речовини у складі харчових продуктів, що мають для організму харчову та енергетичну ціність
органічні високомолекулярні сполуки, що складаються з амінокислот.
органічні нерозчинні у воді сполуки, в утворенні яких беруть участь жирні кислоти й спирти.
органічні сполуки, які є основним джерелом енергії для організму.
неорганічна сполука, що є основою внутрішнього середовища організму (крові, плазми, тканинної рідини)
речовини, що не виконують ні енергетичної, ні харчової функції, але без них засвоєння їжі та життєдіяльність організму є неможливими.
неорганічні сполуки основним джерелом яких є рослинні продукти.
ці речовини забезпечують зв’язування та видалення з організму токсичних сполук, йонів важких металів (свинцю, кадмію, ртуті та ін.), радіонуклідів, пригнічують процеси гниття в кишках.
сприяє руховій активності та секреції кишкового тракту, є джерелом для синтезу мікроорганізмами кишечнику вітамінів В1, В2, В12, К.
Існування вітамінів відкрив російський лікар
назва науки, що займається вивченням вітамінів
Вітаміни можуть розчинятися у воді або в жирах, тому їх поділяють на
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома