Видатні військові діячі українського народу. Від сивої давнини до козацьких часів.

Тест для перевірки рівня засвоєння матеріалу. Питання з одним варіантом відповіді. Доцільно проводити тестування в умовах обмеження часу.

За матеріалами сайту Герої України.

Додано: 22 травня 2020
Предмет: Захист України, 10 клас
Тест виконано: 208 разів
12 запитань
Запитання 1

Князь-лицар, князь-козак, воїн, а не політик, побратим, а не володар, Олександр Македонський середньовіччя. Цей князь перекроїв карту Європи, змінив розклад сил у ній, пройшов із походами більше 8000(!) кілометрів. Його ім'я носить 3-ий окремий полк спеціального призначення Збройних Сил України.

варіанти відповідей

Ярослав Мудрий

Володимир Мономах

Святослав Хоробрий

Володимир Великий

Запитання 2

Людина, котрій судилося стати не лише полководцем, а й видатною особистістю української історії — козацьким Святославом. Засновник Запорізької Січі та організатор двох походів проти Османської імперії. Його ім'я носить 12-та бригада оперативного призначення Національної Гвардії України.


 

варіанти відповідей

Данило Нечай

Дмитро Вишневецький

Устим Кармелюк

Северин Налівайко

Запитання 3

Сотник Запорізької Січі, що підняв у 1594-1596 рр. найпотужніше антипольське повстання, яке охопило майже третину території Речі Посполитої - від Волині на заході до Чернігова та м. Лубни на сході, від Молдавії на півдні до Мінська і Могильова на півночі. Національний банк України ввів у обіг монету номіналом 20 гривень із його зображенням.

варіанти відповідей

Григорій Лобода

Максим Залізняк

Іван Ґонта

Северин Наливайко

Запитання 4

Гетьман Війська Запорозького, голова козацької держави у Наддніпрянській Україні (1657 - 1659). У військовій битві під Конотопом 28-29 червня 1659 р. вщент розгромив стотисячне московське військо. Його ім'я носить 58-ма окрема мотопіхотна бригада Збройних Сил України.



варіанти відповідей

Іван Виговський

Іван Самойлович

Іван Брюховецький

Іван Петражицький

Запитання 5

Кошовий отаман Запорозької Січі, видатний військовий діяч, який попри особисту неприязнь до Івана Мазепи підтримав останнього в боротьбі з Петром I. Створив та очолив Кам'янську Січ. До 1728 р. очолював Олешківську Січ, сподвижник та співавтор конституції П. Орлика. Його ім'я носить 57-ма окрема мотопіхотна бригада Збройних Сил України.

варіанти відповідей

Антін Головатий

Пилип Орлик

Кость Гордієнко

Сидір Білий 

Запитання 6

 Український полководець, гетьман реєстрового козацтва, кошовий отаман Запорізької Січі. Організатор успішних походів запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії, Московського царства. Національна академія Сухопутних військ Збройних Сил України носить його ім'я.

варіанти відповідей

 Іван Сірко

 Кость Гордієнко

Петро Сагайдачний

Богдан Хмельницький

Запитання 7

Козацький кошовий отаман, полковник Самарської паланки командувач Чорноморської козацької флотилії. Герой взяття Очакова 1788р. 73-ий морський центр спеціального призначення Збройних Сил України носить його ім'я.

варіанти відповідей

Сидір Білий

 Захарій Чепіга

Іван Сухина

Антін Головатий

Запитання 8

Найталановитіший полковник армії Богдана Хмельницького у визвольній війні українського народу проти Польщі, що не визнав Переяславську Раду 1654 р. і відмовився присягати на вірність Кремлю. Наказний гетьман Війська Запорізького. 8-й полк оперативного призначення Національної Гвардії України носить його ім'я.

варіанти відповідей

Павло Бут

Іван Богун


Данило Нечай

Северин Налівайко

Запитання 9

Найславетніший кошовий отаман Запорізької Січі, національний герой Франції, який не програв жодної з 244 битв, у яких брав участь. Його ім'я носить 92-га окрема механізована бригада Збройних Сил України.

варіанти відповідей

Іван Виговський

Петро Сагайдачний

Богдан Хмельницький

Іван Сірко

Запитання 10

Запорізький гетьман. 15 років провів на галерах, підняв повстання рабів, захопив і викрав бойовий корабель, що прямував в завойовницький похід до Італії. Саме туди і привів полонених турків, моментально ставши для італійців національним героєм. Папа Римський, нагородив українця золотою медаллю, його подвигами захоплювалася паризька La gazette. Єдиний козацький отаман, якому вдалося штурмом взяти фортецю Кодак.


варіанти відповідей

Самійло Кішка

Іван Сулима

Семен Скалозуб

Григорій Лобода

Запитання 11

Гетьман Війська Запорізького. Керівник визвольної війни українського народу проти польсько-шляхетського панування. Одна з державних нагород України та Окремий президентський полк Збройних Сил України носить його ім'я.

варіанти відповідей

Богдан Хмельницький

Іван Мазепа

Семен Палій

Пилип Орлик

Запитання 12

Останній кошовий отаман Запорізької Січі. Його десять років поспіль запорожці обирали своїм ватажком. Канонізований у 2008 р. Українською ПЦ. 21-ша окрема бригада охорони громадського порядку Національної Гвардії України носить його ім'я.

варіанти відповідей

Петро Калнишевський

Павло Полуботок

Іван Мазепа

Петро Дорошенко

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест