ВУГЛЕВОДИ. ЛІПІДИ. 2 варіант

Додано: 23 вересня 2020
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 273 рази
24 запитання
Запитання 1

Укажіть синонім до слова "вуглеводи"

варіанти відповідей

ліпіди

сахариди

моносахариди

жирні кислоти

Запитання 2

Укажіть загальну формулу вуглеводів

варіанти відповідей

Сn2О)m

Cn2n+1OH

CnH2n+1CHO

CnH2n+1COOH

Запитання 3

Укажіть організми в яких утворюються вуглеводи у клітинах з неорганічних сполук в процесі фотосинтезу і хемосинтезу.

варіанти відповідей

гриби

тварини

бактерії

рослини

Запитання 4

Гетеротрофні організми (тварини, гриби) утворюють вуглеводи з готових органічних речовин, що надходять з

варіанти відповідей

киснем

їжею

водою

потоком крові

Запитання 5

Укажіть рядок, де вказано ЛИШЕ моносахариди

варіанти відповідей

хітин, рибоза

целюлоза, лактоза

фруктоза, мальтоза

глюкоза, фруктоза

Запитання 6

Вуглеводи відкладаються про запас і поступово споживаються в процесі обміну: у тварин і грибів (глікоген), у рослин (крохмаль, ламінарин, інулін) - функція

варіанти відповідей

енергентична

резервна

захисна

регуляторна

Запитання 7

Мономером вуглеводів є

варіанти відповідей

лактоза

хітин

крохмаль

глюкоза

Запитання 8

Оберіть складові ліпідів

варіанти відповідей

жирні кислоти

амінокислоти

гліцерин

глюкоза

Запитання 9

Оберіть назву вуглеводу, який входить до складу клітин грибів та членистоногих

варіанти відповідей

целюлоза

хітин

глікоген

крохмаль

Запитання 10

Серед дисахаридів найбльше використовується людиною вуглевод - сахароза. А з яким дисахаридом знайомиться дитина, одразу після народження?

варіанти відповідей

лактоза

глюкоза

сахароза

рибоза

Запитання 11

Характерні ознаки ліпідів

варіанти відповідей

нерозчинні у воді

добре розчинні у воді

маслянисті

жирні речовини

Запитання 12

Найбільш поширені ліпіди

варіанти відповідей

жири, воски

полісахариди

олії, стероїди

моносахариди

Запитання 13

Вітаміни, які належать до групи ліпідів

варіанти відповідей

A, D, E

B12 ,B6 , В3

C , В9

H, K

Запитання 14

Які ліпіди входять до складу плазматичних мембран

варіанти відповідей

Жири

Фосфоліпіди

Воски

Олії

Запитання 15

Спільною властивістю всіх ліпідів є

варіанти відповідей

гідрофільність

полярність

гідрофобність

розчинність у воді

змочуваність водою

Запитання 16

Які з тверджень являються вірними:

А Рослинні жири переважно рідкі, оскільки містять залишки коротких жирних кислот

Б Холестерол надає мембрані тваринної клітини жорсткості

варіанти відповідей

тільки А 

тільки Б

обидва вірні

обидва невірні

Запитання 17

Укажіть правильне твердження щодо жирів:

варіанти відповідей

складаються з молекул амінокислот

мають характерне забарвлення

розчиняються у воді

похідні гліцерину та вищих жирних карбонових кислот

Запитання 18

Укажіть назву полісахариду, який синтезується в людському організмі:

варіанти відповідей

глікоген;

геміцелюлоза;

інулін;

крохмаль.

Запитання 19

Буряковий цукор складається із залишкіа

варіанти відповідей

Глюкози і глюкози

Глюкози і фруктози

Глюкози і галактози

Галактози і фруктози

Запитання 20

Рослинні клітинні стінки побудовані з вуглеводу

варіанти відповідей

Глікогену

Глюкозаміну

Клітковини

Хітину

Запитання 21

До органічних речовин клітин живих організмів належать:

варіанти відповідей

вода, мінеральні солі

білки, вуглеводи, ліпіди, нуклеїнові кислоти

мінеральні солі, білки, ліпіди

вода, вуглеводи, ліпіди

Запитання 22

Жири характеризуються певними властивостями. Однією із них є здатність:

варіанти відповідей

Розчинятися у всіх розчинниках.

Розчинятися у полярних розчинниках.

Розчинятися у неполярних розчинниках.

Не розчинятися у жодних розчинниках.

Запитання 23

Вуглеводи, як і всі інші органічні речовини, мають у своєму складі Карбон. Що є джерелом Карбону у автотрофних організмів:

варіанти відповідей

1. Вуглекислий газ.

2. Вода.

3. Готові органічні речовини.

4. Амоніак.

Запитання 24

ВНАСЛІДОК ЯКОГО ПРИРОДНЬОГО ПРОЦЕСУ УТВОРЮЮТЬСЯ ВУГЛЕВОДИ

варіанти відповідей

ФОТОСИНТЕЗ

ДИСОЦІАЦІЯ

ОКИСНЕННЯ

ВИПРОМІНЮВАННЯ

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест