Україна в Першій світовій війні. ❷ Формування інформаційної компетентності (11-Б 07.09.21)

Додано: 2 вересня 2021
Предмет: Історія України, 11 клас
Тест виконано: 120 разів
12 запитань
Запитання 1

Прочитайте уривок з історичного джерела та дайте відповідь на запитання.

«Справжнє бойове хрещення Українські січові стрільці пройшли у квітні – на початку травня 1915 р. у боях за гору поблизу Славська. Кілька разів цей важливий пункт переходив із рук в руки. Лише ціною великих втрат російським солдатам вдалося закріпитися на горі, але в цей час розпочався загальний відступ росіян із Галичини». Де відбулися описані події?

варіанти відповідей

г. Маківка

г. Говерла

г. Лисоня

г. Погар

Запитання 2

Про який регіон йдеться в уривку з історичного джерела?

«Перша світова війна принесла українським землям руйнацію господарства. В регіоні було зруйновано понад 40% господарських та житлових будинків, понад 1,5 тис. промислових споруд. Навіть стратегічно важлива нафтова промисловість зменшила виробництво на 1/3».

варіанти відповідей

Галичина

Закарпаття

Буковина

Наддніпрянщина

Запитання 3

Прочитайте уривок з джерела і вкажіть назву операції російських військ. «У порівнянні з надіями, які покладалися на цей фронт навесні 1916 р., його наступ перевершив усі очікування. Він виконав поставлене завдання — врятувати Італію від розгрому... полегшив становище англійців і французів на фронті, змусив Румунію стати на наш бік і зіпсував усі плани й наміри австро-угорців і німців на цей рік».

варіанти відповідей

Брусиловський прорив військ Південно-Західного фронту

взяття фортеці Перемишль військами Південно-Західного фронту

Горлицький прорив військ Західного фронту

перемога у Галицькій битві військ Південно-Західного фронту

Запитання 4

 Укажіть за уривком з історичного джерела, за допомогою якої сили планувалося «досягти більшого впливу в австрійському уряді».

«Ця сила мала бути не тільки виявом лояльності галицьких українців Австрійській монархії, але й інструментом українського політичного представництва, зокрема після закінчення війни при новому розподілі Європи. Галицькі українці планували за допомогою цієї сили досягти більшого впливу в австрійському уряді, подібно як це робив один із творців об’єднаної Італії граф К. Кавур, прем’єр королівства П’ємонту…»

варіанти відповідей

Товариства українських поступовців

легіону Українських січових стрільців

Союзу визволення України

Загальної Української Ради

Запитання 5

Прочитайте уривок з документа й укажіть назву організації, що його видала: «Жодна з воюючих сторін не може викликати співчуття ні цілями, ні способами боротьби».

варіанти відповідей

Головна українська рада

Загальна українська рада

Союз визволення України

Товариство українських поступовців

Запитання 6

Розташуйте уривки історичних документів у послідовності їх створення:

А    «Формою правління самостійної Української держави має бути конституційна монархія, з демократичним внутрішнім устроєм політичним...»;

Б    «Побіда Австро-Угорської імперії буде нашою побідою. І чим більше буде пораження Росії, тим швидше виб'є година визволення України...»;

В    «Українці ... виконають свій обов'язок громадян Росії в цей тяжкий час до кінця...»;

Г    «У квітні 1915 р. відбувся з'їзд представників української молоді Лівобережної України, на якому була заснована організація «Юнацька спілка»;

Д    «Украинский народ в России равноправен с русским народом... Свободное пользование украинским языком... Свобода украинской прессы и книгопечатания вообще... Свободная деятельность украинских просветительских культурных обществ...»

варіанти відповідей

1, 2, 3, 4, 5

3, 1, 2, 4, 5

5, 4, 3, 2, 1

4, 1, 2, 5, 3

Запитання 7

Яка подія в роки першої світової війни викликала реакцію української громадськості Галичини, про яку йдеться в уривку джерела?

«У проводі галицької політики запанувала розгубленість. У масах обурення чергувалось із розчаруванням. Жертви крові, що їх поклала Галичина на побоїщах Австрії, видавалися даремні…»

варіанти відповідей

репресії щодо українців після поразки австрійської армії в Галицькій битві, окупація східної Галичини і північної Буковини російськими військами

поразка австро-угорської армії в ході Брусиловського прориву, повторна окупація російською армією частини східної Галичини

рішення уряду Німеччини про створення польського королівства і проголошення урядом Австро-Угорщини автономії Галичини

розпуск німецьким і австрійським командуванням створених із полонених українців синьожупанної і сірожупанної дивізій

Запитання 8

Яка країна на початку XX ст. визначила свої зовнішньополітичні пріоритети таким чином: « ...твердо приймаються такі завдання на найближчі роки: 1) приєднати західні землі та належною поступовістю викорінити тут мазепинський дух; 2) заволодіти протоками, які мають для нас виключне стратегічне значення для виходу нашого флоту з Чорного моря до Середземного»?

варіанти відповідей

Росія

Румунія

Німеччина

Австро-Угорщина

Запитання 9

Який прорив став результатом допомоги, про яку йде мова в наведеному уривку з джерела? «Становище, яке склалося на південному крилі російського фронту в середині квітня 1915 р., серйозно турбувало військове командування Центральних держав… Тому німецьке командування вирішило допомогти своєму союзникові»

варіанти відповідей

Східнопруський

Галицький

Брусиловський

Горлицький

Запитання 10

Позначте назву військової операції, що її стосується цей опис з джерела: «Російський Південно-Західний фронт силами чотирьох армій завдав удару по Галичині. За 33 дні російські армії просунулися на 200 км, відкинувши австро-угорські війська за річки Сан і Дунаєць, вийшовши до Карпат. Австрійці втратили 400 тис. солдатів, росіяни - 230 тис. Російські війська захопили Східну Галичину, Північну Буковину, частину Закарпаття...»:

варіанти відповідей

«Брусиловський прорив»

бій на горі Маківка

Галицька битва

бій на горі Лисоня

Запитання 11

Позначте назву документа, звідки взято цей уривок: «Об'єктивна історична конечність вимагає, аби між західною Європою і Московщиною повстала самостійна Українська держава.. Для українського народу було б се здійсненням вікових його ;мрій і зусиль...»

варіанти відповідей

«Народна платформа» Союзу визволення України

«Маніфест Головної української ради»

стаття Симона Петлюри «Війна й українці»

«Відозва Загальної української ради до народів світу»

Запитання 12

Позначте уривок, який узято із «Маніфесту Головної української ради»

варіанти відповідей

«Українці не піддадуться провокаційним впливам і виконають свій обов'язок громадян Росії в цей тяжкий час до кінця і не тільки на полі бою..

«Формою правління самостійної української держави має бути конституційна монархія, з демократичним внутрішнім устроєм політичним...»; «Хай допоможе Господь царственному своєму помазанику, імператору Миколі Олександровичу всієї Росії, завершити справу великого князя Івана Калити...»

«Побіда австро-угорської імперії буде нашою побідою. І чим більше буде пораження Росії, тим швидше виб'є година визволення України...»

«... Тільки шляхом об'єднання всіх українських працівників в боротьбі за долю України можна досягти її визволення...»

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест