" Упізнай письменника" ( цікавинки про літературних митців)

Додано: 7 травня 2019
Предмет: Українська література
Тест виконано: 21 раз
20 запитань
Запитання 1

Він мав свої переконання щодо українського правопису - казав, що "писати треба так, як люди говорять!". Особливу "любов" він відчував до літер "і" та "й", а також до апострофу. Наприклад, слово "сім'я" він писав як "сімя", а в прикметниках у місцевому відмінку ігнорував закінчення, тож виходили у нього "на зелені траві", "у сиві шапці". Письменник вважав, що саме так говорить більшість населення України. 

варіанти відповідей

Т.Шевченко

І.Франко

І. Нечуй-Левицький

Г.Сковорода

М.Коцюбинський

Запитання 2

Він першим поєднав повсякденний піджак з вишиванкою, що для тодішньої австро-угорської та польської публіки було дивакуватим.

варіанти відповідей

М.Шашкевич

І.Вагилевич

Богдан-Ігор Антонич

Улас Самчук

І.Франко

Запитання 3

 Вона настільки любила читати, що це навіть неабияк вплинуло на її особисте життя. Коли їй виповнилося 18, вона вийшла заміж за пана - відомого інтелектуала, декана філософського факультету. Свого чоловіка письменниця називала не інакше як "старою мумією", очевидно, він не був обранцем її мрії. Однак в нього була чимала перевага - величезна бібліотека, що і спонукало її зробити такий вибір. 

варіанти відповідей

Ольга Кобилянська

Леся Українка

Олена Пчілка

Олена Теліга

Ірина Вільде

Запитання 4

Він спав де випаде нагода, ще й демонстративно і доволі зухвало бентежив людей на вулицях антирадянськими лозунгами та висловлюваннями. Наприклад, одного разу біля газетного кіоску він привселюдно почав розпитувати знайомого, чому він читає "їхні газети" і "невже ти їм прислужуєш". Звичайно, для того часу це був доволі необачний вчинок. А ще неодноразово намагався перетнути кордон, навіть написав прохання випустити його в Галичину або Канаду.

варіанти відповідей

Михайло Коцюбинський

Улас Самчук

Тодось Осьмачка

Василь Барка

Олександр Олесь

Запитання 5

Відомим був той факт, що цікаві та гумористичні оповідання жахливо дратували радянське керівництво. За це ...... й намагалося знищити тодішнє правління комуністичного режиму. В 30-х роках він був заарештований та звинувачений в підготовці замаху на партійного "боса" Постишева. Самого Постишева вже через декілька років звинуватять у зраді та вб′ють. Самого ж ....... відправлять у заслання, куди приходить наказ його розстріляти. Та тут знову втручається доля. Виконання затягується через погодні умови і поки готується кара, керівника табору самого відправляють на страту, а документи та наказ про покарання зникають.

варіанти відповідей

Іван Багряний

Остап Вишня

Василь Симоненко

Микола Хвильовий

Запитання 6

Знав аж 14 мов, причому перекладав твори 48-ми мовами. У Львові письменник прожив близько сорока років. Серед псевдонімів та криптонімів письменника - Мирон, Мирон Сторож, Мирон Ковалишин і навіть Джеджалик. Протягом сорока років його творчого життя він кожних два дні створював якийсь новий літературний шедевр. З-під пера виходили вірші, повісті, романи, новели, різноманітні монографії. Уявіть собі, що кожного року друкувалося 5-6 його книжок.

варіанти відповідей

М.Коцюбинський

І. Нечуй-Левицький

Панас Мирний

Іван Франко

Є.Маланюк

Запитання 7

Не дарма сучасники називали його Батьком українського театру.За своє довге сценічне життя він зіграв понад 500 ролей українського, російського і західноєвропейського репертуару. Це були справді шедеври, у яких визначний метр сягав глибини розкриття і розуміння сценічного образу. Він прагнув, аби його побачили і почули в найвіддаленіших куточках країни.

варіанти відповідей

Карпенко-Карий

Марко Кропивницький

М.Старицький

М.Куліш

М.Ірчан

Запитання 8

Тринадцятого він народився і помер.

варіанти відповідей

Василь Барка

Микола Хвильовий

Григорій Косинка

Лесь Курбас

Микола Зеров

Запитання 9

За написання п’єс антикомуністичних напрямів засудили до ув’язнення на 10 років у спец таборах. Тримали його на Соловках як небезпечного злочинця, після чого його було розстріляно.

варіанти відповідей

Микола Куліш

Валер′ян Підмогильний

Остап Вишня

Майк Йогансен

Запитання 10

Віддав 25 років службі на посаді наглядача (директора) дому виховання дітей бідних дворян у Полтаві. За це, власне, й одержав від царя чин майора.

варіанти відповідей

Г.Сковорода

Мелетій Смотрицький 

Іван Вишенський

І.Котляревський

Запитання 11

Одружився з сестрою Миколи Лисенка, хоча вона була лише 14-літньою дівчиною. Шлюб виявився міцним, щасливим і багатим на дітей.

варіанти відповідей

Іван Карпенко-Карий

Іван Франко

Михайло Старицький

Марко Кропивницький

Запитання 12

Була змішаної крові. Мати походила з княжого роду Радзивілів, а бабця матері була полькою-литовкою. Батько мав білоруське коріння. Родина жила в Росії (Орловська губернія), а сама письменниця з чоловіком-українцем жила в Україні.

варіанти відповідей

Леся Українка

Олена Пчілка

Ольга Кобилянська

Чайка Дніпрова

Марко Вовчок

Запитання 13

Письменник був гарний, як дівчина. Шкільні товариші прозвали його «Наталкою», натякаючи на вроду і ніжну вдачу. Він мав живі блискучі очі, лагідне і задумливе обличчя. У побуті був простий і привітний. Любив співати і сам складав пісні. Його пісня «В полі доля стояла» стала народною.

варіанти відповідей

Анатоль Свидницький

І.Котляревський

П.Тичина

М.Гоголь

Запитання 14

Найбільше мов серед українців знав ...... — український вчений, письменник, перекладач. Коли його запитували, скільки мов він знає, відповідав: «Мабуть, із шістдесят, а то й більше!» У дитячі роки він досконало вивчив німецьку, французьку та англійську мови. В юнацькі добре оволодів грецькою, турецькою, італійською, давньоєврейською, санскритом. Мови він вивчав до кінця життя, став ученим-орієнталістом світового рівня, спеціалістом з арабістики, тюркології та іраністики і лишив після себе понад тисячу наукових праць. Він перший доніс до українського читача безпосередньо з оригіналів східну поезію, зробив переклад цілої її антології ІХ-ХУ ст., додавши вступні наукові довідки.

варіанти відповідей

Іван Франко

Григорій Сковорода

Борис Тен

М. Драй-Хмара

Агатангел Кримський

Запитання 15

Письменник прославився як літературними, так і кулінарними витворами. Чоловік сам придумав коктейль із рому та козиного молока.Письменник також добре готував українські страви — вареники і галушки.

варіанти відповідей

Микола Гоголь

Іван Франко

Панас Мирний

Остап Вишня

Запитання 16

Український письменник  виграв партію в більярд у поета Володимира Маяковського, за що той, програвши, мусив залізти під стіл і декламувати вірш Пушкіна. Хто він?

варіанти відповідей

Майк Йогансен

М.Зеров

М.Хвильовий

О.Вишня

Запитання 17

Український поет та філософ відзначався тим, що легко змінював переконання, як і імена. Справжнє його ім’я Елеазар. Щоб поповнити свою освіту, він поїхав у 1698 році за кордон, покинув православ’я й перейшов на унію; прийнявши ім’я Єлисея, став у Володимирі-Волинському дияконом і префектом тамтешніх шкіл, рівночасно викладаючи поетику й риторику. Незабаром його послано для здобуття освіти до Риму, де прийнято в колегію св. Атанасія, утворену папою Григорієм XIII для католиків, греків та слов’ян. У Римі пробув три роки; начальник колегії, єзуїт, дуже полюбив талановитого молодика, взяв його до себе на мешкання, дозволив вільно відвідувати міські й монастирські бібліотеки. Єзуїти намовляли , щоб той вступив до їхнього ордену, але він не згодився. 1702 року повернувся в Україну і знову став православним, прийнявши постриг у ченці під іменем Самуїла, а в 1705 році прийняв у честь свого покійного дядька його ім’я .

варіанти відповідей

Григорій Сковорода

Іван Вишенський

Мелетій Смотрицький

Феофан Прокопович

Запитання 18

Його називали Сонцепоклонником і соняшником, адже найбільше письменник любив сонце, квіти і дітей. Він служив звичайним клерком у статистичному відділі Чернігівської управи, а на роботу ходив з обов'язковою квіткою в бутоньєрці. Він знав дев'ять мов - три слов'янські: українська, російська, польська; три романські: французька, італійська, румунська; і три східні: татарську, турецьку та циганську.

варіанти відповідей

П.Тичина

М.Вороний

М.Коцюбинський

М.Рильський

Запитання 19

Перший український вчений, який заявив світовій спільноті про утиски української мови і культури в Російській імперії. Цьому була присвячена його доповідь на Паризькому літературному конгресі 1878 року.

варіанти відповідей

Михайло Драгоманов

І.Котляревський

Г.Сковорода

Т.Шевченко

Запитання 20

Вона відмовилася і від премії "Золотий письменник України", не пояснивши нічого жодним словом, і від звання Героя України, яке хотів їй вручити Ющенко, а фраза "Політичної біжутерії не ношу" стала афоризмом.

варіанти відповідей

Оксана Забужко

Ліна Костенко

Люко Дашвар

Ірен Роздобудько

Марія Матіос

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест