Терапія 4 курс лікувальна справа

Додано: 4 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 189 разів
66 запитань
Запитання 1

До хворого з підозрою на інфаркт міокарда викликана ШМД. Була надана допомога: нітрогліцерин під язик, в/в анальгін з димедролом. В машині ШМД знову з'явився виражений біль. Який з препаратів доцільно ввести хворому?

варіанти відповідей

Спазмалгон

Баралгін

Морфіну гідрохлорид

Папаверину гідрохлорид

Но-шпа

Запитання 2

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 22-х років. Два дні тому виник головний біль, набряки на обличчі, сеча кольору м'ясних помиїв, тупий біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до 37,6°С. Об'єктивно: обличчя одутле, набряки повік, незначні набряки на кінцівках і тулубі. Над легенями в нижніх відділах вологі хрипи. Пульс - 82/хв., ритмічний, тони серця ослаблені, акцент II тону над аортою. АТ- 160/100 мм рт.ст. Живіт м'який, печінка біля краю реберної дуги. Симптом Пастернацького - позитивний з обох боків. Добовий діурез - 300 мл. Який попередній діагноз у хворого?

варіанти відповідей

Нирковокам'яна хвороба


Гострий пієлонефрит

Гіпертонічна хвороба E.

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 3

Ви - фельдшер ФАПу. До Вас звернувся пацієнт 20-ти років, який скаржиться на загальну слабкість, кровотечу із носа і ясен, крововиливи на шкірі, біль у горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 39°С, збільшення лімфовузлів. У загальному аналізі крові виявлені бластні клітини. Для якого захворювання характерні такі симптоми?

варіанти відповідей

В12 -дефіцитна анемія

Гострий лейкоз

Гемолітична анемія

Постгеморагічна анемія

Тромбоцитопенічна пурпура

Запитання 4

Пацієнтці призначено ввести 20 МО інсуліну, 1 мл дорівнює 100 МО. У шприц набрано 0,5 мл. Яке ускладнення може виникнути у пацієнтки?

варіанти відповідей

Ліподистрофія

Гіперглікемічна кома

Анафілактичний шок

Колапс

Гіпоглікемічний стан

Запитання 5

Швидка допомога приїхала на виклик до хворого 35-ти років. Об'єктивно: положення вимушене - сидить у ліжку, впираючись руками в край, на віддалі від хворого, особливо під час видиху, чути свистячі хрипи. Спостерігаються ціаноз губ, кашель з утрудненим виділенням в'язкого харкотиння. Грудна клітка діжкоподібна. Перкуторно визначають коробковий звук. Аускультативно - ослаблене дихання, розсіяні, сухі хрипи. Пульс - 92/хв. АТ- 120/70 мм рт.ст. Який препарат треба призначити? A. * B. C. D. E.


варіанти відповідей

Еуфілін

Баралгін

Цефазолін

Анальгін

Строфантин

Запитання 6

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на кашель з виділенням великої кількості харкотиння, особливо вранці. Вкажіть, яке положення слід надати пацієнту, для полегшення відходження харкотиння:


варіанти відповідей

Активне

Пасивне

Дренажне

Фаулера

Вимушене

Запитання 7

Хворий 40-ка років скаржиться на біль стискаючого характеру за грудинною з іррадіацією в ліву руку. Після прийому нітрогліцерину приступ припинився. Для якого захворювання характерні такі ознаки?

варіанти відповідей

Ревматизм

Вада серця 

Гіпертонічна хвороба

Інфаркт міокарда

Стенокардія

Запитання 8

Хворій 58-ми років, яка скаржиться на біль в ділянці серця, фельдшер ШМД провів ЕКГдослідження. Результати електрокардіографії: глибокий, поширений зубець Q, зміщення вище ізолінії інтервалу SТ, симптом прапорця, глибокий негативний зубець Т. Ваш ймовірний діагноз:



варіанти відповідей

Блокада лівої ніжки пучка Гіса

Гіпертонічна хвороба II ст.

Інфаркт міокарда

Повна атріовентрикулярна блокада

Стенокардія

Запитання 9


ШМД приїхала на виклик до хворого 32- х років у якого раптово виникло блювання ”кавовою гущею”, слабкість, втрата свідомості. В анамнезі: виразкова хвороба шлунка. При обстеженні шкірні покриви бліді, холодний, липкий піт, АТ- 90/70 мм рт.ст., пульс - 104/хв. Який препарат слід застосувати?

варіанти відповідей

Баралгін

Платифілін

Етамзилат

Атропін

Анальгін

Запитання 10

Хворий 72-х років скаржиться на свербіж шкіри, кровоточивість, жовтяницю, збільшення живота. При обстеженні виявлено: судинні зірочки на шкірі, еритему долонь, ксантоми, асцит. У крові: білірубінемія, збільшення ліпідів. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Хронічний холецистит

Цироз печінки

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний панкреатит

Жовчнокам'яна хвороба

Запитання 11

Ви фельдшер ШМД, прибули на виклик до пацієнта 40-ка років, який скаржиться на гострий біль в животі, що з'явився раптово після фізичного навантаження. В анамнезі виразкова хвороба шлунка. Об'єктивно: шкіра бліда, холодний піт. Живіт дошкоподібний, болючий при пальпації. Симптом Щоткіна-Блюмберга різко позитивний. Визначте, яке ускладнення розвинулось у хворого:

варіанти відповідей

Пенетрація

Перфорація

Кровотеча

Малігнізація

Пілоростеноз

Запитання 12

Фельдшера вночі викликали до пацієнта, який скаржиться на ядуху з утрудненим вдихом. Кашель з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Пацієнт у положенні ортопное. Дихання - шумне, "клекотливе'' Пульс - 100/хв., ритмічний. Над легенями - вологі середньопухирчасті хрипи. Найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Ендокардит

Міокардит

Набряк легень

Бронхіальна астма

Ексудативний перикардит

Запитання 13

Хворий 40-ка років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на сильні болі в правій половині живота, поперековій ділянці справа, які віддають в пах, стегно, часте болюче сечовиділення невеликими порціями, блювання. Об'єктивно: хворий стогне, неспокійний. Шкіра бліда, волога, температура тіла - 36,9°С. Пульс - 92/хв. Живіт здутий, болючий при пальпації в правій половині. Симптом Пастернацького позитивний справа. Ваш ймовірний діагноз:

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Правобічна ниркова колька

Гострий пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Хронический пієлонефрит

Запитання 14

У хворого 47-ми років з інфарктом міокарда при транспортуванні в стаціонар раптово виник приступ інспіраторної ядухи, сухий кашель, відчуття стискання у грудях, холодний піт. Яке ускладнення інфаркту міокарда у хворого?

варіанти відповідей

Бронхіальна астма

Кардіогенний шок

Аневризма аорти

Серцева астма

ТЕЛА

Запитання 15

На ФАП звернувся хворий із скаргами на постійний ниючий біль в правому підребер'ї, пов'язаний з прийомом їжі, загальну слабкість. Об'єктивно: шкіра жовтушного кольору. Живіт м'який, болючий в правому підребер'ї, печінка виступає з-під правого краю реберної дуги на 2 см, при пальпації болюча. Про яке захворювання можна подумати?

варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Хронічний холецистит

Жовчнокам'яна хвороба

Хронічний панкреатит

Гострий холецистит

Запитання 16

До фельдшера звернувся чоловік 45-ти років, зі скаргами на ожиріння обличчя, тулуба, стегон, червоно-фіолетові смуги на шкірі живота, плечей, грудних залоз, а також на сонливість, слабкість, депресію та порушення статевої функції. На рентгенограмі черепа - турецького сідла є базофільна аденома аденогіпофіза, у крові - підвищений рівень кортизолу. Для якого захворювання це характерно? A. * B. C. D. E.

варіанти відповідей

Гіпофізарний нанізм

Нецукровий діабет

Хвороба Іценко-Кушинга

Акромегалія

Хвороба Аддісона

Запитання 17

У пацієнта скарги на ниючий біль у правому підребер'ї, який іррадіює в праву лопатку і виник після психоемоційного стресу. Склери субектеричні, язик обкладений жовтуватим нальотом, при пальпації живота позитивний симптоми Кера, Ортнера. Яке захворювання виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Хронічний гепатит

Цироз печінки

Хронічний коліт

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний холецистит

Запитання 18

Бригаду ШМД викликали до чоловіка 37-ми років, який хворіє на інсулінозалежний цукровий діабет. Перехворів на ангіну, після чого посилилась спрага, з'явилися нудота, блювання, болі в животі, сонливість. Вночі втратив свідомість. Об'єктивно: пульс - 125/хв., АТ- 80/45 мм рт.ст. Шкіра суха. Шумне дихання. Язик сухий. Печінка +4 см. Глюкоза крові - 28 ммоль/л. Яке ускла-днення основного захворювання виникло у хворого?

варіанти відповідей

Кетоацидотична кома

Гіперлактацидемічна кома

Печінкова кома

Гіперосмолярна кома

Уремічна кома

Запитання 19

Фельдшер ФАПу виявив у пацієнта блювання "кавовою гущею" дьогтеподібні випорожнення, слабкість. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Апендицит

Геморой

Перфоративна виразка

Гастрит

Шлунково-кишкова кровотеча

Запитання 20

Хворого 72-х років госпіталізовано фельдшером швидкої допомоги зі скаргами на біль у серці, задишку. Об'єктивно: межі серця зміщені ліворуч на 1 см, тони послаблені, аритмічні. На ЕКГ інтервали R-R різної тривалості, хвилі F. Про яке порушення серцевого ритму йдеться?

варіанти відповідей

Синусова аритмія

Екстрасистолічна аритмія

Пароксизмальна шлуночкова тахікардія

Синусова тахікардія

Миготлива аритмія

Запитання 21

До фельдшера ФАПу звернувся хворий зі скаргами на застуду, підвищення температури тіла до 39,5°С, болі в правій половині грудної клітки, пов'язані з актом дихання, сухий кашель, головний біль. Захворів гостро. Об'єктивно: рум'янець на щоках. Частота дихання - 28/хв. Під час пальпації - посилене голосове тремтіння справа, перкуторно - притуплення перкуторного звука справа. Аускультативно - крепітація справа. Пульс - 96/хв„ АТ- 100/60 мм рт.ст. Який попередній діагноз у хворого?

варіанти відповідей

Негоспітальна пневмонія

Рак легенів

Гострий бронхіт

Сухий плеврит

Туберкульоз легенів

Запитання 22

Фельдшер ФАПу виставив діагноз інфаркт міокарда. Які препарати він використає для профілактики тромбоемболічних ускладнень при інфаркті міокарда?

варіанти відповідей

Гепарин

Строфантин

Лідокаїн

Дофамін

Новокаїнамід

Запитання 23

У хворого 55-ти років під час диспансерного огляду вперше виявлено невели-кий лейкоцитоз, абсолютний лімфоцитоз за рахунок зрілих лімфоцитів, тіні Гумпрехта. Скарг хворий не має. Яке захворювання системи крові можна припустити?

варіанти відповідей

Гіпопластична анемія

Хронічний лімфолейкоз

Хронічний мієлолейкоз

Лімфогранулематоз

Гострий лейкоз

Запитання 24

Фельдшер ФАПу спостерігає за пацієнткою з залізодефіцитною анемією. Він визначив, що у хворої суха шкіра, тріщини у кутиках рота, ламкі нігті, посилене випадіння волосся. Який синдром характеризує ці ознаки?

варіанти відповідей

Анемічний

Сидеропенічний

Диспептичний

Астеновегетативний

Геморагічний

Запитання 25

При дослідженні мокротиння виявлені: еозинофіли, спіралі Куршмана, кристали Шарко- Лейдена. Для якого захворювання характерні такі зміни?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень

Негоспітальна пневмонія

Бронхіальна астма

Гострий бронхіт

Сухий плеврит

Запитання 26

Фельдшер швидкої медичної допомоги прибув на виклик до пацієнтки 18-ти років, яка раптово втратила свідомість. Зі слів родичів відомо, що страждає на цукровий діабет, отримує інсулін короткої дії. Пацієнтка без свідомості. Шкіра волога, судоми м'язів верхніх та нижніх кінцівок. Пульс - 110/хв., АТ- 110/60 мм рт.ст. Із введення яких препаратів необхідно розпочати надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

40% розчин глюкози

5% розчин глюкози

Інсулін пролонгованої дії

10% розчин глюкози

Інсулін короткої дії

Запитання 27

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до пацієнтки 35-ти років. При огляді: свідомість відсутня, шкіра суха, дихання шумне, запах ацетону з рота. Частота дихання - 28/хв., пульс - 98/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Зі слів родичів жінка тривалий час хворіє на цукровий діабет. Після перенесеної застуди стан її погіршився: посилилась спрага, з'явився біль в животі, нудота, блювання, сонливість. Про яке ускладнення можна подумати?

варіанти відповідей

Гіперосмолярна кома

Гіперглікемічна кома

Печінкова кома

Гіпоглікемічна кома

Церебральна кома

Запитання 28

Фельдшер швидкої допомоги діагностував у хворої 29-ти років пароксизмальну тахікардію, шлуночкову форму. Який лікарський засіб повинен ввести фельдшер в першу чергу?


варіанти відповідей

Верапаміл

Лідокаїн

Атропін

Еуфілін

Анальгін

Запитання 29

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до хворої 60-ти років, у якої після стресової ситуації раптово виникли головний біль, запаморочення і серцебиття. Об'єктивно: пульс - 120/хв., АТ- 210/120 мм рт.ст. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Напад бронхіальної астми


Інфаркт міокарда

Приступ стенокардії

Кардіогенний шок

Гіпертонічний криз

Запитання 30

До фельдшера ФАПу звернулася пацієнтка зі скаргами на біль у правому підребер'ї, який виник після споживання жирної їжі, нудоту та блювання, яке не принесло полегшення. Об'єктивно: живіт болючий у правому підребер'ї, позитивні симптоми Ортнера, Мерфі, Кера. Який з медикаментів необхідно ввести першочергово?


варіанти відповідей

Дицинон

Баралгін

Алохол

Вікасол

Нітрогліцерин

Запитання 31

У хворого на бронхіальну астму напад ядухи триває 2 години. Інгаляції сальбутамолу, в/в ведення еуфіліну ефекту не дали. Вимушене положення тіла, частота дихання - 36/хв., кашель з незначним виділенням харкотиння. Рs- 84/хв., АТ- 140/80 мм рт.ст. Дистанційні сухі хрипи. Який препарат найбільш доцільно приготувати?

варіанти відповідей

Морфін

Ефедрин

Преднізолон

Астмопент

Адреналін

Запитання 32

До пацієнтки 38-ми років приїхала на виклик ШМД. Жінка поскаржилася, що прокинулась вночі від раптового, різкого, швидко наростаючого болю у правому підребер'ї, який іррадіював у праву лопатку. Біль супроводжувався нудотою і повторним блюванням. Позитивні симптоми Ортнера, Кера, Мерфі. Який препарат підготує фельдшер в цій ситуації?


варіанти відповідей

Атропін

Алохол

Церукал

Анестезин

Димедрол

Запитання 33

Фельдшера викликано до пацієнта з гострою затримкою сечовипускання після ниркової коліки. Є підозра на сечокам'яну хворобу. Яку першочергову долікарську допомогу повинен надати фельдшер?

варіанти відповідей

Ніжні гарячі ванни


Застосувати міхур з льодом

Застосувати сечогінні засоби

Поставити постійний катетер

Сидячу теплу ванну

Запитання 34

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 22-х років, яка скаржиться на підвищення температури тіла до 37,4°С, загальну слабкість, пітливість, біль у ліктьових та колінних суглобах "летючого" характеру. Вкажіть для якого захворювання характерні ці скарги:

варіанти відповідей

Подагра

Остеоартроз

Остеохондроз

Ревматична хвороба

Ревматоїдний артрит

Запитання 35

Під час критичного зниження температури тіла пацієнт відчув різку слабкість, запаморочення. Об'єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, риси обличчя загострені, пульс ниткоподібний. Назвіть ускладнення, яке виникло у пацієнта:

варіанти відповідей

Марення

Кома

Колапс

Сопор

Шок

Запитання 36

Фельдшера ШМД викликали до чоловіка 32-х років. Годину тому йому ввели протиправцеву сироватку. Вдома раптово з'явилась слабкість, відчуття холоду. Хворий блідий, зіниці розширені. Пульс ниткоподібний. Артеріальний тиск різко знижений. Який найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Кардіогенний шок

Колапс

Анафілактичний шок

Набряк Квінке

Кропив'янка

Запитання 37

До пацієнта 32-х років, що хворіє на інсулінозалежний цукровий діабет, викликали ШМД. Висуває скарги на посилення спраги, нудоту, блювання, біль у животі, сонливість. Об'єктивно: шкіра суха; шумне дихання із запахом ацетону. Ps- 125/хв., АТ- 80/45 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

варіанти відповідей

Гіперосмолярна кома

Кетоацидотична кома

Гіпоглікемічна кома

Лактацидемічна кома

Печінкова кома

Запитання 38

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 38-ми років зі скаргами на біль у поперековій ділянці, часте та болісне сечовипускання; сеча каламутна, температура тіла 37,6oC. Вважає себе хворим 2 роки. Об'єктивно: шкіра бліда, невеликі набряки під очима, симптом Пастернацького позитивний. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Нирковокам'яна хвороба

Хронічний пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Запитання 39

Пацієнтка 22-х років звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на загальну слабкість, дратівливість, серцебиття, підвищену збудливість, поганий сон. При огляді: витрішкуватість, тремтіння пальців рук, збільшена щитоподібна залоза. Рs- 120/хв, АТ160/90 мм рт.ст. Яке захворювання слід запідозрити?

варіанти відповідей

Артеріальна гіпертензія

Ендемічний зоб

Мікседема

Тиреотоксикоз

Нецукровий діабет

Запитання 40

У пацієнта 58-ми років загострення ревматизму. Фельдшер повинен повідомити пацієнту, що аспірин необхідно приймати:

варіанти відповідей

Під час їжі

Натще

Після їжі

У проміжках між їжею

За 30 хвилин до сну

Запитання 41

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 45-ти років зі скаргами на ниючий біль у правому підребер'ї, гіркоту в роті, нудоту, блювання. Позитивні симптоми Ортнера та Кера. Яке захворювання слід запідозрити?

варіанти відповідей

Хронічний панкреатит

Хронічний гепатит

Хронічний гастрит

Хронічний холецистит

Хронічний ентерит

Запитання 42

Фельдшера ШМД викликали до потерпілої 35-ти років, яка 6 годин тому випила 100 мл столового оцту з суїцидним наміром. Скаржиться на слабкість, спрагу, біль у роті і епігастрії, слинотечу. Слизова оболонка рота гіперемована. Перша допомога:

варіанти відповідей

Викликати блювання

Промити шлунок холодною водою через зонд

Промити шлунок розчином соди через зонд

Промити шлунок теплою водою

Промити шлунок розчином перманганату калію

Запитання 43

До пацієнтки 45-ти років, яка скаржиться на головний біль у ділянці потилиці, нудоту, одноразове блювання, що з'явились після сварки з чоловіком, викликали фельдшера ШМД. Об'єктивно: збудження, червоні плями на обличчі, шиї, Рs- 110/хв, АТ- 180/110 мм рт.ст. Страждає на гіпертонічну хворобу. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Стенокардія напруження

Нейроциркуляторна дистонія

Гострий міокардит

Інфаркт міокарда

Гіпертонічний криз

Запитання 44

До фельдшеру ФАПу звернувся чоловік 52-х років, що скаржиться на кашель, слабкість, схуднення, погіршення апетиту, пітливість, особливо вночі. Дані симптоми турбують впродовж місяця. Об'єктивно: to- 37oC, шкіра бліда, АТ- 100/70 мм рт.ст. Дихання ослаблене справа над верхівкою, тони серця ритмічні, Ps- 90/хв. Що можна запідозрити у хворого?

варіанти відповідей

Гострий бронхіт

Бронхоектатична хвороба

Туберкульоз легень

Негоспітальна пневмонія

Сухий плеврит

Запитання 45

. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 37-ми років зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, незначне підвищення температури, набряки на обличчі, зменшення виділення сечі та зміна її кольору - колір "м'ясних помиїв". В анамнезі: 2 тижні тому ангіна. Об'єктивно: блідість шкіри; повіки набряклі. АТ- 170/100 мм рт.ст., Ps- 90/хв., температура тіла - 37,5oC. Симптом Пастернацького позитивний з обох боків. Вкажіть особливості сечового синдрому, які характерні для цієї хвороби:

варіанти відповідей

Лейкоцитурія, протеїнурія

Поліурія, глюкозурія

Піурія, бактеріурія

Оксалатурія, кетонурія

Гематурія, протеїнурія

Запитання 46

Фельдшер ФАПу спостерігає за пацієнтом з лейкемією у якого раптово з'явилися загальна слабкість, головний біль, пітливість вночі, підвищення температури до 38oC. Для якого синдрому характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Інтоксикаційний

Гіперпластичний

Імунодефіцитний

Геморагічний

Анемічний

Запитання 47

Фельдшера ШМД викликали до пацієнтки 30-ти років, яка має скарги на напад ядухи з утрудненим видихом. Напад триває понад добу. ЧДР- 50/хв., над правою легенею дихання не вислуховується. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз:

варіанти відповідей

Серцева астма

Астматичний статус

Бронхоектатична хвороба

Госпітальна пневмонія

Обструктивний бронхіт

Запитання 48

Хвора 34-х років скаржиться на слабкість, швидку втому, шум у вухах, задишку, бажання їсти крейду. Шкіра бліда, суха, тони серця ритмічні, систолічний шум на верхівці, АТ120/70 мм рт.ст., Ps- 84/хв. У крові знижений гемоглобін та кольоровий показник. Який препарат треба призначити хворій?

варіанти відповідей

Вітамін В1

Вітамін С

Фенюльс

Вітамін В12

Вітамін А

Запитання 49

У пацієнта 18-ти років, що хворіє на ревматизм з мітральним стенозом, після гри у футбол з'явились задишка, виділення рожевого пінистого мокротиння. Об'єктивно: над легенями вислуховуються дрібно- та середньоміхурцеві вологі хрипи. Вкажіть, яке ускладнення виникло у пацієнта:

варіанти відповідей

Легенева кровотеча

Шлунково-кишкова кровотеча

Гостра дихальна недостатність

Гостра лівошлуночкова недостатність

Гостра судинна недостатність

Запитання 50

У хворого 50-ти років після надмірного вживання їжі та алкоголю раптово виник інтенсивний біль у епігастральній ділянці, який супроводжувався нудотою, блюванням та здуттям живота. Ps- 100/хв, аритмічний, екстрасистолія. АТ- 90/60 мм рт.ст. Тони серця різко послаблені. Лейкоцитоз - 13,8 . 109/л. ЕКГ- інтервал ST у відведеннях ІІІ і aVF вище ізолінії на 6 мм. Яка патологія розвинулась у хворого?

варіанти відповідей

Харчова токсикоінфекція

Гострий холецистит

Гострий інфаркт міокарда

Гострий панкреатит

Перфорація виразки шлунку

Запитання 51

До фельдшера ФАПу звернувся юнак 20-ти років зі скаргами на кровотечі при незначних травмах. Хворіє з дитинства. Дід по материнській лінії хворів на таке саме захворювання. При огляді: на шкірі гематоми, ліктьові та колінні суглоби деформовані, рухи в них обмежені. Вірогідний попередній діагноз:

варіанти відповідей

Гострий лейкоз

Гемофілія

Гемолітична анемія

Апластична анемія

Геморагічний васкуліт

Запитання 52

Жителька села звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на спрагу, свербіж шкіри та сухість, схильність до фурункульозу. Яке дослідження слід провести для постановки діагнозу?

варіанти відповідей

Загальний аналіз крові 

Аналіз крові на печінкові проби

Біохімічний аналіз крові

Аналіз крові на глюкозу

Аналіз крові на сечовину

Запитання 53

До фельдшера здоровпункту підприємства звернулась жінка 45-ти років зі скаргами на кашель із виділенням невеликої кількості слизисто-гнійного харкотиння, підвищення температури тіла до 37,8oC, загальну слабкість. Хворіє впродовж 4-х діб. Захворювання пов'язує з переохолодженням. Перкуторно - ясний легеневий звук; аускультативно - вологі хрипи у нижніх відділах лівої легені. Рентгенологічно - ділянки затемнення легеневої тканини діаметром 1-2 см у нижній частці лівої легені. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний бронхіт

Гострий бронхіт

Бронхоектатична хвороба

Гостра позашпитальна пневмонія

Гостра шпитальна пневмонія

Запитання 54

До фельдшера ФАПу звернулась хвора зі скаргами на кашель з виділенням гнійного харкотиння повним ротом, задишку, схуднення. При об'єктивному обстеженні виявлені мозаїчність перкуторного звуку, зміна нігтьових фаланг у вигляді "барабанних паличок" і нігтів у вигляді "годинникових скелець". Яке захворювання вірогідно у хворої?

варіанти відповідей

Позагоспітальна пневмонія

Бронхоектатична хвороба

Туберкульоз легень

Ателектаз легенів

Бронхіальна астма

Запитання 55

У хворої 25-ти років після пологів виникли скарги на висип на обличчі, різку слабкість. Об'єктивно: еритематозний висип на спинці носа і вилицях у вигляді "метелика". Температура тіла - 38oC. Аналіз крові: LE-клітини. ШЗЕ- 36 мм/год. Клінічна картина характерна для такого захворювання:

варіанти відповідей

Ревматична хвороба

Системний червоний вовчак

Вузликовий періартеріїт

Кропив'янка

Системна склеродермія

Запитання 56

У пацієнта 45-ти років спостерігається ранкова скутість у дрібних суглобах кистей рук. При об'єктивному обстеженні: суглоби деформовані у вигляді "ластів моржа", шкіра над ними набрякла та гіперемована. Для якого захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Ревматичний артрит

Деформуючий артроз

Хвороба Бехтерєва

Гонорейний артрит

Ревматоїдний артрит

Запитання 57

Хвора 48-ми рокiв звернулася до фельдшера здоровпункту iз скаргами на сильний головний бiль у потиличнiй дiлянцi, який виник 2 години тому пiсля стресової ситуації, запаморочення, нудоту, бiль у дiлянцi серця. Об'єктивно: обличчя гiперемоване, межi серця розширенi влiво на 1 см. Тони серця ритмiчнi, акцент II тону над аортою. АТ190/100 мм рт.ст., пульс напружений, ритмiчний. Який стан виник у хворої?

варіанти відповідей

Гiпертонiчна хвороба, неускладнений гiпертензивний криз

Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть

Iнфаркт мiокарда

Стабільна стенокардiя напруження

Гiпертонiчна хвороба, ускладнений гiпертензивний криз

Запитання 58

. До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 42-х років із скаргами на нападоподібний кашель з незначним виділенням слизисто-гнійного харкотиння, яке тяжко відкашлюється, задишку з утрудненим видихом. Хворіє 5 років. Об'єктивно: діжкоподібна грудна клітка, аускультативно - сухі свистячі та поодинокі вологі хрипи. Про яке захворювання можна думати?

варіанти відповідей

Хронічний обструктивний бронхіт

Негоспітальна пневмонія

Ексудативний плеврит

Сухий плеврит

Гострий бронхіт

Запитання 59

. У хворої 44-х років, що страждає на хворобу Верльгофа, періодично з'являються плямисті геморагії на шкірі та посилюються маткові та носові кровотечі. Що стало найбільш вірогідною причиною даного захворювання?

варіанти відповідей

Дефіцит вітаміну А

Дефіцит вітаміну Е

Порушення тромбоцитопоезу

Порушення еритропоезу

Порушення лейкопоезу

Запитання 60

. У жінки 28-ми років через два дні після переохолодження з'явилося часте і болісне сечовипускання (через кожні 30-40 хв.), кров у сечі на прикінці сечовипускання. Об'єктивно: при пальпації болючість в надлобковій ділянці. Температура тіла 37oC. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Ниркова колька

Гострий гломерулонефрит

Нецукровий діабет

Гострий цистит

Гострий пієлонефрит

Запитання 61

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 62-х років зі скаргами на розлади уваги, зниження пам'яті, працездатності, поганий сон, схильність до гніву, дратівливість. Холестерин крові - 8,5 ммоль/л. Вкажіть ймовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Нейроциркуляторна дистонія

Післяінфарктний кардіосклероз

Стенокардія, що виникла вперше

Атеросклероз судин головного мозку

Стабільна стенокардія напруження

Запитання 62

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 57-ми років. Працює бурильником. Скаржиться на ниючий біль у кистях, який турбує вночі, відчуття "повзання мурашок", мерзлякуватість кистей, головний біль, поганий сон, зниження працездатності. Крім того, зазначає побіління пальців після миття рук холодною водою. Яке захворювання можна запідозрити?

варіанти відповідей

Синдром Рейно

Інтоксикаційна полінейропатія

Реактивний артрит

Вібраційна хвороба

Діабетична полінейропатія

Запитання 63

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 53-х років зі скаргами на оніміння, парестезії кінцівок, незначне похитування при ходьбі, печіння у кінчику язика, слабкість, адинамію. Вісім років тому - субтотальна резекція шлунку. Об'єктивно: шкіра бліда, із жовтяничним відтінком. Язик яскраво-червоний, "лакований", зниження чутливості кінцівок. У крові: ер.- 2,6 . 1012/л, Нb- 72 г/л, КП- 1,3, тільця Жолі. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Залізодефіцитна анемія

Гіпопластична анемія

B12-дефіцитна анемія

Хронічний лімфолейкоз

Гемолітична анемія

Запитання 64

. До фельдшера ФАПу звернувся хворий 19-ти років зі скаргами на підвищення температури тіла, біль у ділянці серця, задишку, болі у плечових суглобах. Хворіє останні три дні. Захворювання пов'язує з перенесеною 2 тижні тому ангіною. Об'єктивно: шкірні покриви та видимі слизові чисті. Мигдалики збільшені, пухкі. Тони серця ритмічні. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гостра ревматична лихоманка

Гострий міокардит

Ендокардит

Хронічний тонзиліт

Гострий перикардит

Запитання 65

До ФАПу поступила хвора 56-ти років зі скаргами на біль оперізуючого характеру, нудоту, багаторазове блювання, здуття живота, наростаючу слабкість. Стан хворої важкий, значна блідість шкіри, язик сухий. Живіт здутий, м'який при пальпації. Симптоми подразнення очеревини слабко позитивні. Про який попередній діагноз можна думати?

варіанти відповідей

Гострий холецистит

Перфоративна виразка шлунку

Гострий апендицит

Гострий панкреатит

Гостра спастична кишкова непрохідність

Запитання 66

Жінку турбує біль тупого характеру в поперековій ділянці справа, який з'явився 2 дні тому. Стан жінки середньої тяжкості, температура тіла нормальна. При пальпації визначається болючість в правому підребер'ї, позитивний симптом Пастернацького справа. Який вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Гострий холецистит

Нирково-кам'яна хвороба

Гострий апендицит

Гострий пієлонефрит

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест