Емульгування жирів під дією жовчі відбувається в
У тонкому кишечнику відбувається
Вуглеводи починають розщеплюватися в
Установіть відповідність між фізіологічним процесом в організмі людини та органом, у якому він відбувається?
1 вироблення жовчі
2 сприйняття звукових коливань
3 сприйняття довжини світлової хвилі
4 закриття мітрального клапана
А серце
Б печінка
В довгастий мозок
Г кортіїв орган
Д сітківка
Яку складову зуба позначено на рисунку буквою Х?
Яку функцію НЕ виконує печінка?
Установіть відповідність між фізіологічними процесами та органами травного тракту, у яких вони відбуваються.
1 формування калових мас
2 емульгування жирів
3 первинне розщеплення вуглеводів
4 розщеплення білків пепсином
А ротова порожнина
Б стравохід
В шлунок
Г дванадцятипала кишка
Д товстий кишечник
У якому органі для покращення травлення відбувається зміна середовища зі слабколужного на кисле?
Яку складову зуба позначено на рисунку буквою Х?
Яким відділом кишечника людини неперетравлені рештки їжі безпосередньо надходять до прямої кишки?
Під час усмоктування поживних речовин у тонкому кишечнику людини до кровоносних капілярів ворсинок потрапляють
Яка структура організму людини утворена одношаровим епітелієм?
Яка роль жовчі в процесі травлення?
Прочитайте речення, де пропущено окремі слова та словосполучення, позначені цифрами. Укажіть правильний варіант відповіді. Пепсин – білок (1), який бере участь у (2).
У якому відділі травного каналу людини для поліпшення травлення відбувається зміна рН середовища з кислого на лужне?
Установіть правильну послідовність дії травних соків на їжу після її надходження до організму людини через ротову порожнину.
А підшлунковий сік
Б слина
В шлунковий сік
Г кишковий сік
Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.
Загальна характеристика органа:
1 міхур для накопичення сечі перед виведенням
2 велика, травна залоза, що виробляє кишковий сік
3 непарний м'язовий орган, що бере участь у харчуванні
Функція:
1 участь у травленні й усмоктуванні поживних речовин
2 артикуляція, визначення смаку, перемішування й ковтання їжі
3 перешкоджання мимовільному виведенню сечі з організму
Особливості будови:
1 містить гранули глікогену в клітинах
2 складається з посмугованої м'язової тканини, несе на собі смакові рецептори
3 складається з м'язових клітин - міоцитів, що скорочуються під контролем парасимпатичних нервів
На які органічні речовини діють ферменти слини?
Яка складова шлункового соку знезаражує їжу та активізує ферменти?
У ротовій порожнині людини відбувається
Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.
Загальна характеристика органа:
1 розширення травної трубки, призначене для травлення білків
2 велика травна залоза, що виробляє жовч
3 залоза внутрішньої секреції, що виробляє тиреоїдні гормони
Одна з функцій:
1 знешкодження чужорідних речовин шляхом перетворення їх на менш токсичні
2 синтез і виділення пепсину й хлоридної кислоти
3 використання амінокислот і Йоду для синтезу тироксину й трийодтироніну
Місцезнаходження в організмі:
1 у грудній порожнині
2 біля задньої стінки черевної порожнини
3 у лівому підребер'ї під діафрагмою
Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.
Загальна характеристика органа:
1 розширення травної трубки, призначене для травлення білків
2 велика травна залоза, що виробляє жовч
3 залоза внутрішньої секреції, що виробляє тиреоїдні гормони
Одна з функцій:
1 знешкодження чужорідних речовин шляхом перетворення їх на менш токсичні
2 синтез і виділення травних ферментів трипсину й хімо-трипсину
3 використання амінокислот і йоду для синтезу тироксину й трийодтироніну
Місцезнаходження в організмі:
1 у грудній порожнині
2 біля задньої стінки черевної порожнини
3 у правому міжребер’ї під діафрагмою
Панкреатит і холецистит – це хвороби, що характеризуються запальними процесами в
Жовч в організмі людини
Яка складова шлункового соку розщеплює емульговані жири?
У якому органі травної системи людини для поліпшення травлення змінюється рН середовища зі слабколужного на кисле?
На рисунку відображено динаміку вмісту в розчині крохмалю (А) та білка (В) під впливом ферментів. Вертикальна вісь відображає концентрацію речовини, горизонтальна - час. Стрілками позначено моменти, коли до розчину добавляли ферменти.
Проаналізуйте твердження щодо проведеного експерименту.
І. Стрілка 1 указує на момент добавляння ліпази
ІІ. Стрілка 2 вказує на момент добавляння пепсину.
Чи є поміж них правильні?
На рисунку відображено динаміку вмісту в розчині крохмалю (А) та білка (В) під впливом ферментів.
Вертикальна вісь відображає концентрацію речовини, горизонтальна - час. Стрілками позначено моменти, коли до розчину добавляли ферменти.
Виберіть твердження, яке правильно характеризує проведений експеримент.
Проаналізуйте опис: «Білки - біополімери, мономерами яких є залишки (1). До цієї групи належить пепсин, що забезпечує (2) функцію». Замість цифр в опис потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.
Проаналізуйте таблицю характеристики органів травлення. Укажіть правильну комбінацію характеристик для заповнення пропусків у таблиці.
Проаналізуйте твердження щодо функцій складників ворсинки тонкого кишечника, які на схемі позначено цифрами.
І. Крізь складник 2 продукти розщеплення білків та вуглеводів надходять до складника 1.
ІІ. Складник 2 забезпечує пристінкове травлення.
Чи є поміж них правильні?
Проаналізуйте твердження щодо функцій складників ворсинки тонкого кишечника, які на схемі позначено цифрами.
І. Крізь складник 2 продукти розщеплення білків та вуглеводів надходять до складника 3.
ІІ. Продукти розщеплення жирів усмоктуються складником 2 та надходять переважно до складника 1.
Чи є поміж них правильні?
Увідповідніть відділ травного каналу (1-4) з процесом (А - Д), який у ньому відбувається.
1 ротова порожнина
2 шлунок
3 тонкий кишечник
4 товстий кишечник
А денатурація білків та їхнє розщеплення пепсином
Б остаточне всмоктування води та мінеральних солей
В подрібнення, зволоження їжі та формування харчової грудки
Г розщеплення вуглеводів у кислому середовищі
Д усмоктування амінокислот і глюкози
Увідповідніть орган організму людини (1-4) з функцією (А - Д), яку він виконує.
А знезараження компонентів їжі лізоцимом слини
Б знешкодження токсичних речовин
В перетравлення білків і ліпідів
Г накопичення концентрованої жовчі
Д утворення інсуліну
Якою цифрою на рисунку позначено орган, однією із функцій якого є знешкодження токсичних речовин в організмі людини?
Укажіть частину травної системи, у яку відкриваються протоки слинних залоз.
Який складник травної системи людини містить дентин?
На рисунку буквою Х позначено орган людини. Схарактеризуйте його за наведеними ознаками.
Основна функціональна тканина:
1 епітеліальна
2 м'язова
3 нервова
Здатен виробляти
1 амілазу
2 пепсин
3 жовч
Накопичує:
1 глікоген
2 крохмаль
3 вазопресин
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома