Туберкульоз

Додано: 28 квітня 2020
Предмет: Основи здоров’я, 7 клас
Тест виконано: 223 рази
12 запитань
Запитання 1

Інфекційне захворювання, що характеризується переважно ураженням легенів і майже всіх інших органів.

варіанти відповідей

Діабет

Туберкульоз

алергія

авітаміноз

Запитання 2

Відкрив збудника туберкульозу і довів, що це не спадкове, а інфекційне захворювання :

варіанти відповідей

Роберт Кох у 1882 році

Дмитро Менделєєв у 1869 році

Юрій Гагарін 1961 році

Запитання 3

Туберкульоз інфекційне захворювання, яке спричинює дуже маленький і стійкий мікроорганізм, що має паличкоподібну форму і носить назву:

варіанти відповідей

бактерія

паличка Коха

туберкульозна паличка

Запитання 4

Збудники туберкульозу надзвичайно стійкі мікроорганізми, вони живуть у  сухому мокротинні, що залишаються на особистих речах хворого, його ліжку, в кімнаті,- протягом:

варіанти відповідей

6 годин

6 місяців

6 років

6 хвилин

Запитання 5

Збудники туберкульозу швидко гинуть під час дії

варіанти відповідей

прямих сонячних променів

під час кип'ятіння

у вологих приміщеннях та пильних приміщеннях

сполук хлору

Запитання 6

Назвіть типи збудників туберкульозу

варіанти відповідей

пташиний

мишачій

бичачий

людський

Запитання 7

Переломним моментом у боротьбі з туберкульозом стало відкриття антибіотика:

варіанти відповідей

стрептоміцину

пеніциліну

Запитання 8

Збудник хвороби передається від хворих на ….. форму туберкульозу.

варіанти відповідей

відкриту

закриту

повну

Запитання 9

Шляхи зараження туберкульозом :

варіанти відповідей

повітряно-крапельний

контактний

харчовий

Запитання 10

Симптоми туберкульозу:

варіанти відповідей

тривалий кашель( протягом 3-х тижнів)

кровохаркання

підвищення температури тіла (до 37 - 37,5C⁰)

пітливість(переважно вночі)

слабкість

задишка

зубна біль

погіршення апетиту та втрата ваги

Запитання 11

Для вчасного виявлення хвороби дорослим і підліткам з 15 років роблять:

варіанти відповідей

спеціальний тест(реакція Манту)

флюорографію (знімок легенів)

Запитання 12

Які правила суттєво знижують ризик захворювання на туберкульоз:

варіанти відповідей

Ретельно мити сирі продукти, руки і кухонного начиння

Зберігати окремо і нарізати на окремих дощечках продукти, які їдять сирими, і ті, піддають кулінарній обробці

Кип'ятити сиру воду і молоко, піддавати кулінарній обробці при високій температурі сире м'ясо та інші продукти

Повноцінно відпочивати, здоровий сон, дотримання режиму дня.

Раціональне вітамінізоване харчування з достатньою кількістю молочний і кисломолочних продуктів, свіжих овочів та фруктів

Купувати продукти на стихійних ринках

Відмовлятися від профілактичного щеплення

Вживати алкоголь та палити

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест