Травлення. Травна система людини

Додано: 24 квітня
Предмет: Біологія
38 запитань
Запитання 1

Емульгування жирів під дією жовчі відбувається в


варіанти відповідей

А ротовій порожнині.

Б товстому кишечнику.

В шлунку.

Г дванадцятипалій кишці.

Запитання 2

У тонкому кишечнику відбувається

варіанти відповідей

А синтез глікогену.

Б усмоктування амінокислот.

В синтез вітамінів.

Г остаточне всмоктування води.

Запитання 3

Вуглеводи починають розщеплюватися в


варіанти відповідей

А ротовій порожнині.

Б стравоході.

В дванадцятипалій кишці.

Г шлунку.

Запитання 4

Установіть відповідність між фізіологічним процесом в організмі людини та органом, у якому він відбувається?


1 вироблення жовчі

2 сприйняття звукових коливань

3 сприйняття довжини світлової хвилі

4 закриття мітрального клапана


А серце

Б печінка

В довгастий мозок

Г кортіїв орган

Д сітківка

варіанти відповідей

БГАД

БГДА

БАГД

БВАД

Запитання 5

Яку складову зуба позначено на рисунку буквою Х?



 


варіанти відповідей

А пульпу

Б дентин

В цемент

Г емаль

Запитання 6

Яку функцію НЕ виконує печінка?


варіанти відповідей

А вироблення жовчі

Б синтез вітаміну В12

В участь в обміні вуглеводів

Г детоксикація продуктів обміну

Запитання 7

Установіть відповідність між фізіологічними процесами та органами травного тракту, у яких вони відбуваються.


1 формування калових мас

2 емульгування жирів

3 первинне розщеплення вуглеводів

4 розщеплення білків пепсином


А ротова порожнина

Б стравохід

В шлунок

Г дванадцятипала кишка

Д товстий кишечник

варіанти відповідей

ДГАВ

ДГВА

ДГБА

ДАГВ

Запитання 8

У якому органі для покращення травлення відбувається зміна середовища зі слабколужного на кисле?


варіанти відповідей

А дванадцятипалій кишці

Б шлунку

В стравоході

Г ротовій порожнині

Запитання 9

Яку складову зуба позначено на рисунку буквою Х?




варіанти відповідей

А пульпу

Б дентин

В цемент

Г емаль

Запитання 10

Яким відділом кишечника людини неперетравлені рештки їжі безпосередньо надходять до прямої кишки?


варіанти відповідей

А дванадцятипалою кишкою

Б сигмоподібною кишкою

В сліпою кишкою

Г порожнистою кишкою

Запитання 11

Під час усмоктування поживних речовин у тонкому кишечнику людини до кровоносних капілярів ворсинок потрапляють


варіанти відповідей

А білки.

Б жири.

В амінокислоти.

Г нуклеїнові кислоти.

Запитання 12

Яка структура організму людини утворена одношаровим епітелієм?


варіанти відповідей

А епікард серця

Б епідерміс шкіри

В слизова оболонка шлунку

Г слизова оболонка ротової порожнини

Запитання 13

Яка роль жовчі в процесі травлення?


варіанти відповідей

А розщеплює вуглеводи до глюкози

Б емульгує жири

В розщеплює білки до амінокіслот

Г перетворює вуглеводи на ліпіди

Запитання 14

Прочитайте речення, де пропущено окремі слова та словосполучення, позначені цифрами. Укажіть правильний варіант відповіді. Пепсин – білок (1), який бере участь у (2).


варіанти відповідей

А 1 – плазми крові, 2 – формуванні імунної відповіді

Б 1 – еритроцитів, 2 – транспорті кисню

В 1 – м’язів, 2 – їх скороченні

Г 1 – шлункового соку, 2 – травленні білків

Запитання 15

У якому відділі травного каналу людини для поліпшення травлення відбувається зміна рН середовища з кислого на лужне?


варіанти відповідей

А дванадцятипалій кишці

Б шлунку

В стравоході

Г товстому кишечнику

Запитання 16

Установіть правильну послідовність дії травних соків на їжу після її надходження до організму людини через ротову порожнину.


А підшлунковий сік

Б слина

В шлунковий сік

Г кишковий сік

варіанти відповідей

БВГА

БАДГ

БВАГ

БВАД

Запитання 17

Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.


Загальна характеристика органа:

1 міхур для накопичення сечі перед виведенням

2 велика, травна залоза, що виробляє кишковий сік

3 непарний м'язовий орган, що бере участь у харчуванні


Функція:

1 участь у травленні й усмоктуванні поживних речовин

2 артикуляція, визначення смаку, перемішування й ковтання їжі

3 перешкоджання мимовільному виведенню сечі з організму


Особливості будови:

1 містить гранули глікогену в клітинах

2 складається з посмугованої м'язової тканини, несе на собі смакові рецептори

3 складається з м'язових клітин - міоцитів, що скорочуються під контролем парасимпатичних нервів

варіанти відповідей

221

322

323

312

Запитання 18

На які органічні речовини діють ферменти слини?


варіанти відповідей

А білки

Б нуклеїнові кислоти

В вітаміни

Г вуглеводи

Запитання 19

Яка складова шлункового соку знезаражує їжу та активізує ферменти?


варіанти відповідей

А пепсиноген

Б хлоридна кислота

В ліпаза

Г слиз

Запитання 20

У ротовій порожнині людини відбувається


варіанти відповідей

А пристінкове травлення

Б первинне ферментування вуглеводів

В розщеплення білків пепсином

Г емульгування жирів жовчю

Запитання 21

Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.


Загальна характеристика органа:

1 розширення травної трубки, призначене для травлення білків

2 велика травна залоза, що виробляє жовч

3 залоза внутрішньої секреції, що виробляє тиреоїдні гормони


Одна з функцій:

1 знешкодження чужорідних речовин шляхом перетворення їх на менш токсичні

2 синтез і виділення пепсину й хлоридної кислоти

3 використання амінокислот і Йоду для синтезу тироксину й трийодтироніну


Місцезнаходження в організмі:

1 у грудній порожнині

2 біля задньої стінки черевної порожнини

3 у лівому підребер'ї під діафрагмою

варіанти відповідей

123

112

132

111

Запитання 22

Схарактеризуйте зображений орган людини за наведеними ознаками.


Загальна характеристика органа:

1 розширення травної трубки, призначене для травлення білків

2 велика травна залоза, що виробляє жовч

3 залоза внутрішньої секреції, що виробляє тиреоїдні гормони


Одна з функцій:

1 знешкодження чужорідних речовин шляхом перетворення їх на менш токсичні

2 синтез і виділення травних ферментів трипсину й хімо-трипсину

3 використання амінокислот і йоду для синтезу тироксину й трийодтироніну


Місцезнаходження в організмі:

1 у грудній порожнині

2 біля задньої стінки черевної порожнини

3 у правому міжребер’ї під діафрагмою

варіанти відповідей

222

223

123

213

Запитання 23

Панкреатит і холецистит – це хвороби, що характеризуються запальними процесами в


варіанти відповідей

А підшлунковій залозі та жовчному міхурі

Б шлунку та дванадцятипалій кишці

В тонкому кишечнику та червоподібному відростку

Г печінці та товстому кишечнику

Запитання 24

Жовч в організмі людини


варіанти відповідей

А активізує дію деяких ферментів

Б створює кисле середовище в тонкому кишечнику

В послаблює рухову активність кишечника

Г регулює вміст гормону тироксину в крові

Запитання 25

Яка складова шлункового соку розщеплює емульговані жири?


варіанти відповідей

А пепсиноген

Б хлоридна кислота

В ліпаза

Г слиз

Запитання 26

У якому органі травної системи людини для поліпшення травлення змінюється рН середовища зі слабколужного на кисле?


варіанти відповідей

А шлунку

Б стравоході

В ротовій порожнині

Г дванадцятипалій кишці

Запитання 27

На рисунку відображено динаміку вмісту в розчині крохмалю (А) та білка (В) під впливом ферментів. Вертикальна вісь відображає концентрацію речовини, горизонтальна - час. Стрілками позначено моменти, коли до розчину добавляли ферменти.


Проаналізуйте твердження щодо проведеного експерименту.

І. Стрілка 1 указує на момент добавляння ліпази

ІІ. Стрілка 2 вказує на момент добавляння пепсину.

Чи є поміж них правильні?


варіанти відповідей

А лише І

Б лише ІІ

В обидва правильні

Г немає правильних

Запитання 28

На рисунку відображено динаміку вмісту в розчині крохмалю (А) та білка (В) під впливом ферментів.


Вертикальна вісь відображає концентрацію речовини, горизонтальна - час. Стрілками позначено моменти, коли до розчину добавляли ферменти.

Виберіть твердження, яке правильно характеризує проведений експеримент.


варіанти відповідей

А стрілка 2 вказує на момент добавляння пепсину

Б стрілка 2 вказує на момент добавляння амілази

В стрілка 1 указує на момент добавляння трипсину

Г стрілка 1 указує на момент добавляння ліпази

Запитання 29

Проаналізуйте опис: «Білки - біополімери, мономерами яких є залишки (1). До цієї групи належить пепсин, що забезпечує (2) функцію». Замість цифр в опис потрібно вписати слова, наведені в рядку. Укажіть правильний варіант.


варіанти відповідей

А 1 - жирних кислот, 2 - транспортну

Б 1 - нуклеотидів, 2 - рухову

В 1 - глюкози, 2 - структурну

Г 1 - амінокислот, 2 – каталітичну

Запитання 30

Проаналізуйте таблицю характеристики органів травлення. Укажіть правильну комбінацію характеристик для заповнення пропусків у таблиці.




варіанти відповідей

А 1 - печінка, 2 - панкреатичний сік, З - розщеплення білків

Б 1 - товстий кишечник, 2 - кишковий сік, З - розщеплення целюлози

В 1 - тонкий кишечник, 2 - слина, З - початкове розщеплення крохмалю

Г 1 - печінка, 2 - шлунковий сік, З - знешкодження токсинів

Запитання 31

Проаналізуйте твердження щодо функцій складників ворсинки тонкого кишечника, які на схемі позначено цифрами.

І. Крізь складник 2 продукти розщеплення білків та вуглеводів надходять до складника 1.

ІІ. Складник 2 забезпечує пристінкове травлення.

Чи є поміж них правильні?


варіанти відповідей

А правильне лише І

Б правильне лише ІІ

В обидва правильні

Г немає правильних

Запитання 32

Проаналізуйте твердження щодо функцій складників ворсинки тонкого кишечника, які на схемі позначено цифрами.



І. Крізь складник 2 продукти розщеплення білків та вуглеводів надходять до складника 3.

ІІ. Продукти розщеплення жирів усмоктуються складником 2 та надходять переважно до складника 1.

Чи є поміж них правильні?


варіанти відповідей

А правильне лише І

Б правильне лише ІІ

В обидва правильні

Г немає правильних

Запитання 33

Увідповідніть відділ травного каналу (1-4) з процесом (А - Д), який у ньому відбувається.


1 ротова порожнина

2 шлунок

3 тонкий кишечник

4 товстий кишечник


А денатурація білків та їхнє розщеплення пепсином

Б остаточне всмоктування води та мінеральних солей

В подрібнення, зволоження їжі та формування харчової грудки

Г розщеплення вуглеводів у кислому середовищі

Д усмоктування амінокислот і глюкози

варіанти відповідей

ВАБД

ВАГД

ВАДБ

ВБДА

Запитання 34

Увідповідніть орган організму людини (1-4) з функцією (А - Д), яку він виконує.


А знезараження компонентів їжі лізоцимом слини

Б знешкодження токсичних речовин

В перетравлення білків і ліпідів

Г накопичення концентрованої жовчі

Д утворення інсуліну

варіанти відповідей

БГАД

БВАГ

БГАВ

БГДВ

Запитання 35

Якою цифрою на рисунку позначено орган, однією із функцій якого є знешкодження токсичних речовин в організмі людини?


варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 36

Укажіть частину травної системи, у яку відкриваються протоки слинних залоз.


варіанти відповідей

А ротова порожнина

Б тонкий кишечник

В стравохід

Г шлунок

Запитання 37

Який складник травної системи людини містить дентин?


варіанти відповідей

А зуб

Б язик

В слинна залоза

Г залоза шлунка

Запитання 38

На рисунку буквою Х позначено орган людини. Схарактеризуйте його за наведеними ознаками.


Основна функціональна тканина:

1 епітеліальна

2 м'язова

3 нервова


Здатен виробляти

1 амілазу

2 пепсин

3 жовч


Накопичує:

1 глікоген

2 крохмаль

3 вазопресин

варіанти відповідей

121

321

122

131

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест