Землеробство - II семестр.

Додано: 12 травня 2023
Предмет:
Тест виконано: 68 разів
13 запитань
Запитання 1

Механічний обробіток ґрунту -..

варіанти відповідей

В результаті такого обробітку підвищується ефективність всіх інших агротехнічних заходів (системи удобрення, сівозмін, захисту рослин від бур’янів, шкідників і хвороб та ін.) у найраціональнішому відтворенні родючості ґрунту

 Це дія на нього робочими органами знарядь і машин з метою створення оптимальних умов і забезпечення факторами життя для росту і розвитку сільськогосподарських рослин та захисту ґрунту від ерозії

 Внаслідок правильного механічного обробітку поліпшується фізичний стан ґрунту, створюються кращі умови для рослин.

Обробіток ґрунту є важливою складовою агротехніки і спрямований на підвищення родючості ґрунту та забезпечення постійно зростаючих урожаїв сільськогосподарських культур.

Запитання 2

До фізико - механічних властивостей грунту відносять ?

варіанти відповідей

Буферність

Липкість

Гіпсування

Плужна підошва

Вапнування

Спілість грунту

Запитання 3

Технологічні операції під час механічного обробітку ґрунту?

варіанти відповідей

Перемішування

Лущення

Підрізання бур’янів

Мікрорельф

Удобрення

Запитання 4

Захід обробітку це -...

варіанти відповідей

сукупність окремих заходів обробітку, виконаних у певній послідовності з метою створення найкращих умов для вирощування культурних рослин

характер і ступінь дії робочих органів ґрунтообробних машин і знарядь на шар ґрунту, який обробляють, з метою зміни його будови, генетичного складу і властивостей у вертикальному напрямку. 

одноразова дія на ґрунт робочими органами знарядь і машин, якими його обробляють, з метою виконання однієї або одночасно кількох технологічних операцій. 

якими їх виконують, їх поділяють на дві групи — загального призначення і спеціальні. 

Запитання 5

Культивація -це...

варіанти відповідей

захід мілкого або середнього (іноді глибокого) обробітку ґрунту фрезами, під час якого шар, що обробляється, добре очищається від вегетуючих бур’янів, кришиться, розпушується і ретельно перемішується на всю глибину роботи знаряддя, а поверхня залишається досить вирівняною, що створює сприятливі умови для сівби.

захід поверхневого обробітку ґрунту з метою вирівнювання поверхні і деякого розпушування верхнього шару.

захід поверхневого або мілкого обробітку ґрунту культиваторами з метою розпушування, кришення, часткового перемішування, вирівнювання верхнього шару, загортання добрив і знищення вегетуючих бур’янів, підгортання і нарізування поливних борозен.

захід поверхневого обробітку ґрунту з метою мілкого розпушування, кришення, вирівнювання, часткового перемішування верхнього шару, знищення сходів і проростків бур’янів, ґрунтової кірки, поліпшення обміну повітря, а іноді і для загортання мінеральних добрив чи насіння.

Запитання 6

До спеціальних заходів обробітку ґрунту відносять -....?

варіанти відповідей

Валкування

Дискування 

Кротування

Культивація

Запитання 7

Система зяблевого обробітку - ???

варіанти відповідей

Ярі культури розміщують після різних попередників і з урахуванням останніх розрізняють зяблевий обробіток ґрунту після однорічних культур суцільної сівби, після просапних культур, після багаторічних трав чи на задернілих ґрунтах. 

На пожнивних рештках і бур’янах містяться шкідники і збудники хвороб сільськогосподарських культур, які продовжують свій розвиток, збільшуючи ураженість наступних посівів. 

Поверхня злущеного поля, вкрита шаром ґрунтової мульчі і рештками рослин, спочатку висихає, проте після дощів, з одного боку, і за рахунок конденсації водяних парів — з другого, у злущеному шарі вологість зростає

Сукупність окремих заходів обробітку ґрунту у період від збирання попередника до пізньої осені під ярі культури врожаю наступного року і чорний пар.

Запитання 8

Післяпосівний обробіток -?

варіанти відповідей

Має своїм завданням створити сприятливі умови для якнайшвидшої появи сходів на основі вирівнювання поверхні поля і поліпшення контакту насіння із ґрунтом.

Проводять з метою знищення кірки і бур’янів, які перебувають у фазі «білої ниточки».

Система заходів (рідше один) обробітку ґрунту від сівби (садіння) до збирання сільськогосподарських культур для вирішення таких завдань: створення оптимальної будови верхньої частини орного шару ґрунту, за якої забезпечуються належні умови для проростання насіння.

Розпушують верхній шар ґрунту на 2/3 глибини загортання насіння.

Запитання 9

Контроль якості механізованих робіт з обробітку ґрунту ділять на - ?

варіанти відповідей

Вступний контроль

Перевірочний контроль

Приймальний контроль

Системний контроль

Поточний контроль

Запитання 10

Ерозія ґрунту -це?

варіанти відповідей

Їх інтенсивність зумовлюється різними природними факторами, зокрема кліматом, рельєфом місцевості, властивостями самого ґрунту, наявністю на його поверхні рослинності з її особливостями

Механічне руйнування його кінетичною дією води (удари краплин чи потоки) або повітря (вітер).

Внаслідок нераціонального використання сільськогосподарських угідь вона відбувається інтенсивніше ґрунтотворних процесів і призводить до утворення еродованих ґрунтів.

Завдає великої шкоди у районах з пересіченим рельєфом місцевості. 

Запитання 11

Види ерозії грунту?

варіанти відповідей

Пилова

Водна

Силова

Рослинна

Вітрова

Запитання 12

Система землеробства - це?

варіанти відповідей

Комплекс взаємопов’язаних агротехнічних, меліоративних та організаційно-економічних заходів, спрямованих на використання землі для вирощування сільськогосподарських культур, відтворення і підвищення родючості ґрунтів. 

Загальне значення системи землеробства визначається тим, що вона є основою рільництва, що, в свою чергу, є базою всього сільськогосподарського виробництва, продуктивність якого визначається продуктивністю рільництва, а продуктивність рільництва — ступенем досконалості та інтенсивності систем землеробства, застосовуваних людиною.

У зв’язку з тим, що сільським господарством доводиться займатися за різних ґрунтово-кліматичних умов, то системи землеробства і всі їх складові мають бути суто зональними. 

Ведення сільського господарства є забезпечення таких умов, за яких гарантується задоволення потреб населення у високоякісних продуктах харчування.

Запитання 13

До примітивних систем землеробства відносять - ?

варіанти відповідей

Поліпшена зернова

Заліжна 

Просапна

Травяна

Вирубно-вогнева

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест