Тренировка 4 30.05.2023

Додано: 30 травня 2023
Предмет:
Тест виконано: 10 разів
115 запитань
Запитання 1

20. Від хворого хронічною амебною дизентерією до лабораторії доставили оформлені фекалії без домішок слизу і крові. Які форми амеби можна в них виявити?

варіанти відповідей

В) чотириядерну цисту і просвітні форми

-

Запитання 2

21. Хворий звернувся до лікаря з приводу слабкості, підвищеної стомлюваності, безсоння вночі і сонливість вдень, головного болю, апатії, загальмованості. Який метод діагностики потрібно використати?

варіанти відповідей

А) Мікроскопію спинномозкової рідини

-

Запитання 3

22. На лікуванні в гастроентерологічному відділенні знаходилися діти, хворі на лямбліоз. Зараження їх сталося:

варіанти відповідей

С) під час заковтування цист з водою і їжею

-

Запитання 4

24. Від хворого хронічним шлунково-кишковим захворюванням в лабораторію доставили рідкі випорожнення. На підставі якого результату дослідження встановлюється діагноз амебіазу?

варіанти відповідей

А) Тільки при виявленні великої вегетативної форми амеби

-

Запитання 5

23. У 3-річної дитини різко підвищилася температура, з'явилися пронос, висипання на шкірі, збільшилися селезінка та печінка. У родині живе кішка, у якої сльозилися очі, втрачено зір. Яке захворювання можливе у дитини?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

-

Запитання 6

25. Хворому встановили попередній діагноз "урогенітальний трихомоноз". Для уточнення діагнозу потрібно: 

варіанти відповідей

D) виявити вегетативні форми у виділеннях статевих органів 

-

Запитання 7

26. У хворого з виразковим ураженням кишківника в рідких фекаліях зі слизом виявлено кров. Яка протозойна хвороба найбільш ймовірна?

варіанти відповідей

С) Амебіаз 

-

Запитання 8

27. У хворого півтора тижні спостерігається лихоманка. Напади високої температури повторюються через 2 дня. Коли потрібно взяти кров на аналіз?

варіанти відповідей

А) У будь-який час 

-

Запитання 9

28. Дитину 14 років з нормальним розвитком госпіталізували з діагнозом токсоплазмоз. Зараження, швидше за все, сталося:

варіанти відповідей

А) через забруднені ооцистами руки

-

Запитання 10

29. Студентка скаржиться на біль у шлунку, втрату апетиту, рідкі випорожнення з домішками слизу. У фекаліях виявлені овальні утворення розміром 12 мкм з двоконтурної оболонкою, всередині 2-4 ядра. Що це?

варіанти відповідей

D) Циста лямблії 

-

Запитання 11

30. У хворого спостерігається типова для нападу малярії клінічна картина: лихоманка, виснаження. Напади повторюються через певні проміжки часу. Яка стадія малярійного плазмодія виявляється в крові хворого під час кожного нападу?

варіанти відповідей

Е) Мерозоіт

-

Запитання 12

31. До поліклініки звернувся студент-іноземець, який прибув з Індії. У фекаліях виявили вегетативні форми дизентерійної амеби. Назвіть найбільш імовірний шлях проникнення збудника в організм хворого: 

варіанти відповідей

В) аліментарний 

-

Запитання 13

32. Фекалії хворого з підозрою на амебіаз доставлено до лабораторії через годину після виділення. Амеби не виявлені. Чи виключає це діагноз амебіаза?

варіанти відповідей

А) Ні, оскільки вегетативні форми швидко руйнуються у зовнішньому середовищі 

-

Запитання 14

33. У хворого – запалення дванадцятипалої кишки і жовчного міхура. У фекаліях виявлені 4-ядерні овальні цисти розміром 12 мкм, з добре окресленою товстою оболонкою. Яке це може бути захворювання?

варіанти відповідей

С) Лямбліоз 

-

Запитання 15

34. До хірургічного відділення госпіталізовано хворого з підозрою на абсцес печінки. Останнім часом хворий постійно знаходився у відрядженні в межах України і неодноразово хворів гострим шлунково-кишковим захворюванням, яке супроводжувалося рідкими випорожненнями з домішками крові. До лікаря хворий не звертався. Яке протозойне захворювання може бути у хворого?

варіанти відповідей

D) Амебіаз 

-

Запитання 16

35. У хворого великі виразки (10-15 мм) на нижніх кінцівках, болючі при пальпації, з великим сукровинним ексудатом. Місяць тому він знаходився в азіатській країні в сільській місцевості, де живуть москіти і гризуни. Назвіть захворювання і його збудника:

варіанти відповідей

А) зоонозний шкірний лейшманіоз, Leishmania major

-

Запитання 17

36. Завдяки ретельним лабораторним дослідженням вмісту кишківника здорової людини встановлено наявність серед кишкової мікрофлори Entamoeba histolytica, forma minuta. За яких умов у цієї людини може розвинутися амебіаз?

варіанти відповідей

В) Внаслідок недоїдання

-

Запитання 18

37. У хворого спостерігаються лихоманка, збільшення селезінки і печінки. При мікроскопії мазків пунктату грудини в клітинах кісткового мозку виявлено велику кількість олноклітинних безджгутікових паразитів. В їх цитоплазмі розташоване одне ядро. При культивуванні паразита у штучному живильному середовищі він перетворюється в джгутикову форму. Яке захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

С) Вісцеральний лейшманіоз

-

Запитання 19

38. Під час дослідження дуоденального вмісту хворого з розладом травлення виявлено найпростіших розміром 10-18 мкм. Іх тіло має грушоподібну форму, 4 пари джгутиків, у розширеній передній частині тіла - 2 ядра, розташовані симетрично. Який представник найпростіших паразитує у хворого?

варіанти відповідей

D) Лямблія

-

Запитання 20

39. Муха цеце (Glossina palpalis), яка щойно вишла з лялечки, насосалася крові людини, хворої на африканську сонну хворобу. Через тиждень ця ж муха вкусила здорову людини, але остання не захворіла на трипаносомоз, оскільки:

варіанти відповідей

А) для розвитку інвазійної стадії в організмі мухи трипаносоми потрібно 20 днів

-

Запитання 21

40. Під час дослідження мазка крові хворого з підозрою на малярію, взятого в період ремісії, плазмодії виявлені не були. В який період хвороби необхідно було взяти кров, і які препарати приготувати для підтвердження діагнозу? 

варіанти відповідей

D) мікроскопічне дослідження товстої краплі і мазка периферичної крові, взятих під час нападу

-

Запитання 22

До лікаря-гінеколога звернулася жінка зі скаргами, характерними для запального процесу у піхві. Який вид Найпростіших може викликат ці скарги?

варіанти відповідей

C) Trichomonas vaginalis

-

Запитання 23

97. Продукти зіпсовані механічними переносниками протозойних інвазій. Це можуть бути;

варіанти відповідей

D) таргани

-

Запитання 24

98. Наведіть приклад природно-осередкового захворювання, яке викликане джгутиковими

варіанти відповідей

В) Трипаносомоз

-

Запитання 25

99. Серед найпростіших є вільноживучі і паразитичні форми. Хвороби, які викликаються паразитичнИМИ загальну назву: Найпростішими, мають загальну назву:

варіанти відповідей

А) протозоонози

-

Запитання 26

100. У жінки, що живе в Туркменії, після укусу москіта на обличчі утворилася виразка. Після мікроскопії виділень з виразки був встановлений діагноз: дерматотропний лейшманіоз. Яка стадія лейшманій була знайдена в клітинах шкіри хворої?

варіанти відповідей

С) Безджгутикова

-

Запитання 27

80. У жіночій консультації проводиться обстеження жінки, у якої було кілька спонтанних абортів. На підставі клініко- епідеміологічного анамнезу був запідозрений хронічний токсоплазмоз. Яке лабораторне дослідження є найбільш ефективним для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

С)серелогічна реакція 

-

Запитання 28

81. Які протозойні хвороби відносяться до природно- вогнищевих захворювань? 

варіанти відповідей

А)лейшманіоз 

-

Запитання 29

82. До лікарні доставили пацієнта зі скаргами на головний біль. Він хворіє 1,5 тижні. Хвороба почалася з різкого підвищення температури тіла до 39,9°С. Через 3 години вона зменшилася і почалося потовиділення. Напади повторюються ритмічно кожні 48 годин. Пацієнт був на екскурсії в одній із африканських країн. Лікарі запідозрили малярію. Який метод лабораторного дослідження потрібно використовувати?

варіанти відповідей

В)Аналіз крові 

-

Запитання 30

83. З метою підтвердження паразитологічного діагнозу і виділення збудника Середземноморського вісцерального лейшманіозу у хворих проводилася стернальна пункція кісткового мозку. Якого збудника можна виявити в препаратах кісткового мозку (виберіть латинську назва)?

варіанти відповідей

С)Leshmania infantum 

-

Запитання 31

84. Пацієнт, який має на відкритій частині тіла безболісні виразки, вкриті коричнево-червоними кірочками, звернувся до лікаря. Після видалення цих кірочок показалася поверхня, вкрита грануляціями. Під час мікроскопії мікропрепаратів, були виявлені мікроорганізми сферичної і овальної форми. Тривалість хвороби була більше одного року. Який мікроорганізм може викликати цю хворобу?

варіанти відповідей

D)Leshmania tropica minor

-

Запитання 32

85. Під час мікроскопії мазка фекалій людини виявлено восьмиядерні цисти. Кому з найпростіших вони належать?

варіанти відповідей

B)амебі кишковій

-

Запитання 33

86. Під час обстеження вагітної жінки була виявлена Trichomonas vaginalis. В якій біологічній формі цей паразит найчастіше зустрічається в організмі людини?

варіанти відповідей

В)трофозоїд

-

Запитання 34

87. У людини виявлено протозойне захворювання, при якому вражається головний мозок і спостерігається втрата зору. Під час аналізу крові знайдені одноклітинні організми півмесяцевої форми з загостреним кінцем. Збудником цього захворювання є: 

варіанти відповідей

В)токсоплазма

-

Запитання 35

88. До лікарні потрапили пацієнти зі скаргами на загальну слабкість, біль в кишківнику, розлад травлення. Під час дослідження фекалій були виявлені цисти з чотирьма круглими ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти?

варіанти відповідей

D)амеби дизентирійної

-

Запитання 36

89. У порожнині каріозних зубів виявлені паразити з найпростіших.Встановлено що вони відносяться до класу Саркодові.Вважається,зо вори можуть викликати деякі ускладнення при стоматологічних захворюваннях.Цими одноклітинними є:

варіанти відповідей

: E) Entamoeba gingivalis

-

Запитання 37

90. Під час обстеження че працівників сфери нерідко виявляється безсимптомне паразитоносійство, коли клінічно здорова людина є джерелом цист, які заражають інших людей. При паразитуванні у людини якого збудника це можливо?

варіанти відповідей

В)Дизентерійної амеби

-

Запитання 38

91. У жінки в анамнезі два викидні, третьою народилася дитина з численними вадами розвитку (відсутні верхні кінцівки, недорозвинені нижні кінцівки). Результатом паразитування якого збудника в організмі жінки можуть бути ці аномалії розвитку?

варіанти відповідей

Е) Toxoplasma gondii

-

Запитання 39

92. Через три тижні після відрядження до Індії температура тіла журналіста вранці різко підвищилася, супроводжувалася ознобом і головним болем. Через кілька годин температура знизилася. Напади стали повторюватися через день. Був встановлений інвазійною для самки анофелеса? діагноз: тропічна малярія. Яка стадія розвитку плазмодія є інвазійною для самки?

варіанти відповідей

С) Гаметоцити 

-

Запитання 40

93. Під час дослідження мазка крові, взятого від хворої людини і пофарбованого за Романовським, лікар виявив Найпростіших і діагностував хворобу Шагаса. Які Найпростіші викликали цю хворобу?

варіанти відповідей

E) Trypanosoma cruz

-

Запитання 41

94. У дитини нудота, блювота болі у правому підребер'ї. Під час дослідження калу були знайдені овальні цисти (8-14 мкм) 3 2-4 ядрами. Яку хворобу можна підозрювати у пацієнта? 

варіанти відповідей

А) Гіардіоз (лямбліоз)

-

Запитання 42

95. В мазку крові пацієнта з малярією знайдено клітини. малярійного плазмодія, які займають майже весь еритроцит. Ядра великі, помітний пігмент. Яка стадія еритроцитарної шизогонії виявлена в препараті?

варіанти відповідей

 D) Мерозоїти

-

Запитання 43

60. У хворого з симптомами запалення 12-палої кишки, жовчного міхура, жовчних протоків в фекаліях виявлені 2-4-ядерні цисти розміром 10- 14 мкм, овальної форми, з відшарованою у вигляді півмісяця оболонкою. Які Найпростіші паразитують у хворого?

варіанти відповідей

Лямблії

-

Запитання 44

61. Бізнесмен приїхав до Індії з Південної Америки. При огляді лікар виявив, що пацієнт страждає від сонної хвороби. Яким був спосіб інвазії?

варіанти відповідей

Внаслідок укусів Триатомового клопа

-

Запитання 45

62. У фекаліях виявлені 4-х ядерні цисти Найпростішого. Це може бути;

варіанти відповідей

Лямблія

-

Запитання 46

63. Чоловік 42 років звернувся до лікаря зі скаргами на слабкість мʼязів, виснаження, сонливість, зниження розумової діяльності. Зʼясовано, що 5 років тому хворий перебував в Ефіопії. Які дії лікаря найбільш доцільні для постановки діагнозу?

варіанти відповідей

Дослідити пунктати лімфовузлів і спинномозкової рідини 

-

Запитання 47

64. При якому протозойному захворюванні людини уражаються головний мозок і очі?

варіанти відповідей

токсоплазмоз

-

Запитання 48

65. За допомогою кровосисних переносників відбувається зараження:

варіанти відповідей

лейшманіями

-

Запитання 49

66. У медико-генетичну консультацію звернулося подружжя у зв'язку з народженням дитини з численними вадами розвитку (мікроцефалія, ідіотія і т.п.). Жінка під час вагітності хворіла, але мутагенів і тератогенів не вживала. Каріотип батьків і дитини нормальний. Як зʼясував лікар, в квартирі сімʼя тримає кота. Що може бути вірогідною причиною каліцтва

варіанти відповідей

Під час вагітності жінка хворіла на токсоплазмоз 

-

Запитання 50

67. В інфекційне відділення лікарні госпіталізовано хворого, у якого спостерігаються виснажливі напади лихоманки, що супроводжуються підвищенням температури тіла до 40 ° С. Ці пароксизми ритмічно повторюються кожні 48 год. 3 анамнезу відомо, що хворий недавно повернувся з країн Південної Африки, де перебував протягом трьох років. Який ймовірний збудник цього захворювання?

варіанти відповідей

Збудник триденної малярії 

-

Запитання 51

68. У хворого кровʼяні випорожнення, 3-10 і більше разів на добу. Яке протозойне захворювання може бути у нього?

варіанти відповідей

Амебаз

-

Запитання 52

69. У дитини із Середньої Азії виявлено вісцеральний лейшманіоз. Назвіть внутрішній орган, в якому можуть знаходитися паразити

варіанти відповідей

червоний кістковий МОЗоК

-

Запитання 53

70.До лікаря, что знаходится у робочому відрядженні в одній із стран тропічної Африки, зі скаргами звернулося місцеве населення з приводу хвороби дітей 14- річного віку, яка супроводжується стійкою нециклічною лихоманкою, виснаженням, анемією, збільшенням печінкі и селезінкі. 3 огляду на наявність москітів в місцевіх умовах, можна припустити, що діти хворіють на:

варіанти відповідей

Вісцеральний лейшманіоз

-

Запитання 54

71. При дослідженні дуоденального вмісту виявлено грушоподібні Найпростіші з двома ядрами і чотирма парами джгутиків. Дві підтримуючі нитки знаходилися між ядрами і присмоктувальними дисками на вентральній стороні. Який представник Найпростіших виявлений у даного пацієнта?

варіанти відповідей

Лямблія

-

Запитання 55

72. Жінка 25 років любила вживати сирі продукти тваринниго походження (молоко, яйця, м'ясо). Коли вона завагітніла, лікарі при обстеженні виявили в крові високі тітри антитіл, що свідчило про інвазію. Виникло питання про переривання вагітності. Яке захворювання виявили у цієї жінки?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

-

Запитання 56

73. Професійні хвороби найчастіше трапляються у людей певної професії. Які з протозойних захворювань можна віднести до професійних?

варіанти відповідей

Балантидіаз

-

Запитання 57

74. До лікаря звернувся хворий зі скаргами на підвищену температуру, пронос зі слизом і кровʼю. Під час обстеження у фекаліях хворого були виявлені безбарвні ооцисти розміром 23- 33 мкм, подовженої яйцеподібної форми, з витягнутим переднім кінцем, на якому є неглибока перетяжка. Ооцисту з подвійною оболонкою і зернистим шаром усередині. Для якого виду найпростіших характерні описані особливості

варіанти відповідей

Isospora belli

-

Запитання 58

75. Для яких найпростіших притаманний трансмісивний шлях передачі збудника хвороби?

варіанти відповідей

Малярійного плазмодія, лейшманій 

-

Запитання 59

76. До лікаря-інфекціоніста звернулися батьки з хворою дитиною, які тривалий час працювали в одній з азіатських країн, де є багато москітів. У дитини виявлені такі симптоми: шкіра землистого кольору, втрата апетиту, млявість, збільшені печінка, селезінка та периферійні лімфатичні вузли. Для якого протозойного захворювання характерні ці симптоми?

варіанти відповідей

Вісцеральний лейшманіоз 

-

Запитання 60

77. Чоловік середнього віку втратив зір на праве око і звернувся до лікаря з приводу погіршення зору на ліве око. Яке протозойне захворювання може підозрювати лікар?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

-

Запитання 61

78. Під час мікроскопічного дослідження нативного препарату екскрементів хворого, які мають кров'янисто-слизовий характер, були знайдені мікроорганізми сферичної форми, цитоплазма яких містить еритроцити, а також круглі цисти невеликого розміру з 4 ядрами. Про якого збудника можна думати?

варіанти відповідей

Entamoeba histolytica

-

Запитання 62

79. Пацієнтка скаржиться на поганий сон, знижену працездатність, відчуття печії в області зовнішніх статевих органів, гнійні пінисті виділення. У результаті диференціальної діагностики виявлені одноклітинні організми грушоподібної форми з 4-ма джгутиками і шипом на протилежному кінці тіла. Який це вид організмів?

варіанти відповідей

Trichomonas vaginalis

-

Запитання 63

80. У жіночій консультації проводиться обстеження жінки, у якої було кілька спонтанних абортів. На підставі клініко-епідеміологічного анамнезу був запідозрений хронічний токсоплазмоз. Яке лабораторне дослідження є найбільш ефективним для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Серологічні реакції 

-

Запитання 64

40.Під час дослідження мазка крові хворого з підозрою на малярію,взятого в період ремісії,плазмодії виявлені не були. В який період хвороби необхідно було взяти кров, і які препарати приготувати для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Мікроскопічне дослідження товстої краплі і мазка периферичної крові, взятих під час нападу

-

Запитання 65

41.До лікаря звернувся пацієнт, який скаржиться на загальну слабкість, біль в кишківнику, порушення функцій травлення, часті проноси(3-5 разів на добу) з домішками крові. Лабораторний аналіз фекалій показав наявність вегетативних форм Найпростіших,що мають непостійну форму тіла, у цитоплазмі яких містяться фагоцитовані еритроцити. Який представник Найпростіших виявлено в фекаліях хворого?

варіанти відповідей

Дизентерійна амеба 

-

Запитання 66

42. При вживанні в їжу недостатньо провареного м’яса ссавців можна заразитися:  

варіанти відповідей

Токсоплазмозом

-

Запитання 67

43. До лікаря звернувся хворий, у якого на обличчі не загоюються виразки. Нещодавно хворий приїхав з Туркменістану. Лікар встановив діагноз: шкірний лейшманіоз. Яким шляхом збудник цієї хвороби потрапив до організму людини? 

варіанти відповідей

Трансмісивним

-

Запитання 68

44. У працівниці твариницької ферми алергійна проба на токсоплазмоз виявилася позитивною, у сироватці крові виявлено наростання титру антитіл. Вона ні на що не скаржиться. Яке захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

Паразитоносійство токсоплазм 

-

Запитання 69

45.Під час медичного обстеження у одного з працівників їдальні в фекаліях виявлені цисти, що містять 4 ядра однакового розміру. Для якого Найпростішого характерні такі цисти?

варіанти відповідей

Дизентерійна амеба

-

Запитання 70

46.У зоопарк м Києва були доставлені антилопи з Африки. У крові у них виявлена Trypanosoma brucei gambiense. Чи є епідеміологічно небезпечними ці тварини?

варіанти відповідей

Не створюють епідемологічну небезпеку

-

Запитання 71

47.У людини встановлено хронічний(безсимптомний) токсоплазмоз. Госпіталізація не була зроблена, а розгублені родичі ізолювали пацієнта від будь-яких контактів. Лікар вказав на недоцільність ізоляції, оскільки:

варіанти відповідей

Людина не може бути джерелом зараження іншої людини

-

Запитання 72

48.У населеному пункті,розташованому біля водойми,виявили два випадки захворювання на малярію. Діагноз був підтверджений дослідженням крові, яке показало наявність збудника триденної малярії, це:  

варіанти відповідей

Plasmodium vivax  

-

Запитання 73

49.У результаті обстеження хворому встановлений діагноз – лейшманіоз. Збудник цього захворювання локалізується в

варіанти відповідей

Клітинах печінки і селезінки 

-

Запитання 74

50. До лікаря звернувся хворий з важким розладом кишківника; в рідких фекаліях зі слизом виявлено кров. Була припущена бактеріальна дизентерія, але діагноз лабораторно не підтвердився. Яка протозойна хвороба найбільш імовірна у цього хворого?

варіанти відповідей

Амебіаз

-

Запитання 75

51. Робітник свиноферми заразився балантидіазом. Для людини інвазійною формою є:

варіанти відповідей

Циста

-

Запитання 76

52. Хворій під час пологів перелили кров донора, який прибув з Анголи. Через два тижні у реципієнтки виникла лихоманка. Було припущено, що у хворої малярія. За допомогою яКого лабораторного дослідження можна уточнити цей діагноз?

варіанти відповідей

Дослідження товстої краплі крові

-

Запитання 77

53. Які стадії життєвого циклу токсоплазм відбуваються в організмі людини? 

варіанти відповідей

Ендогонія

-

Запитання 78

54. У хворого виявлено запалення та збільшення лімфатичних вузлів, виразки шкіри і навколишніх тканин. Мікроскопія виділень із виразок виявила внутрішньоклітинні форми джгутикових. Яке захворювання може бути у хворого?

варіанти відповідей

Лейшманіоз

-

Запитання 79

55. У хворого на малярію брали кров для дослідження у період ознобу та підвищення температури. Які стадії еритроцитарної шизогонії переважатимуть?

варіанти відповідей

Розпад шизонтів і вивільнення мерозоїтів

-

Запитання 80

56. Хворий скаржиться на загальну слабкість, поганий апетит, нудоту, пронос. Під час обстеження дуоденального вмісту виявлено Найпростиших грушоподібної форми з 4 парами джгутиків і 2 ядрами. Яке захворювання може бути у пацієнта?

варіанти відповідей

Лямбліоз

-

Запитання 81

57. У жінки народилася мертва дитина з численними вадами розвитку. Яке протозойне захворювання могло стати причиною внутрішньоутробної загибелі плоду?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

-

Запитання 82

58. В інфекційну лікарню звернувся хворий зі скаргами на часті рідкі випорожнення, біль в шлунку, блювоту. Під час протозойного дослідження фекалій виявлено невеликі вегетативні форми без еритроцитів. Фекалії помістили до холодильника і через добу були виявлені 4-ядерні цисти. Причиною такого стану може бути: 

варіанти відповідей

Entamoeba histolytica  

-

Запитання 83

59. Малярія - важке протозойне захворювання, яке супроводжується виснажливими нападами лихоманки. Ці напади виникають тому, що:

варіанти відповідей

відбувається гемоліз еритроцитів внаслідок шізогоніі

-

Запитання 84

60. У хворого з симптомами запалення 12-палої кишки, жовчного міхура, жовчних протоків в фекаліях виявлені 2-4-ядерні цисти розміром 10- 14 мкм, овальної форми, з відшарованою у вигляді півмісяця оболонкою. Які Найпростіші паразитують у хворого?

варіанти відповідей

Лямблії

-

Запитання 85

100. У жінки, що живе в Туркменії, після укусу москіта, на обличчі утворилася виразка. Після мікроскопії виділень з виразки був встановлений діагноз: дерматотропний лейшманіоз. Яка стадія лейшманій була знайдена в клітинах шкіри хворої?

варіанти відповідей

-Безджгутикова 

-

Запитання 86

101.Вивчаючи мазок сечостатевих шляхів чоловіка під мікроскопом, лаборант виявив найпростіших, що мають такі ознаки: тіло грушоподібної форми розміром 20 мкм, є 4 джгутики і ундулююча мембрана, ядро, вакуолі, аксостиль. Визначте данного паразита.

варіанти відповідей

- Тріхомонада 

-

Запитання 87

102. Під час трьох вагітностей у жінки спостерігаються викидні. У процесі обстеження відмічено, що жінка протягом тривалого часу проводила відпустку на півдні України, проживала в сім'ї, де була кішка. Яким паразитом могла заразитися жінка, що імовірно є причиною викиднів? 

варіанти відповідей

- Токсоплазмою 

-

Запитання 88

103. Під час санітарного обстеження водойми, в якій купаються діти з оздоровчого табору, виявлені цисти овальної форми розміром 50-60 мкм в діаметрі, у цитоплазмі яких видно 2 ядра (велике і мале). Цисти яких найпростіших виявлені у воді? 

варіанти відповідей

- Балантидія 

-

Запитання 89

104. Під час мікроскопії виділень з ясен хворого, який страждає на пародонтоз, знайдені Найпростіші грушоподібної форми, які мають довжину тіла 6-13 мкм. У клітині наявне одне ядро, на передньому кінці розташовані 4 джгутика, є ундулююча мембрана. Яких найпростіших виявили у хворого?

варіанти відповідей

- Трихомонад 

-

Запитання 90

105. В інфекційну лікарню потрапив хворий у важкому стані з симптомами зневоднення організму, боями в кішківнику, анемією, кров'яним проносом. Лікар запідозрив наявність амебної дизентерії, але діагноз у процесі лабораторної діагностики не підтвердився. Яке протозойне захворювання, крім дизентерії, може викликати подібну симптоматику у людини?  

варіанти відповідей

- Балантидіаз 

-

Запитання 91

106. Останнім часом захворювання таксоплазмозом досить часто зустрічається у новонароджених. що є причиною цього? 

варіанти відповідей

- Внутрішньоутробне зараження від хворої матері 

-

Запитання 92

107. Хворий звернувся до стоматолога із симптомами запалення слизової оболонки ротової порожнини. У мазках, отриманих з пародонтальних кишень, виявлено найпростіші з непостійною формою тіла, розміром 6-60мкм, здатні утворювати псевдоподії. Які це найпростіші?

варіанти відповідей

- Entamoeba gingivalis 

-

Запитання 93

108.В ході копрологічного дослідження у працівників кав'ярні лікарями санітарно епідеміологічної станції були виявлені округлі цисти, характерною ознакою яких є наявність 4 ядер. Імовірніше за все у цих працівників безсимптомно паразитує:

варіанти відповідей

- Дизентерійна амеба 

-

Запитання 94

109. У хворого скарги на гострий біль в животі переймоподібного характеру, часті позики на дефекацію, рідкі кров'янисті випорожнення із слизом. Лабораторним дослідженням мазків фекалій виявлено організми непостійної форми, що містять еритроцити. Яке можливе захворювання?

варіанти відповідей

- Амебіаз 

-

Запитання 95

110. За даними ВОЗ, щорічно на Землі малярією хворіє приблизно 250млн.людей. Ця хвороба зустрічається переважно в тропічних і субтропічних областях. Межі її розповсюдження співпадають з ареалом комарів роду: 

варіанти відповідей

- Анофелес 

-

Запитання 96

111. До лікарні звернулося декілька пацієнтів зі скаргами на слабкість, болі і розлад в кишечнику, При дослідженні фекалій виявили, що негайної госпіталізації підлягає один з пацієнтів, в якого були знайдені цисти з 4 ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти? 

варіанти відповідей

-Дизентерійна амеба 

-

Запитання 97

У жінки було 2 спонтанних аборти. Лікар виявив токсоплазмоз. Яким найбільш імовірним шляхом заразилась жінка ?

варіанти відповідей

 Аліментарним 

-

Запитання 98

2. Група українських біологів відловлювала в Середній Азії піщанок. У деяких членів експедиції виявлено виразки на шкірі. Який вид Найпростіших є найбільш імовірним збудником захворювання?

варіанти відповідей

Leishmania major 

-

Запитання 99

3. У хворого в пунктаті лімфатичних вузлів виявлено дрібні тільця, зігнуті в формі півмісяця. При фарбуванні за Романовським цитоплазма блакитна, ядро червоне. Джгутиків немає. Що це?

варіанти відповідей

В) Токсоплазми 

-

Запитання 100

4. Від хворого на хронічну амебну дизентерію до лабораторії доставлені рідкі випорожнення з домішками крові. Які форми дизентерійної амеби вказують на амебіаз?

варіанти відповідей

(А) Форма magna 

-

Запитання 101

5. У хворого головний біль, м'язовий біль, раптово підвищилася температура, надвечір знизилася з сильним потовиділенням. Шкіра жовтувата, збільшені печінка селезінка. Які методи діагностики потрібні?

варіанти відповідей

Е) Мікроскопія товстої краплі мазків крові

-

Запитання 102

6. У нативному мазку фекалій клінічно здорової людини виявлено овальні цисти розміром 50 × 30 мкм з добре помітною оболонкою і двома ядрами різного розміру. Ці цисти належать:

варіанти відповідей

Balantidium coli

-

Запитання 103

7. У жінки народилася мертва дитина 3 численними вадами розвитку. Який матеріал необхідно досліджувати для пітвердження діагнозу токсоплазмозу?

варіанти відповідей

А) Плаценту, гістологічні зрізи органів плода 

-

Запитання 104

8. У свіжих кров'янисто-слизових фекаліях хворого з дисфункцією кишківника виявили Найпростіших, які пересувалися за допомогою випинань ектоплазми і мали фагоцитовані еритроцити. Який вид Найпростіших найбільш ймовірно виявили

варіанти відповідей

С) дизентерійну амебу 

-

Запитання 105

9. У рідких фекаліях були знайдені грушоподібні Найпростіші розміром 10-20 мкм. Вони мають 5 джгутиків і швидко рухаються. Помітна ундулююча мембрана і велике ядро. Тіло закінчується аксостилем. Який із Найпростіших було виявлено? 

варіанти відповідей

Trichomonas hominis

-

Запитання 106

10. У людини в фекаліях є слиз, кров і виявлені Найпростіші ДОвЖиНОЮ 30-200 мкм. Тіло вкрите війками, має правильну овальну форму з трохи звуженим переднім кінцем і широким округлим заднім кінцем. На передньому кінці помітний рот. У цитоплазмі є два ядра і дві скоротливі вакуолі. Кому з найпростіших відповідають ці ознаки?

варіанти відповідей

балантидію

-

Запитання 107

11. У препараті пунктату червоного кісткового мозку, пофарбованому за Романовським, виявлено внутрішньоклітинні дрібні овальні тільця, розміром 3 мкм, ядро займає 1/3 клітини, всередині є ядерце. Яким може бути діагноз?

варіанти відповідей

(С) Вісцеральний Лейшманіоз

-

Запитання 108

12. У жінки народилася мертва дитина з численними вадами розвитку (неповністю розділені передсердя і шлуночки, мікрофтальм, мікроцефалія). Яке протозойне захворювання могло бути причиною внутрішньоутробної загибелі плоду?

варіанти відповідей

(В) Токсоплазмоз

-

Запитання 109

13. У хворої виявлено запалення сечостатевих шляхів. У мазку зі слизової оболонки піхви виявлено овальні клітини з великим ядром, вістрям (шипом) в кінці тіла і ундулюючою мембраною, від передньої частини відходять джгутики. Назвіть захворювання:

варіанти відповідей

трихомоноз

-

Запитання 110

14. У зоопарк одного з міст України завезли антилоп з берегів озера Вікторія. У мазках крові тварин виявлено трипаносоми. Які профілактичні заходи найбільш доцільно провести?

варіанти відповідей

А) Профілактичні заходи не потрібні 

-

Запитання 111

15. До відділення інфекційної лікарні потрапив хворий з. попереднім діагнозом "дизентерія". Для лабораторної діагностики потрібно використати такий матеріал:

варіанти відповідей

фекалії

-

Запитання 112

16. Яким протозойним захворюванням можна заразитися при переливанні крові?

варіанти відповідей

В) малярія 

-

Запитання 113

17. У рідких фекаліях хворого зі слизом і кров'ю виявлені великі яйцеподібні клітини, велике ядро в них схоже на квасолю, навколо оболонки помітне мерехтіння. Що це за паразит?

варіанти відповідей

С) Балантилії

-

Запитання 114

18. На прийом до лікаря звернувся хворий зі скаргами на часто повторювані виснажливі напади, які супроводжуються ознобом, жаром та потом. Для встановлення остаточного діагнозу потрібно лосліджувати:

варіанти відповідей

D)кров 

-

Запитання 115

19. Народилася дитина з грубими порушеннями будови черепа, без очей і рук, з майже повною відсутністю зовнішніх статевих органів. У матері раніше було 2 викидня. Яке це захворювання може бути?

варіанти відповідей

(А) Токсоплазмоз

-

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест