Екзема

Рак шкіри  

Запитання 157

До фельдшера з’явився юнак 16 р. зі скаргами на високу температуру, біль в горлі при ковтанні. Хворіє 2 дні. При огляді: температура 39, 6, лице одутле некротична ангіна, потиличні та заднє шийні лімфатичні вузли значно збільшені. Палькується печінка та селезінка. Про яке захворювання повинен подумати фельдшер?  

варіанти відповідей

Некротична ангіна  

Скарлатина

Дифтерія

Тонзиліт

Інфекційний мононуклеоз  

Запитання 158

На заводі будівельних конструкцій столяр підняв дерев’яний брус, вагою 60 кг. Раптово з’явився біль у попереково-крижовому відділі, обмежена рухливість, викривлення.

Яку допомогу повинен надати фельдшер?  

варіанти відповідей

Антибіотики

Фізпроцедури

Вітамінотерапію

Призначити знеболюючі   

Зігріваючі мазі  

Запитання 159

До фельдшера звернувся хворий із скаргами на блювання, часті випорожнення (водянисті, із запахом сирої риби), без болю в животі. Із анамнезу відомо, що 3 дні тому повернувся із Маріуполя. Такі симптоми характерні для?

варіанти відповідей

Сальмонельозу

Холери

Дизентерії 

Харчової токсикоінфекції  

Черевного тифу  

Запитання 160

До фельдшера здоров. пункту промислового підприємства звернувся хворий, 30 років, зі скаргами на дискомфорт у ділянці зовнішніх статевих органів,що з’явився декілька днів тому. Об’єктивно: в ділянці правої великої соромітної губи виявлено щільний безболісний, синювато-червоного кольору набряк, при натискуванні пальцем сліду не лишається. Пахвинні реґіонарні лімфовузли дещо збільшені з одного боку, неболісні.

Поставте попередній діагноз .  

варіанти відповідей

Генітальний герпес  

Шанкриформна піодермія  

Сифіліс первинний  

Коростяний хід  

Рак статевих органів  

Запитання 161

До фельдшера ФАПу звернулася хвора із скаргами на підвищену подразливість, поганий сон, зниження працездатності, пам’яті, апетиту, відчуття тривоги. Захворюваня пов’язує з психічною травмою.Який найбільш імовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Епілепсія  

Біполярний психоз

Хвороба Альцгеймера

Неврастенія

Істерія

Запитання 162

Оглядаючи жінку з терміном вагітності 26 тижнів, фельдшер ФАПу діагностував початок передчасних пологів. З метою профілактики дистрес-синдрому він введе:   

варіанти відповідей

Внутрішньом'язово дексаметазон 6 мг 

Внутрішньовенно гініпрал  

Сублінгвально ніфідипін

Внутрішньом'язово дексаметазон 24 мг  

Окситоцин 5 ОД та 500 мл 0,9% натрію хлориду  

Запитання 163

Хвора Н., 40 р., на прийомі у фельдшера раптово втратила свідомість, упала. З’явились тонічні, а потім клонічні судоми. Із рота виділяється піна з розовим відтінком. Відмічено мимовільне сечовиділення. Яку невідкладну допомогу необхідно надати хворій?  

варіанти відповідей

Ввести магнію сульфат  

Ввести серцеві засоби

Викликати лікаря  

Притримати хвору за голову і кінцівки, повернути голову набік

Виміряти артеріальний тиск 

Запитання 164

Фельдшер ШМД оглядає постраждалого на місці ДТП. Пацієнт скаржиться на головний біль, нудоту, запаморочення, одноразове блювання. Зі слів дружини, був непритомний кілька хвилин. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Забій головного мозку

Струс головного мозку  

Синкопальний синдром  

Психоемоційний стрес 

Вегетативний криз  

Запитання 165

Фельдшер здоровпункту повинен виконати гальванізацію комірцевої зони за Щербаком. Який струм використовується при класичній методиці гальванізації?

варіанти відповідей

Змінний

Імпульсний

Постійний

Модульований

Високочастотний

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест