Завершення формування абсолютної монархії у Франції

Додано: 18 жовтня 2021
Предмет: Всесвітня історія, 8 клас
Тест виконано: 251 раз
12 запитань
Запитання 1

"Отримав прізвисько «добрий король». За період його правління було наведено лад у господарстві країни, яке занепало за період війн, введено нагляд за збиранням податків, податки з населення впорядковано і зменшено. Французи запам’ятали вислів короля про те, що добробут у Франції настане тоді, коли в кожного селянина в неділю в горщику варитиметься курка.  14 травня 1610 р. загинув від кинджала фанатичного католика Франсуа Равальяка". Про якого короля говорить історичне джерело?

варіанти відповідей

Генріх IV

Генріх III

Рішельє

Людовік XIII 

Запитання 2

 Економічна політика доби становлення капіталізму, що характеризувалася активним втручанням держави в господарське життя, стимулюванням зовнішньої торгівлі, колоніальними пограбуваннями і торговельними війнами - це...

варіанти відповідей

меркантилізм

протекціонізм

Запитання 3

Про кого історичне джерело?

"Одним із головних своїх завдань кардинал вважав посилення авторитету королівської влади. Для досягнення цього він припинив скликати Генеральні штати і обмежив права Паризького парламенту. Під загрозою смертної кари було заборонено дуелі - поєдинки між дворянами. Був головним учасником торговельної компанії «Нова Франція», яка здійснювала колонізацію французами Канади".


варіанти відповідей

Людовік XIII 

Рішельє 

 Генріх IV

Запитання 4

Вставте пропущені слова.


У 1629 р. було прийнято ??????????????????, за яким гугенотам дозволялося сповідувати їхню віру, але заборонялося мати гарнізони і фортеці.


варіанти відповідей

Нантський едикт

«Едикт милості»

Запитання 5

Інтенданти - це ...

варіанти відповідей

королівські урядовці, які повністю відповідали за надходження податків і стан справ у провінціях

відповідальні за абсолютизм у Франції

економічна політика, що характеризувалася активним втручанням короля в життя країни та її зовнішні відносини

Запитання 6

Про кого історичне джерело?

" Наступник Рішельє на посаді першого міністра кардинал. Він обіймав цю посаду 18 років, продовжуючи політику Рішельє, спрямовану на зміцнення Франції та посилення королівської влади. Запроваджував нові податки, що викликало незадоволення населення".

варіанти відповідей

Жан-Батист Кольбера

Рішельє

Джуліо Мазаріні

Запитання 7

Про кого історичне джерело?

"Міністр фінансів. Саме з його діяльністю пов’язані успіхи в економіці. Дотримуючись політики протекціонізму, сприяв розвитку промисловості, підтримував торгівлю шляхом упровадження високого мита. Прокладалися нові дороги. Створювалися торговельні компанії (Ост-Індська та інші). До того ж його називали батьком французького флоту. Запроваджувалася чітка система звітності витрат і доходів. Було проведено реформу армії".

варіанти відповідей

Жана-Батиста Кольбера

Джуліо Мазаріні

Рішельє

Запитання 8

економічна політика держави, спрямована на захист національної економіки; сприяння розвитку власної промисловості й торгівлі - це...

варіанти відповідей

Протекціонізм

Меркантилізм

Запитання 9

Про кого історичне джерело?

"Сучасники приписували йому вислів: «Держава — це я!» Його називали «королем-сонця». Він же вважав, що життя короля має бути публічним, королі повинні народжуватися і вмирати на очах у підданих. Оскільки абсолютний монарх вважав себе володарем усієї країни, то він не обмежував себе у витратах, які важким тягарем лягали на тих, хто сплачував податки. Величезні витрати королівського двору були однією з причин поразок у війнах наприкінці його життя".

варіанти відповідей

Людовік ХIV

Людовік XV

Запитання 10

Де знаходилась резиденція Людовіка XIV ?

варіанти відповідей

у Версалі

у Венсені

у Луврі

У П`єрфоні

Запитання 11

Про кого історичне джерело?

"Наступником Людовіка XIV став його правнук. Він посів трон у п’ять років, і тривалий час країною правили його міністри. Він виявився вкрай нерозсудливим правителем. Віддавав перевагу розвагам, а не кропіткій державній праці, що вивела б Францію з кризи, у яку вона втягувалася. Неодноразово король заявляв: «На наш вік вистачить», «Після нас хоч потоп»".

варіанти відповідей

Людовік XІV

Людовік X

Людовік XV

Запитання 12

Хто є автором крилатого вислову «Париж вартий меси!» ?

варіанти відповідей

Генріх III

Людовік Х

Рішельє

Франциск І

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест