Україна в період десталінізації. Терміни і поняття.

Додано: 20 березня 2020
Предмет: Історія України, 11 клас
Тест виконано: 26 разів
8 запитань
Запитання 1

Процес ліквідації наслідків сталінізму, започаткований після смерті Й. Сталіна.

варіанти відповідей

Десталінізація

Декомунізація

Запитання 2

Політичний феномен, що виникає у випадку, коли будь-який лідер (глава держави) підноситься над своїми колегами до такого становища, коли йому приписуються всі досягнення народу і партії, але жодна з поразок чи провалів.

варіанти відповідей

Культ особи

Плюралізм

Запитання 3

Період керівництва СРСР М. Хрущовим, який виявлявся у пом’якшенні політичного режиму, проголошенні курсу на відновлення та розширення законності й демократії, припиненні репресій, частковій реабілітації жертв репресій, послабленні ідеологічного контролю тощо.

варіанти відповідей

Легітимація

Лібералізація

Запитання 4

Поновлення доброго імені, репутації несправедливо заплямованої або безпідставно звинуваченої людини.

варіанти відповідей

Політична реабілітація

Юридична реабілітація

Запитання 5

Неофіційна назва періоду історії СРСР, що розпочався після смерті Й. Сталіна (друга половина 1950-х – початок 1960-х рр.). Його характерні риси: певний відхід від жорсткої сталінської тоталітарної системи, спроби її реформування в напрямі лібералізації, відносна демократизація, гуманізація політичного та громадського життя.

варіанти відповідей

Відлига

Похолодання

Запитання 6

Державні органи управління, які були одним із ключових елементів реформи управління, що почала реалізовуватися у лютому 1957 р. в СРСР. Будувалися на основі територіального принципу і керувалися дорученими їм галузями господарства у межах економічно-адміністративних районів.

варіанти відповідей

Раднаргоспи

Раднаркоми

Запитання 7

Назва нової генерації (покоління) радянської та української національної інтелігенції, що ввійшла у культуру (мистецтво, літературу тощо) та політику в СРСР в другій половині 1950-х — у період тимчасового послаблення комуністично-більшовицького тоталітаризму та хрущовської «відлиги» (десталінізації та деякої лібералізації).

варіанти відповідей

Шестидесятники

П.ятидесятники

Запитання 8

Суспільно-політичний рух в СРСР в 1960-ті – 1980-ті рр., представники якого критикували владу, виступали за демократизацію суспільства, дотримання прав і свобод людини, в тому числі і національних.

варіанти відповідей

Дисиденти

Волюнтаристи

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест