Травлення в ротовій порожнині,8 клас

Додано: 6 листопада
Предмет: Біологія, 8 клас
18 запитань
Запитання 1

Вкажіть частину зуба, у якій містяться кровоносні судини і нерви:  

варіанти відповідей

емаль

пульпа

цемент

дентин

Запитання 2

У ротовій порожнині НЕ відбувається:

варіанти відповідей

механічне подрібнення

знезараження мікроорганізмів

розщеплення крохмалю

розщеплення жирів (ліпідів)

Запитання 3

Зуб складається з:

варіанти відповідей

коронки та кореня

коронки та шийки

коронки, шийки, кореня

Запитання 4

Зуб складається з твердої зовнішньої частини:

варіанти відповідей

пульпи

дентина

цементу

емалі

Запитання 5

У слині є ферменти, що розщеплюють...

варіанти відповідей

білки;

жири;

вітаміни;

вуглеводи.

Запитання 6

М’язовий орган з посмугованої скелетної тканини, який бере участь у перемішуванні їжі та ковтанні...

варіанти відповідей

шлунок;

язик;

глотка;

стравохід.

Запитання 7

Харчові грудочки для полегшення ковтання формуються під впливом:

варіанти відповідей

лізоцима

муцина

амілази

мальтази

Запитання 8

До ферментів слини належать

варіанти відповідей

пепсин

трипсин

ліпаза

амілаза

Запитання 9

Укажіть складову слини, що сприяє загоєнню ран слизової оболонки ротової порожнини:

варіанти відповідей

каталаза

мальтаза

лізоцим

муцин

Запитання 10

Фермент слини розщеплює :

варіанти відповідей

білки до амінокислот

жири до гліцеріну та жирних кислот

вуглевод крохмаль до глюкози

розщеплення не відбувається

Запитання 11

Основна функція зубів

варіанти відповідей

розщеплення білків

 перетравлення вуглеводів

 подрібнення їжі

знезараження їжі

Запитання 12

Укрита емаллю частина зуба, що виступає над яснами

варіанти відповідей

 корінь

 коронка

 шийка

 пульпа

Запитання 13

Оберіть процеси, які відбуваються із їжею у ротовій порожнині

варіанти відповідей

Перемішування, подрібнення, аналіз, змочування, знезараження мікроорганізмів

 Перемішування, подрібнення, аналіз, змочування, розщеплення вуглеводів,знезараження мікроорганізмів

Перемішування, подрібнення, аналіз, змочування,розщеплення білків, знезараження мікроорганізмів

Перемішування, подрібнення, аналіз, змочування, розщеплення жирів

Запитання 14

Оберіть ряд, в якому вказано види зубів дорослої людини

варіанти відповідей

Різці, ікла, малі кутні, великі кутні

 Різці, ікла, великі кутні

  Різці, малі кутні, великі кутні

  Ікла, малі кутні, великі кутні

Запитання 15

Поясніть, чому при ковтанні їжа не потрапляє в дихальні шляхи

варіанти відповідей

Дихальні шляхи і трак травної системи не перетинаються

  Дихальне горло розміщено за травним трактом

  Надгортанний хрящ прикриває вхід до дихального горла

 Голосові зв'язки затримують харчові маси

Запитання 16

Виберіть орган, який відповідає за відчуття смаку

варіанти відповідей

язик

 зуби

піднебіння

 губи

Запитання 17

У ротовій порожнині: ( 4 відповіді)

варіанти відповідей

оцінюється смак їжі;

починаються процеси механічної обробки їжі;

 починаються процеси хімічної обробки їжі;

 визначається придатність їжі;

 починають розщеплюватися білки;

всмоктуються амінокислоти.

Запитання 18

Правильними твердженнями є: ( 4 відповіді)

варіанти відповідей

язик - це рухливий м'язовий орган, утворений посмугованою скелетною м'язовою тканиною;

зуби ростуть двічі: спочатку в людини з'являється 25 молочних, а потім 28-32 постійних зуби;

за добу всі слинні залози виділяють у ротову порожнину до 1,5 л слини;

травні ферменти амілаза і мальтаза частково розщеплюють білки до амінокислот;

муцин зволожує та обволікає їжу, забезпечує краще проковтування харчової грудки;

 лікаря, який лікує зуби, називають дантистом.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест