На тренінгу ви дізнаєтесь:
що корисно і не корисно їсти;
про наслідки надмірного вживання їжі і навпаки недоїдання;
чому потрібно дотримуватись режиму прийняття їжі;
дізнаєтесь, що раціональне харчування – це смачна та поживна їжа;
усвідомити, що без нормального вживання здорової їжі, людина не може бути абсолютно здоровою;
поділитесь особистим досвідом здорового харчування.
Тренинг «здорове харчування, як складова здорового способу життя»Мета: ознайомитися з інформацією про корисне для здоров'я харчування; з наслідками нездорового харчування; пояснити взаємозв'язок між здоровим харчуванням та здоровим способом життя. На тренінгу ви дізнаєтесь: що корисно і не корисно їсти; про наслідки надмірного вживання їжі і навпаки недоїдання; чому потрібно дотримуватись режиму прийняття їжі; дізнаєтесь, що раціональне харчування – це смачна та поживна їжа; усвідомити, що без нормального вживання здорової їжі, людина не може бути абсолютно здоровою; поділитесь особистим досвідом здорового харчування. Виробляючи у собі вміння самостійно приймати рішення, ви зможете правильно вибирати продукти, вживати лише корисну їжу.
ПРАВИЛА АДЕКВАТНОГО ХАРЧУВАННЯ1.Їж 3-4 рази на день, у певні години, не частіше, ніж через 3-4 год.2. Пережовуй їжу повільно і ретельно.3. Ввечері не пий міцного чаю, кави.4. Цукор заміни медом, ягодами, фруктами.5. Їж якомога менше білого хліба, а більше-житнього.6. Уникай надто жирної їжі.7. Не досолюй страв.8. Воду пий невеликими ковтками.9. Вживай свіжі, теплі страви. ПАМ’ЯТАЙДодержуючи правил адекватного харчування, ви надовго збережете своє здоров’я.
Мінеральні речовини. Сприяють утворенню та роботі кісткової тканини. Забезпечують і нормалізують всі обмінні процеси. Підтримують кислотно-лужний баланс. Забезпечують процес кровотворення, а також згортання крові. Беруть участь у побудові тканин організму. Зміцнюють імунітет. Виводять холестерин. Посилюють активність тих чи інших ферментів, гормонів і біологічно активних речовин.
Отруєння може бути спричинене продуктами: з простроченим терміном реалізації; ураженими гниллю чи пліснявою; з неприємним запахом і нетоварним виглядом; з пошкодженою упаковкою; купленими на стихійних ринках; тими, що неправильно зберігалися чи оброблялися; вирощеними на забруднених територіях; тими, що містять алкоголь.
«Антиреклама»Ми всі звикли бачити на вітринах магазинів, на сторінках газет, на екранах телевізорів і просто на дошках оголошень рекламу тих чи інших продуктів, виробів і послуг. Вся ця реклама закликає «спробувати», «скористатися», «не пройти повз», «не відмовитися» і т.п. Ми ж пропонуємо придумати «антирекламу» певних продуктів харчування. Завдання: Ви повинні розрекламувати продукти шкідливі для здоров’я з найгіршою точки зору, так що б ніхто не захотів ці продукти купувати і вживати, а всім би відразу захотілося бігти повз цих продуктів харчування і ніколи більше про них не згадувати. У антирекламних цілях можна використовувати такі продукти, як кириешки, газовані напої, чіпси, локшину швидкого приготування, чупа-чупс, супи швидкого приготування, жувальні гумки, гамбургери, хот-доги, «Марс», «Снікерс», попкорн і інші.
Притча про крамницю бажань. Одній жінці приснився дивний сон. На вулиці незнайомого міста – крамниця з вивіскою: «Тут здійснюються ваші мрії». Заходить жінка до крамниці, а за прилавком – сам Господь Бог. Жінка запитала:- Чи справді я тут можу одержати все, чого забажаю?- Звичайно!– Тоді я хочу здоров'я собі і своїм близьким, успішну кар’єру, хороших друзів, достаток…Бог простягнув жінці малесеньку торбинку.- Як, я хочу так багато, а торбинка така маленька? Невже все це там помістилось?- Хіба ти не знаєш? Ми продаємо лише насіння, а що з нього виросте – залежить лише від тебе.
На користь правильного харчування свідчать деякі історичні факти: В XVII столітті адмірал англійського флоту в битвах з іспанською флотилією не втратив жодного солдата, а від цинги, що спалахнула на кораблях, у нього загинуло 800 чоловік з 1 000. Відсутність вітамінів в їжі виявилася небезпечніше ворогів. Після завезення цукру, борошна і консервів на Алеутські острови в 1912 році, у дітей поширився карієс зубів і вже у 1924 році майже усе молоде населення Алеут, яке вживало завезену їжу, страждало від карієсу.