Внутр. медицина ІІ варіант

Додано: 4 квітня 2023
Предмет:
Тест виконано: 57 разів
120 запитань
Запитання 1

На ФАП звернувся чоловік 44-х років зі скаргами на кашель з виділенням невеликої кількості слизово-гнійного мокротиння, задишку при незначному фізичному навантаженні,підвищення температури тіла до 37,4оС, загальну слабкість. Хворіє близько 10 років. Робота пов’язана з переохолодженнями. Курить з юнацького віку по 1 пачці цигарок на день. Грудна клітка діжкоподібної форми. Перкуторно – коробковий звук. Аускультативно

 – середньопухирчасті хрипи. Найімовірніший попередній діагноз?


варіанти відповідей

Хронічний обструктивний бронхіт

Бронхоектатична хвороба 

Гострий бронхіт 

Бронхіальна астма 

Хронічний катаральний бронхіт  

Запитання 2

Фельдшера ШМД викликали до чоловіка, у якого блювання “кавовою гущею”, загальна слабкість, шум у вухах, запаморочення, тахікардія, зниження АТ. Який препарат необхідно ввести першочергово? 

варіанти відповідей

Дицинон

Но-шпа 

Лазікс 

Анальгін 

Преднізолон

Запитання 3

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік, який скаржиться на загальну слабкість, безсоння, схуднення, гемороїдальні кровотечі. Шкіра жовтянична. На шкірі живота “голова медузи”. Асцит. На ногах набряки. Добовий діурез – 500 мл. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Цироз печінки

Хронічний гепатит 

Хронічний панкреатит 

Хронічний ентерит 

Хронічний холецистит  

Запитання 4

Фельдшера викликали до чоловіка 26 років, який перебував у непритомному стані. З дитинства хворіє на цукровий діабет. Об’єктивно: Дихання шумне, із запахом ацетону. Шкіра суха, холодна на дотик. Зіниці звужені. Пульс 100 за 1 хв., ниткоподібний. Живіт здутий, черевна стінка напружена. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Гіперглікемічна кома

Гіпоглікемічна кома 

Печінкова кома 

Уремічна кома 

Алкогольна кома  

Запитання 5

До фельдшера звернувся чоловік 33 років, який скаржиться на загальну слабкість,пітливість, підвищення температури тіла до 37,6оС, вологий кашель. Такий стан триває останні 3 міс. У колективі нещодавно працював колега, у якого пізніше був діагностовано туберкульоз легень. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень

Гострий бронхіт 

Хронічний бронхіт 

Рак легень 

Гостра пневмонія 

Запитання 6

Фельдшера викликали до чоловіка 50 років, який скаржиться на пекучий інтенсивний біль за грудниною з іррадіацією в ліву руку, який триває понад 1 годину, виник після стресової ситуації, не знімається нітрогліцерином. Пацієнт неспокійний. Блідий, на обличчі холодний піт. Пульс - 100 за 1 хв, ритмічний. АТ- 100/70 мм рт.ст. Тони серця приглушені. Найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Інфаркт міокарда, типовий варіант

Стенокардія напруження 

Прогресивна стенокардія 

Інфаркт міокарда, астматичний варіант

Гіпертонічний криз  

Запитання 7

Фельдшера викликали до чоловіка 47 років, який скаржиться на нападоподібний біль у лівій поперековій ділянці з іррадіацією в статеві органи. Пацієнт постійно змінює положення тіла, але полегшення не відчуває. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Лівобічна ниркова колька

Гострий пієлонефрит 

Гострий гломерулонефрит 

Гострий панкреатит 

Виразкова хвороба

Запитання 8

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 32 років, який скаржиться на інтенсивний біль у правій половині грудної клітки, що посилюється при кашлі, глибокому диханні, сухий кашель, підвищення температури тіла до 37,4оС. Захворів 2 дні тому після переохолодження. Об’єктивно: лежить на правому боці. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Справа на тлі везикулярного дихання вислуховується шум тертя плеври. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Сухий плеврит

Гострий бронхіт 

Рак легень 

Гостра пневмонія 

Ексудативний плеврит  

Запитання 9

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 52 років зі скаргами на постійний біль у надчеревній ділянці, втрату апетиту, відразу до м'яса, схуднення, загальну слабкість. Шкіра землистого кольору. У лівій надключичній впадині пальпується щільний, неболючий, розміром із горошину лімфатичний вузол. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Рак шлунка

Хронічний панкреатит 

Виразка шлунка 

Хронічний гастрит із підвищеною секрецією шлунка 

Хронічний гастрит зі зниженою секрецією шлунка  

Запитання 10

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 22 років, у якого 2 дні тому виник головний біль,набряки на обличчі, сеча кольору м'ясних помиїв, тупий біль у поперековій ділянці, підвищення температури тіла до 37,6°С. Об’єктивно. Шкіра бліда. Набряки на обличчі. Пульс 62 за 1 хв, ритмічний, напружений. АТ- 170/120 мм рт.ст. добова кількість сечі – 300 мл. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит 

Гострий пієлонефрит 

Хронічний пієлонефрит 

Хронічний гломерулонефрит

Гіпертонічна хвороба  

Запитання 11

До фельдшера ФАПу звернувся хворий В., 30 років. Після вживання великої кількості цитрусових у хворого виник щільний набряк на обличчі, губах, без свербіння, головний біль, “гавкаючий” кашель. Об’єктивно: пульс- 76 уд. за хв., АТ- 120/70 мм рт.ст. Для якого захворювання характерні вказані симптоми?

варіанти відповідей

Набряк Квінке 

Сироваткова хвороба 

Анафілактичний шок 

Кропив’янка 

Медикаментозний дерматит 

Запитання 12

Хвора С., що хворіє на ІХС, викликала швидку допомогу. Скаржиться на серцебиття, що з’явилося раптово, після того як відчула поштовх у груди. Загальний стан середньої важкості. ЧДР – 28 за 1 хв, пульс – 168 ударів за 1 хв, ритмічний, тони серця приглушені. На ЕКГ: ЧСС – 166 за 1 хв, комплекс QRS розширений і змінений. Ви діагностували напад пароксизмальної тахікардії. Які з названих препаратів Ви оберете для надання допомоги. 

варіанти відповідей

Анаприлін

Диклофенак

Ізадрин

Димедрол

Фенігідин

Запитання 13

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик до пацієнта Т.,39 років, який хворіє на цукровий діабет. Зі слів родичів у хворого раптово з’явились загальна слабкість, відчуття голоду, тремтіння тіла, запаморочення, втрата свідомості. . Які з названих препаратів ви оберете для надання допомоги?

варіанти відповідей

40% розчин глюкози 

Інсулін 

0,9% розчин натрію хлориду 

Кордіамін 

5% розчин глюкози

Запитання 14

На ФАП звернувся пацієнт 29 років, який протягом тижня відмічає болі в горлі при ковтанні, підвищення температури тіла до 39оС, Об'єктивно: язик сухий, на слизовій оболонці ясен, м’якого і твердого неба, мигдаликів множинні виразки, які вкриті брудно-сірим нашаруванням. Пульс- 110 за хв., АТ- 110/60 мм рт.ст. Аналіз крові: ер. - 3,2*1012/л, Нb- 100г/л, КП - 0,9, лейк.- 80*109/л, с.- 22%, м.- 3%, бластні клітини – 75%, ШОЕ – 65 мм/год. На яке обстеження повинен направити пацієнта фельдшер?

варіанти відповідей

Стернальна пункція

Рентгенологічне дослідження стравоходу 

ЕКГ

Дослідження ліквору 

Комп’ютерна томографія грудної клітки 

Запитання 15

Пацієнт Н., 25 років звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на головний біль, нудоту, запаморочення, біль у попереку. Три дні тому після тривалого перебування на холоді з’явилася кров у сечі, біль у попереку. При огляді спостерігалась блідість та припухлість обличчя та повік. АТ - 180/110 мм рт.ст., ЧСС - 60 за 1 хв.. Добовий діурез - 400 мл. Ан.сечі: виражені гематурія і протеїнурія. Ваш попередній діагноз фельдшера?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит 

Сечокам’яна хвороба 

Амілоїдоз нирок

Гіпернефрома  

Запитання 16

Пацієнт доставлений на ФАП, скаржиться на сильний біль в грудній клітці зліва,пов’язаний з диханням, кашлем. Ліва сторона грудної клітки відстає в акті дихання. Аускультативно: дихання послаблене, вислуховується шум тертя плеври зліва. ЕКГ без змін. Який найбільш ймовірний діагноз фельдшера?

варіанти відповідей

Сухий плеврит

Стенокардія 

Невралгія міжреберних м’язів 

Перикардит 

Ексудативний плеврит  

Запитання 17

Пацієнт Б., 48 років, скарги на немотивовану слабкість, апатію, зниження працездатності, відразу до м’ясної їжі, схуднення, втрату інтересу до життя. Звернувся за допомогою до фельдшера. В анамнезі – хронічний атрофічний гастрит. Об-но: шкіра бліда, живлення знижене, під час пальпації - болючість в епігастральній ділянці. Нв- 90 г/л, ШОЕ – 34 мм/год. Який вірогідний діагноз фельдшера?

варіанти відповідей

Рак щлунка

Гастродуоденіт  

Поліпоз шлунка 

Виразкова хвороба шлунка 

Хронічний панкреатит  

Запитання 18

Ви фельдшер ФАПу. До Вас на прийом звернулася пацієнтка М., 65 р., яка скаржиться на відсутність апетиту, відразу до м’ясної їжі та рибних страв, відчуття важкості в епігастрії, нудоту, втрату маси тіла. При пальпації живота відмічається болісність в епігастральній ділянці, пальпується пухлиноподібне утворення. В анамнезі: виразкова хвороба шлунку. Вкажіть який метод обстеження найбільш інформативний для діагностики захворювання?

варіанти відповідей

Фіброгастроскопія з біопсією 

Рентгеноскопія шлунку 

РН-метрія 

Дуоденальне зондування. 

Шлункове зондування  

Запитання 19

До фельдшера звернулась жінка, яка скаржиться на загальну слабкість, t° тіла 37,8°C, біль у суглобах нижніх кінцівок, який посилюється при незначних рухах, неприємні відчуття і біль у ділянці серця, задишку. Захворіла через 2 тижні після перенесеної ангіни. Об'єктивно: блідість шкіри, ціаноз губ. Рs- 88/хв., ритмічний АТ- 110/70 мм рт.ст. Тони серця приглушені, Колінні, гомілкові-ступеневі суглоби припухлі, шкіра над ними червона, гаряча на дотик. ЗАК: лейкоцити – 9,9х109/л, ШОЕ- 28 мм/год. Нb– 105 г/л. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гостра ревматична лихоманка

Міокардіопатія 

Ендокардит 

Ревматоїдний артрит

Інфекційно-алергічний міокардит  

Запитання 20

Ви фельдшер ФАПу. До Вас звернулась пацієнтка, якій було проведено струмектомію. У неї виявлені проблеми: в’ялість, загальна слабкість, зниження працездатності, зниження пам’яті, мерзлякуватість, сонливість удень, шкіра суха, лущиться, не береться в складку, сухість, ламкість, випадіння волосся. Про яке захворювання можна подумати? 

варіанти відповідей

Гіпотиреоз

Гіпертиреоз

Цукровий діабет  

Атеросклероз   

Акромегалія   

Запитання 21

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 35 р. зі скаргами на біль в дрібних суглобах кистей, ранкову скутість. При огляді: суглоби пальців обох рук деформовані, рухи в них обмежені, болісні. Кисті рук відхилені в бік ліктів. Вкажіть найімовірніший діагноз: 

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Ревматичний поліартрит  

Остеоартроз  

Склеродермія  

Системний червоний вовчак 

Запитання 22

До фельдшера ФАПу звернувся юнак 20 років зі скаргами на кровотечі при незначних травмах. Хворіє з дитинства. Дід по материнській лінії хворів на таке саме захворювання. При огляді: на шкірі гематоми, ліктьові та колінні суглоби деформовані, рухи в них обмежені. Вірогідний попередній діагноз: 

варіанти відповідей

Гемофілія 

Гострий лейкоз

Гемолітична анемія

Геморагічний васкуліт

Апластична анемія 

Запитання 23

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка 32 років зі скаргами на швидку

втомлюваність, слабкість, дратівливість, поганий сон, пітливість, серцебиття. В анамнезі:психотравма. Об’єктивно: екзофтальм, позитивний симптом Грефе, тремор пальців рук, щитоподібна залоза збільшена рівномірно, при пальпації безболісна, рухлива. Пульс – 90/хв.., АТ – 150/80 мм рт.ст. Вкажіть найімовірніший діагноз:   

варіанти відповідей

Гіпертиреоз

Гіпотиреоз 

Ендемічний зоб

Цукровий діабет  

Гіпертонічна хвороба  

Запитання 24

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 56 р. зі скаргами на спрагу, сухість і свербіж шкіри,погіршення зору, часте сечовипускання, збільшення кількості сечі за добу. Вважає себе хворою біля року. Об’єктивно: пацієнтка надмірного харчування, шкіра суха, сліди розчухів, поодинокі фурункули. Яке першочергове обстеження необхідно здійснити для постановки діагнозу:

варіанти відповідей

Визначення рівня глікемії

Загальний аналіз крові 

Біохімічне дослідження крові 

УЗД печінки 

Визначення водного балансу  

Запитання 25

Фельдшер ФАПу здійснює спостереження за станом здоров’я і контролює лікування пацієнтки з В12-дефіцитною анемією. Які засоби застосовують для лікування цієї хвороби? 

варіанти відповідей

Ціанокоболамін 

Ферковен  

Гідрокотризон 

Ферум-лек 

Лєкєран  

Запитання 26

До пацієнта 50 років викликали фельдшера ШМД. Скарги на нападоподібний біль у лівій поперекові ділянці з іррадіацією в статеві органи, стегно. Пацієнт збуджений, постійно змінює положення тіла, але полегшення не відчуває. Різко позитивний симптом Пастернацького зліва. Встановлено діагноз: напад ниркової кольки. Які медикаментозні засоби треба застосувати для полегшення стану пацієнта?

варіанти відповідей

Спазмолітики, анальгетики

Антибіотики, сульфаніламіди

Глюкокортикостероїди, антигістамінні 

Гепатопротектори, жовчогінні 

Сечогінні, антикоагулянти  

Запитання 27

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 54 р. з діагнозом: “Гіпомоторна дискинезія жовчного міхура”. Вкажіть, які з лікарських препаратів потрібні для проведення тюбажу: 

варіанти відповідей

Сорбіт

Гістамін  

Бускопан

Атропін

Фурадонін

Запитання 28

Пацієнтці К., 47 р., яка хворіє на хронічний гастрит, призначено лікарський препарат, що належить до групи антацидів. Назвіть основні препарати даної групи: 

варіанти відповідей

Вікалін, альмагель

Омепразол, зонтак 

Гастроцепін, атропін  

Ранітидин, циметидин 

Метронідазол, де-нол

Запитання 29

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 42 р., зі скаргами на біль за грудниною

стискаючого характеру з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває 2-3 хв., з’являється під час ходьби. Напад зникає після зупинки, знімається нітрогліцерином. Об'єктивно: пульс - 80/хв., АТ- 125/85 мм рт.ст. Встановіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

Стенокардія напруження

Артеріальна гіпертензія

Гострий інфаркт міокарда

Серцева астма 

Артеріальна гіпотензія 

Запитання 30

До фельдшера ФАПу звернулася жінка 62 р., зі скаргами на розлади уваги, зниження пам’яті, працездатності, поганий сон, схильність до гніву, дратівливість. Холестерин крові– 8,5 ммоль/л. Вкажіть ймовірніший діагноз:

варіанти відповідей

Атеросклероз судин головного мозку

Стенокардія, що виникла вперше

Стабільна стенокардія напруги

Післяінфарктний кардіосклероз

Нейроциркуляторна дистонія  

Запитання 31

Хвора 58 років скаржиться на спрагу, сухість у роті, збільшення виділення сечі, слабкість. Хворіє біля року. За останній час значно схудла. Шкіра суха, на щоках, підборідді рум’янець, нігті ламкі. Тони серця приглушені, пульс- 76 за хв., АТ- 140/85 мм рт.ст. Яке обстеження слід призначити першочергово для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Аналіз крові на глюкозу

Загальний аналіз крові 

Аналіз крові на холестерин 

Загальний аналіз сечі 

Проба за Зимницьким 

Запитання 32

Хвора 36 років звернулась зі скаргою на загальну слабкість, швидку стомлюваність, сухість шкіри, набряки обличчя, закрепи. Місяць тому перенесла стумектомію з приводу тиреотоксикозу. Шкіра бліда, суха. Пульс - 58 за хв., слабкого наповнення, АТ- 90/55 мм рт.ст. Діяльність серця ритмічна, тони приглушені. Живіт м’який, безболісний при пальпації. Діурез 1,2 л за добу. Виберіть препарат для патогенетичного лікування хворої?

варіанти відповідей

L-тироксин

Гіпотіазид 

Йодид калію

Мерказоліл 

Ловастатин

Запитання 33

Чоловік 20 років скаржиться на нездужання, головний біль, задишку, які виникли через 2 тижні після ангіни. Шкіра звичайного кольору, обличчя одутле. Дихання везикулярне. Тони серця звучні, шумів немає. Пульс 58 за хв., напружений, ритмічний, АТ- 170/110 мм рт.ст. В загальному аналізі сечі: питома вага – 1028, білок – 1,05 г/л, лейк.- 10-12 в полі зору, еритр.- 20-25 в полі зору, змінені, циліндри гіалінові 2-3 в полі зору. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит 

Сечокам’яна хвороба 

Гострий пієлонефрит 

Ревматична хвороба 

Гіпертонічна хвороба 

Запитання 34

Хворий 60 років скаржиться на високу температуру 39оС, кашель із слизисто-гнійним мокротинням, задишку, біль у грудній клітці. Лікується у відділенні з приводу пневмонії. Стан хворого погіршився : біль у грудній клітці зменшився, але з’явилась задишка змішаного характеру з частотою 40 дихань за хв. Права половина грудної клітки відстає в диханні, перкуторно визначається тупий звук. Фельдшер запідозрив розвиток ексудативного плевриту. Яка аускультативна картина характерна?

варіанти відповідей

Дихання відсутнє

Амфоричне дихання 

Вологі хрипи

Шум тертя плеври

Сухі хрипи

Запитання 35

Пацієнт 48 років звернувся зі скаргами на біль у ділянці серця, що виникає у відповідь на фізичне навантаження. Зараз після підняття по сходах у нього з’явився стискаючий біль за грудиною, оніміння4-5 пальців лівої руки. На ЕКГ: зміщення сегмента ST нижче ізолінії, від’ємний зубець Т. Після больового приступу змін на ЕКГ не виявлено. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Стабільна стенокардія напруження

Інфаркт міокарда 

Гостра серцева недостатність

Гостра судинна недостатність

Стенокардія Принцметала

Запитання 36

У чоловіка після значного фізичного навантаження виник гострий біль у правому підребер’ї, з іррадіацією у праве плече, метеоризм, нудота, блювання жовчю. При обстеження виражена “жовтяниця”, позитивні симптоми Кера та Ортнера. Живіт болючий при пальпації у правому підребер’ї. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Печінкова коліка

Ниркова коліка 

Хронічний гепатит

Цироз печінки

Хронічний панкреатит

Запитання 37

Хвора 18 років звернулася до лікаря зі скаргами : біль в колінних суглобах, задишка при рухах, серцебиття, підвищення температури тіла до 37,5oC. Ці симптоми з’явились через 10 днів після перенесеної ангіни. Яке дослідження необхідно призначити у першу чергу?

варіанти відповідей

Аналіз крові на ревмопроби

Аналіз крові на глюкозу

Загальний аналіз сечі 

Аналіз крові на протромбін 

Аналіз крові на холестерин  

Запитання 38

Хворий 32 роки, який страждає на виразкову хворобу шлунка, викликав "швидку допомогу" у зв’язку з появою “кинджального” болю у верхній половині живота, різку слабкість. Стан хворого середньої важкості, ноги підтягнуті до живота, шкіра і слизові оболонки бліді. Язик сухий. АТ- 85/60 мм рт.ст. Ваш попередній діагноз.

варіанти відповідей

Перфорація шлунка

Пенетрація шлунка 

Шлункова кровотеча 

Стеноз воротаря 

Малігнізація виразки 

Запитання 39

Хвора звернулась до фельдшера зі скаргами на загруднинний біль з іррадіацією в ліву руку, що виникає щодня під час підйому по сходах на 2-й поверх. Об’єктивно: АТ – 130/90 мм рт.ст., ЧСС – 88 за хв, тони серця ритмічні. Яку групу препаратів слід призначити в першу чергу?

варіанти відповідей

Нітрати

Транквілізатори

Діуретики 

Антикоагулянти 

Інгібітори АПФ  

Запитання 40

Хвора С. 35 років, звернулась до фельдшера із скаргами на погіршення стану здоров’я. Рік тому був поставлений діагноз: дифузний токсичний зоб. Який препарат призначають при даному захворюванні?

варіанти відповідей

Мерказоліл 

Інтерферон 

L-тироксин

Розчин Рінгера 

Пітуїтрін  

Запитання 41

Хвора К. 21 року, скаржиться на спрагу, втрату маси тіла, свербіння у ділянці зовнішніх статевих органів. Які необхідно призначити дослідження першочергово?  

варіанти відповідей

Рівень глюкози в крові

Загальний аналіз сечі 

Загальний аналіз крові 

Коагулограму 

Визначити рівень білірубіну

Запитання 42

Пацієнтка М., 37 років, викликала фельдшера додому. Скаржиться на болі в надчеревній ділянці, які виникають натще, або через 3- 4 години після останнього приймання їжі. Турбує також печія, відрижка кислим. Біль зменшується після вживанням молока. Під час огляду: стан середньої важкості. Пульс – 96 ударів за 1 хв. АТ- 120/80 мм рт.ст. Пальпаторно відмічається болючість в надчеревній ділянці, нижче від мочеподібного

відростку дещо праворуч від серединної лінії. Ваш попередній діагноз.

варіанти відповідей

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба шлунку

Стеноз воротаря 

Хронічний холецистит

Рак шлунку  

Запитання 43

До фельдшера ФАПу звернувся хворий С, 30 років. В анамнезі виразкова хвороба.Годину тому виникло блювання, різкий "кинджальний біль" у надчеревній ділянці. Об’єктивно: блідість шкіри та слизових оболонок, пальпаторно: дошкоподібне напруження м’язів передньої черевної стінки, позитивний симптом Щоткіна Блюмберга, АТ– 75/40 мм рт.ст. Пульс – 52 уд/хв., ниткоподібний. Яке ускладнення розвинулося у хворого?

варіанти відповідей

Перфорація 

Пенетрація

Малігнізація  

Шлункова кровотеча

Стеноз воротаря 

Запитання 44

Хворий 46 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на сильні болі в правій половині живота, поперековій ділянці справа, які віддають в калитку, стегно, часте болюче сечовиділення невеликими порціями, блювання. Об’єктивно: хворий стогне, неспокійний. Шкіра бліда, волога, температура тіла 36,9°С. Пульс- 92 уд/хв. Живіт здутий,болючий при пальпації в правій половині. Симптом Пастернацького позитивний справа. Вкажіть найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ниркова коліка

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит 

Хронічний гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Запитання 45

Хвора 26 років звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на головний біль, біль в попереку, набряки на обличчі, виділення червоної сечі. Два тижні тому хвора перенесла ангіну. При огляді: блідість шкіри, набряки на обличчі, на ногах. АТ- 160/100 мм рт.ст. Живіт м’який, безболісний. Аналіз сечі: еритроцити покривають все поле зору, білок 3 г/л.Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит 

Гострий пієлонефрит 

Хронічна ниркова недостатність

Хронічний пієлонефрит 

Нирково-кам’яна хвороба  

Запитання 46

Хвора М., 48 років, звернулась до фельдшера ФАПу із скаргами на закрепи, надмірну масу тіла, сонливість, мерзлякуватість, випадіння волосся. Такий стан з’явився в останні 3 роки, поступово прогресує. Об’єктивно: стан хворої середньої тяжкості, набряки на обличчі, шиї. Набряклість слизової оболонки носоглотки, язика, шкіра суха. Над легенями везикулярне дихання. Тони серця ослаблені, пульс – 54 уд/хв, ритмічний. АТ – 90/60 мм рт.ст. органи черевної порожнини без патології. Температура тіла - 35,6°С. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Гіпотиреоз 

Гіпертиреоз

Ендемічний зоб 

Цукровий діабет 

Нецукровий діабет 

Запитання 47

До фельдшеру ФАПу звернувся хворий Ф, 44 роки, який скаржиться на напад ядухи з утрудненим видихом, який закінчується кашлем з відходженням невеликої кількості склоподібного мокротиння. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Напад бронхіальної астми

Напад серцевої астми

Гострий бронхіт 

Емфізема легенів

Бронхоектатична хвороба  

Запитання 48

До фельдшера ФАПу звернувся хворий П., 32 років, який скаржиться на загальну слабкість, нічну пітливість, підвищену втомлюваність, схуднення, кашель, підвищення температури тіла до 37,4°С, задишку на протязі 2 місяців. Визначте найбільш імовірний попередній діагноз?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень 

Негоспітальна пневмонія

Гострий бронхіт 

Бронхоектатична хвороба

Бронхіальна астма  

Запитання 49

Хвора К., 39 років, звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль в суглобах кистей, загальну слабкість, зниження працездатності, швидку втомлюваність, підвищення температури тіла до 38,3°С, висипку на тілі. Об’єктивно виявлено еритематозні висипання, які розташовані по спинці носа і вилицях, що нагадують “крила метелика”, ЧД – 18 за хв., АТ– 120/80 мм рт.ст. Найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Системний червоний вовчак. 

Ревматоїдний поліартрит. 

Системна склеродермія. 

Деформуючий остеоартроз. 

Ревматична хвороба.

Запитання 50

До фельдшера ФАПу звернувся хвора Д., 21 року, яка скаржиться на загальну слабкість, випадіння волосся, ламкість нігтів, бажання їсти крейду. Хворіє 6 міс. Шкіра і слизові бліді. Тони серця ритмічні, систолічний шум на верхівці. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Залізодефіцитна анемія

Хронічний лейкоз

Гострий лейкоз

Мікседема 

Мітральний стеноз

Запитання 51

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 40-ка років, який скаржиться на загальну слабкість, пітливість, схуднення, підвищення температури тіла до 37,5°С, синці на кінцівках. Хворіє близько 3 місяців. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, на кінцівках підшкірні гематоми, збільшені пахвинні, над і підключичні лімфатичні вузли. Тони серця ритмічні. АТ- 120/70 мм рт.ст. В легенях везикулярне дихання. Живіт м’який, печінка збільшена на 3 см. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий лейкоз 

Туберкульоз 

Негоспітальна пневмонія

Анемія 

ГРВІ  

Запитання 52

До фельдшера ФАПу звернувся хворий П., 69 років, який скаржиться на головний біль, періодичний біль в ділянці серця. Хворіє близько 6 місяців. Об’єктивно: шкірні покриви чисті. Аускультативно: тони серця ритмічні, акцент ІІ тону на аорті. АТ 160/80 мм рт.ст., ЧСС – 84 за хв. ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гіпертонічна хвороба ІІ ст. 

Вроджена вада серця 

Нейро-циркуляторна дистонія

Гострий міокардит

Гострий перикардит

Запитання 53

До фельдшера ФАПу звернувся юнак 17-ти рокiв, який скаржиться на рiзкий бiль у колiнних суглобах, що виник 20 хвилин тому пiсля забиття. Хворiє з дитинства. В анамнезi частi ясеннi кровотечi. Дiд по материнськiй лiнiї хворiв на таке саме захворювання. Об’єктвно: на шкiрi верхнiх та нижнiх кінцівок гематоми рiзних розмiрiв, болючi при пальпацiї. Колінні суглоби деформованi. Найiмовiрнiший попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Гемофiлiя 

Геморагiчний васкулiт 

Апластична анемiя 

Гострий лейкоз 

Тромбоцитопенiчна пурпура 

Запитання 54

Пацієнт скаржиться на пiдвищення температури до 39,0oС, мерзлякуватiсть, бiль у попереку справа, часте i болюче сечовипускання. Хворiє 3-й день. Загальний аналiз сечi: сеча мутна, лейкоцитурiя, протеїнурiя, бактерiурiя. Попереднiй дiагноз?

варіанти відповідей

Гострий пiєлонефрит 

Гострий гломерулонефрит

Хронiчний гломерулонефрит

Хронiчний пiєлонефрит

Нирковокам`яна хвороба  

Запитання 55

Пацiєнтка В., 32-ох рокiв, скаржиться на дратiвливiсть, схуднення, серцeбиття, поганий сон, плаксивiсть, пiдвищену пiтливiсть. Захворювання почалося два мiсяцi пiсля автомобiльної аврiї. Об’єктивно: пацiєнтка метушлива, мова її швидка та багатослiвна. Шкiра волога, тепла. Посилений блиск очей. Екзофтальм. Щитоподiбна залоза збiльшена, АТ- 160/80 мм рт.ст., пульс- 120 ударiв за 1 хв. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Тиреотоксикоз 

Мiкседема 

Ендемiчне воло 

Акромегалiя 

Хвороба Iценка-Кушинга

Запитання 56

Жiнка 55 рокiв, скаржиться на стискаючий, пекучий бiль за грудниною, який вiддає у лiву руку, пiд лiву лопатку. Бiль виникає внаслiдок фiзичного навантеження, триває вiд 2-5 хв, знiмається нiтроглiцерином. Слiд думати, що у хворої:

варіанти відповідей

Напад стенокардiї 

Iнфаркт мiокарда 

Гiпертензивний криз 

Гострий мiокардит

Гострий перикардит

Запитання 57

У хворого Б., 38 рокiв, пiсля iн’єкцiї ампiцилiну раптово з’явилася рiзка слабкiсть, запаморочення, головний бiль, дзвін у вухах, вiдчуття жару, гiперемiя шкірного покриву, свербiж, спастичний кашель, прискорене дихання,ЧСС- 100/хв., АТ- 70/30 мм рт.ст. Який iмовiрний дiагноз?

варіанти відповідей

Анафiлактичний шок 

Кардiогенний шок 

Синдром Лайєла

Геморагiчний шок 

Гемотрансфузiйний шок  

Запитання 58

До фельдшера здоровпункту звернувся працівник підприємства 32 р., у якого з’явився біль в епігастрії, що виникає через 1,5-2 год. після прийому їжі, голодні, нічні болі, нудота. Яке це захворювання? 

варіанти відповідей

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба шлунку

Хронічний гастрит 

Рак шлунку

Хронічний холецистит 

Запитання 59

До фельдшера ФАПу звернулась хвора 35 р., зі скаргами на часте сечовипускання, біль в попереку, підвищення tо – 38,6оС. Хворіє 3 дні. Об’єктивно: шкіра бліда, АТ – 120/70 ммрт.ст., Ps – 100/хв., симптом Пастернацького позитивний зліва. Аналіз сечі – велика кількість бактерій та лейкоцитів. Для якого захворювання характерні дані ознаки?

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Нирково-кам'яна хвороба

Хронічна ниркова недостатність

Запитання 60

Фельдшер ШМД обстежує хворого, що скаржиться на гострий ріжучий біль у попереку, що віддає в стегно і статеві органи, болісне і часте сечовипускання. Хворий страждає на сечокам’яну хворобу. Погіршення самопочуття пов’язує з тряскою їздою. Який препарат треба підготувати для надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Баралгін 

Строфантин

Кофеїн 

Інсулін

Димедрол  

Запитання 61

Жителька села звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на спрагу, свербіж шкіри та сухість, схильність до фурункульозу. Яке дослідження слід провести для постановки діагнозу?

варіанти відповідей

Аналіз крові на глюкозу 

Аналіз крові на сечовину 

Загальний аналіз крові 

Аналіз крові на печінкові проби 

Біохімічний аналіз крові  

Запитання 62

Хвора, яку під час роботи на присадибній ділянці вжалила бджола, втратила свідомість, шкіра бліда, кінцівки холодні, Ps ниткоподібний, АТ– 70/30 мм рт.ст., дихання поверхневе. З введення якого препарату слід почати надання невідкладної медикаментозної допомоги?

варіанти відповідей

Адреналіну

Анальгіну

Папаверину

Промедолу

Баралгіну

Запитання 63

До фельдшеру ФАПу звернувся хворий, якого турбує біль в потилиці, запаморочення, нудота, блювання. АТ– 180/110 мм рт.ст. Який медичний препарат необхідно ввести?

варіанти відповідей

Дибазол

Мезатон 

Кофеїн 

Кордіамін

Баралгін

Запитання 64

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт з туберкульозом легень, у якого раптово посилився кашель з яскраво-червоним пінистим харкотинням. Хворий відчуває слабкість,запаморочення, АТ – 100/60 мм рт.ст., Ps– 100/хв. слабкого наповнення. Які ваші першочергові дії?

варіанти відповідей

Надати положення напівсидячи, міхур з льодом на грудну клітку 

Надати положення лежачи на правому боці

Надати горизонтальне положення з при піднятим нижнім кінцем 

Надати дренажне положення 

Надати положення лежачи на лівому боці

Запитання 65

Ви фельдшер медичного пункту підприємства. У пацієнта при лабораторному

дослідженні харкотиння виявлені спіралі Куршмана та кристали Шарко-Лейдена. Для якого захворювання характерні ці данні? 

варіанти відповідей

Бронхіальна астма 

Хронічний бронхіт 

Негоспітальна пневмонія

Абсцес легень

Бронхоектатична хвороба

Запитання 66

До фельдшера ФАПу звернулася хвора, 45 років, зі скаргами на сонливість, млявість, мерзлякуватість, загальну слабкість, набряки на обличчі, зниження пам’яті, випадіння волосся, надмірну масу тіла, закреп. В анамнезі: 2 роки тому перенесла струмектомію. При огляді: хвора надмірного харчування, обличчя одутле, очні щілини звужені, вираз обличчя сонливий, міміка бідна. Мова повільна, голос захриплий. Шкіра суха, холодна на дотик. tо – 35,6оС, Рs – 54/хв., АТ – 90/80 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гіпотиреоз

Гіпертиреоз

Ендемічний зоб 

Тиреоїдит  

Хвороба Іценка-Кушинга  

Запитання 67

Фельдшера ШМД викликали до хворої 54 років, яка перебуває в непритомному стані. Хворіє на цукровий діабет 12 років, лікується інсуліном. Об’єктивно: шкіра волога, зіниці розширені. Рs – 74/хв., АТ – 120/60 мм рт.ст. судоми Яке ускладнення розвинулось у хворої?

варіанти відповідей

Гіпоглікемічна кома 

Гіперглікемічна кома 

Гостра судинна недостатність 

Печінкова кома 

Уремічна кома  

Запитання 68

До фельдшера навчального закладу звернулася хвора 17-ти років, скаржиться на остуду,підвищення температури тіла, біль в поперековій ділянці ліворуч, болісне сечовиділення. Захворіла вперше, після переохолодження. При огляді: tо – 38,5оС, Рs – 92/хв., АТ – 140/80 мм рт.ст., симптом Пастернацького позитивний зліва. Загальний аналіз сечі: густина – 1028, каламутна, білок – 0,3 г/л. лейк. – 35-40 у полі зору, ер. – 1-2 у полі зору, циліндри гіалінові, бактерії. Який найбільш імовірний діагноз у хворої?

варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит 

Гострий гломерулонефрит

Нирково-кам’яна хвороба 

Хронічний гломерулонефрит 

Хронічний пієлонефрит  

Запитання 69

Пацієнт Т., 45р., скаржиться на біль в колінних, гомілково-ступневих, дрібних суглобах пальців рук і променево-зап’ястних суглобах. Біль в суглобах непокоїть протягом останніх 12 років. Зранку відмічається скутість у суглобах. При огляді: незначна блідість шкіри, гіпотрофія м’язів кінцівок. Суглоби пальців рук деформовані. Пульс 90 за 1хв, ритмічний. АТ- 130/80 мм рт.ст. У крові: ер –3,6*1012/л. Нb- 104 г/л лейк. – 6,4*109/л. ШОЕ – 52 мм/год.

Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Вузликовий периартеріїт

Деформуючий остеоартроз 

Ревматичний поліартрит

Системний червоний вовчак  

Запитання 70

До фельдшера ФАПУ звернувся чоловік К., 58 років, який знаходиться на диспансерному обліку з приводу хронічного гастриту типу А, зі скаргами на погіршення апетиту, відразу до м’ясної їжі, загальну слабкість, схуднення на 8 кг за останні три місяці. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

варіанти відповідей

Рак шлунка

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний гастрит тип С

Хронічний гастрит тип В 

Хронічний гастродуоденіт  

Запитання 71

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік Д., 26 років, зі скаргами на кашель з виділенням незначної кількості “іржавого” мокротиння, біль в грудній клітці справа під лопаткою, який посилюється на вдиху та при кашлі, різку слабкість. Захворів два дні тому після переохолодження. При огляді: t° - 39°С, стан тяжкий, шкірні покриви бліді, рум'янець на щоках, дихання поверхневе, задишка. У легенях – при перкусії притуплено – тимпанічний звук, при аускультації крепітація на висоті вдиху. Рs - 100/хв., ЧД – 30/хв. Який найбільш

імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Негоспітальна пневмонія

Гострий бронхіт  

Інфаркт легені

Сухий плеврит

Ексудативний плеврит

Запитання 72

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 68 років, який богато років страждає хронічним бронхітом. Місяць тому змінився характер кашлю, що став частим, надсадним, стійким; іноді з кровохарканням; схуднення без видимих причин, задишка, біль у грудній клітці, субфебрильна температура тіла. Який діагноз може бути у хворого?

варіанти відповідей

Рак легень

Негоспітальна пневмонія

Бронхоектатична хвороба 

Пневмосклероз

Спонтанний пневмоторакс  

Запитання 73

Фельдшер ШМД на виклику. Хвора А., 42 років, скаржиться на сильний головний біль, мерехтіння “мушок” перед очима. Такий стан після сварки з чоловіком. При огляді: хвора збуджена, шкіра в червоних плямах, волога. АТ – 190/ 100 мм рт.ст. Рs – 92 уд/хв., напружений. Тони серця ритмічні. Ліва межа серця розширена. Часте сечовипускання. Яка невідкладна допомога необхідна цієї хворої? 

варіанти відповідей

Клофелін 0,01% - 1,0 мл внутрішньовенно

Анальгін 50% - 2,0 мл внутрішньом’ язово  

Атропіну сульфат 0,1% - 1,0 мл внутрішньом’язово

Платифілін гідротартрат 0,2% - 1,0 мл підшкірно  

Димедрол 1\% - 1,0 мл внутрішньом’ язово

Запитання 74

Виклик ШМД до хворого Ж.,62 рокв, який скаржиться на раптовий напад інтенсивного стискаючого, пекучого загруднинного болю, з характерною іррадіацією під ліву лопатку при фізичному навантаженні протягом 10 хв. При огляді: блідість шкіри та ціаноз губ, холодні кінцівки. Тони серця приглушені. Яка невідкладна допомога необхідна хворому?

варіанти відповідей

Нітрогліцерин 1 таблетка під язик

Преднізолон в/м

Верапаміл 1 таблетка

Корвалол 15 – 30 крапель

Діазепам 1 таблетка

Запитання 75

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт А., 36 років, зі скаргами на гарячку (tо - 39оС), біль у правій половині грудної клітки, який посилюється під час глибокого дихання, кашель з виділенням незначної кількості “іржавого” харкотиння, виражену слабкість. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз. 

варіанти відповідей

Негоспітальна пневмонія 

Бронхоектатична хвороба 

Гострий бронхіт 

Абсцес легень 

Сухий плеврит  

Запитання 76

Фельдшера ФАПу викликали до хворої 76 років, яка скаржиться на напади загруднинного болю при мінімальних фізичних навантаженнях, часто напад виникає у стані фізичного спокою. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз.

варіанти відповідей

Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІV 

Стенокардія, що виникла вперше 

Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІІ

Прогресуюча стенокардія 

Інфаркт міокарда  

Запитання 77

Фельдшер ФАПу при обстеженні пацієнта Т., 38 років, пальпаторно виявив локальний біль в точці Дежардена. Яке захворювання можемо запідозрити? 

варіанти відповідей

Хронічний панкреатит 

Хронічний гастрит 

Хронічний ентерит 

Хронічний холецистит 

Хронічний гепатит  

Запитання 78

До фельдшера ФАПу звернулась хвора Б., 68 років, яка понад 10 років перебуває на диспансерному обліку з приводу виразкової хвороби шлунка, зі скаргами на втрату апетиту, відразу до м’яса та риби, схуднення, загальну слабкість. Про що свідчать такі симптоми? 

варіанти відповідей

Малігнізація виразки 

Хронічний панкреатит 

Хронічний гепатит 

Стеноз воротаря 

Пенетрація виразки  

Запитання 79

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт Р., 56 років, зі скаргами на проноси з виділенням слизу. З анамнезу відомо, що пацієнт хворіє на хронічний коліт. З якого відділу кишечника потрібно розпочати глибоку методичну ковзну пальпацію за Образцовим та Стражеско?

варіанти відповідей

Сигмоподібної ободової кишки

Висхідної ободової кишки 

Поперечної ободової кишки 

Низхідної ободової кишки

Сліпої кишки  

Запитання 80

Фельдшер ФАПу доставив пацієнта С., 52 років, в реанімаційне відділення з приводу гострої ниркової недостатності. Назвіть механізм виникнення даного захворювання. 

варіанти відповідей

Зниження клубочкової фільтрації 

Запалення ниркової миски 

Знижена секреція альдостерону

Підвищена секреція реніну 

Підвищена секреція альдостерону 

Запитання 81

Фельдшер ФАПу прибув на виклик до хворого Т., 42 років, діагностував гіперглікемічну кому. Порушення якого виду обміну приводить до утворення кетонових тіл? 

варіанти відповідей

Жирового 

Білкового 

Вуглеводного 

Вітамінного 

Мінерального 

Запитання 82

До фельдшера ФАПу звернувся хворий Н., 36 років, зі скаргами на болі в

променево-зап’ястних та дрібних суглобах кистей і стоп, ранкову скутість. Дрібні суглоби кистей і стоп набряклі, болючі при рухах і пальпації. Ваш попередній діагноз. 

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит 

Деформуючий остеоартроз 

Ревматичний поліартрит

Системний червоний вовчак 

Системна склеродермія  

Запитання 83

Фельдшера ФАПу викликали до хворого Н., 30 років, у якого через 40 хвилин після укусу бджоли в губу почали набрякати губи, повіки, голос став охриплим, з’явився “гавкаючий” кашель, дихання стало утрудненим. Який стан розвинувся у пацієнта? 

варіанти відповідей

Набряк Квінке 

Кропив’янка 

Анафілактичний шок 

Бронхіальна астма 

Контактний дерматит

Запитання 84

У хворої З., 68 років, відмічається виділення великої кількості харкотиння (більше 300 мл) "повним ротом", з неприємним запахом. Про яке захворювання можна подумати? 

варіанти відповідей

Абсцес легень    

Інфаркт легені 

Рак легені 

Бронхіальна астма 

Госпітальна пневмонія

Запитання 85

Хворий 53 р. звернувся зі скаргами на інтенсивний тривалий стискаючий біль у ділянці серця, який віддає у ліву руку і під ліву лопатку. Біль не зникає після приймання нітрогліцерину.Об’єктивно: хворий блідий, вкритий холодним потом, кінчик носа та видимі слизові оболонки ціанотичні. Ps – 96/хв., АТ 90/60 мм рт.ст. Вкажіть, яке дослідження першочегово необхідно провести хворому для встановлення діагнозу?   

варіанти відповідей

Електрокардіографію 

Біохімічний аналіз крові 

Загальний аналіз крові   

Загальний аналіз сечі

Рентгенограму ОГК  

Запитання 86

У хворого з’явились болі в епігастрії, що виникають через 1,5-2 год після прийому їжі, голодні, нічні болі, нудота. Болі знімаються прийомом їжі. Яке захворювання ви запідозрили?  

варіанти відповідей

Виразкова хвороба 12-палої кишки

Рак шлунка   

Хронічний холецистит

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний гастрит типу А

Запитання 87

Хвора 45р., скаржиться на нудоту, блювання, відчуття гіркоти у роті натще, тяжкості у правому підребер’ї, слабкість, нездужання. Погіршення самопочуття пов’язує з прийомом жирної їжі. Хворіє протягом 2 років. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболонки – з жовтушним відтінком. Печінка – біля краю реберної дуги. Позитивні симптоми: Кера, Ортнера. Дуоденальний вміст: у порції “В” – збільшення лейкоцитів, епітелію, жовч мутна.Клінічна картина є найбільш характерною для:

варіанти відповідей

Хронічного холециститу

Хронічного гастриту

Хронічного гепатиту

Цирозу печінки 

Хронічного панкреатиту

Запитання 88

У хворої 44 років, що страждає хворобою Верльгофа, періодично з’являються плямисті геморагії на шкірі і посилюються маткові та носові кровотечі. Що стало найбільш вірогідною причиною даного захворювання? 

варіанти відповідей

Порушення тромбоцитопоезу 

Порушення еритропоезу 

Порушення лейкопоезу 

Дефіцит вітаміну А 

Дефіцит вітаміну Е

Запитання 89

Хвора 49 р. скаржиться на загальну слабкість, зниження працездатності, спотворення смаку (їсть крейду), пекучий біль у язиці після їжі, появу “заїдів” у куточках рота, підвищену ламкість нігтів, волосся. Вважає себе хворою протягом останнього року, коли на фоні порушень менструально-оваріального циклу з’явились і стали наростати вищезазначені симптоми. В аналізі крові: Hb – 65 г/л, ер. – 3,2*1012/л, кол.пок. – 0,6. Вкажіть, для якої з анемій найбільш характерна дана клінічна картина?

варіанти відповідей

Залізодефіцитної 

Апластичної

Гемолітичної

Гіпопластичної 

Мегалобластичної  

Запитання 90

У чоловіка 57 років, що протягом 10 років страждає на стабільну стенокардію

напруження, раптово виник інтенсивний здавлюючий біль за грудниною, відчуття нестачі повітря. Після прийому 3 табл. нітрогліцерину біль зменшився, але не пройшов, через 30 хв. став нестерпним, наростала задишка. Об’єктивно: блідість шкіри, гіпергідроз. Ps - 100 за 1 хв., АТ - 100/60 мм рт.ст. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

ІХС. Прогресуюча стенокардія  

Гострий перикардит

Нейроциркуляторна дистонія

Тромбоемболія легеневої артерії

Запитання 91

Хворий 60 років скаржиться на біль за грудниною стискуючого характеру при ходьбі до 200 м. Біль продовжується до 10 хв., супроводжується відчуттям нестачі повітря, пітливістю. Протягом останніх 2 тижнів біль з’явився в спокої, став частішим, перестав зніматись однією таблеткою нітрогліцерину. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

ІХС. Прогресуюча стенокардія 

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

ІХС .Стабільна стенокардія IV ФК  

ІХС. Стабільна стенокардія III ФК 

ІХС. Стенокардія спокою

Запитання 92

Хворий 50 років скаржиться на появу три тижні тому сильних ангінозних нападів за грудниною з іррадіацією в шию та нижню щелепу, тривалістю до 10 хв. За останній час болі почастішали до 10-15 раз на добу. В анамнезі - зловживання алкоголем. Який найвірогідніший діагноз?

варіанти відповідей

ІХС. Прогресуюча стенокардія

Нейроциркуляторна дистонія

ІХС. Інфаркт міокарда 

ІХС. Стабільна стенокардія напруження

ІХС. Стенокардія спокою

Запитання 93

У хворої К., 50 років, з мітральною вадою серця, у стоматологічному кабінеті під час екстракції зуба виник напад задишки, який супроводжувався серцебиттям, кашлем з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, акроціаноз, ЧД - 36/хв. В легенях: "клекітливе" дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. АТ - 90/50 мм рт.ст., пульс - 120/хв. Який Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Гостра лівошлуночкова недостатність 

Тромбоемболія легеневої артерії 

Кардіогенний шок  

Гострий бронхоспазм  

Анафілактичний шок

Запитання 94

Молода жінка втратила за 3 місяці 8 кг ваги, скаржиться на серцебиття, потовщення шиї, відчуття “комка” при ковтанні, дратливість,тремтіння пальців рук, випинання очей, субфебрильну температуру. Найбільш вірогідний попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Тиреотоксикоз     

Нейроциркуляторна дистонія

Пухлина мозоку

Мікседема

Ревматична хвороба

Запитання 95

Хворий З., 55 років страждає на виразкову хворобу шлунку протягом 10 років. За останні 6 місяців схуд на 15 кг, посилилась слабкість, з’явилась анорексія, відраза до м’ясної їжі, блювота. Яке найбільш вірогідне ускладнення протягом хвороби розвинулось у хворого?

варіанти відповідей

Малігнізація    

Стеноз воротара

Перфорація

Пенетрація 

Шлункова кровотеча

Запитання 96

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 33 років зі скаргами на загальну слабкість, підвищення температури тіла до 37,6оС, вологий кашель. Працює у колективі, де щойно працював колега із відкритою формою туберкульозу. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень 

Бронхіальна астма 

Аспіраційна пневмонія

Емфізема легень 

Рак легень  

Запитання 97

До фельдшера звернувся чоловік 44 років зі скаргами на біль та бурчання у

навколопупковій ділянці, рідкі випорожнення до 8 разів на добу. В анамнезі – дизентерія. Хворіє 6 років. Дефіцит маси тіла 10 кг. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Хронічний ентерит 

Хронічний панкреатит

Хронічний гастрит (тип А) 

Хронічний гастрит (тип В) 

Виразкова хвороба 12-ти палої кишки  

Запитання 98

До фельдшера звернувся чоловік 34 років зі скаргами на набряки на обличчі,

поперековій ділянці, ногах. Хворіє три роки. В сечі висока протеїнурія. В анамнезі – гострий гломерулонефрит. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний гломерулонефрит 

Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит 

Нирковокам’яна хвороба 

Хронічний цистит

Запитання 99

До фельдшера звернувся чоловік 25 років зі скаргами на кашель з виділенням

мокротиння до 300 мл, яке виділяється “повним ротом”, переважно вранці. При огляді: пальці у вигляді “барабанних паличок”. Аускультативно – вологі хрипи. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба 

Хронічний бронхіт

Госпітальна пневмонія

Бронхіальна астма 

Рак легень  

Запитання 100

До фельдшера звернулась жінка 42 років зі скаргами на кровотечі із носа, ясен, різнокольорові геморагії на тілі, які локалізуються під гумками панчіх, у місцях тертя одягу.Об’єктивно: “шкіра леопарда”, позитивні симптоми щипка та джгута. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Тромбоцитопенічна пурпура 

Гемофілія А

Гострий лейкоз

Гемолітична анемія 

Залізодефіцитна анемія 

Запитання 101

До жінки 30 років викликали фельдшера ШМД. Після введення 32 ОД інсуліну через 30 хвилин у жінки з’явились різка слабкість, відчуття голоду, серцебиття. Вона втратила свідомість. Який препарат слід використати для надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Розчин глюкози 40% - 60 мл в/в 

Розчин глюкози 5% - 60 мл в/в 

Інсулін 20 ОД в/м 

Розчин еуфіліну 2,0% - 10 мл в/в

Гепарин 10000 од п/ш

Запитання 102

На прийомі пацієнтка 25 р. скарги на сердцебиття, схуднення. При огляді пучеглаззя. Пульс - 132/хв, АТ – 145/80 мм рт.ст. Найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Тиреотоксикоз  

Гіпотиреоз 

Ендемічний зоб

Гіпертонічна хвороба 

Мерехтлива аритмія

Запитання 103

Фельдшер ФАПу на виклиці у пацієнта К, 22 р. Скарги на набряки на обличчі, болі в попереку з обох сторін, головний біль, підвищення tо до 39оС. Сеча з червоним відтінком. Ваш ймовірний діагноз.

варіанти відповідей

Гострий гломерулонефрит 

Гострий пієлонефрит 

Сечокам’яна хвороба

Гострий цистит

Хронічний пієлонефрит

Запитання 104

Бригада швидкої допомоги викликана до пацієнта 20 р., у якого через 4 год після вживання несвіжих котлет з’явились болі в епігастрії, блювання, пронос, підвищилась tо до 38,2оС. Ваші першочергові дії:

варіанти відповідей

Промивання шлунку

Призначити антибіотики 

Ввести спазмолітики 

Викликати терапевта додому 

Ввести анальгетики

Запитання 105

Пацієнтка Х. 24 р. отримувала амбулаторне лікування з приводу негоспітальної пневмонії. Сьогодні стан погіршився, підвищилась tо до 39оС , зявилась задишка і біль в грудній клітці, який посилюється при диханні. Над легенями справа нижче кута лопатки тупий звук, дихання не прослуховується. Визвана бригад СМД. Найбільш вірогідний діагноз:

варіанти відповідей

Ексудативний плеврит 

Гострий бронхіт

Сердцева астма

Абсцесс легень 

Бронхоектатична хвороба  

Запитання 106

На прийомі у фельдшера пацієнт 36 років скаржиться на збільшення шийних лімфовузлів. В загальному аналізі крові: еритроцити- 3,5*1012/л, гемоглобін- 100 г/л, лейкоцити- 20*109/л, палочкоядерні- 5, сегментоядерні- 15, пролімфоцити- 10, лімфоцити- 70. Найбільш вірогідний діагноз:

варіанти відповідей

Хронічний лімфолейкоз 

Хронічний міелолейкоз 

Гострий лейкоз 

В12-дефіцитна анемія

Хвороба Верльгофа  

Запитання 107

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта додому. Пацієнт скаржиться на зниження апетиту, тяжкість у надчеревній ділянці і правому підребер’ї, блювання, здуття живота, слабкість. Об’єктивно: на шкірі обличчя і спіни “судинні зірочки”, долоні гіперемійовані, живіт різко збільшений, навколо пупка венозна сітка у вигляді “голови медузи”. Фельдшер запідозрив у хворого: 

варіанти відповідей

Цироз печінки

Хронічний гепатит 

Хронічний гастрит 

Хронічний панкреатит 

Хронічний холецистит 

Запитання 108

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта, який скаржиться на кашель з виділенням гнійного харкотиння з неприємним запахом вранці (до 200 мл), підвищення температури тіла до 37,8оС. Хворіє на протязі 10-ти років. При огляді: пальці мають вигляд “барабанних паличок”, а нігті “годинникових скелець”. Фельдшер запідозрив у хворого:

варіанти відповідей

Бронхоектатичну хворобу

Госпітальна пневмонію

туберкульоз легенів

Сухий плеврит

Рак легенів

Запитання 109

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта зі скаргами на набряк обличчя переважено вранці, кров’янисте забарвлення сечі, біль у попереку, головний біль. Два тижня тому переніс ангіну. Клінічна картина цього захворювання характеризується наявністю таких синдромів: 

варіанти відповідей

Гіпертензивного, сечового, набрякового

Інтоксикації, судомного, сечового 

Інтоксикації, гіпотензивного, судомного 

Інтоксикації, гіпертензивного, судомного 

Гіпертензивного, судомного, астенічного

Запитання 110

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на біль у верхній половині живота оперезуючого характеру, часті проноси, здуття живота. Об’єктивно: при пальпації біль у зоні Шофара, Дежардена. Фельдшер поставив попередній діагноз:

варіанти відповідей

Хронічній панкреатит

Хронічний гастрит

Хронічний гепатит 

Хронічний ентерит

Хронічний коліт 

Запитання 111

Фельдшер ШМД прибув на виклик до пацієнтки, яка скаржиться на біль у потилиці, шум у вухах, мерехтіння мушок перед очима. Скарги з’явились через 2 години після неприємного повідомлення. Об’єктивно: хвора збуджена, обличчя гіперемійоване, пульс 100 за 1хв, ритмічний, АТ- 180/100 мм рт.ст. В першу чергу фельдшер застосує:

варіанти відповідей

Дибазол

Анальгін 

Кордіамін

Мезатон

Преднізолон  

Запитання 112

Фельдшер ШМД обслуговує виклик додому. У пацієнта після ін’єкції інсуліну погіршилося самопочуття, виникли судомні посмикування, потім він знепритомнів. Об’єктивно: шкіра бліда, волога, ЧД 20 за 1хв. Для невідкладної допомоги фельдшер застосує:

варіанти відповідей

Розчин глюкози

Розчин Рінгера 

Інсулін 

Кордіамін 

Неогемодез  

Запитання 113

Ви - фельдшер ШМД, обслуговуєте виклик до пацієнта зі скаргами на інтенсивний біль за грудниною стискаючого характеру, який віддає у ліву руку, лопатку, тривалістю більше 30хв. Застосування нітрогліцерину не дало ефекту. На ЕКГ- монофазна крива. Ви застосували для невідкладної допомоги:

варіанти відповідей

Дроперидол, фентаніл

Папаверин, димедрол

Кордіамін, атропін 

Платифілін, димедрол

 Лазикс, атропін  

Запитання 114

На здоровпункт до фельдшера звернулась пацієнтка зі скаргами на загальну слабкість, задишку, серцебиття, печію кінчика язика, відчуття повзання “мурашок”, прострілюючі болі в кінцівках. Шкіра бліда з лимонно-жовтим відтінком, язик яскраво-червоний,  блискучий, гладкий, ніби лакований. Вторинна профілактика цього захворювання включаєвведення вітаміну:

варіанти відповідей

В12

В6

В1

С

К

Запитання 115

Хворий скаржиться на оперізуючий біль у животі після вживання смаженої їжи та алкоголю, нудоту, метеоризм, пронос. Симптоми спостерігаються протягом року, пов’язані з порушенням дієти. Фельдшер має запідозрити у хворого:

варіанти відповідей

Хронічний панкреатит 

Хронічний гастрит 

Цироз печінки 

Хронічний холецистит

Хронічний гепатит  

Запитання 116

Хвора 28 років знаходиться на диспансерному обліку з приводу бронхіальної астми. 1-2 рази на місяць спостерігаються напади ядухи з експіраторною задишкою, сухим кашлем, сльозотечею, нежиттю, закінчується відходженням в’язкого склоподібного мокротиння. Які засоби необхідно призначити для першочергового усунення нападів?

варіанти відповідей

Інгаляції сальбутамолу 

Інгаляції фітонцидів

Преднізолон внутрішньовенно 

Еуфілін внутрішньовенно 

Преднізолон per os

Запитання 117

Хвора 64 років страждає на гіпертонічну хворобу протягом 12 років. Останнім часом стали непокоїти задишка при фізичному навантаженні, набряки на ногах надвечір, біль у правому підребер’ї. Ці симптоми характерні для: 

варіанти відповідей

Хронічної серцевої недостатності 

Гострої серцевої недостатності

Нейроциркуляторної дистонії

Післяінфарктного кардіосклерозу

Хронічного міокардиту

Запитання 118

Хворий 58 років знаходиться на диспансерному обліку протягом 12 років з приводу хронічного гепатиту. Звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль у правому підребер`ї, втрату апетиту, нудоту, слабкість, збільшення живота,появу “судинних зірочок” на шкірі грудей, та спині. Яке захворювання припускає фельдшер після обстеження хворого?

варіанти відповідей

Цироз печінки 

Хронічний гепатит

Рак печінки 

Жовчнокам`яна хвороба 

Хронічний холецистит

Запитання 119

У хворого на гіпертонічну хворобу з`явився інтенсивний пекучий біль в серці, оніміння лівої руки, що триває більше години та не знімається нітрогліцерином. Фельдшер, після огляду хворого, припускає виникнення хвороби:

варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарду

Геморагічний інсульт

Гострий міокардит

Гострий перикардит

Гостра судинна недостатність

Запитання 120

У хворого 55 років під час диспансерного огляду вперше виявлено невеликий лейкоцитоз,абсолютний лімфоцитоз за рахунок зрілих лімфоцитів, тіні. Гумпрехта. Скарг хворий не має. Яке захворювання системи крові можна запідозрити?

варіанти відповідей

Хронічний лімфолейкоз   

Хронічний мієлолейкоз  

Гострий лейкоз   

Гіпопластична анемія

Лімфогранулематоз  

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест