Залік " Невідкладні стани у внутрішній медицині"

Додано: 27 квітня 2020
Предмет: Навчання грамоти, 1 клас
Тест виконано: 295 разів
41 запитання
Запитання 1

Фельдшера викликали до хворого 45 років, який скаржиться на головний біль, блювання, нудоту, мерехтіння “мушок” перед очима. Пацієнт збуджений, обличчя гіперемоване. АТ- 220/110мм рт.ст., Рs - 116уд/хв, Такий стан характерний для?


варіанти відповідей

Анафілактичного шоку

Гіпертонічного кризу І типу

Гіпертонічного кризу ІІ типу

Діабетичної коми

Печінкової коми

Запитання 2

Хвора 40 років скаржиться на інтенсивний біль в поперековій ділянці справа з іррадіацію в стегно, статеві органи, часті болісні позиви на сечовипускання. Який стан можна запідозрити у хворої?


варіанти відповідей

Ниркова колька

Гострий пієлонефрит

Печінкова колька

Гострий гломерулонефрит

Кишкова колька

Запитання 3


Фельдшер викликаний на дім до пацієнтки А., 64 роки, яка страждає на гіпертонічну хворобу. Після прийому каптопресу і атенололу пацієнтка різко встала з ліжка, втратила свідомість.

Об’єктивно: шкіра бліда, волога. Пульс слабкий, 110/хвилину. Тони серця послаблені, АТ- 70/50 мм рт.ст.. Дихання везикулярне. Вкажіть найбільш імовірний діагноз фельдшера:


варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда

Колапс

Набряк легенів

Гіпертонічний криз

Серцева астма

Запитання 4

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка, яка страждає дифузною формою токсичного зобу. Стан погіршився після психо-емоційного стресу. З’явились скарги на сильні головні болі, серцебиття. Об’єктивно: психічне і рухове збудження, рясний піт, шкірні покриви гіперемовані, температура тіла 39,6 0С, тахікардія - 150/хв., гіпертензія - 180/100 мм рт.ст. Яке ускладнення, на думку фельдшера, розвинулось у пацієнтки?


варіанти відповідей

Пароксизм миготливої аритмії

Мікседематозна кома

Екстрасистолія

Тіреотоксична криза

Адреналова криза

Запитання 5

Фельдшера викликали на дім до пацієнта, який страждає на цукровий діабет I типу. Після ін’єкції 32 одиниць інсуліну з’явився головний біль, слабкість, відчуття голоду, тремор рук, втрата свідомості. Об’єктивно: пацієнт без свідомості, зіниці розширені, судоми м’язів кінцівок. АТ- 140/100 мм рт.ст., пульс - 90/хв., ритмічний, шкіра волога. Який препарат введе фельдшер в першу чергу?


варіанти відповідей

Гідрокарбонат натрію

Глюкоза 10 % р-н

Фізіологічний розчин

Глюкоза 40 % р-н

Інсулін 40 ОД д/в

Запитання 6

Фельдшер ФАП обстежує пацієнта К., 50 років, який хворіє на виразкову хворобу шлунку, скаржиться на блювання, виражену кволість. Блювотні маси - кольору кавової гущі, випорожнення дьогтеподібні. Яке ускладнення запідозрить фельдшер?


варіанти відповідей

Шлункову кровотечу

Легеневу кровотечу

Носову кровотечу

Кишкову кровотеч

Стравохідну кровотечу

Запитання 7

Під час обстеження у пацієнтки, яка лікувалася з приводу негоспітальної пневмонії, виявлено: температура тіла 39°С, ЧДР – 32 за хвилину, голосове тремтіння послаблене нижче кута лівої лопатки. В цій же ділянці визначається тупий перкуторний звук, аускультативно – відсутність дихання.

варіанти відповідей

Ексудативний плеврит

Сухий плеврит

Абсцес легень

Рак легень

Туберкульоз легень

Запитання 8

Фельдшер ШМД прибув на виклик до пацієнтки 63 років, яку турбує задишка, головний біль в потиличній ділянці, біль в ділянці серця. Об’єктивно: положення ортопное, «клекочуче» дихання, акроціаноз, в куточках рота - пінисте рожеве харкотиння. ЧДР – 24 за хвилину, АТ – 180/100 мм рт.ст., пульс – 95 за хвилину. Яке ускладнення виникло у пацієнтки?

варіанти відповідей

Гостра правошлуночкова недостатність

Хронічна серцева недостатність

Гостра судинна недостатність

Гостра лівошлуночкова недостатність

Кардіогенний шок

Запитання 9

Пацієнт Н., 52 років, скаржиться на пекучий інтенсивний біль за грудиною з іррадіацією в ліву руку, що триває 10 хвилин і не знімається нітрогліцерином.

Останні 5 років подібні напади виникали при інтенсивному фізичному навантаженні і швидко минали при прийомі нітрогліцерину. Об’єктивно: пульс – 96 за хвилину, ритмічний, АТ – 140/90 мм рт.ст, тони серця приглушені. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей


ІХС: прогресуюча стенокардія

ІХС: стабільна стенокардія напруження III ФК

ІХС: стабільна стенокардія напруження II ФК

ІХС: гострий інфаркт міокарда

ІХС: стенокардія спокою

Запитання 10

Пацієнт 48 років лікується впродовж п’яти днів з приводу інфаркту міокарда. Раптово після повторного нападу болю виникла аритмія. На ЕКГ: відсутність зубців Р, хвилі F, частота скорочення шлуночків – 138 - 220 за хвилину, тривалість інтервалів R – R неоднакова. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

варіанти відповідей

Синусова брадикардія


Блокада правої ніжки пучка Гіса

Пароксизмальна тахікардія

Миготлива аритмія

Екстрасистолія

Запитання 11

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 49 років зі скаргами на зниження апетиту, загальну слабкість. Тиждень тому з′явилися печія, біль в епігастральній ділянці натще, вночі та через 1,5 години після вживання їжі. Така симптоматика спостерігаєься частіше навесні та восени. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний неатрофічний гастрит

Виразкова хвороба шлунку

Гострий гастрит

Хронічний атрофічний гастрит

Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Запитання 12

Пацієнт 48 років скаржиться на оперізуючий біль, здуття живота, пронос. Такий стан виник після корпоративу. З анамнезу відомо, що перелічені скарги періодично турбували пацієнта впродовж восьми років. При копрологічному дослідженні виявлені креаторея, стеаторея. Про яке захворювання слід подумати?

варіанти відповідей

Хронічний атрофічний гастрит

Хронічний панкреатит

Виразкова хвороба шлунка

Хронічний гепатит

Хронічний холецистит

Запитання 13

Пацієнт 48 років скаржиться на оперізуючий біль, здуття живота, пронос. При копрологічному дослідженні виявлені креаторея, стеаторея. Який препарат ПРОТИПОКАЗАНО для зняття больового синдрому?

варіанти відповідей

морфін

анальгін

баралгін

ренальган

Запитання 14

Фельдшер ШМД прибув на виклик до пацієнта 20 років, якого турбують утруднене дихання, «гавкаючий» кашель. Ці скарги виникли після вживання мідій. Об′єктивно: шкіра бліда, щільний набряк губ, який не свербить. Пульс - 78 за хвилину, АТ - 115/70 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Напад бронхіальної астми

Алергічний дерматит

Набряк Квінке

Анафілактичний шок

Кропив′янка

Запитання 15

Ви фельдшер швидкої допомоги.

Виклик до пацієнта Н., 59 років. З анамнезу - 4 тижні тому перелам гомілки . При різкому підйому раптово відчув різкий біль в грудній клітці, з’явилась задишка, кашель з кров’янистим харкотинням.

При огляді: стан тяжкий. Ціаноз шкірних покривів верхньої частини тулуба, пульс – 100 уд. за 1 хв., слабкого наповнення, АТ – 100/60 мм рт.ст. Аускультативно в легенях – вологі хрипи в нижніх відділах. Cor – тони приглушені. Живіт м’який, безболісний. Печінка +1. Ліва нога в гіпсовій пов’язці.  Встановіть діагноз.


варіанти відповідей

ТЕЛА

Інфаркт міокарда

Гостра лівошлуночкова недостатність

Легенева кровотеча

Набряк легень

Запитання 16

Хворий Г., 38 років, скарги на головний біль, нудоту, блювання, схуднення, різку слабкість, погіршення зору, періодичні проноси. В минулому часто хворів ангінами, на протязі 10 років виявляє підвищення АТ, анемію.

Об'єктивно: стан тяжкий, шкіра суха з сіруватим відтінком. Свідомість відсутня. Шкіра наче "припудрена". На шкірі тулуба та нижніх кінцівок – дрібні крововиливи . Слизові бліді. В легенях – везикулярне дихання, сухі хрипи. Шум тертя плеври. Межі серця розширені вліво, акцент II тону над аортою. АТ – 170/100 мм рт.ст. Асцит. Олігоурія.

Аналіз сечі: питома вага – 1004, біл. – 1,021 г/л, лейкоцити – 5-7 в п/з, еритроцити – 15-20 в п/з., вилужені.

ШОЕ – 33 мм/ч, в крові: анемія. Сформулюйте діагноз.


варіанти відповідей

Хронічна хвороба нирок. Уремічна кома.

Гострий гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Гемофілія

Тромбоцитопенічна пурпура

Запитання 17

Хворий, 20 років, доставлений у відділення каретою швидкої допомоги зі скаргами на слабкість, задишку, біль у правому боці, кашель з виділенням "іржавого" харкотиння, різке підвищення температури до 39°С, лихоманку. Вважає себе хворим 3-й день, не лікувався.

При огляді положення вимушене, задишка, ціаноз туб, герпес на крилах носу. Пульс – 110 уд. за 1 хвилину, ритмічний. В легенях - справа нижче кута лопатки притуплення перкуторного звуку, вологі хрипи, крепітація. Зліва дані без змін. Органи черевної порожнини без особливостей. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

Гострий бронхіт

Бронхоектатична хвороба

Дольова (крупозна ) негоспітальна пневмонія

Ексудативний плеврит

Туберкульоз

Запитання 18

Фельдшера здоровпункту викликали до пацієнта з виразковою хворобою дванадцятипалої кишки зі скаргами на блювання “кавовою гущею”. При огляді на чолі краплини холодного поту, пульс - 130/хв., АТ- 70/50 мм рт.ст. Живіт м’який, болючий при пальпації у надчеревній ділянці. Фельдшер для невідкладної допомоги першочергово приготує:


варіанти відповідей

Папаверин

Натрія етамзилат

Анальгін

Церукал

Калія хлорид

Запитання 19

Хвора 48-ми років хворіє на цукровий діабет. Після введення звичайної дози інсуліну хвора відчула сильний голод, з’явилося відчуття тремтіння в тілі, різка слабкість, шкіра вкрилася потом. Через декілька хвилин хвора втратила свідомість. Об’єктивно шкіра волога, Ps- 80/хв, АТ- 150/90 мм рт.ст., виражений гіпертонус м’язів. Тони серця приглушені, в легенях везикулярне дихання, живіт м’який. Яке ускладнення виникло в хворої?


варіанти відповідей

Гіпертонічний криз

Гіперглікемічна кома

Епілептичний напад

Непритомність

Гіпоглікемічна кома

Запитання 20

До чоловіка 27 років викликали ШМД. Хворим без свідомості. Дихання шумне, запах ацетону з рота. Шкіра суха. Риси обличчя загострені. В анамнезі - цукровий діабет. Яке ускладнення розвинулось?


варіанти відповідей

Діабетична ангіопатія

Діабетична нефропатія

Гіперглікемічна кома

Діабетична нейропатія

Гіпоглікемічна кома

Запитання 21

На ФАПі після ін’єкції кетанолу хворий відчув загрудинний біль, задишку, запаморочення, біль в поперековій ділянці. Об’єктивно: пацієнт блідий, вкритий холодним потом, АТ- 60/35 мм рт.ст., пульс - 100/хв. Який невідкладний стан виник у пацієнта?


варіанти відповідей

Анафілактичний шок

Серцева астма

Гіпертензивний криз

Гіпоглікемічна кома

Кардіогенний шок

Запитання 22

Типовими причинами гострої правошлуночкової недостатності є все, ОКРІМ:

варіанти відповідей

Гіпертонічний криз

ТЕЛА

Астматичний стан

Гідроторакс

Ателектаз легень

Запитання 23

Виклик до хворої Н., 50 років. Зі слів родичів пацієнтка страждає на гіпотиреоз. Тиждень тому перенесла грип.

Об'єктивно: загальний стан тяжкий. хвора апатична, свідомість затьмарена. Обличчя одутле, маскоподібне, шкіра суха, бліда, холодна на дотик. Температура тіла 34,8°С. Пульс – 46 в 1 хв. ЧД – 12 в 1 хв. АТ – 90/80 мм рт.ст. Тони серця глухі. Живіт здутий, безболісний.Набряки на кінцівках. Стулу  не було 4 доби. Визначте діагноз і препарат етиотропної терапії.

варіанти відповідей

Мікседематозна кома. L- тироксин

Тиреотоксичний криз. Мерказоліл.

Мікседематозна кома. Мерказоліл

Тиреотоксичний криз. L- тироксин

Запитання 24

У пацієнта раптово виникла задишка з подовженим видихом, дистанційні сухі хрипи. Хворий сидить у ліжку, спираючись на коліна. Шкіра бліда, пульс - 90/хв., АТ- 140/90 мм рт.ст., частота дихання - 36/хв. Над легенями перкуторно визначається коробковий звук, аускультативно - велика кількість сухих хрипів. Що в першу чергу треба зробити під час надання невідкладної допомоги?


варіанти відповідей

Ввести в/м 2% р-н папаверину

Виконати дихальну гімнастику

Заспокоїти хворого

Ввести підшкірно 0,1 % розчин адреналіну

Інгаляцію сальбутамолу із кишенькового інгалятора

Запитання 25

Вас викликали до хворого який скаржиться, на гострий біль в ділянці серця стискаючого  характеру, який віддає в ліву руку, тривалістю більш 30 хв. Приймання нітрогліцерину  ефекту не дало. Яке захворювання слід запідозрити? 


варіанти відповідей

Гострий інфаркт міокарда

Госпітальна пневмонію

Набряк легень 

Сухий плеврит

Стабільна стенокардія напруження

Запитання 26

  Бригаду ШД викликали до пацієнта 47 років, який скаржиться на інтенсивний стискаючий біль в  ділянці серця, загальну слабкість, задишку в спокої. Стан тяжкий,  блідість шкірних покривів, акроціаноз. АТ- 70/20 мм рт.ст., пульс – 110 за хв., ЕКГ: глибокий розширений зубець Q. Який препарат слід використати фельдшеру для корекції АТ?


варіанти відповідей

Кофеїн 

Сульфокамфокаїн 

Допамін 

Адреналін

Мезатон

Запитання 27

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка, яка страждає дифузною формою токсичного зобу. Стан погіршився після психо-емоційного стресу. З’явились скарги на сильні головні болі, серцебиття. Об-но: психічне і рухове збудження, рясний піт, шкірні покриви

 гіперемовані, фебрильна температура, тахікардія 150/хвилину, гіпертензія 150/50 мм рт.ст. Який препарати доцільно застосувати першочергово? 

варіанти відповідей

L-тироксин,ділтіазем

Мерказоліл, метапролол

Фуросемід, но-шпа

Преднізолон, лазікс

Кордіамін, фуросемід

Запитання 28

До Вас на ФАП звернулась пацієнтка із скаргами на головний біль, серцебиття, нудоту. Об-но: гіперемія обличчя, ЧД-20 за хв. Пульс - 98 за хв, ритмічний. АТ-200/95 мм.рт.ст. З якого препарату Ви почнете невідкладну допомогу?


варіанти відповідей

Строфантин 0,05% -0,5 мл в/в

Кордіамін 2 мл п/ш

Нітрогліцерин 1 таб. під язик

 Анаприлін 0,04 під язик

 Анальгін 50% - 2 мл в/м

Запитання 29

Виберіть положення для транспортування пацієнта з набряком легень:


варіанти відповідей

Лежаче на боці 

Горизонтальне з фіксацією усіх кінцівок

 Лежаче на спині

Напівсидяче 

Горизонтальне з піднятим ножним кінцем

Запитання 30

Ви диспетчер оперативно-диспетчерської служби швидкої допомоги. Вам зателефонував родич пацієнта з підозрою на тромбоемболію легеневої артерії. Дайте поради абоненту, які бажано виконати до прибуття бригади швідкої допомоги.


варіанти відповідей

Приготувати кошти на лікування та скласти особисті речі пацієнта

Дати пацієнту нітрогліцерин та чекати бригаду біля входу до будинку

Дати пацієнту нітрогліцерину та аспірину під язик, ліжковий режим

Дати пацієнту випити гарячого солодкого чаю та чекати бригаду

Не виконувати самостійно жодних дій 

Запитання 31

Ви запідозрили у пацієнта шлунково-кишкову кровотечу. Визначить обсяг допомоги на рівні ФАПу:


варіанти відповідей

Промити шлунок фізіологічним розчино та рекомендувати дієтотерапію

Ввести кровозупинні препарати викликати бригаду швидкої допомоги

Поставити очисну клізму та направити на додому

Покласти міхур з льодом на епігастрій та відправити додому

Планове стаціонарне лікування

Запитання 32

Для панкреатичних болів характерно:


варіанти відповідей

Зв’язок з порушенням дієти,

Поєднання з закрепами

Оперезуючий характер болю

Поява болів натще

Позитивний симптом Щеткіна-Блюмберга

Запитання 33

Хворий скаржиться на біль в правій верхній ділянці живота, яка виникає через годину після їжі, ірадіює в поперек праворуч. При пальпації живота відмічається болючесть в зоні Шоффара. Патологію якого органу шлунково - кишкового тракту запідозрить фельдшер?

варіанти відповідей

Підшлункова залоза

Печінка

Селезінка

Жовчний міхур

Шлунок

Запитання 34

Що таке симптом Ортнера?

варіанти відповідей

Болючість у точці проекції жовчного міхура під час пальпації

Болючість у точці Дежардена

Болючість під час постукування ребром кисті по правій ребровій дузі

Болючість в правому підребі’ї при глибокому вдосі

Посилення болю при перевертанні на лівий бік

Запитання 35

В біохімічному аналізі крові пацієнта з гострой нирковою недостатністю

варіанти відповідей

підвищення вмісту білірубіну і трансаміназ

гіпоглікемія

знижений вміст сечовини, креатиніну, залишкового азоту

підвищентй вміст сечовини, креатиніну, залишкового азоту

гіперглікемія

Запитання 36

До Вас звернулась пацієнтка Т., 37 років.

Скарги на задишку, кашель з відходженням склоподібного харкотиння, які виникають відразу після контакту з собакою. Об’єктивно: ЧДР – 22. В легенях дихання вислуховуються сухі свистячі хрипи. Перкуторно – звук з коробковим відтінком. Пульс 97 уд./хв. АТ – 130/85 мм рт.ст. Який діагноз ви запідозрите?

варіанти відповідей

Бронхіальна астма

Гострий бронхіт

Госпітальна пневмонія

Негоспітальна пневмонія

Абсцес легені

Запитання 37

Хвора 38 років страждає на ревматичну хворобу, мітральний стеноз. Викликала фельдшера швидкої допомоги з приводу виникнення нападу ядухи з інспіраторною задишкою. При аускультації фельдшер визначив вологі хрипи в нижніх відділах легень і припустив ускладнення:

варіанти відповідей

напад серцевої астми

напад бронхіальної астми

гіпертонічний криз

ТЕЛА

Пароксизмальна тахікардія

Запитання 38

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта 70 р. Скарги на напад ядухи з експіраторною задишкою. Напад не усувається ефективними раніше сальбутамолом та еуфіліном, триває майже добу. Об’єктивно: стан тяжкий, ЧДР – 40 в хв., вислуховується багато хрипів зі свистом у легенях з обох боків. Який основний препарат слід ввести пацієнту в даному випадку:

варіанти відповідей

Сальбутамол

Іпратропію бромід

Нош-па

Преднізолон

Адреналін

Запитання 39

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт зі скаргами на нападоподібний біль у правому підребер’ї, що іррадіює в праву лопатку, нудоту, блювання, гіркий присмак у роті. Пацієнт неспокійний, живіт болючий у правому підребер’ї, позитивні симптоми Ортнера, Кера. Для невідкладної допомоги фельдшер приготовите?

варіанти відповідей

Ренальган

Адреналін

Альмагель

Маалокс

Аспірин

Запитання 40

У пацієнта раптово виникла задишка з подовженим видихом, дистанційні сухі хрипи. Хворий сидить у ліжку, спираючись на коліна. Шкіра бліда, пульс 90 за хв., АТ 140/90 мм рт. ст., частота дихання - 36 за хв. Над легенями перкуторно визначається коробковий звук, аускультативно – велика кількість сухих хрипів. Що в першу чергу треба зробити під час надання невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

Заспокоїти пацієнта

Інгаляційно сальбутамол через спейсер

Адреналін в/м

Папаверин в/м

Виконати дихальну гімнастику

Запитання 41

Фельдшера викликали до хворого 45 років, який скаржиться на головний біль, блювання, нудоту, мерехтіння “мушок” перед очима. Пацієнт збуджений, обличчя гіперемоване. АТ- 220/110мм рт.ст., Рs - 116уд/хв, Такий стан характерний для?


варіанти відповідей

Анафілактичного шоку

Гіпертонічного кризу І типу

Гіпертонічного кризу ІІ типу

Діабетичної коми

Печінкової коми

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест