Залік (гонококова інфекція і сифіліс)

Додано: 13 квітня 2020
Предмет:
Тест виконано: 41 раз
19 запитань
Запитання 1

Хворий 25 років, розлучений, скаржиться на дефект шкіри в ділянці головки статевого члену. Об’єктивно: на шкірі головки статевого члену неболюча ерозія, різко обмежена, правильної округлої форми, гладка, м’ясо-червоного кольору, при пальпації – краї та дно ерозії ущільнені. Пахові лімфатичні вузли збільшені, не болючі, рухомі, не спаяні. Реакція Васермана негативна. Поставте хворому імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Рак статевого члену

Герпес геніальний

Сифіліс первинний серонегативний

Шанкриформна піодермія

Гонококова інфекція

Запитання 2

Пацієнтка 19 років скаржиться на збільшення одного мигдалика та дискомфорт в горлі при ковтанні. Об’єктивно: загальний стан задовільний. Зів блідо-рожевого кольору, справа – збільшений мигдалик без ознак запалення. Регіонарний лімфовузол збільшений до розмірів грецького горіха, рухливий, неболючій. РІФ- позитивна, реакція Васермана негативна. Імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Сифіліс первинний серонегативний

Хронічний тонзиліт

Фолікулярна ангіна

Паратонзилярний абсцес

Туберкульоз мигдаликів

Запитання 3

Чоловік 35 років самостійно лікував ангіну та вжив 2 таблетки бісептолу, після чого за 3-4 години з’явилося кілька плям яскраво-червоного кольору діаметром до 1 см, на яких виникли пухирі, що лопаються з утворенням ерозій. Згодом плями без ерозій в центрі стали синюватими. Температура тіла підвищилася до 380С, з’явились симптоми нездужання та лихоманки. Який імовірний діагноз можливо запідозрити у хворого:

варіанти відповідей

Пухирчатка

Герпетиформний дерматит Дюрінга

Контактний дерматит з ексфоліацією епідермісу

Фіксована токсидермія (обмежена)

Герпесвірусна інфекція

Запитання 4

Хворий 22 років, неодружений, скаржиться на появу висипки на крайній плоті статевого члену. Об'єктивно: на головці статевого члену – неболюча ерозія, різко обмежена, гладка, правильної округлої форми, м’ясо-червоного кольору. При пальпації під нею пальпується щільно-елестичний інфільтрат. Реакція Васермана позитивна. Імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Шанкериформна піодермія

Короста

Генітальний герпес

Сифіліс первинний серопозитивний

М’який шанкер

Запитання 5

У хворого, 22 років, з ерозивної поверхні в ділянці головки статевого члену, взято аналіз серозної рідини і поставлено діагноз: Первинний сифіліс. Що є збудником даної хвороби:

варіанти відповідей

Бліда трепонема

Гонокок Нейсера

Мікоплазма

Хламідії

Гарднерела

Запитання 6

Хворий, 27 років, звернувся до венеролога з приводу фімозу. Твердий шанкер не знайдено. Пахові лімфовузли збільшені зліва, неболючі, шкіра над ними не змінена. Що необхідно для встановлення діагнозу:

варіанти відповідей

Провести аналіз виділень на кандидозну інфекцію

Зробити пункцію регіонального лімфатичного вузла

Провести аналіз виділень на хламідійну інфекцію

Провести аналіз виділень на гонококову інфекцію

Провести аналіз виділень на трихомонадну інфекцію

Запитання 7

Студентка звернулася зі скаргами на випадіння волосся на голові. Ці прояви ні з чим не пов'язує. У ділянці потилиці і скронь визначаються численні дрібні округлі вогнища порідіння волосся без запальних явищ і лущення шкіри. Реакція Вассермана позитивна. Імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Вторинний сифіліс

Мікроспорія волосистої частини голови

Поверхнева трихофітія волосистої частини голови

Суха себорея

Жирна себорея

Запитання 8

Хворий П., 30 років, скаржиться на випадіння волосся на голові, котре помітив три тижні тому. Захворювання не пов`язує з будь-якою причиною. Об`єктивно: на волосистій частині голови, переважно на скронях і потилиці, спостерігаються багаточисленні дрібні, діаметром до 1,0 см. вогнища випадіння волося. Шкіра у вогнищах випадіння волося на вигляд незміненна. Висипки на шкірі й видимих слизових оболонках не знайденно. Реакція Вассермана позитивна. Імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Поверхнева трихофітія

Алопеція

Вторинний рецидивний сифіліс

Фавус

Лепра

Запитання 9

Хворий 25 років, скаржиться на осиплість голосу, випадіння волосся та висипку на шкірі, яка не супроводжується суб’єктивними відчуттями. Об’єктивно: Загальний стан пацієнта задовільний. На тулубі та в періанальній ділянці – округлі папули 0,5 – 1,0 см в діаметрі, мідно-червоного кольору, помірно-щільні; шкіра навколо папул без ознак запалення. На волосистій частині голови – дрібновогнищева алопеція. При огляді зіву – мигдалики помірно збільшені, мідно-червоного кольору. Відзначається помірний поліаденіт. Поставте хворому найбільш імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Сифіліс вторинний свіжий

Сифіліс вторинний рецидивний

Сифіліс третинний

Трихофітія гладкої шкіри та волосистої частини голови

Кір

Запитання 10

Хвора 22 років після вживання феноксиметилпеніциліну з приводу ангіни скаржиться на температуру 380С, головний біль, загальну слабкість та появу плямистої висипки на шкірі тулуба. Об’єктивно: на шкірі тулуба – рясна симетрична розеольозна висипка; на лівій статевій губі – виразка на стадії рубцювання; пахові лімфатичні вузли збільшені, рухомі, не спаяні, не болючі; помірно виражений поліаденіт. РІФ, КСР – позитивні. Імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Кір

Медикаментозна токсикодермія

Вторинний свіжий сифіліс

Системний червоний вовчак

Краснуха

Запитання 11

Хворий 40 років скаржиться на висипку на шкірі, зниження слуху та гостроти зору. Об’єктивно: у підлопатковій ділянці справа – напівкулясті синюшно-червоні неболючі щільної консистенції згруповані горбики, розміром з горошину, деякі з ознаками виразкування, на шкірі кінцівок - “мозаїкоподібні” рубці. При рентгендослідженні – розширення висхідної частини аорти. РІФ, РІБТ – позитивні. Реакція Васермана негативна. Імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Туберкульозний вовчак

Базально-клітинна карцинома

Лепра, лепроматозний тип

Третинний період сифілісу

Трихофітія інфільтративно-нагнійна

Запитання 12

На прийом до лікаря принесли двохмісячну дитину в зв`язку з висипкою на тілі. Мати скаржиться на те, що дитина неспокійна, часто кричить, погано смокче груди через нежить. Объєктивно: на шкірі гомілок, долоней, підошв спостерігаються напруженні серозно-гнійні пухирі діаметром до 0,6см., навколо них є твердий вінчік мідно-червоного кольору. На тулубі і кінцівках відмічається багаточисленні лентикулярні папули синюшно-червоного кольору. Вони мають напівшаровидну форму. Імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Епідемічна пухирчатка

Ранній вродженний сифіліс

Вульгарна пухирчатка

Бульозна токсикодермія

Бульозне імпетиго

Запитання 13

Хворий 19 років на протязі декількох днів відмічає гнійні виділення з сечовипускного каналу, біль під час та в кінці сечовипускання, часті позиви до сечовипускання, часті ерекції і полюції. Спостерігається термінальна гематурія. Прояви виникли через 12 днів після статевого контакту з малознайомою. Об'єктивно: ерітема та набряк зовнішнього каналу уретри. При пальпації – сечовипускний канал дещо інфільтрований, болючий. При проведенні двостаканної проби – мутність сечі в обох порціях. Який найбільш ймовірний попередній діагноз:

варіанти відповідей

Свіжий гострий передній уретрит

Свіжий гострий задній уретрит

Хронічний гонорейний уретрит

Аналіз сечі за Зімницьким

Свіжий гострий тотальний уретрит

Запитання 14

До венеролога звернувся хворий, зі скаргами на виділення із сечівника і різі при сечовипусканні. Відзначає випадковий статевий зв'язок 4 дні тому. Об'єктивно: набряклість і гіперемія губок уретри, з отвору уретри витікає жовтувато-зеленуватий гній, у двохсклянковій пробі: перша порція сечі – мутна, друга – прозора. При бактеріоскопічному дослідженні: у мазках з уретри – грамнегативні диплококи, лейкоцити – скрізь. Імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Генітальний герпес

Хламідійний уретрит

Гострий передній гонорейний уретрит

Трихомонадний уретрит

Хронічний гонорейний уретрит

Запитання 15

Хворий 21 років, у нетверезому стані мав статевий контакт з незнайомою жінкою. На другий день виникло відчуття печіння та свербіжу у сечівнику, на третій день різкий біль під час сечовипускання, із сечівника повільно витікають гнійні виділення. Краї зовнішнього отвору сечівника припухлі і червоні. Перша порція сечі мутна, містить багато гнійних ниток і пластівців. Про який попередній діагноз можна думати:

варіанти відповідей

Трихомонадний уретрит

Гострий гонорейний уретрит

Хламідійний уретрит

Кандидозний уретрит

Неспецифічний бактеріальний уретрит

Запитання 16

Який в середньому інкубаційний період у гонореї:

варіанти відповідей

24 години

2-4 тижні

2 місяці

3-10 днів

1 місяць

Запитання 17

Яка ознака є характерною для клініки гострого переднього гонорейного уретриту в чоловіків:

варіанти відповідей

Виділень немає

Виділення значні у великій кількості

Виділення незначні

Поява краплин крові наприкінці сечовипускання

Біль наприкінці сечовипускання

Запитання 18

Хронічний гонорейний уретрит у чоловіків клінічно характеризується:

варіанти відповідей

Незначними серозно-гнійними виділеннями вранці із зовнішнього отвору

Гнійні виділення у великій кількості

Частими позивами до сечовипускання

Відсутність виділень

Серозними виділеннями у великій кількості

Запитання 19

Який із зазначених препаратів не застосовують для лікування гонореї:

варіанти відповідей

Цефтріаксон

Офлоксацин

Трихопол

Ципрофлоксацин

Бензилпеніцилін

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест