"Зачарована Десна"

Додано: 24 березня 2022
Предмет: Українська література, 8 клас
Тест виконано: 345 разів
12 запитань
Запитання 1

Мова про Сашка йде в рядку

варіанти відповідей

"Коли ... минуло сім літ, він вже дивився на світ інакше. Він знав вже багато. Умів знаходити помічне зілля — одален, матриган і підойму, розумів, про що канькає каня, з чого повстала зозуля, і коли оповідав про все те вдома, мати непевно позирала на нього: може, воно до нього говорить?" 

"І приємно обнімати лоша. …Приємно бродити по теплих калюжах після грому й дощу, чи ловити щучок руками. Приємно їсти паску і крашанки…. Приємно, коли яблуко, про яке думали, що кисле, виявляється солодким….».


"Коли є в хлопчика чи в дiвчинки нахил до замислювання, а навкруги росте картопля, чи бур'ян, чи коноплi — амба! То вже так i знайте, що на письменника воно пiде".

"...усюди був однаковий, спокійний, свобідний в рухах і словах, мов рівний серед рівних. Товариші поводилися з ним так само, як він з ними, свобідно, несилувано, сміялись і жартували з ним".

Запитання 2

Опис річки Десни в рядку

варіанти відповідей

"..За славним містом Енськом ... тече повз радгосп, і радгоспівський садок, як то кажуть, купається в річці. Заплава річки ..., де він у цьому місці розбивається на кілька нешироких рукавів, заросла густими очеретами, кугою, верболозом і густою, зеленою соковитою травою. Як увійдеш, картуза не видко! Шумить заплава в травні та в червні...

"Стрімкі скалисті береги кітловини світилися по обох боках далеко, мов рівні, високі мармурові мури. Потік плив посеред села, тут же біля дороги, шумів і пінився, розбиваючись по каменях, котрими усіяне було його дно, і навіваючи свіжий холод на всю долину. По обох боках потока, якого береги були досить високі, прорізані в намулі давнього озера, побудовані були кашиці (загати) з річного каміння і грубих смерекових палів та колод, щоб охоронити село від виливу".

"Звідси дивився на гори, близькі й далекі верхи, що голубіли на небі, на смерекові чорні ліси з їх синім диханням, на ясну зелень царинок, що, мов дзеркала, блищали в рамах дерев. Під ним, в долині, кипів холодний ... По далеких горбах дрімали на сонці самотні оселі. Було так тихо і сумно, чорні смереки безперестанку спускали сум свій в ..., а він ніс його долом й оповідав.

: «Далека красо моя! Щасливий я, що народився на твоєму березі, що пив у незабутні роки твою м’яку, веселу, сиву воду, ходив босий по твоїх казкових висипах, слухав рибальських розмов на твоїх човнах і казання старих про давнину, що лічив у тобі зорі на перекинутому небі, що й досі, дивлячись часом униз, не втратив щастя бачити оті зорі навіть у буденних калюжах на життєвих шляхах».

Запитання 3

Характеристика образу матері головного героя твору " Зачарована Десна"

варіанти відповідей

" Вона була вже не молода, але й не стара, висока, рівна, з довгастим лицем, з сірими очима, з тонкими губами та блідим лицем".

«Моя мати — наївність, тиха жура і добрість безмежна. (Це я добре пам’ятаю!) І мій неможливий біль, і моя незносна мука тепліють у лампаді фанатизму перед цим прекрасним печальним образом».

«Нiчого в свiтi так я не люблю, як саджати що-небудь у землю, щоб проiзростало. Коли вилiзає з землi всяка рослиночка, ото менi радість».

«їй понад п’ятдесят років, а вона виглядає ще молодо й бадьоро. І голос у неї такий, як у дочки, тільки не такий гострий, якийсь тепліший, ближчий».

Запитання 4

Персонажі твору " Зачарована Десна"

варіанти відповідей

Остап, Соломія, Іван

Одарка, дядько Самійло, Сашко

Степан, Левко, Надійка

Поет, Бертольдо, Ізідора

Запитання 5

Характеристика твору "Зачарована Десна" у рядку

варіанти відповідей

проблема свободи й боротьби за визволення. 

оптимізм, любов до природи, людини, м’який гумор 

проблеми творення нової української культури, духовності української людини, її самоусвідомлення в новій дійсності, 

у часи воєнного лихоліття як душевна розрада, сповідь, моральна опора для митця.

Запитання 6

«...він був високий та худий, і чоло в нього високе, хвилясте, довге волосся сиве, а борода біла»...Мова йде про

варіанти відповідей

Леонтія Опанасенка

Петра Семеновича

діда Семена

прадіда Тараса

Запитання 7

"...не був нi професором, нi лiкарем, нi iнженером. Не був вiн, як уже можна догадатись по одному його iменi i по тому, що тут писалось, нi суддею, нi справником, нi попом. Вiн нездатний був на високi посади....Але, як i кожна майже людина, вiн мав свiй талант i знайшов себе в ньому. Вiн був косар". Мова йде про


варіанти відповідей

діда Семена

Петра Семеновича

Тихона

дядька Самійла

Запитання 8

За жанром "Зачарована Десна"

варіанти відповідей

кіноновела

кіноповість

кінороман

кіноп'єса

Запитання 9

Прочитайте уривок із твору.

Стало смеркати,розгулялася буря. Ревом ревло над Десною всю ніч. Дзвонили дзвони.

У цих рядках НЕМАЄ

варіанти відповідей

епітета

тавтології

алітерації

персоніфікації

Запитання 10

Сашкова святість закінчилася на

варіанти відповідей

маливі

моркві

огірках

тютюні

Запитання 11

Погодою на сінокосі завідував (завідувала)

варіанти відповідей

качка

ворона

Тихон Бобир

дядько Самійло

Запитання 12

Про кого сказано:

"З нього можна було писати лицарів, богів, апостолів, великих учених чи сіятелів,— він годивсь на все. Багато наробив він хліба, багатьох нагодував, урятував од води, багато землі переорав, поки не звільнився від свого смутку".

варіанти відповідей

Сашка

Діда Семена

Батька

Дядька Самійла

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест