Визначні постаті України (від Миколи Міхновського до Петра Порошенко)

Додано: 19 квітня 2021
Предмет: Історія України, 11 клас
Тест виконано: 79 разів
20 запитань
Запитання 1

Кого стосується дана цитата " український композитор, хоровий диригент, священник УГКЦ, громадський діяч, автор музики державного гімну України «Ще не вмерла Україна»"

варіанти відповідей

Михайло Вербицький

Микола Лисенко

Павло Чубинський

Ісмаїл Гаспринський

Запитання 2

Оберіть цитату, що розповідає про Миколу Лисенка

варіанти відповідей

До найвідоміших творів належать музика гімнів «Молитва за Україну» та «Вічний революціонер», котрі зокрема виконував хор Кирила Стеценка під час Свята Злуки, опери «Тарас Бульба», «Наталка Полтавка» та інші. Створив численні аранжування народної музики для голосу й фортепіано, для хору та мішаного складу, а також написав значну кількість творів на слова Тараса Шевченка.

 український композитор, хоровий диригент, священник УГКЦ, громадський діяч, автор музики державного гімну України «Ще не вмерла Україна»

навчався у Києво-Могилянській академії, пройшов курс до класу філософії включно, де здобув ґрунтовну гуманітарну й музичну освіту. У Києво-Могилянській академії почав компонувати свої перші музичні твори, диригував студентським хором та оркестром, виступав як соліст і скрипаль.

зробив найвагоміший внесок у становлення сучасної української літературної мови. В умовах занепаду всіх різновидів староукраїнської писемної мови, поема «Енеїда», п'єси «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник», написані на основі живого усного мовлення народу, започаткували новий етап формування літературної мови.

Запитання 3

Оберіть цитату пов`язану із життям Соломії Крушельницької

варіанти відповідей

За життя визнали найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з нею на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував співачці свій портрет з написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

українська акторка і театральна діячка, провідна зірка українського театру кінця ХІХ і початку ХХ століть. Народна артистка Української РСР (1922).

українська письменниця, перекладачка, фольклористка, культурна діячка, співзасновниця літературного гуртка «Плеяда» та групи Українська соціал-демократія. Писала в жанрах поезії, лірики, епосу, драми, прози, публіцистики, розвинула жанр драматичної поеми в українській літературі. Працювала в галузі фольклористики (наспівала 220 народних мелодій) і активно долучалася до процесів українського національного відродження.

Майстриня драматичної повісті та оповідань на теми утиску українського жіноцтва, кризового становища села. Порушувала питання етики та моральної досконалості людини в умовах насильства та соціальної несправедливості. Авторка повістей «Людина» (1886), «Царівна» (1895), «Ніоба» (1905).

Запитання 4

З ім`ям якого діяча пов`язане дане зображення

варіанти відповідей

Микола Міхновський

Дмитро Донцов

Михайло Грушевський

Володимир Винниченко

Запитання 5

Хто із наведених діячів НЕ відповідає логічному ряду

варіанти відповідей
Запитання 6

Доберіть зображення, що можна використати при написанні біографії Костя Левицького

варіанти відповідей
Запитання 7

Яка з цитат розкриває політичні погляди Дмитра Донцова

варіанти відповідей

Вся історія відносин між Москвою та Україною протягом більше, як 250 літ, з моменту злуки цих двох держав є планомірне, безоглядне, безсоромне, нахабне нищення української нації всякими способами, вщерть до стертя всякого сліду її, щоб навіть імени її не лишилось.

МИ ВИГОЛОШУЄМО, ЩО МИ ВІЗЬМЕМО СИЛОЮ ТЕ, ЩО НАМ НАЛЕЖИТЬ ПО ПРАВУ, АЛЕ ВІДНЯТО В НАС ТЕЖ СИЛОЮ. НАША НАЦІЯ ДОВГО НЕЗДУЖАЛА, АЛЕ НИНІ ВЖЕ СТАЄ ДО БОРОТЬБИ… НІЧ БУЛА ДОВГА, АЛЕ РАНОК НАБЛИЗИВСЯ, І МИ НЕ ДОПУСТИМО, ЩОБ ПРОМІННЯ СВОБОДИ УСІХ НАЦІЙ ЗАБЛИЩАЛО НА НАШИХ РАБСЬКИХ КАЙДАНАХ...

“Ця стадія українського життя, в яку ми ввійшли, вимагає високого морального настрою, спартанського почуття обов'язку, певного аскетизму і навіть героїзмі від українських громадян...”


Така повинна бути наша національна ідея: всеобіймаюча, виключна, яскрава, якої гаслом є не спочинок і уживання, лиш акція і воля до влади над відірваними засадами, над чужою ідеєю, над власним окруженням, над «обставинами», над усім часовим і поодиноким. Лише та ідея виведе нас зі стану провінцій, лише вона сполучиться з тим штосом, без якого мертва всяка ідея.

Запитання 8

Кого із політичних діячів було б логічно об`єднати із наведеним

варіанти відповідей
Запитання 9

Кому належить цитований документ?

«Грамота» передбачала наступні кроки:

Центральна та місцеві ради розпускалися, а міністри та їхні заступники, що представляли попередній український уряд, звільнялися з посад. Інші урядовці мусили виконувати свої функції.

Усі постанови і розпорядження Центральної Ради, Тимчасового уряду Росії скасовувалися.

Приватна власність проголошувалася підґрунтям культури і цивілізації. Встановлювалася повна свобода купівлі-продажу землі. У великих землевласників передбачалося відчуження ділянок землі за їх справжньою вартістю на користь хліборобів.

Відкривався простір торгівлі, приватному підприємництву та ініціативі.

Обіцялося відновити політичний, господарчий та суспільний порядок, забезпечити основні права громадян, зокрема, пролетаріату, та обрати на основі нового виборчого закону Український Сейм.

В кінці «Грамоти» гетьман закликав усе населення країни, незалежно від національності й віросповідання, допомагати йому розбудовувати Українську Державу.

варіанти відповідей
Запитання 10

З ким із представлених діячів можна поєднати дану цитату

"Волею українського народу утворилася на українських землях Австро-угорської монархії Українська Держава. Найвищою державною властю Української Держави є Українська Національна Рада. З нинішнім днем Українська Національна Рада обняла владу в столичнім місті Львові і на цілій території Української Держави. Дальші зарядження видадуть цивільні і військові органи Української Національної Ради. Взивається населення до супокою і послуху сим зарядженням. Під сею умовою безперечність публичного порядку, життя й маєтку, як також заосмотрення в поживу вповні запоручається."

варіанти відповідей
Запитання 11

З ім`ям якого діяча пов`язане дане зображення

варіанти відповідей
Запитання 12

Хто із представлених діячів не відповідає логічному ряду

варіанти відповідей
Запитання 13

Для написання біографія якого діяча можна використати дане зображення

варіанти відповідей
Запитання 14

Для написання біографія якого діяча можна використати дане зображення

варіанти відповідей
Запитання 15

Представлені на фото політичні події відбувалися за

варіанти відповідей
Запитання 16

Дане візуальне джерело можна використати при написанні біографії

варіанти відповідей
Запитання 17

Кому із президентів України ми завдячуємо прийняттю зображеного документа

варіанти відповідей
Запитання 18

Кому належить авторство зображеного твору

варіанти відповідей
Запитання 19

Культова споруда, зображена на візуальному джерелі, скоріше за все стала прообразом твору якого автора

варіанти відповідей
Запитання 20

Яке візуальне джерело можна використати при створенні буклета діяча, зображеного на фото

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест