Вуглеводи

Додано: 15 листопада 2023
Предмет: Біологія, 9 клас
14 запитань
Запитання 1

Які дві групи вуглеводів можуть бути за хімічним складом?

варіанти відповідей
прості і складні
моносахариди і олігосахариди
олігосахариди і полісахариди
полісахариди і моносахариди
Запитання 2

Які вуглеводи утворені відповідно до загальної формули Сn(Н2О)m?

варіанти відповідей
прості вуглеводи
складні вуглеводи
моносахариди
олігосахариди
Запитання 3

Які вуглеводи виникають внаслідок взаємодії молекул простих вуглеводів з молекулами ліпідів, білків, сульфатної кислоти тощо?

варіанти відповідей
прості вуглеводи
складні вуглеводи
моносахариди
олігосахариди
Запитання 4

На які три класи залежно від здатності до гідролізу поділяються вуглеводи?

варіанти відповідей
моно-, оліго- та полісахариди
прості, складні та олігосахариди
глюкоза, фруктоза і рибоза
сахароза, лактоза і мальтоза
Запитання 5

Скільки атомів Карбону містять молекули моносахаридів?

варіанти відповідей
від 3 до 10
5
6
більше 10
Запитання 6

Які фізичні властивості мають моносахариди?

варіанти відповідей
солодкі на смак
не зазнають гідролізу
добре розчинні у воді
чорні речовини
Запитання 7

Які моносахариди мають найважливіше значення в живій природі?

варіанти відповідей
пентози і гексози
рибоза і дезоксирибоза
глюкоза і фруктоза
рибоза і глюкоза
Запитання 8

Яке значення мають дисахариди в живій природі?

варіанти відповідей
утворюються завдяки сполученню двох молекул моносахаридів
гідролізуються та розкладаються на дві молекули моносахаридів
не зазнають гідролізу
містять від 3 до 10 атомів Карбону
Запитання 9

Які полісахариди під каталітичним впливом кислот чи ферментів-амілаз зазнають гідролізу?

варіанти відповідей
олігосахариди
полісахариди
моносахариди
дисахариди
Запитання 10

Які полісахариди під каталітичним впливом кислот чи ферментів-амілаз не зазнають гідролізу?

варіанти відповідей
целюлоза, хітин, крохмаль
агар, пектини
глікоген
рибоза, глюкоза
Запитання 11

Які властивості мають полісахариди?

варіанти відповідей
несолодкі на смак
розчиняються у воді й кристалізуються
нерозчинні у воді
мають приємний солодкий смак
Запитання 12

На які три класи поділяють полісахариди залежно від функцій?

варіанти відповідей
структурні, резервні та захисні
моно-, оліго- та полісахариди
прості, складні та олігосахариди
глюкоза, фруктоза і рибоза
Запитання 13

Які полісахариди утворюють лінійні ланцюги?

варіанти відповідей
целюлоза
глікоген
агар
пектини
Запитання 14

Які полісахариди утворюють розгалужені ланцюги?

варіанти відповідей
глікоген
целюлоза
пектини
крохмаль

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест