Вуглеводи: властивості та біологічна роль

Додано: 22 вересня 2020
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 691 раз
12 запитань
Запитання 1

Який полісахарид входить до складу клітинних стінок деяких грибів, кутикули членистоногих?

варіанти відповідей

целюзоза

хітин

муреїн

глюкоза

Запитання 2

Укажіть загальну формулу вуглеводів

варіанти відповідей

Сn2О)m

Cn2n+1OH

CnH2n+1CHO

CnH2n+1COOH

Запитання 3

Укажіть організми в яких утворюються вуглеводи у клітинах з неорганічних сполук в процесі фотосинтезу і хемосинтезу.

варіанти відповідей

гриби

тварини

бактерії

рослини

Запитання 4

Гетеротрофні організми (тварини, гриби) утворюють вуглеводи з готових органічних речовин, що надходять з

варіанти відповідей

киснем

їжею

водою

потоком крові

Запитання 5

Учень та учениця на уроці біології обговорювали значення вуглеводів для життєдіяльності організмів. Учень зазначив, що організм використовує вуглеводи як джерело енергії. Учениця зауважила, що резервною речовиною рослинних клітин є глікоген. 

Хто має рацію?

варіанти відповідей

лише учень

лише учениця

обоє мають рацію

обоє помиляються

Запитання 6

Який вуглевод є джерелом енергії для новонароджених малят ссавців?

варіанти відповідей

глюкоза

глікоген

лактоза

крохмаль

Запитання 7

Укажіть рядок, де вказано ЛИШЕ моносахариди

варіанти відповідей

хітин, рибоза

целюлоза, лактоза

фруктоза, мальтоза

глюкоза, фруктоза

Запитання 8

Який вуглевод не розчиняється у воді й не має солодкого смаку?

варіанти відповідей

фруктоза

целюлоза

глюкоза

мальтоза

Запитання 9

Укажіть рядок, де вказано ЛИШЕ полісахариди

варіанти відповідей

рибоза, фруктоза, лактоза

мальтоза, дезоксирибоза, хітин

глюкоза, фруктоза, крохмаль

крохмаль, хітин, глікоген

Запитання 10

Оберіть полісахариди, які утворюють покриви членистоногих, клітинні стінки грибів(1), рослин (2), бактерій (3), виконуючи структурну функцію у живих організмах.

варіанти відповідей

1.хітин 2.целюлоза 3.муреїн

1.глікоген 2. рибоза 3. муреїн

1. муреїн 2. фруктоза 3. крохмаль

1. мальтоза 2. рибоза 3. хітин

Запитання 11

У м’язах та печінці накопичується

варіанти відповідей

хітин

крохмаль

глікоген

глюкоза

Запитання 12

Від умісту яких вуглеводів залежить солодкий смак меду?

варіанти відповідей

пентоз

гексоз

тріоз

тетроз

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест