Терапія 31-75

Додано: 14 березня
Предмет:
55 запитань
Запитання 1

Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до пацієнта Н., 32 років, хворіє на цукровий діабет І типу. Перехворів на ангіну, після чого посилилась спрага, з’явилась нудота, блювання, біль в животі, сонливість. Вночі втратив свідомість. Об’єктивно: Рs– 125 уд./хв., АТ – 80/45 мм рт.ст., шкіра суха. Дихання Куссмауля. Язик сухий. Запах ацетону з рота. Визначте найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Кетоацидотична кома

Анафілактичний шок

Гіпоглікемічна кома

Непритомність

Запитання 2

Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта К., 48 років, що скаржиться на одноразове блювання, вздуття живота, сильний біль у поперековій ділянці справа, що іррадіацією в статеві органи, живіт, часте болюче сечовипускання. Об’єктивно: хворий неспокійний, стогне, шкіра бліда, вкрита рясним потом. Рs- 90/хв. АТ- 140/90 мм рт.ст., Симптом Пастернацького позитивний cправа. Поставте найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Печінкова колька

Ниркова колька

Гострий апендицит

Кишкова непрохідність

Запитання 3

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 28 років, який в останній час скаржиться на печію та болі в епігастрії, які підсилюються після вживання гострої їжі. Раптово відмітив погіршення стану: загальна слабкість, серцебиття, блювання “кавовою гущею”. Об’єктивно: шкіра бліда, волога. АТ – 95/60 мм рт.ст. Пульс – 100 уд/хв., ниткоподібний. Яке ймовірне ускладнення виникло у хворого?

варіанти відповідей

Перфорація

Стеноз воротаря

Шлункова кровотеча

Малігнізація

Запитання 4

Фельдшера викликали до чоловіка 42 років, у якого напад ядухи з затрудненим видихом. Напад триває 1 добу. ЧД – 40 за хвилину. Над правою легенею дихання не вислуховується. Попередній діагноз?

варіанти відповідей

Асматичний статус, ІІІ стадія

Асматичний статус, І стадія

Серцева астма

Асматичний статус , ІІ стадія

Запитання 5

До фельдшера ФАПу звернувся хворий Ж., 62 років, що скаржиться на задишку, виділення пінистого харкотиння рожевого кольору. Стан погіршився 1 год. Назад після фізичного навантаження. Об'єктивно: положення ортопноє, шкіра вкрита холодним липким потом. АТ- 200/100 мм рт.ст. Акцент ІІ тону на аорті. В легенях – вологі різнокаліберні хрипи. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Бронхіальна астма

Набряк легень

Хронічний бронхіт

Хронічна серцева недостатність

Запитання 6

Хворий К., 57 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль  в ділянці серця стискаючого характеру, з іррадіацією в ліве плече, який виникає при фізичному навантаженні. Після прийому нітрогліцерину полегшення не настає. Об’єктивно: шкіра та видимі слизові оболонки бліді, тони серця послаблені, ритмічні. АТ- 90/50 мм рт.ст. ЕКГ: ознаки пошкодження міокарду. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий міокардит

Гострий ендокардит

Інфаркт міокарда

Ревматична хвороба

Запитання 7

На ФАПі після в/м введення хворому ампісульбіну у нього з’явилась задишка, вкрився холодним липким потом, після чого втратив свідомість. При огляді: шкірні покриви різко бліді, АТ- 50/10 мм рт.ст., ЧСС – 124 за хв. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Анафілактичний шок

Непритомність

Колапс

Серцева астма

Запитання 8

Фельдшер ФАП обстежує пацієнта К., 50 років, який хворіє на виразкову хворобу шлунку, скаржиться на блювання, виражену кволість. Блювотні маси – кольору кавової гущі, випорожнення дьогтеподібні. Яке ускладнення запідозрить фельдшер?

варіанти відповідей

Легенева кровотеча


Носова кровотеча

Стравохідна кровотеча

Шлункова кровотеча

Запитання 9

39  Пацієнт А., 40 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на сильний біль у поперековій ділянці зліва з іррадіацією у статеві органи, стегно, часті позиви на мочевипускання. Найімовірніший попередній діагноз:

варіанти відповідей

Напад ниркової кольки

Гострий цистит

Гострий пієлонефрит

Гострий гломелуронефрит

Запитання 10

40  “Швидка медична допомога” прибула до чоловіка М., 26 років, який скаржиться на слабкість, нудоту, пітливість, серцебиття, шум у вухах, мерехтіння перед очима, запаморочення, блювання, “кавовою гущею”. При огляді: шкіра бліда, вкрита холодним липким потом, тахікардія, АТ знижений. Вкажіть найбільш ймовірний попередній діагноз.

варіанти відповідей

Пенетрація виразки шлунка

Перфорація виразки шлунка

Шлункова кровотеча

Стеноз воротаря

Запитання 11

42  Хворому 28 років з гострою вогнищевою пневмонією був призначений пеніцилін по 1 млн ОД внутрім’язево після проби. Після ін’єкції стан хворого погіршився, з’явилась задишка, хворий покрився холодним потом і через хвилину втратив свідомість. Об’єктивно: пульс 130 за хвилину, слабкого наповнення. АТ 60/40 мм рт.ст. тони серця послаблені, в легенях різко ослаблене везикулярне дихання. Яке ускладнення виникло у хворого?

варіанти відповідей

Сироваткова хвороба

Анафілактичний шок

Інфекційно токсичний шок

Непритомність

Запитання 12

43  В приймальне відділення доставлено хворого 20 р., без свідомості. В його кишені знайдена картка хворого на цукровий діабет. Шкіра бліда, тургор знижений. Дихання шумне, глибоке, із рота запах ацетону. ЧСС - 105 за 1 хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Який з препаратів необхідно  приготувати  в першу чергу для надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Інсулін

Глюкоза

Адреналін

Реополіглюкінін

Запитання 13

44  У приймальне відділення доставлено хворого з різким болем у поперековій ділянці, що виник після тряскої їзди. Біль віддає в промежину. Хворіє на сечо-кам’яну хворобу впродовж 5 років. Симптом Пастернацького різко позитивний. В аналізі сечі виявлені свіжі еритроцити. Відображена картина дозволяє запідозрити:

варіанти відповідей

Гострий аднексит

Жовчну кольку

Гострий апендицит

Ниркова колька

Запитання 14

45  У хворого на бронхіальну астму напад ядухи триває 2 години. Інголяції сульбутамолу, в/в ведення еуфіліну ефекту не дали. Вимушене положення тіла,частота дихання 36 за хв., кашель з незначним виділенням харкотиння. Рs - 84 уд. за хв. АТ - 140/80 мм рт.ст. Дистанційні сухі хрипи. Який препарат найбільш доцільно приготувати?

варіанти відповідей

Адреналін

Ефедрин

Преднізолон

Морфін

Запитання 15

46  Хвора 48-ми років хворіє на цукровий діабет. Після введення звичайної дози інсуліну хвора відчула сильний голод, з’явилося відчуття тремтіння в тілі, різка слабкість, шкіра вкрилася потом. Через декілька хвилин хвора втратила свідомість. Об’єктивно шкіра волога, Ps - 80/хв, АТ- 150/90 мм рт.ст., виражений гіпертонус м’язів. Тони серця приглушені, в легенях везикулярне дихання, живіт м’який. Яке ускладнення виникло в хворої?

варіанти відповідей

Гіпоглікемічна кома

Гіперглікемічна кома

Епілептичний напад

Гіпертонічний криз

Запитання 16

47  На здоровпункті хімічного заводу проводиться забір донорської крові. Чоловік 24 років раптово зблід і знепритомнів. Зіниці вузькі, реагують на світло, кінцівки холодні. Пульс - 85 за хвилину. АТ - 120/80 мм рт.ст. Невідкладна допомога:

варіанти відповідей

Горизонтальне положення, ефедрин

Горизонтальне положення, адреналін

Напівсидяче  положення,  кордіамін

Горизонтальне положення, кордіамін

Запитання 17

48  Фельдшера викликали до чоловіка 56 років. Хворий без свідомості. Шкіра жовтушна. Зіниці розширені, реакції на світло немає. Асцит. З рота відчувається печінковий запах. В анамнезі – цироз печінки. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Уремічна кома

Печінкова кома

Тиреотоксична кома

Гіпоглікемічна кома

Запитання 18

До жінки 27 років викликали ШМД. Хвора без свідомості. Дихання шумне, запах ацетону з рота. Шкіра суха. Риси обличчя загострені. В анамнезі – цукровий діабет. Яке ускладнення розвинулось?

варіанти відповідей

Гіпоглікемічна кома

Гіперглікемічна кома

Діабетична нефропатія

Діабетична нейропатія

Запитання 19

Фельдшера викликали до чоловіка 32 років. Годину тому йому ввели протиправцеву сироватку. Вдома раптово з’явилась слабкість, відчуття холоду. Хворий блідий, зіниці розширені. Пульс ниткоподібний. АТ різко знижений. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Колапс

Кропивʼянка

Набряк квінке

Анафілактичний шок

Запитання 20

Фельдшера здоровпункту викликали до пацієнта з виразковою хворобою дванадцятипалої кишки зі скаргами на блювання “кавовою гущею”. При огляді на чолі краплини холодного поту, пульс - 130 за 1 хв., АТ - 70/50 мм рт.ст. Живіт м’який, болючий при пальпації у надчеревній ділянці. Фельдшер для невідкладної допомоги першочергово приготує:

варіанти відповідей

Анальгін

Папаверин

Натрія етамзелат

Калія хлорид

Запитання 21

Фельдшера ШМД викликали до пацієнта зі скаргами на напад ядухи, що триває 3 години. Об’єктивно: вимушене положення тіла, частота дихання 36 за 1 хв., дистанційні сухі хрипи, пульс 84 за 1 хв. Артеріальний тиск 130/80 мм рт.ст. Інгаляція сальбутамолу ефекту не дала. Яка буде наступна дія фельдшера:

варіанти відповідей

Введення дімедролу

Введення тренталу

Введення анальгіну

Введення еуфіліну

Запитання 22

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на нападоподібний біль у правому підребер’ї, що іррадіює в праву лопатку, нудоту, блювання, гіркий присмак у роті. Пацієнт неспокійний, живіт болючий у правому підребер’ї, позитивні симптоми Ортнера, Кера. Для невідкладної допомоги фельдшер приготує:

варіанти відповідей

Маалокс

Ренальган

Холензим

Альмагель

Запитання 23

Фельдшера “швидкої допомоги” викликали до пацієнта, який скаржиться на раптовий, нападоподібний біль у поперековий ділянці справа. Біль іррадіює у статеві органи, стегно.Хворий неспокійний. Симптом Пастернацького різко позитивний справа. Фельдшер підготує для надання невідкладної допомоги:

варіанти відповідей

Баралгін

Мезатон

Дімедрол

Ортофен

Запитання 24

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта, який перебуває у непритомному стані. Хворий 10 років страждає цукровим діабетом. Об’єктивно: дихання шумне, із запахом ацетону, шкіра суха, холодна на дотик, пульс 100 за 1 хв. ниткоподібний, живіт здутий, передня черевна стінка напружена. Для невідкладної допомоги фельдшер застосує

варіанти відповідей

Інсулін пролангованої дії

0,9% натрію хлориду

40% розчин глюкози

5% розчин глюкози

Запитання 25

На ФАП доставлений хворий зі скаргами на головний біль, погіршення зору, пітливість, біль у животі, слинотечу, нудоту. 6 годин тому обприскував город хлорофосом. Встановлено діагноз “Гостре отруєння хлорофосом”. Який антидот найдоцільніше застосувати?

варіанти відповідей

Розчин натрію гідрокарбонату 3%

Розчин унітіолу 5%

Розчин атропіну сульфату 0,1%

Розчин тіосульфату 20%

Запитання 26

Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта Л., 21 року, який після введення гентаміцину через декілька хвилин відчув нестачу повітря, свербіж долонь, почервоніння обличчя, запаморочення в голові. АТ знизився до 75/50 мм рт.ст., ЧД- 24/хв., Ps- 105/хв.. З якого препарату ви розпочнете невідкладну допомогу?

варіанти відповідей

Папаверин

Кофеїн

Кордіамін

Гідрокортизол

Запитання 27

Ви - фельдшер здоровпункту. Після проведення ін’єкції вітаміну  В 6  у пацієнта через 15 хвилин з’явилися відчуття жару, стиснення за грудниною, запаморочення, потім він втратив свідомість. Шкіра бліда, АТ- 80/50 мм рт.ст. Для надання долікарської допомоги пацієнту буде використано:

варіанти відповідей

Преднізолон

Папаверину гідрохлорид

Гепарин

анальгін

Запитання 28

У терапевтичне відділення ЦРЛ доставлено пацієнта С., 46 років, зі скаргами на різку загальну слабість, головокружіння, шум у вухах, спрагу, мерзлякуватість.  Шкірні покриви вкриті холодним липким потом. АТ – 70/45 мм  рт . ст. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз

варіанти відповідей

Колапс

Набряк легень

Напад бронхіальної астми

Напад серцевої астми

Запитання 29

Фельдшер швидкої допомоги діагностував у пацієнтки К., 59 років, ортостатичний колапс, пов’язаний із різким переходом із горизонтального положення у вертикальне. Який із препаратів показаний хворій ?

варіанти відповідей

Анальгін в/м

Дибазол в/м

Мезатон, в/м

Атропіну сульфат п/ш

Запитання 30

У пацієнта Л., 69 років, вночі раптово з’явилися ядуха з утрудненим вдихом, відчуття страху смерті. Об’єктивно: блідість  шк і рних покривів, на обличчі – краплі поту, жорстке дихання в легенях , одиничні вологі  дрібно міхурцеві  хрипи в нижніх відділах . АТ – 135/90 мм  рт . ст., пульс – 98 за 1  хв  задовільного наповнення. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз

варіанти відповідей

Напад серцевої астми

Напад бронхіальної астми

Набряк легент

непритомність


Запитання 31

Пацієнтка К., 38 років, перебуває на лікуванні в терапевтичному відділенні з приводу гострого інфаркту міокарда. Стан хворої різко погіршився: холодний піт, задишка в стані спокою, неспокій. АТ – 75/50 мм  рт . ст., тахікардія. Яке ускладнення розвинулось у пацієнтки ?

варіанти відповідей

Пароксизмальна тахікардія

Рання постінфарктна стенокардія

Кардіогенний шок

Синдром Дресслера

Запитання 32

Фельдшера  ФАПу  викликали до пацієнтки Б., 76 років, яка скаржиться на напади  загрудинного болю при незначних фізичних навантаженнях. Часто напад виникає у стані фізичного спокою. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз

варіанти відповідей

Стабільна стенокардія напруження , ФК IV

Прогресуюча стенокардія

Стабільна стенокардія напруження , ФК III

Стенокардія що виникла вперше

Запитання 33

 У пацієнта М., 65 років, на 3-й день від початку гострого  Q -інфаркту  міокарда діагностовано набряк легень. Який із лікарських засобів можна використати як піногасник ?

варіанти відповідей

Гідрокортизон

Ізокет  

Антифомсилан

Допамін

Запитання 34

Фельдшера швидкої допомоги викликали до пацієнта М., 52 років,що скаржиться на зростаючу загальну слабість, сухість у роті. Шкірні покриви бліді, виступає холодний піт, АТ – 75/40 мм  рт . ст., пульс прискорений, ниткоподібний. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз

варіанти відповідей

Колапс

Набряк легень

Напад бронхіальної астми

Напад серцевої астми

Запитання 35

Фельдшер швидкої допомоги доставив пацієнта К., 42 років, у приймальне відділення ЦРЛ із дуже сильним нападом болю в ділянці серця. Було діагностовано гострий інфаркт міокарда. Пульс – 98 за 1  хв , АТ – 80/60 мм  рт . ст. Яке ускладнення розвинулось у пацієнта на тлі інфаркту міокарда ?

варіанти відповідей

Синусова тахікардія

Гостре легеневе серце

Серцева астма

Кардіогенний шок

Запитання 36

При обстеженні пацієнтки С., 42 років, у кардіологічному відділенні виявлено: пульс – 38 за 1  хв , ритмічний. ЕКГ: дисоціація в роботі передсердь і шлуночків, частота скорочень передсердь – 82 за 1  хв ,   відстань Р – Р рівні, частота скорочень шлуночків – 36 за 1  хв , комплекс  QRS  розширений, деформований. Яка з аритмій розвинулась у пацієнтки ?

варіанти відповідей

А V -блокада  ІІ ступеня

Повна А V -блокада     

Пароксизмальна тахікардія     

 А V -блокада  І ступеня

Запитання 37

Фельдшер швидкої допомоги діагностував у пацієнта Г., 68 років, пароксизмальну тахікардію,  надшлуночкову  форму і вирішив застосувати спочатку при наданні невідкладної допомоги пробу  Ашнера . Що це за проба ?

варіанти відповідей

Натискування на очні яблука  

Масаж сонної пазухи  

Спроба вдиху при закритій голосовій щілині 

Спроба видиху при закритій голосовій щілині

Запитання 38

У пацієнта К., 37 років, що перебуває на стаціонарному лікуванні у терапевтичному відділенні з приводу миготливої аритмії, діагностовано колапс,  який  розвинувся  внаслідок передозування  новокаїнаміду . Який із препаратів показаний пацієнту ?

варіанти відповідей

Баралгін, в/м

Фуросемід , в/ в

Мезатон , в/м    

Еуфілін, в/в   

Запитання 39

У терапевтичне відділення ЦРЛ доставлено пацієнта С., 59 років, зі скаргами на раптовий напад ядухи, кашель із незначним виділенням пінистого рожевого мокротиння, холодний піт.  Аускультативно –  дрібнопухирчасті  вологі хрипи. ЕКГ: патологічний зубець  Q , сегмент  ST   вище ізолінії. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда, астматичний варіант   

Інфаркт міокарда, абдомінальний варіант  

Інфаркт міокарда, типовий варіант

Інфаркт міокарда, аритмічний варіант

Запитання 40

У пацієнтки С., 55 років, у якої періодично виникають стенокардичні напади вночі між 4-ю і 6-ю годинами і тривають від 5 до 10  хв , діагностовано стенокардію  Принцметала . Який із лікарських засобів найдоцільніший ?

варіанти відповідей

Корвалол

Гепарин

Лідокаїн

Ніфедипін

Запитання 41

Хворий М., 44 р, знаходиться на лікуванні в кардіологічному відділенні. Виник напад стенокардії. Якапріорітетна проблема у пацієнта? 

варіанти відповідей

Біль за грудиною

Задишка експіраторна

Ядуха

Кашель з рожевою мокротою

Запитання 42

У хворого 70 років бронхіальна астма. Почався напад експіраторної задишки. Яке положення медична сестра надасть хворому?

варіанти відповідей

Посадить з підвищеним головним кінцем тіла

Дренажне положення

Посадить з опорою на руки

Зафіксує в ліжку

Запитання 43

Під час обстеження медична сестра визначила проблеми пацієнта: задишка, ціаноз, набряки на ногах, збільшення печінки, асцит. Вкажіть, для якого стану це характерно:

варіанти відповідей

Хронічної ниркової недостатністі

Хронічної серцевої недостатності

Набряку лень

Серцевої астми

Запитання 44

Найбільш інформативним методом діагностики хронічного гастриту є:  

варіанти відповідей

Фіброгастродуоденоскопія

Ренгенологічне дослідження шлунку

Ультразвукове дослідження

Копрологіче дослідження

Запитання 45

Пацієнт з підозрою на хронічний гастрит знаходиться на обстеженні. Назвіть сучасний метод визначення секреторної функції шлунка: 

варіанти відповідей

Копрологічне дослідження


Інтрагастральна Рh-метрія

Дуоденальне зондування 

Фіброгастродуоденоскопія

Запитання 46

Який прилад застосує медична сестра для визначення рівня глюкози в крові експрес-методом?

варіанти відповідей

Спірограф

Спірометр

Глюкометр

Тонометр

Запитання 47

Пацієнтка перебуває на лікуванні в гастроентерологічному відділенні з приводу виразкової хвороби. Лікар призначив дослідження калу на приховану кров. Які харчові продукти необхідно виключити з раціону пацієнта з метою підготовки до дослідження?

варіанти відповідей

Молоко

Каші

Солодощі

Мʼясо

Запитання 48

Які проблеми може виявити медична сестра у хворого на ревматоїдний артрит?  

варіанти відповідей

Біль у плечових суглобах 

​Біль у великих суглобах верхніх кінцівок

Біль у дрібних суглобах кистей рук і стоп 

Біль у великих суглобах нижніх кінцівок

Запитання 49

Пацієнт скаржиться на відсутність апетиту, переважно до м’ясної їжі, відчуття тяжкості в надчеревній ділянці, нудоту, втрату маси тіла на 5 кг. Об’єктивно: блідість шікри, пальпація надчервної ділянки болісна. У калі позитивна реакція на приховану кров. До якого дослідження м/с повинна підготувати пацієнта?

варіанти відповідей

Дослідження промивних вод шлунка

Гастрофіброскопія з прицільною біопсією

УЗД органів черевної порожнини

Рентгенологічне дослідження шлунка 

Запитання 50

Який лікарський засіб можна прийняти пацієнту з нападом бронхіальної астми?

варіанти відповідей

Сальбутамол

Дропередол

Ізоанізид

Новокаїн

Запитання 51

Який характер кашлю визначає медсестра у пацієнта із сухим плевритом? 

варіанти відповідей

Вологий 

​Із виділенням “іржавого” харкотиння

Кашель відсутній 

 

Сухий болісний

Запитання 52

77 

​Назвіть головне ускладнення ревматоїдного артриту

варіанти відповідей

Астенія

Анкілози

Адинамія

Невралгія

Запитання 53

Які медсестринські втручання необхідно здійснити для вирішення пріоритетної проблеми пацієнта при гострому інфаркті міокарда? 

варіанти відповідей

Нормалізація функціонального стану нервової системи

Ліквідація больового синдрому 

Допомога у здійсненні фізіологічних відправлень

Допомога у дотриманні особистої гігієни

Запитання 54

Які залежні медсестринські втручання необхідно здійснити під час реалізації плану догляду за пацієнтом при гіпертонічній хворобі? 

варіанти відповідей

Припинити куріння і вживання алкоголю

Нормалізувати сон і відпочинок 

Обмежити вживання солі й рідини

Ввести гіпотензивні засоби і діуретики 

Запитання 55

Який найбільш характерний симптом системної склеродермії медична сестра може виявити під час огляду пацієнта? 

варіанти відповідей

Еритематозна висипка на обличчі у вигляді метелика

Кільцеподібна еритема на руках і тулубі

Маскоподібне обличчя, рот у вигляді кисету

Деформації пальців рук у вигляді “плавників моржа”

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест