Вплив фізичних факторів зовнішнього середовища на мікроорганізми

16 запитань
Запитання 1

Фактори, зумовлені різними формами діяльності людини, що призводять до зміни екологічних факторів існування мікроорганізмів:

варіанти відповідей

біотичні

абіотичні

фізико-хімічні

антропогенні

Запитання 2

Теплолюбні мікроорганізми з температурним оптимом 50-600С

варіанти відповідей

мезофіли

термофіли

психрофіли

мезофіти

Запитання 3

Холодолюбні мікроби -

варіанти відповідей

Психрофіли

Мезофіли

Термофіли

Запитання 4

Найбільш згубними для бактерій є 

варіанти відповідей

Сонячна радіація

Рентгенівські промені

Космічні промені

Ультрафіолетові (УФ)

Запитання 5

Розмноження мікроорганізмів майже повністю припиняється при концентрації солі у середовищі:

варіанти відповідей

1-3%

10-15%

5-10%

20-25%

Запитання 6

При консервуванні м`яса розчин солі має бути:

варіанти відповідей

55%

75%

10%

30%

Запитання 7

Середньовологолюбні мікроорганізми:

варіанти відповідей

гідрофіти

мезофіти

мезофіли

ксерофіти

Запитання 8

Розчин цукру, необхідний для загибелі всіх мікроорганізмів:

варіанти відповідей

65-70%

15-25%

25-35%

80%

Запитання 9

Термічна обробка продукту при температурі нижчій за 1000С

варіанти відповідей

стерилізація

пастеризація

автоклавування

фламбування

Запитання 10

Мікроорганізми, які розвиваються при оптимальному рН 9 і вище:

варіанти відповідей

алкалофіли

ацидофіли

нейтрофіли

психрофіли

Запитання 11

Найбільш стійкими до хімічних речовин є:

варіанти відповідей

кишкова паличка

стафілокок

туберкульозна паличка

холерний вібріон

Запитання 12

Розкладають поліпептидну оболонку клітин:

варіанти відповідей

йод

хлор

вуглекислий газ

органічні кислоти

Запитання 13

Для знезараження токсину правцю і збудника дифтерії використовують:

варіанти відповідей

йод

етиловий спирт

органічні кислоти

формалін

Запитання 14

Підсилення фізіологічних функ­цій при сумісному розвитку мікроорганізмів - це:

варіанти відповідей

симбіоз

синергізм

сателізм

вірогенія

Запитання 15

Антибіотичні речовини рослинного походження:

варіанти відповідей

антибіотики

антагоністи

фітонциди

фітопрепарати

Запитання 16

За схемою Нікітинського додавання антисептиків при зберіганні харчових продуктів відноситься до методів зберігання за принципом:

варіанти відповідей

анабіозу

біозу

абіозу

ценоанабіозу

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест