Виробництво харчових продуктів, напоїв (9 клас)

Додано: 22 квітня 2020
Предмет: Географія, 9 клас
Тест виконано: 1244 рази
12 запитань
Запитання 1

Чому підприємства з виробництва бурякового цукру розміщені переважно в малих та середніх за кількістю жителів населених пунктах?

варіанти відповідей

Підприємства максимально наближені до джерела надходження сировини

Наявна достатня кількість споживачів готової продукції

Наявна розвинена інфраструктура для розвитку виробництва

Підприємства мало впливають на екологічний стан довкілля

Запитання 2

Виберіть виробництва харчової промисловості, зорієнтовані в своєму розміщенні здебільшого на споживчий чинник?

варіанти відповідей

Виробництво кондитерських виробів

Виробництво цукру

Перероблення та консервування фруктів і овочів

Виробництво хліба, хлібобулочних і борошняних виробів

Олійно-жирове виробництво

Виробництво тваринних жирів та сиру.

Виробництво молочних продуктів

Запитання 3

Де й чому в Україні переважно розміщені підприємства олійно-жирової промисловості?

варіанти відповідей

Навколо великих міст та міських агломерацій з орієнтуванням на споживача кінцевої продукції

У західних областях країни з орієнтуванням на експорт продукції до країн Європи

У степовій зоні з орієнтуванням на наявну сільськогосподарську сировину

На Поліссі, де переважають посіви олійних культур у структурі посівних площ

Запитання 4

Знайдіть парвильну відповідність між країнами Європи та традиційними для них виробництвами харчових продуктів.

варіанти відповідей

Швейцарія, Нідерланди, Данія → Рибні консерви

Норвегія, Ісландія, Латвія → Виноградні вина

Іспанія, Італія, Греція → Оливкова олія

Італія, Франції, Молдова → Пиво

Запитання 5

Яким з країн Європи Україна спроможна скласти конкуренцію в виробництві бурякового цукру?

варіанти відповідей

Франції, Німеччині

Італії, Греції

Норвегії, Швеції

Ісландії, Ірландії

Запитання 6

Україна посідає перше місце в світі за виробництвом насіння соняшнику, однак її частка експорту в світовому масштабі невелика. З якою метою уряд обмежує експорт насіння соняшника з України, якщо на світових ринках попит на цю сировину зростає?




варіанти відповідей

забезпечити прискорений розвиток зернового господарства

прискорення переходу до постіндустріальної стадії розвитку економіки

стимулювання розвитку переробної промисловості та експорту соняшникової олії

змінити зональну спеціалізацію рослинництва в країні

Запитання 7

Чому країни Південної Америки (Аргентина, Уругвай, Бразилія) відомі на світових ринках продукцією м′ясної промисловості?

варіанти відповідей

Країни лежать на перетині міжнародних тнаспортних шляхів

Відсутній внутрішній споживчий попит на м′ясну продукцію

Країни мають великі продуктивні площі пасовищ

Наявні сучасні технології тривалого зберігання м′яса

Запитання 8

Які позитивні зрушення відбулися в розвитку виробництва харчових продуктів та напоїв в Україні?

варіанти відповідей

Покращення технологічного рівня забезпечення виробництв

Витіснення вітчизняних харчових продуктів з ринків продовольчих товарів

Урізноманітненні асортименту продукції харчової промисловості

Зменшення обсягів надходжень до бюджету від експортних операцій

Широке застосування харчових добавок, які покращують смакові якості продуктів

Застосування консерванти для подовження терміну придатності продуктів харчування

Залученні вітчизняного та іноземного капіталу в виробництво

Запитання 9

Південні області України та Закарпаття відомі переробкою та консервуванням фруктів та овочів. Який чинник є визначальним у такому розміщенні данних виробництв?

варіанти відповідей

На цих територіях проживає більша частка населення країни, яка споживає дану продукцію

Ці території максимально наближені до транзитних шляхів експорту даної продукції

Тут розміщені основі посіви теплолюбних овочевих культур, плантації ягід та сади

Відсутність на цих територіях конкуренції з боку інших виробництв харчових товарів

Запитання 10

Які твердження про розвиток кондитерських виробництв в Україні правильно відображають сучасний стан речей у цій сфері?

варіанти відповідей

Продукція кондитерського виробництва розрахована виключно на внутрішній ринок

Кондитерської вироби одержують на основі сучасних рецептур і поліпшенню технологічного обладнання

Головною проблемою кондитерських виробництв є застаріле обладнання, яке вимагає модернізації

Крупні кондитерські фабрики розміщені здебільшого в невеликих містечках та селищах міського типу

Хоча в країни працює понад 800 кондитерських підприємств, 7 найбільших з них виробляють майже 3/4 загального обсягу продукції

В економіці України кондитерське виробництво є найбільшим за об′ємом з-поміж виробництв харчових продуктів

Кондитерські вироби українського виробництва експортуються в більш, ніж 50 країн світу

Запитання 11

Пивоваріння є твадиційним виробництвом в Україні. На ринку пива в нашій державі діють близько 50 заводів. Яке твердження правильно характеризує сучасний стан розвитку цього виробництва в Україні?



варіанти відповідей

Майже 2/3 ринку пива в Україні контролюють 2 українських підрозділи найбільших світових пивоварних концернів

Основна частина продукції пивоваріння на внутрішній ринок України надходить з близько 25 «незалежних» броварень, які не входять до складу великих пивних корпорацій

Пивоварна промисловість сконцентрована в північнй частині України, де знаходяться основні угіддя площі під хмелем

Більша частина продукції пивоварної промисловості України виробляється на експорт

Запитання 12

В Україні виноробна промисловість знана своїми давніми традиціями. Особливо відомі марочні виноградні вина тривалої витримки (1,5-15 років), що створені за спеціальними технологіями. Які основні райони поширення цих виробництв в Україні?

варіанти відповідей

Закарпаття, Крим, Причорномор′я

Полісся, Поділля, Галичина

Донбас, Придніпров′я, Приазов′я

Столичний регіон та найбільші міста країни

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест