Внутрішньомязеві інєкції

Додано: 8 квітня 2021
Предмет:
Тест виконано: 48 разів
12 запитань
Запитання 1

Дільнична медична сестра, прийшовши додому до пацієнта, взяла з рук його дружини ампулу, не прочитала етикетку, заповнила шприц і ввела пацієнту вміст ампули внутрішньом´язово, внаслідок чого у пацієнта виник не характерний для попередніх ін´єкцій нестерпний біль. З´ясувалося, що дружина помилково дала медичній сестрі хіміоотруту для шкідників сільського господарства. Чому виникла помилка? Які подальші дії медичної сестри?


варіанти відповідей

МС повинна була звірити ампулу з листком призначеням лікаря.

У цьому разі медична сестра грубо порушила правило, не про­читавши етикетку на ампулі. Необхідно терміново викликати швидку невідкладну медичну допомогу для того, щоб надати кваліфікаційну допомогу пацієнту.

 



.

Запитання 2

Медична сестра пацієнту внутрішньом'язово методом "хлопка" ввела голку, канюля якої відломилась, а голка повністю потра­пила в тканини. Пішки доправила пацієнта із третього поверху на перший у травмпункт. Лікар, оглянувши пацієнта, на каталці напра­вив його в операційну хірургічного відділення, де після рентгеноло­гічного обстеження хірургічним шляхом видалили обломок голки. Яких помилок припустилася медична сестра?


варіанти відповідей

Медична сестра порушила техніку внутрішньом'язової ін'єкції і правила санітарно-протиепідемічного режиму. Категорично заборо­няється вводити голку методом "хлопка". Крім того, пацієнта потрібно було доправити на каталаці або викликати хірурга, попередньо затис­нувши рукою тканини навколо голки, щоб вона не пройшла глибше.


.

Запитання 3


Пацієнту К. 45р., лікар призначив ввести внутрішньом’язово олійний розчин вітаміну Е. Виконуючи призначення лікаря медична сестра побачила в шприці кров. Які її дії?

 


варіанти відповідей

При введенні олійного препарату внутрішньом’язово необхідно впевнитися, що голка не потрапила в кровоносну судину відтягнувши поршень на себе. Якщо голка потрапила в кровоносну судину, потрібно відтягнути голку на себе і змінити кут уведення голки, ще раз впевнитися , що голка не влучила в кровоносну судину. Тільки за відсутності крові в шприці можна вводити олійний розчин.


.

Запитання 4

Пацієнтці призначено внутрішньом´язове введення 6 000 000 ОД пеніциліну. Медична сестра зробила скарифікаційну і внутрішньошкірну проби на чутливість організму до препарату і вони виявилися позитивними. При попередніх введеннях пеніциліну в пацієнтки ніяких реакцій не спостерігалося. Потім лікар повторно зробив проби і вони виявилися негативними. Коли лікар запитав медичну сестру, який розчинник вона використовувала, то виявилося, що медична сестра взяла як розчинник 0,5 % розчин новокаїну. Якої помилки припустилася медична сестра?


варіанти відповідей

Окремо потрібно робити пробу на новокаїн і на АБ

.

Запитання 5

Маніпуляційна медична сестра доручила студентці розвести стерильним ізотонічним розчином натрію хлориду ліки у флаконі призначені лікарем. Студентка так і зробила медична сестра одразу звернула увагу, що розчин у флаконі помутнів. Коли медична сестра перевірила етикетку, виявилося, що студентка використала 10% розчин натрію хлориду. Якої грубої помилки припустилася студентка?


варіанти відповідей

не прочитала етикетку

Викликавши некроз тканин

.

Запитання 6

У флаконі 1.000.000 ОД пеніциліну. Хворому призначено в/м 500.000 ОД . Як розвести антибіотик для в/м введення? 


варіанти відповідей

набрати в флакон 10мл.у шприц 5мл

.

Запитання 7

Із флакона із вмістом 500 000 ОД антибіотика медична сестра має набрати разову дозу:

-          250 000 ОД;

варіанти відповідей

набрати у флакон 5 мл у шприц 2,5

.

Запитання 8

Флакон містить 1 000 000 ОД антибіотика. За призначенням лікаря медична сестра повинна ввести пацієнту 500 000 ОД даного антибіотика. Яку кількість розчинника необхідно взяти для розведення антибіотика і яку кількість розчину треба ввести пацієнту?

варіанти відповідей

5 мл розчинника і ввести 2,5 мл розчину 

.

Запитання 9

Ви працюєте медичною сестрою маніпуляційного кабінету і в своїй роботі використовуєте переважно одноразові інструменти з пластичних мас. Який наказ МОЗ України регламентує знезараження й утилізацію цих інструментів? A

варіанти відповідей

*№ 223 

.

Запитання 10

Після проведення ін´єкції олійним розчином медична сестра поклала використаний шприц у загальну ємність з дезрозчином разом з рештою відпрацьованих шприців. Оцініть дії медичної сестри.

 

варіанти відповідей

Порушені епати ДЕЗІНФЕКЦІЇ

.

Запитання 11

Пацієнтові пульмонологічного відділення для лікування пневмонії лікар призначив внутрішньом‟язове введення цефтриаксону. Яку дозу антибіотика має ввести пацієнту медсестра, виконуючи внутрішньошкірну пробу на чутливість?

варіанти відповідей

1,000 ОД

.

Запитання 12

Пациенту Р., лечащий врач назначил внутримышечное введение 0,5 г ампициллина 4 раза в день. Сколько мл разведенного антибиотика должна набрать в шприц медсестра при стандартном разведении?

варіанти відповідей

5 мл

.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест