Залік Н С в терапії 3 бригада

Додано: 31 березня 2021
Предмет:
Тест виконано: 237 разів
60 запитань
Запитання 1

Фельдшер “швидкої допомоги” прибув до пацієнта В., 35 років. Пацієнт непритомний. Шкіра - жовтянична. Печінка на 2 см випинається з-під краю ребрової дуги. Від пацієнта чути специфічний солодкуватий печінковий запах. Оберіть медикаменти для надання невідкладної допомоги:


варіанти відповідей

Амінокапронова кислота, баралгін 

Глюкоза, есенціале 

Кальцію хлорид, вікасол 

Анальгін, димедрол

Папаверин, баралгін  

Запитання 2

Вас викликали до хворого який скаржиться, на гострий біль в ділянці серця стискаючого характеру, який віддає в ліву руку, тривалістю більш 30 хв. Приймання нітрогліцерину ефекту не дало. Яке захворювання слід запідозрити? 


варіанти відповідей

Госпітальна пневмонію

Сухий плеврит

Набряк легень

Гострий інфаркт міокарда

Стабільна стенокардія напруження

Запитання 3

  Фельдшера викликали до хворого 45 років, який скаржиться на сильний головний біль, запаморочення, блювання, мерехтіння “мушок” перед очима, АТ- 220/110мм рт.ст.  Такий стан характерний для?

     

варіанти відповідей

Анафілактичного шоку 

Печінкової коми

Гіпоглікемічної коми 

Діабетичної коми 

Гіпертонічного кризу 

Запитання 4

  Хвора 40 років скаржиться на інтенсивний біль в поперековій ділянці справа з іррадіацію   в стегно, статеві органи, часті болісні позиви на сечовипускання. Який стан можна запідозрити у хворої?

        

варіанти відповідей

Кишкова колька

Печінкова колька

Ниркова колька

Гострий гломерлонефрит 

Гострий пієлонефрит  

Запитання 5

У хворого В, 38 р., через 20 хвилин після введення 36 ОД інсуліну виникла загальна слабкість, пітливість, тремор кінцівок. Це характерно для? 


варіанти відповідей

Стану гіпоглікемії 

Діабетної коми 

Печінкової коми

Гіпертонічного кризу 

Колапсу  

Запитання 6

  До фельдшера швидкої допомоги звернувся чоловік 35 років, у якого впродовж 12 років при контакті з квітковим пилком розвивалася ядуха. При зверненні: дихання за участю додаткових м’язів, АТ- 130/85 мм рт.ст., пульс - 110/хв., ЧД- 30/хв., при аускультації з обох боків - ділянки “німих легень”. Введення яких медикаментозних препаратів фельдшером доцільне в даній ситуації?

      

варіанти відповідей

Бета-адреноміметиків

Антибіотиків

Бета-адреноблокаторів

Глюкокортикостероїдів

 Спазмолітиків

Запитання 7

Бригаду ШД викликали до пацієнта 47 років, який скаржиться на інтенсивний стискаючий біль в ділянці серця, загальну слабкість, запаморочення, нудоту, задишку в спокої. Стан тяжкий, блідість шкірних покривів, акроціаноз. АТ- 70/20 мм рт.ст., пульс - 110/хв., ЕКГ: ознаки гострого інфаркту міокарда. Який препарат слід використати фельдшеру для корекції АТ?


варіанти відповідей

Сульфокамфокаїн 

Мезатон 

Кофеїн

Адреналін 

Допамін  

Запитання 8

Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта Л., 21 року, який після введення гентаміцину через декілька хвилин відчув нестачу повітря, свербіж долонь, почервоніння обличчя, запаморочення в голові. АТ знизився до 75/50 мм рт.ст., ЧД- 24/хв., Ps- 105/хв.. З якого препарату ви розпочнете невідкладну допомогу?

варіанти відповідей

Кофеїн

Гідрокортизон

Кордіамін

Гідрокарбонат натрію

Папаверин

Запитання 9

  Фельдшер викликаний на дім до пацієнтки А., 64 роки, яка страждає на гіпертонічну хворобу. Після прийому каптопресу і атенололу пацієнтка різко встала з ліжка, втратила свідомість. Об’єктивно: шкіра бліда, волога. Пульс слабкий, 110/хвилину. Тони серця послаблені, АТ- 70/50 мм рт.ст.. Дихання везикулярне. Вкажіть найбільш імовірний діагноз фельдшера:

   

варіанти відповідей

Набряк легенів

Серцева астма

  Гіпертонічний криз

Гострий інфаркт міокарда

Колапс

Запитання 10

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка, яка страждає дифузною формою токсичногозобу. Стан погіршився після психо-емоційного стресу. З’явились скарги на сильні головні болі, серцебиття. Об’єктивно: психічне і рухове збудження, рясний піт, шкірні покриви гіперемовані, фібрильна температура, тахікардія - 150/хв., гіпертензія - 150/50 мм рт.ст. Яке ускладнення, на думку фельдшера, розвинулось у пацієнтки? 

варіанти відповідей

Екстрасистолія

Адреналова криза 

Тіреотоксична криза

Мікседематозна кома

Пароксизм миготливої тахіаритмії 

Запитання 11

  Фельдшера викликали на дім до пацієнта, який страждає на цукровий діабет I типу. Після ін’єкції 32 одиниць інсуліну з’явився головний біль, слабкість, відчуття голоду, тремор рук, втрата свідомості. Об’єктивно: пацієнт без свідомості, зіниці розширені, судоми м’язів кінцівок.  АТ- 140/100 мм рт.ст., пульс - 90/хв., ритмічний, шкіра волога. Який препарат введе фельдшер в першу чергу? 

варіанти відповідей

Глюкоза 40 % р-н

Інсулін 40 ОД д/в 

Глюкоза 10 % р-н

Фізіологічний розчин 

Гідрокарбонат натрію

Запитання 12

ШМД викликали до хворого С. 69 років, у якого годину тому після фізичного навантаження раптово виник сильний біль за грудниною з ірадіацією у міжлопаткову ділянку. Під час огляду: стан тяжкий, свідомість порушена, шкіра бліда, волога. Рs- 100/хв. АТ- 100/60 мм рт.ст. Тони серця ослаблені. На ЕКГ: глибокий зубець Q та куполоподібний сегмент SТ у відведеннях ІІ-ІІІ. Яка невідкладна долікарська допомога у цьому випадку?


варіанти відповідей

Створити фізичний та емоційний спокій 

Нітрогліцерин 0,0005 г сублінгвально, аспірин 0,25 г розжувати

Спокій, оксигенотерапія 

Спокій, гепарин 4000 ОД болюсно 

Спокій, атропін 0,5-1 мг в/в  

Запитання 13

Фельдшера ШМД викликали до пацієнта, який хворіє на виразкову хворобу шлунка, 30  хвилин тому з’явились загальна слабкість, головокружіння, шум у вухах, “мерехтіння мушок” перед очима. Було блювання по типу “кавової гущі”. Яка перша медична допомога доцільна у цьому випадку? 

    

варіанти відповідей

Ввести спазмолітики, госпіталізація  

Промити шлунок, лишити вдома

Покласти міхур з льодом на надчеревну ділянку, госпіталізація

Покласти грілку на надчеревну ділянку, госпіталізація 

Ввести анальгетики, госпіталізація 

Запитання 14

Швидку допомогу викликали до пацієнтки, яка скаржиться на сухість у роті, спрагу, нудоту. В анамнезі: цукровий діабет. Об’єктивно: запах ацетону з роту, шкіра суха, рум’янець на обличчі. Дихання глибоке, шумне, тони серця приглушені. Ps- 120/хв., слабкого наповнення, АТ- 80/45 мм рт.ст. Через деякий час жінка втратила свідомість. Який першочерговий препарат для надання невідкладної допомоги треба ввести?

       

варіанти відповідей

Дибазол 1%

Інсулін короткої дії

Р-н глюкози 5%

Р-н глюкози 40%

Мезатон 1 %

Запитання 15

Виклик ШМД до пацієнта 43 р., який скаржиться на раптовий “кинджальний” біль у надчеревній ділянці. Шкіра бліда. Живіт дошкоподібний. Позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. В анамнезі: виразкова хвороба шлунка. Вкажіть, для якого  ускладнення виразкової хвороби характерні дані симптоми:   

      

варіанти відповідей

Перфорації

Пілоростеноз  

Малігнізації  

Кровотечі  

Пенетрації 

Запитання 16

Фельдшера викликали до пацієнтки 30 р, яка мала скарги на напад ядухи з утрудненим видихом. Напад триває понад добу. ЧДР- 50/хв., над правою легенею дихання не вислуховується. Вкажіть найімовірніший попередній діагноз:


варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба  

Госпітальна невмонія

Серцева астма 

Обструктивний бронхіт  

Астматичний статус

Запитання 17

  Фельдшера ФАПу викликали до пацієнтки 30 р. Скарги на напад ядухи з експіраторною задишкою. Напад не усувається ефективними раніше сальбутамолом та еуфіліном, триває майже добу. Об’єктивно: стан тяжкий, ЧДР- 40/хв., вислуховується багато хрипів зі свистом у легенях з обох боків. Який основний препарат слід ввести пацієнту в даному випадку:

       

варіанти відповідей

Преднізолон  

Астмопент  

Солутан  

Папаверин

 Морфін  

Запитання 18

  У пацієнта раптово виникла задишка з подовженим видихом, дистанційні сухі хрипи. Хворий сидить у ліжку, спираючись на коліна. Шкіра бліда, пульс - 90/хв., АТ- 140/90 мм рт.ст., частота дихання - 36/хв. Над легенями перкуторно визначається коробковий звук, аускультативно - велика кількість сухих хрипів. Що в першу чергу треба зробити під час надання невідкладної допомоги? 

варіанти відповідей

Ввести в/м 2% р-н папаверину

Виконати дихальну гімнастику 

Заспокоїти хворого 

Інгаляцію сальбутамолу із кишенькового інгалятора

Ввести підшкірно 0,1 % розчин адреналіну

Запитання 19

Жінка 25 років, яка страждає цукровим діабетом, протягом 2 днів скаржиться на слабкість, сонливість, зниження апетиту, поліурію, спрагу. На даний час хвора без свідомості, шкіра бліда, суха, тургор знижений. Дихання шумне, глибоке з запахом ацетону у повітрі. Пульс - 96/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворої?

варіанти відповідей

Алкогольна кома

Печінкова кома 

Гіпоглікемічна кома 

Уремічна кома 

Кетоацидотична кома

Запитання 20

Хворий 48 років, через декілька хвилин після введення звичайної дози інсуліну відчув  голод, тремтіння рук, а потім втратив свідомість. Шкіра бліда, волога, судомні посмикування м’язів. Який стан розвинувся у пацієнта?

варіанти відповідей

Печінкова кома

Кетоацидотична кома 

Гіпоглікемічна кома

Уремічна кома 

Гіперосмолярна кома

Запитання 21

У пацієнта, що страждає на гіпертонічну хворобу, протягом 2-х годин погіршився стан : з’явились нудота, біль у потилиці й ділянці серця, миготіння “мушок” перед очима. Об’єктивно: обличчя гіперемійоване. АТ- 180/120 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворого?

варіанти відповідей

Гіпертонічний криз

Інфаркт міокарда 

Прогресуюча стенокардія

Гостра серцева недостатність 

Гостра судинна недостатність  

Запитання 22

Пацієнта Б. раптово укусила бджола. Після цього з’явилися скарги на ядуху, нудоту. При огляді: обличчя набрякле, шкіра блідо-ціанотична дихання утруднене, охриплість голосу, надсадний кашель. Пульс - 88/хв., АТ- 125/80 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворого?


варіанти відповідей

Сироваткова хвороба 

Кропив’янка 

Анафілактичний шок 

Набряк Квінке 

Серцева астма

Запитання 23

Фельдшера швидкої допомоги викликано до пацієнта, у якого напад бронхіальної астми не минає на протязі однієї доби. Оберіть препарати для надання невідкладної допомоги:

варіанти відповідей

Димедрол, астмопент   

Еуфілін, преднізолон 

Димедрол, пеніцилін 

Сальбутомол, адреналін 

Вікасол, димедрол  

Запитання 24

До фельдшера ФАПу звернулась жінка 52 роки із скаргами на головний біль, серцебиття,біль в ділянці серця. Хвора збуджена, шкіра гіперемійована, АТ- 180/110 мм рт.ст., Рs- 100/хв. Який невідкладний стан виник у хворої? 

варіанти відповідей

Серцева астма

Діабетична кома   

Гіперглікемічна кома 

Анафілактичний шок 

Гіпертонічний криз  

Запитання 25

На ФАПі після ін’єкції кетанолу хворий відчув загрудинний біль, задишку, запаморочення, біль в поперековій ділянці. Об’єктивно: пацієнт блідий, вкритий холодним потом, АТ- 60/35 мм рт.ст., пульс - 100/хв. Який невідкладний стан виник у хворого?


варіанти відповідей

Анафілактичний шок 

Кардіогенний шок 

Гіпертензивний криз 

Гіпоглікемічна кома 

Серцева астма  

Запитання 26

Ви фельдшер швидкої допомоги. Вас викликали до пацієнта А., 36 років, що страждає на цукровий діабет та отримує інсулін. Об’єктивно: свідомість відсутня, відмічаються судомні посмикування м’язів, блідість та вологість шкіри; Рs- 98/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст. Для надання невідкладної допомоги першочергово необхідно ввести:


варіанти відповідей

500 мл 5% розчину глюкози в/в крапельно

1 мл 0,1% р-ну норадреналіну в/в

1 мл 0,1% р-ну адреналіну в/м

40 мл 40% розчину глюкози в/в струминно

10 ОД простого інсуліну п/ш  

Запитання 27

Пацієнт А., 40 років, звернувся до фельдшера ФАПу зі скаргами на сильний біль у поперековій ділянці зліва з іррадіацією у статеві органи, стегно, часті позиви на сечовипускання. Найімовірніший попередній діагноз:


варіанти відповідей

Гострий пієлонефрит 

Гострий цистит

Напад ниркової кольки 

Гострий гломерулонефрит

Гостра ниркова недостатність  

Запитання 28

  В приймальне відділення доставлено хворого 20 р., без свідомості. В його кишені знайдена картка хворого на цукровий діабет. Шкіра бліда, тургор знижений. Дихання шумне, глибоке, із рота запах ацетону. ЧСС- 105/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Який з препаратів необхідно приготувати в першу чергу для надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Папаверин

Глюкозу

Адреналін

Реополіглюкин

Інсулін

Запитання 29

  У хворого на бронхіальну астму напад ядухи триває 2 години. Інголяції сульбутамолу, в/в ведення еуфіліну ефекту не дали. Вимушене положення тіла,ЧД- 36/хв., кашель з незначним виділенням харкотиння. Рs- 84/хв. АТ- 140/80мм рт.ст. Дистанційні сухі хрипи. Який препарат найбільш доцільно приготувати?   


варіанти відповідей

Преднізолон 

Адреналін 

Ефедрин 

Астмопент 

Морфін  

Запитання 30

Хвора 48-ми років хворіє на цукровий діабет. Після введення звичайної дози інсуліну хвора відчула сильний голод, з’явилося відчуття тремтіння в тілі, різка слабкість, шкіра вкрилася потом. Через декілька хвилин хвора втратила свідомість. Об’єктивно шкіра волога, Ps- 80/хв, АТ- 150/90 мм рт.ст., виражений гіпертонус м’язів. Тони серця приглушені, в легенях везикулярне дихання, живіт м’який. Яке ускладнення виникло в хворої?

      

варіанти відповідей

 Непритомність  

Гіпертонічний криз  

Епілептичний напад   

Гіпоглікемічна кома 

Гіперглікемічна кома   

Запитання 31

  На здоровпункті хімічного заводу проводиться забір донорської крові. Чоловік 24 років  раптово зблід і знепритомнів. Зіниці вузькі, реагують на світло, кінцівки холодні. Пульс - 85/хв. АТ- 120/80 мм рт.ст.Невідкладна допомога:

варіанти відповідей

Горизонтальне положення, адреналін 

Напівсидяче положення, нашатирний спирт

Сидяче положення, нашатирний спирт

Горизонтальне положення, нашатирний спирт

Горизонтальне положення, ефедрин  

Запитання 32

  До жінки 27 років викликали ШМД. Хвора без свідомості. Дихання шумне, запах ацетону з рота. Шкіра суха. Риси обличчя загострені. В анамнезі - цукровий діабет. Яке ускладнення розвинулось? 

варіанти відповідей

Гіперглікемічна кома 

Гіпоглікемічна кома 

Діабетична нефропатія 

Діабетична ангіопатія 

Діабетична нейропатія  

Запитання 33

Фельдшера здоровпункту викликали до пацієнта з виразковою хворобою

 дванадцятипалої кишки зі скаргами на блювання “кавовою гущею”. При огляді на чолі краплини холодного поту, пульс - 130/хв., АТ- 70/50 мм рт.ст. Живіт м’який, болючий при пальпації у надчеревній ділянці. Фельдшер для невідкладної допомоги першочергово приготує:

       

варіанти відповідей

Натрія етамзилат 

Папаверин 

Анальгін 

Калія хлорид

 Церукал  

Запитання 34

Фельдшера ШМД викликали до пацієнта зі скаргами на напад ядухи, що триває 3 години. Об’єктивно: вимушене положення тіла, ЧД - 36/хв., дистанційні сухі хрипи, пульс - 84/хв. АТ- 130/80 мм рт.ст. Інгаляція сальбутамолу ефекту не дала. Яка буде наступна дія фельдшера? 


варіанти відповідей

Введення дімедролу 

Введення тренталу 

Введення анальгіну 

Введення еуфіліну 

Введення галідору  

Запитання 35

Фельдшера “швидкої допомоги” викликали до пацієнта, який скаржиться на раптовий, нападоподібний біль у поперековий ділянці справа. Біль іррадіює у статеві органи, стегно.Хворий неспокійний. Симптом Пастернацького різко позитивний справа. Фельдшер підготує для надання невідкладної допомоги:

   

варіанти відповідей

Кордіамін  

Ортофен 

Баралгін

Мезатон 

Дімедрол

Запитання 36

Ви - фельдшер здоровпункту. Після проведення ін’єкції вітаміну В6 у пацієнта через 15 хвилин з’явилися відчуття жару, стиснення за грудниною, запаморочення, потім він втратив свідомість. Шкіра бліда, АТ- 80/50 мм рт.ст. Для надання долікарської допомоги  пацієнту буде використано:


варіанти відповідей

Папаверина гідрохлорид   

Гепарин

Аналгін 

Преднізолон

Атропіна сульфат  

Запитання 37

Виклик ШМД до чоловіка Е., 42 років, який помилково, 30 хв. тому, випив соляну кислоту. Хворий скаржиться на біль у роті, стравоході, у надчеревній ділянці, блювання рідиною бурого кольору, порушення ковтання. При огляді: блідість шкіри, опіки шкіри обличчя, слизової оболонки рота, тахікардія, артеріальна гіпотонія. Виражена болісність у надчеревній ділянці. Яку допомогу необхідно надати в першу чергу? 


варіанти відповідей

Промити шлунок теплою водою або білковим розчином 

Ввести 5% розчин глюкози 200 мл внутрішньовенно краплино 

Ввести антибіотики 

Покласти міхур з льодом на епігастральну ділянку 

Прикласти грілку на епігастральну ділянку

Запитання 38

Пацієнт 36 років, доставлений в приймальне відділення машиною швидкої допомоги. Скарги: раптовий біль в епігастрії і за грудиною протягом 2 годин. Впродовж року мав подібні болі без зв’язку з навантаженням, що самостійно зникали. Пацієнт блідий, стогне, холодний піт. ЧСС 100/хв., екстрасистолія, АТ- 90/65 мм рт.ст. Живіт болючий,  напружений. Яке дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?


варіанти відповідей

Фіброгастродуоденоскопію

Загальний аналіз крові

Електрокардіографію

Рентгенографію ОГК

Рентгенографію шлунка

Запитання 39

Жінка 46 років, яка страждає на бронхіальну астму 14 років, звернулася до фельдшера швидкої допомоги. Після контакту з тютюновим димом відчула різке погіршення дихання  з затрудженим видихом. Впродовж 2-х годин проводила інгаляції беротеком 8 разів, однак покращення стану не відбувалось. Необхідним заходом швидкої допомоги в даному випадку являється:

варіанти відповідей

Інгаляція сальбутамолу

Преднізолон 90 мг, д/в

Продовжити інгаляції беротеком

Папаверин 2% - 2мл, в/м 

Еуфілін 2,0% - 10 мл д/в

Запитання 40

Жінка 25 років, яка страждає цукровим діабетом, протягом 2 днів скаржиться на слабкість, сонливість, зниження апетиту, поліурію, спрагу. На даний час хвора без свідомості, шкіра бліда, суха, тургор знижений. Дихання шумне, глибоке з запахом ацетону у повітрі. Пульс 96 за хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Яке ускладнення виникло у хворої?

        

варіанти відповідей

Уремічна кома 

Печінкова кома 

Гіпоглікемічна кома 

Кетоацидотична кома

Алкогольна кома

Запитання 41

Фельдшера викликали до чоловіка 42 років, у якого напад ядухи з затрудненим видихом. Напад триває 1 добу. ЧД – 40 за хвилину. Над правою легенею дихання не вислуховується. Попередній діагноз? 


варіанти відповідей

Астматичний статус, ІІ стадія 

Астматичний статус, І стадія 

Астматичний статус, ІІІ стадія 

Серцева астма 

Обструктивний бронхіт  

Запитання 42

На ФАП доставлений хворий зі скаргами на головний біль, погіршення зору, пітливість,  біль у животі, слинотечу, нудоту. 6 годин тому обприскував город хлорофосом. Встановлено діагноз “Гостре отруєння хлорофосом”. Який антидот найдоцільніше застосувати?


варіанти відповідей

Розчин унітіолу 5% 

Розчин атропіну сульфату 0,1% 

Розчин тіосульфату 20% 

Антидот Стрижевського 

Розчин натрію гідрокарбонату 3%  

Запитання 43

  До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на нападоподібний біль у правому підребер’ї, що іррадіює в праву лопатку, нудоту, блювання, гіркий присмак у роті. Пацієнт  неспокійний, живіт болючий у правому підребер’ї, позитивні симптоми Ортнера, Кера. Для невідкладної допомоги фельдшер приготує:

       

варіанти відповідей

Кордіамін  

Ренальган

Маалокс 

Холензим 

Альмагель 

Запитання 44

  До фельдшера здоровпункту звернувся хворий 57 років, який з дитинства хворіє на ревматизм, мітральний стеноз. Після значного фізичного навантаження у пацієнта з’явився напад ядухи з інспіраторною задишкою. Над легенями в нижніх відділах – поодинокі вологі хрипи. Який невідкладний стан виник у хворого?


варіанти відповідей

Колапс     

Бронхіальна астма 

Серцева астма

Анафілактичний шок

Набряк легенів  

Запитання 45

Фельдшера ШМД викликали вночі до чоловіка, в якого раптово з’явилась ядуха з утрудненим вдихом, кашель із виділенням рожевого пінистого мокротиння. Пацієнт у положенні ортопное. Дихання шумне. Пульс - 100 за 1 хв., ритмічний, слабкого наповнення.  Над легенями – вологі дрібно пухирчасті хрипи. Виберіть препарат, який необхідно   застосувати? 

варіанти відповідей

Лазікс

Панангін  

Метопролол 

Єссенціале 

Фероплект  

Запитання 46

  Хвора С., що хворіє на ІХС, викликала швидку допомогу. Скаржиться на серцебиття, що з’явилося раптово, після того як відчула поштовх у груди. Загальний стан середньої  важкості. ЧДР – 28 за 1 хв, пульс – 168 ударів за 1 хв, ритмічний, тони серця приглушені. На ЕКГ: ЧСС – 166 за 1 хв, комплекс QRS розширений і змінений. Ви діагностували напад пароксизмальної тахікардії. Які з названих препаратів Ви оберете для надання

 допомоги. 

       

варіанти відповідей

Фенігідин

Анаприлін

Ізадрин

Диклофенак

Димедрол

Запитання 47

У пацієнта 47 років з діагнозом: гіпертонічна хвороба з'явилась задишка, "клекочуче  дихання", кашель з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об`єктивно: шкіра та слизові оболонки ціанотичні, частота дихальних рухів 40 за хвилину, над легенями вислуховуються вологі хрипи. Якого положення необхідно надати пацієнтові з метою покращання стану?

варіанти відповідей

Лежачи на лівому боці

Горизонтальне

Горизонтальне з припіднятими ногами   

Ортопное

Лежачи на правому боці   

Запитання 48

  До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 42 р., зі скаргами на біль за грудниною  стискаючого характеру з іррадіацією в ліву руку, плече. Біль триває 2-3 хв., з’являється під час ходьби. Напад зникає після зупинки, знімається нітрогліцерином. Об'єктивно:  пульс - 80/хв., АТ- 125/85 мм рт.ст. Встановіть попередній діагноз:


варіанти відповідей

Стенокардія напруження

Артеріальна гіпертензія  

Гострий інфаркт міокарда 

Серцева астма

Артеріальна гіпотензія  

Запитання 49

  Фельдшера ФАПу викликали до хворої 25 років, яка знаходиться в непритомному стані. Зі слів родичів стан хворої погіршився декілька днів назад, коли підвищилася температура тіла до 38,8°С; появились набряки на обличчі, виділення червоної сечі. В анамнезі: 2 тижні тому хвора перенесла ангіну. Сьогодні стан різко погіршився, появилась нудота,  виникли судоми. Об’єктивно: АТ– 190/110 мм рт.ст. Дихання шумне, запах сечовини з

 рота. Сечовипускання відсутнє. Який найбільш вірогідний діагноз, що зумовлює таку картину?

       

варіанти відповідей

Хронічний пієлонефрит

Хронічна ниркова недостатність 

Гостра ниркова недостатність 

Гострий пієлонефрит 

Нирково-кам’яна хвороба

Запитання 50

  До фельдшера ФАПу звернувся хворий П., 69 років, який скаржиться на головний біль, періодичний біль в ділянці серця. Хворіє близько 6 місяців. Об’єктивно: шкірні покриви чисті. Аускультативно: тони серця ритмічні, акцент ІІ тону на аорті. АТ 160/80 мм рт.ст., ЧСС – 84 за хв. ЕКГ: ознаки гіпертрофії лівого шлуночка. Ваш попередній діагноз?

    

варіанти відповідей

Гострий міокардит

Вроджена вада серця

Нейро-циркуляторна дистонія

Гіпертонічна хвороба ІІ ст. 

Гострий перикардит

Запитання 51

  Хвора К., 48 рокiв звернулася до фельдшера здоровпункту iз скаргами на сильний головний бiль в потиличнiй дiлянцi, який виник 2 години тому пiсля стресової ситуацї, запаморочення, нудоту, бiль у дiлянцi серця. Об’єктивно: обличчя гiперемiйоване, межi серця розширенi влiво на 1 см. Тони серця ритмiчнi, акцент II тону над аортою. АТ - 190/100 мм рт.ст., пульс напружений ритмiчний. У хворої:


варіанти відповідей

Інфаркт мiокарда 

Гостра лiвошлуночкова недостатнiсть 

Гiпертонiчна хвороба, ускладнений гiпертензивний криз 

Стабільна стенокардiя напруження

Гiпертонiчна хвороба, неускладнений гiпертензивний криз  

Запитання 52

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт з туберкульозом легень, у якого раптово посилився кашель з яскраво-червоним пінистим харкотинням. Хворий відчуває слабкість,запаморочення, АТ – 100/60 мм рт.ст., Ps– 100/хв. слабкого наповнення. Які ваші першочергові дії?


варіанти відповідей

Надати положення напівсидячи, міхур з льодом на грудну клітку 

Надати положення лежачи на правому боці

Надати горизонтальне положення з при піднятим нижнім кінцем 

Надати дренажне положення 

Надати положення лежачи на лівому боці

Запитання 53

Фельдшер ШМД на виклику. Хвора А., 42 років, скаржиться на сильний головний біль, мерехтіння “мушок” перед очима. Такий стан після сварки з чоловіком. При огляді: хвора збуджена, шкіра в червоних плямах, волога. АТ – 190/ 100 мм рт.ст. Рs – 92 уд/хв., напружений. Тони серця ритмічні. Ліва межа серця розширена. Часте сечовипускання. Яка невідкладна допомога необхідна цієї хворої? 


варіанти відповідей

Платифілін гідротартрат 0,2% - 1,0 мл підшкірно  

Анальгін 50% - 2,0 мл внутрішньом’ язово  

Атропіну сульфат 0,1% - 1,0 мл внутрішньом’язово

Клофелін 0,01% - 1,0 мл внутрішньовенно

Димедрол 1\% - 1,0 мл внутрішньом’ язово

Запитання 54

Фельдшера ФАПу викликали до хворої 76 років, яка скаржиться на напади загруднинного болю при мінімальних фізичних навантаженнях, часто напад виникає у стані спокою. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз.


варіанти відповідей

Стенокардія, що виникла вперше 

Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІV 

Стабільна стенокардія напруження, ФК-ІІ

Прогресуюча стенокардія 

Інфаркт міокарда  

Запитання 55

Фельдшер ФАПу доставив пацієнта 66 років у відділення інтенсивної терапії з діагнозом: ІХС. Прогресуюча стенокардія, кардіосклероз. Який основний патофізіологічний механізм лежить в основі розвитку гострих коронарних синдромів?


варіанти відповідей

Тромбоз коронарної артерії 

Мікроциркуляторні зміни 

Атеросклероз коронарної артерії 

Гострий міокардит

Дифузний кардіосклероз 

Запитання 56

У лікарню звернувся хворий 42 років зі скаргами на приступоподібний біль за грудниною з іррадіацією в ліву лопатку. Біль з'являється при значному фізичному навантаженні,  триває 5-10 хвилин і проходить в спокої. Хворіє 2 тижні. Який попередній діагноз?


варіанти відповідей

ІХС.Стенокардія Принцметала

ІХС. Прогресуюча стенокардія  

ІХС. Стабільна стенокардія напруження

ІХС. Гострий інфаркт міокарда

ІХС. Стенокардія, що вперше виникла  

Запитання 57

  У хворої К., 50 років, з мітральною вадою серця, у стоматологічному кабінеті під час  екстракції зуба виник напад задишки, який супроводжувався серцебиттям, кашлем з виділенням рожевого пінистого харкотиння. Об’єктивно: стан важкий, акроціаноз, ЧД - 36/хв. В легенях: "клекітливе" дихання, звучні різнокаліберні вологі хрипи. АТ - 90/50 мм рт.ст., пульс - 120/хв. Який Ваш діагноз?


варіанти відповідей

Кардіогенний шок  

Тромбоемболія легеневої артерії   

Гостра лівошлуночкова недостатність  

Гострий бронхоспазм  

Анафілактичний шок  

Запитання 58

  До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на біль у верхній половині живота оперезуючого характеру, часті проноси, здуття живота. Об’єктивно: при пальпації біль у  зоні Шофара, Дежардена. Фельдшер поставив попередній діагноз:


варіанти відповідей

Хронічний ентерит 

Хронічний гастрит 

Хронічний гепатит 

Хронічній панкреатит

Хронічний коліт  

Запитання 59

  Фельдшер ШМД прибув на виклик до пацієнтки, яка скаржиться на біль у потилиці, шум у  вухах, мерехтіння мушок перед очима. Скарги з’явились через 2 години після неприємного повідомлення. Об’єктивно: хвора збуджена, обличчя гіперемійоване, пульс 100 за 1хв, ритмічний, АТ- 180/100 мм рт.ст. В першу чергу фельдшер застосує:


варіанти відповідей

Анальгін

Дибазол

Кордіамін

Мезатон

Преднізолон  

Запитання 60

  Чоловік 20 років скаржиться на нездужання, головний біль, задишку, які виникли через 2 тижні після ангіни. Шкіра звичайного кольору, обличчя одутле. Дихання везикулярне. Тони серця звучні, шумів немає. Пульс 58 за хв., напружений, ритмічний, АТ- 170/110 мм рт.ст. В загальному аналізі сечі: питома вага – 1028, білок – 1,05 г/л, лейк.- 10-12 в полі зору, еритр.- 20-25 в полі зору, змінені, циліндри гіалінові 2-3 в полі зору. Який імовірний діагноз?

 

варіанти відповідей

Ревматична хвороба 

Сечокам’яна хвороба 

Гострий пієлонефрит 

Гострий гломерулонефрит 

Гіпертонічна хвороба 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест