З історії винаходів!

Додано: 23 березня 2020
Предмет: Я досліджую світ, 2 клас
Тест виконано: 222 рази
5 запитань
Запитання 1

Прочитай текст.

Найдавніші ножиці були знайдені археологами при розкопках в Греції. Цим приладдям користувались ще три з половиною тисячі років тому. Ножиці називали „вівчарськими”, тому що були призначені для стрижки овець. Вони походили на пінцет з лезами на кінцях. Більш звичні для нас ножиці з шарнірним механізмом та кільцеподібними петлями на кінцях з’явились пізніше. Найстаріші ножиці в Східній Європі знайдені під Смоленськом, у Гніздові. Виготовлені вони були в X столітті. А далі винахід став жити своїм життям. Поступово він удосконалювався: ножиці придбали спеціальності. Одні призначалися для лікарів, другі – для перукарів, треті – для кушнірів. Були такі, що ставали предметами розкоші – із золота та срібла. Французи стали використовувати ножиці в кулінарії: розбирали ними тушки гусей. Німці придумали велетенські сталеві ножиці для допомоги при аваріях на дорогах. Чопорні англійці винайшли ножиці для стрижки газонів. І все ж таки, не зважаючи на всі новинки, звичайні ножиці ще довго будуть служити нам.

Де були знайдені найдавніші ножиці?

варіанти відповідей

в Італії

в Греції

в Німеччині

Запитання 2

Прочитай текст.

Людина винайшла голку задовго до відкриття металу. Спершу її виготовляли з риб’ячих кісток, проколюючи дірку у тупому кінці кістки. Знайдені давні голки були зроблені з кісток птахів, колючок дерев та кущів. Такими голками первісна людина шила coбi одяг зі шкіри тварин. Металеві голки з’явилися у XVI столітті. Цей простий предмет стійко увійшов у наш побут, став справжнім символом працьовитості. „Голкою та бороною село стоїть”, – казали в давнину. Зараз їх виготовляють зі спеціальної сталі; випускається більше 25 видів голок для шиття. Назви їхні говорять самі про себе: швейні, вишивальні, кушнірські, мішкові, парусні, хірургічні, тощо.

З чого виготовляли перші голки?

варіанти відповідей

з металу

з дерева

з риб'ячих кісток

Запитання 3

Прочитай текст.

 Невідомо де і коли винайдено вперше окуляри. Є певні свідчення, що ще у Стародавньму Римі було помічено, що через склянку з водою предмети виглядають збільшеними. У Європі, ймовірно, окуляри вперше виготовлено в Італії. Точної дати і імені того, хто винайшов окуляри, історія не зберегла. Але англійський чернець Роджер Бейкон вже в 1266 році винайшов спосіб збільшувати розміри букв в книгах. З цією метою він просто клав на сторінку скло під різним кутом. Перше свідчення про окуляри відноситься до 1352 року. Ті окуляри складалися з двох лінз, скріплених оправою. Коли стали з’являтися перші друковані книги, то попит на окуляри тільки збільшився. Історики кажуть, що в XVI столітті на півдні Німеччини та півночі Італії існувало багато майстерень з виробництва окулярів. Для людини, що погано бачить, окуляри – це незамінимий предмет повсякденного життя. 

Де вперше з'явилися окуляри в Європі?

варіанти відповідей

у Франції

в Італії

в Німеччині

Запитання 4

Прочитай текст.

В  електричної лампочки немає одного-єдиного творця. Історія її появи являє собою цілий ланцюг відкриттів і винаходів, зроблених різними людьми в різний час. В 1872 році російський інженер-винахідник Олександр Лодигін винайшов першу лампу розжарювання. Сучасна лампа розжарювання – це втілення саме ідей Лодигіна. Але світова війна зупинила втілення винаходу у життя.

Світова популярність тим часом дістається американцю  Томасу Едісону, хоча він не винайшов лампочку, а лише вдосконалив її. На спеціально побудованому полігоні, у центрі якого розташовувалася лабораторія Едісона, він продемонстрував сотні палаючих електричних лампочок, енергія до яких підводилася від центральної динамо-машини підземними дротами.

Хто вдосконалив лампочку, яка вже була винайдена?



варіанти відповідей

Томас Едісон

Олександр Лодигін

Запитання 5

Прочитай текст.

Зараз важко собі уявити наше життя без мобільного телефону. Перший прототип мобільного телефону був створений американською компанією Motorola. Винахідником пристрою став інженер Мартін Купер. Але прогрес взяв своє. В 1993 році в світі з’явився сотовий телефон з вбудованим годинником. Через три роки німецька компаніяSiemens почала випускати апарати з диктофоном та кольоровим дисплеєм. В 2000 році в Японії з’явився апарат з фотокамерою. В наш час сотовий зв’язок найрозповсюдженіший із всіх видів мобільного зв’язку, тому часто мобільним телефоном називають сотовий телефон. Сьогодні "мобільник" - це, фактично, міні-комп'ютер, який міцно увійшов в повсякденне життя людей.

В якій країні Мартін Купер створив перший прототип мобільного телефону?


варіанти відповідей

в Австралії

в Англії

в Америці

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест