Типи природного добору

Додано: 21 квітня 2022
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 335 разів
6 запитань
Запитання 1

Який різновид природного добору діє у тих випадках, коли популяція  знаходиться у процесі пристосування до нового середовища?

варіанти відповідей

рушійний

дизруптивний

стабілізуючий

Запитання 2

Який різновид природного добору діє у тих випадках, коли популяція впродовж тривалого часу знаходиться в незмінних умовах середовища?

варіанти відповідей

рушійний

дизруптивний

стабілізуючий

Запитання 3

Який різновид природного добору діє в тих випадках, коли ареал, де мешкає вид, дуже великий і жодна з груп генотипів не має абсолютної переваги у  боротьбі за існування внаслідок різноманітності умов на одній території?

варіанти відповідей

рушійний

дизруптивний

стабілізуючий

Запитання 4

У метеликів, які жили в Англії у ХІХ ст., рушійний добір призвів до кращого виживання особин з темним забарвленням. Це трапилося тому, що розвиток промисловості призвів до потемніння стовбурів дерев (беріз), а на цьому фоні темніші форми метеликів були менш помічені хижаками.

Дію якої форми природного добору ілюструє цей приклад?

варіанти відповідей

рушійного добору

стабілізуючого добору

дизрупнивного добору

Запитання 5

У 1898 р. американський орнітолог Г. Байпас після сильних вітрів і снігопаду виявив 136 оглушених і напівживих хатніх горобців. Після відігрівання 72 з них вижили, а 64 птахи загинули. Виявилося, що загиблі мали або дуже довгі, або дуже короткі крила. Особини із середніми за довжиною крилами виявилися витривалішими і вижили.

Дію якої форми природного добору ілюструє наведений приклад?

варіанти відповідей

рушійного добору

дизруптивного добору

стабілізуючого добору

Запитання 6

Чи помічали ви, що восени у популяціях сонечок переважає чорна форма, а навесні червона. Таке забарвлення є прикладом сезонного адаптивного поліморфізму у популяції сонечка двокрапкового і пов'язане з обміном речовин: червоні сонечка більш стійкі до холоду, а чорні - більш плодючі.

Дію якого природного добору ілюструє цей приклад?

варіанти відповідей

рушійного

дизруптивного

стабілізуючого

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест