Відпрацювання навичок парентерального застосування лікарських засобів.

Додано: 23 травня 2022
Предмет: , 11 клас
Тест виконано: 111 разів
34 запитання
Запитання 1

Пацієнту К. 32 років медсестра вводила за призначенням лікаря внутрішньовенно 10% р-н кальцію хлориду, який відмітив пекучий біль в місці ін’єкції. Яке ускладнення повинна запідозрити медсестра в місці ін’єкції? 

варіанти відповідей

Гематома

Некроз тканини

Флебіт

Емболія

Тромбофлебіт

Запитання 2

29. Пацієнту Ш. 68 років, з інфарктом міокарду, лікар призначив ін'єкції гепарину. В яку анатомічну ділянку найдоцільніше виконувати ін'єкції?

варіанти відповідей

верхньозовнішній квадрант сідниці

підлопаточна ділянка

живіт

внутрішня поверхня передпліччя

передньозовнішня поверхня стегна

Запитання 3

9. Медична сестра маніпуляційного кабінету терапевтичного відділення виконує призначення лікаря. Яким ін’єкційним способом можна вводити олійний розчин (20% розчин 2 мл камфорної олії):

варіанти відповідей

підшкірно

внутрішньом’язово

внутрішньовенно

внутрішньошкірно

ентерально

Запитання 4

6. Пацієнту Щ. 23роки, лікар призначив ввести 250 000 ОД антибітику цефазоліну. Флакон антибіотика містить 500 000 ОД сухої речовини. Медична сестра його розчинила 1:1. Скільки мл розчину антибіотика треба ввести пацієнту?

                                                                                                

варіанти відповідей

2 мл

2,5 мл

5 мл

7,5 мл

10 мл

Запитання 5

5. За призначенням лікаря медична сестра має виконати внутрішньом'язову ін'єкцію антибіотику. Флакон антибіотика містить 500 тис. одиниць. Його необхідно розчинити 1 : 1. Скільки мл розчинника треба взяти :

варіанти відповідей

2 мл

2,5 мл

5 мл

7,5 мл

10 мл

Запитання 6

1.  Медична медсестра маніпуляційного кабінету виконує призначення лікаря. Після виконання ін’єкцій шприц з голкою одноразового використання (згідно наказу № 223) необхідно:

варіанти відповідей

промити під проточною водою   

промити 2% розчином натрію гідрокарбонату

промити 0,5% розчином дезактину


прокип’ятити в дистильованій воді


прокип’ятити в 2% розчині соди

Запитання 7

9.  Медична сестра пояснює студенту медичного коледжу, який перебуває на виробничій практиці, що  для розведення антибіотику- бензилпеніциліну для внутрішньом’язової ін’єкції краще взяти розчинник:               

варіанти відповідей

0,5% розчин новокаїну 

0,9% розчин натрію хлориду

2% розчин новокаїну   

1% розчин новокаїну

воду для ін’єкцій

Запитання 8

10. Пацієнту, К.23 роки, лікар призначив провести внутрішньошкірно алергічну пробу з діагностичною метою. Яку кількість мілілітрів лікарського препарату введе медсестра?

                                               

варіанти відповідей

0,1 мл 

1 мл  

2 мл 

 0,5 мл 

1,5 мл 

Запитання 9

11. Пацієнту призначено 28 МО інсуліну простої дії дії (1 мл містить 40 МО).  Яку кількість інсуліну в мілілітрах необхідно набрати в шприц ємкістю 2 мл?

варіанти відповідей

0,1 мл                

0,3 мл 

0,5 мл

0,6 мл

0,7 мл

Запитання 10

15. Медична сестра маніпуляційного кабінету повинна пам'ятати, що максимальна кількість розчину ліків, яку можна ввести одноразово підшкірно становить:

варіанти відповідей

1 мл

2 мл

3 мл

4 мл

5 мл

Запитання 11

16. Лікар призначив пацієнту курс бензилпеніциліну 1 000 000 ОД внутрішньом'язово. Перед внутрішньом'язовою ін'єкцією медсестра за призначенням лікаря виконала пробу на чутливість до бензилпеніциліну. Через який час слід оцінити результат проби на чутливість:

варіанти відповідей

10 хв.

15 хв.

20 хв.

40 хв.

50 хв.

Запитання 12

17. Медсестра, не зясувавши алергологічного анамезу у пацієнта, виконала ін'єкцію вітаміну В -6. Після ін' єкції у пацієнта з'явилось виражене збудження, стиснення в грудях, загальне почервоніння шкіри, напад кашлю,погіршення ритму дихання, зниження АТ. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

колапс

пірогенна реакція

повітряна емболія

анафілактичний шок

медикаментозна емболія

Запитання 13

23. Медична сестра розраховує дозу інсуліну хворому з цукровим діабетом в кількості 30 МО ( 1 мл інсуліну містить 100 МО). Яку кількість інсуліну ( в мл) потрібно набрати в шприц ємкістю 2 мл?

варіанти відповідей

0,1 мл

0,2 мл

0,3 мл

0,4 мл

0,5 мл

Запитання 14

24. Медсестра за призначенням лікаря виконала пацієнту 56 років внутрішньом'язово 5 мл 25% розчину магнію сульфату. Пацієнт поскаржився на біль і ущільнення в ділянці сідниці.Об'єктивно: в ділянці ін'єкції гіперемія, набряк, місцеве підвищення температури. Яке післяін'єкційне ускладнення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

алергчна реакція

тромбофлебіт

некроз тканини

підшкірна гематома

інфільтрат

Запитання 15

25. Медестра маніпуляційного кабінету знає, що порошкоподібні антибіотики перед введенням потрібно розчинити. У флаконі міститься 1 200 000 ОД, щоб розчинити його 1:2 треба взяти розчиника:

варіанти відповідей

1 мл

3 мл

5 мл

6 мл

10 мл

Запитання 16

26. У пацієнтки М. 48 років, скарги на болі у ділянці лівої сідниці, підвищення температури до 37,5 о С. Протягом 10 днів проводились внутрішньом'язові ін'єкції. Об'єктивно: загальний стан задовільний, у ділянці лівої сідниці визначається утворення розміром 5х5 см,шкіра над ним гіперемійована, болюча на дотик, в центрі визначається розм'якшення. Яке найбільш імовірне ускладнення?.

варіанти відповідей

гематома

абсцес

ліподистрофія

рожисте запалення

некроз

Запитання 17

27. Пацієнту призначено лікування цефтріаксоном. Перед першим введенням медична сестра провела внутрішньошкірну пробу на індивідуальну чутливість до даного антибіотика. Через 20 хв. у пацієнта з'явилася папула діаметром 5 см, висипання, гіперемія, набряк, свербіж. Оцініть результат проби:

варіанти відповідей

негативна

сумнівна

позитивна

алергічна

гіперергічна

Запитання 18

28. Пацієнтові А. 38 років, який лікується в терапевтичному відділенні,

призначено введення бензилпеніциліну по 300 000 ОД. Розфасовка - у флаконі 1 000 000 ОД сухої речовини. Як виконати призначення?

варіанти відповідей

ввести у флакон 5 мл, забрати 3 мл

ввести у флакон 10 мл, забрати 3 мл

ввести у флакон 10 мл, забрати 4 мл

ввести у флакон 10 мл, забрати 5 мл

ввести у флакон 5 мл, забрати 4 мл

Запитання 19

10. Медична сестра виконує призначення лікаря. Після внутрішньовенного введення 50% розчину білігносту ( йодовмісний препарат) у пацієнта виник анафілактичний шок. Для десенсибілізації медична сестра повинна ввести внутрішньовенно:

варіанти відповідей

20% розчин сульфокамфокаїну – 2 мл    

кордіамін – 2 мл

1% розчин димедролу – 1 мл в 10 мл 0,9% розчину натрію хлориду

1% розчин мезатону – 1 мл 

10% розчин кофеїн-бензоату – 2 мл

Запитання 20

При в/в ін'єкції джгут знімають:

варіанти відповідей

обробивши місце ін'єкції

перевіривши наявність пульсу

при появі крові в шприці

після закінчення введенні ліків

після фіксації муфти голки

Запитання 21

Ви за вказівкою лікаря швидко ввели пацієнту внутрішньовенно хлорид кальцію 10% 10 мл. Через декілька хвилин він поскаржився на пекучий біль та почервоніння в ліктьовій ямці. Яке ускладнення виникло у пацієнта ?

варіанти відповідей

.

..

Запитання 22

Пацієнтові за призначенням лікаря необхідно внутрішньовенно ввести розчин кальцію хлориду 10 % -10 мл. Медична сестра в асептичних умовах підготувала оснащення та необхідні засоби для виконання ін’єкції, провела психологічну підготовку пацієнта, обрала ділянку для внутрішньовенного введення лікарського засобу. Що вона має зробити далі?

варіанти відповідей

Необхідно відтягнути введений розчин у шприц і, не виймаючи голки з місця ін'єкції, ввести у паравенозний про­стір 20-25мл 0,25 % або 0,5 % розчину новокаїну чи 25—30мл ізотонічного розчину натрію хлориду. Ін'єкцію кальцію хло­риду повторити у вену другої руки іншим стерильним шпри­цом.


.

Запитання 23

У пацієнтки М. 42р. через 12год на місці ін’єкції з’явилося почервоніння, затвердіння, біль. Назвіть вид ускладнення. Яка допомога потрібна пацієнтці? Профілактика ускладнення.



варіанти відповідей

 На місці введення ліків у пацієнтки утворився інфільтрат. Необхідно: накласти зігрівальний спиртовий компрес; зробити йодну сітку; провести фізпроцедури за призначенням лікаря. Профілактика: треба постійно змінювати ділянку тіла для ін’єкцій, не вводити одноразово великий об’єм ліків, підігрівати олійні розчини, суворо дотримуватися виконання правил асептики.

.

Запитання 24

Пацієнту К. 45р., лікар призначив ввести внутрішньом’язово олійний розчин вітаміну Е. Виконуючи призначення лікаря медична сестра побачила в шприці кров. Які її дії?


варіанти відповідей

При введенні олійного препарату внутрішньом’язово необхідно впевнитися, що голка не потрапила в кровоносну судину відтягнувши поршень на себе. Якщо голка потрапила в кровоносну судину, потрібно відтягнути голку на себе і змінити кут уведення голки, ще раз впевнитися , що голка не влучила в кровоносну судину. Тільки за відсутності крові в шприці можна вводити олійний розчин.

 

.

Запитання 25

Виникає в наслідок введення інсуліну в одну й ту ж ділянку

варіанти відповідей

ліподистрофія

.

Запитання 26

Почервоніння та ущільнення

варіанти відповідей

інфільтрат

.

Запитання 27

Інфільтрат

Лікування

варіанти відповідей

накладають двошаровий зігрівальний компрес із розчином фурациліну 1:5000 і мазю Вишневського. Можна застосувати водно-спиртовий, олійно-спиртовий компреси. Призначають також фізіотерапевтичні процедури (УВЧ, УФ-опромінення). Якщо інфільтрат виник після введення антибіотика, то на шкіру наносять йодну сітку.

.

Запитання 28

Ускладнення при порушенні правил асептики

варіанти відповідей

абцес

.

Запитання 29

Алергійна реакція

Лікування

варіанти відповідей

вище місця ін’єкції накласти джгут; в/м ввести 0,5мл 0,1% розчину адреналіну; при можливості обколоти місце ін’єкції адреналіном, розчинивши його у 10-20мл ізотонічного розчину натрію хлориду. При зниженні АТ в/в ввести 1% р-н мезатону, розчинивши його у 200мл ізотонічного розчину натрію хлориду. При нормалізації показників АТ ввести в/м 1мл 1% р-ну димедролу. Негайно повідомити лікаря.


.

Запитання 30

Некроз тканин

Лікування

варіанти відповідей

припинити введення препарату, обколоти місце потрапляння гіпертонічного розчину 0,25-0,5% розчином новокаїну або 10мл ізотонічного розчину натрію хлориду і накласти зігрівальний компрес. 


.

Запитання 31

 

Потрапляння відломленої голки в тканини

Тактика фельдшера

варіанти відповідей

уламок голки швидко видалити із тканин пальцями руки. Якщо сталося так, що відломлену голку не вдається видалити пальцями, то треба з двох боків місцезнаходження голки затиснути рукою, щоб запобігти просуванню її глибше в тканини і терміново викликати лікаря.


.

Запитання 32

Тромбофлебіт

Тактика фельдшера

варіанти відповідей

необхідно припинити венопункцію цієї ділянки, повідомити лікаря, накласти зігрівальний компрес із маззю Вишневського, створити спокій для даної кінцівки.

Профілактика: постійно змінювати місце ін’єкції, розчини високих концентрацій уводити повільно.


.

Запитання 33

Гематома

Тактика фельдшера

варіанти відповідей

припинити уведення розчину, накласти на місце ін’єкції стерильний ватний тампон, видалити голку із вени, місце ін’єкції притиснути на 5 хв. Призначену пацієнтові в/в ін’єкцію в такому випадку зробити в іншу вену. На ділянку гематоми накласти напівспиртовий зігрівальний компрес.


.

Запитання 34

Пацієнт знепритомнів під час інєкції.Ваша тактика

варіанти відповідей

пацієнтові надати положення лежачи з піднятими ногами і трохи опущеною головою, побризкати обличчя холодною водою, дати понюхати на ватному тампоні розчин аміаку, звільнити від тісного одягу грудну клітку. У більш тяжких випадках в/м ввести кордіамін 2 мл або 1-2 мл 10% розчину кофеїн-бензоату натрію.

Профілактика: не виконувати ін’єкції пацієнтам у положенні стоячи.


.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест