Вуглеводи, ліпіди, білки

Додано: 13 вересня 2022
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 167 разів
12 запитань
Запитання 1

Білок первинної структури - це...




варіанти відповідей

А) послідовність нуклеотидів, з'єднаних пептидними зв'язками

В) полімер, мономерами якого є мононуклеотиди

Б) поліпептид, мономерами якого є азотисті основи

Г) ланцюг амінокислот, пов'язаних пептидними зв'язками

Запитання 2

Процес, що призводить до зміни структури та втрати властивостей білкової молекули, без зміни її первинної структури, називають:


 

варіанти відповідей

А)   ренатурацією                                                                

 Б)   седиментацією

 В)   денатурацією             

 Г)   конденсацією

Запитання 3

Мономери білків:

 

варіанти відповідей

А)  нуклеотиди

Б) амінокислоти

 В)   моносахариди

 Г) жирні кислоти

Запитання 4

Ліпіди - це...

варіанти відповідей

високомолекулярні сполуки, розчинні у воді та речовинах, що складаються з  неполярних молекул

низькомолекулярні сполуки, нерозчинні у воді, але розчинні у речовинах, що    

складаються з неполярних молекул

високомолекулярні сполуки, розчинні у воді та речовинах, що складаються з  полярних молекул

високомолекулярні сполуки,  нерозчинні у воді, але розчинні у речовинах, що складаються з неполярних молекул

Запитання 5

Вкажіть назви полісахаридів:

 

варіанти відповідей

А)  глюкоза

Б) крохмаль

 В)   целюлоза

 Г) глікоген

Запитання 6

Укажіть назви пентоз, що є найважливішими для організму людини:


варіанти відповідей

 А)   рибоза, дезоксирибоза                                                                                                           

 Б)   мальтоза

В)   арабіноза         

  Г)  ксилоза

Запитання 7

Укажіть кількість енергії, яка вивільняється під час розщеплення 1 г жиру:

 


варіанти відповідей

А)  17, 6 кДж

Б) 56,8 кДж

 В)  38,9 кДж

Г) 62, 9 кДж

Запитання 8

Незамінні амінокислоти - це...

 

варіанти відповідей

А) ті, які не синтезуються в організмах тварин і людини

Б) ті, які синтезуються в організмах рослин

В)  ті, які мають лише кислотні властивості             

Г)  10 різних амінокислот, які мають основні властивості

Запитання 9

Укажіть назву зв'язків, які зумовлюють первинну структуру білків:


                                                                            

варіанти відповідей

 А)  водневі  

Б)   ковалентні пептидні

В)  дисульфідні       

 Г)   ковалентні фосфодиефірні

Запитання 10

Най більший вміст вуглеводів у клаітинах:

 


варіанти відповідей

РОСЛИН


 ТВАРИН


 ГРИБІВ


 БАКТЕРІЙ

Запитання 11

ПРИ РОЗЩЕПЛЕННІ 1 Г ВУГЛЕВОДІВ ВИДІЛЯЄТЬСЯ:

 


варіанти відповідей

38,9 кДж ЕНЕРГІЇ

18,1 кДж ЕНЕРГІЇ 

17,6 кДж ЕНЕРГІЇ 

36,8 кДж ЕНЕРГІЇ

Запитання 12

ПРОЦЕС УТРАТИ БІЛКОВИМИ МОЛЕКУЛАМИ ПРИРОДНОЇ СТРУКТУРИ З ПОРУШЕННЯМ ПЕРВИННОЇ СТРУКТУРИ НАЗИВАЄТЬСЯ:

 


варіанти відповідей

ДЕНАТУРАЦІЯ

ГІДРОЛІЗ

ДЕСТРУКЦІЯ

РЕНАТУРАЦІЯ

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест