Український довідник

Про матеріал
Розробка першого уроку у 5 класі. Урок вікторина "Український довідник". Урок проходить у 7 етапів і складається із історичної, геграфічної, літературної, мовної, музичної , календарної та винахідницької довідки.
Перегляд файлу

Перший урок у 5 класі

Тема: Український довідник

 

Мета:

Розширити  знання учнів про Україну;

продовжувати знайомити дітей із державними і народними символами;

розвивати мовлення світогляд, пізнавальну  цікавість  до історії власного народу, країни, до української культуpи;

формувати свідому громадянську  думку щодо євроінтеграційного курсу України;

виховувати  творчу особистість, почуття гордості за свою Батьківщину, патріотизм, людяність, любов до  України.

 

Хід уроку

 

Слово вчителя: діти, сьогодні ви стали на рік дорослішими, ви вже старшокласники. Ви впевнено крокуєте дорогою знань долучаючи перепони. Сьогодні у нас із вами відкривається нова сторінка шкільного життя, і починаємо її ми писати на нашому першому уроці, який я хочу  розпочати віршем Ліни Костенко.

 

Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,–

оці степи, це небо, ці ліси,

усе так гарно, чисто, незрадливо,

усе як є – дорога, явори,

усе моє, все зветься – Україна.

Така краса, висока і нетлінна,

що хоч спинись і з Богом говори.

 

Ми з вами живемо у прекрасній та неймовірно щедрій країні. У нас є поля і ліси, ріки та озера, моря та гори. У нашого народу неймовірно гарна культура та сповнена героїзмом історія. А чи багато ми знаємо про нашу країну?

Саме це сьогодні ми і з’ясуємо в ході нашого уроку-вікторини «Український довідник»

 

І. Організаційний момент:

 

  1. Розподіл на команди
  2. Пояснення правил гри

ІІ. Хід гри

Тур 1. Географічна довідка

 

1.Назвіть столицю України. (Київ)

2. Назвіть найвищу гору України. (Говерла)

3. Правда, що в Україні знаходиться центр Європи? (Так. Хоч наша країна й розташована у Східній Європі, європейський центр знаходиться саме в Україні! На ділянці звивистої гірської траси Рахів-Ужгород встановлений у 1887 двометровий знак, що засвідчує географічний центр Європи)

4. Як називається Українська пустеля? (Виявляється, що справжнісінька пустеля із височенними бахранами розташовується на Херсонщині, біля узбережжя Чорного моря. Піщаний масив має назву Олешківські піски. Потрапити туди можна проїхавши 30 км на схід від Херсону.)

5. Яка річка є найбільшою в Україні? (Найбільшою річкою України є Дніпро. Із загальної довжини 2201 км на Україну припадає 981 км.)

6.Назвіть найбільшу штучну водойму, тобто водосховище на території України.  (Кременчуцьке якщо йдеться про площу водного дзеркала, — Кременчуцьке, у середній течії Дніпра 2252 кв. км. Довжина 149 км, ширина до 28 км)

7. Яке водосховище знаходиться на території Запорізької області? (Каховське)

 

Тур 2. Історична довідка

1. Який шлях  проходив Україною і був одним із найбільших торгових водних шляхів?Мав протяжність 3 000 км, поєднував північ Київської Русі та Візантію. (Чули про шлях «із варяг у греки»? Він проходив Україною і був одним із найбільших торгових водних шляхів. Мав протяжність 3 000 км, поєднував північ Київської Русі та Візантію.

Цей шлях пролягав від Варязького (Балтійського) моря Фінською затокою по ріці Неві Ладозьким озером, далі річкою Волховом, озером Ільмень, рікою Ловаттю, потім волоком човнами до Дніпра, вплав на р. Дніпрі, потім Руським (Чорним) морем уздовж західного берега до Царгороду (тепер Стамбул). Також маршрут ними мінявся — уздовж Одри до Кракова в Галичину через Звенигород, Пліснеськ, Галич.

2. Хто є засновниками міста Київа? ( князі Кий, Щек, Хорив та сестра їх Либідь)

3. Назвіть першого президента України. Засновника акту Соборності України. (Михайло Грушевський)

4. Назвіть назву міста, першої столиці України. (Харків)

5. Що означає слово «козак»? (Вершник, вільна людина.)

6. Інша назва річки Дніпро у давні часи? (Борисфен, Славутич)

7. Хто є автором першої Конституції не тільки України, а і Європи? (Вважається, що українець Пилип Орлик створив одну з перших у світі конституцій. Документ створювався як договір гетьмана Війська Запорізького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом війська і мав назву “Конституція прав і свобод Запорозького війська”.)

 

Тур 3. Музична довідка

1. Назвіть найдовший не тільки в Україні, а й в світі музичний інструмент. (Українська трембіта — це гуцульський духовий інструмент, що входить до Книги рекордів Гінесса. Спершу трембіту використовували зовсім не для музики, а як засіб зв’язку чабана із селом. Також за допомогою трембіти попереджали про небезпеку: особливі комбінації звуків попереджали гуцулів про лихо.)

2. Яку українську пісню на Різдво співає весь світ? (Новорічну пісню українського композитора Миколи Леотовича співають на всій планеті. Мова йде про «Щедрик» М.Леонтовича – одну з найпопулярніших новорічних пісень. Уперше виконана в 1916 році у Києві, мелодія рознеслася світом і вже 1921 року лунала в нью-йоркському Карнегі-Холлі.)

3. Із кількох строчок складається гімн України, якщо не враховувати приспів? (Мало хто знає, що український гімн складається всього з шести рядків. Більшість упевнена, що він куди більший: має чотири куплети і два приспіви. Насправді ці складові гімну, до яких ми звикли, не були офіційно затверджені у 2003 році. Єдине, що ми дійсно правильно запам’ятали зі школи: ці рядки – заслуга поета Павла Чубинського і композитора Михайла Вербицького.)

4. Назвіть швидкий український танок. (Гопак)

5. Яка українська співачка у 2004 році вперше виборола перемогу України на конкурсі Євробачення? (Україна дебютувала на пісенному конкурсі «Євробачення» 2003 року. Її представив співак Олександр Пономарьов із піснею «Hasta la Vista», де посів 14 сходинку. У 2004 році співачка Руслана з піснею «Wild Dances» здобуває перемогу й право на проведення ювілейного 50-го Пісенного конкурсу Євробачення в Україні.)

 

Тур 4. Мовна довідка

1. З якої букви починається найбільша кількість українських слів? (Більшість українських слів починаються з літери “п”)

2. Назвіть найбільш вживану літеру українського алфавіту. (Найчастіше використовувана буква алфавіту – “о”)

3. Яке місце на конкурсі краси мов у 1934посіла  українська мова? (На конкурсі краси мов у Парижі в 1934 році українська мова посіла третє місце після французької та перської за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія, структура речень. А за мелодійністю українська мова зайняв друге місце, після італійської.)

4. Який відмінок є в українській мові, я в інших нема? (На відміну від інших східнослов’янських мов, в українській мові є кличний відмінок.)

5. Яке слово в українській мові має найбільшу кількість синонімів? (Відповідно до видання "Короткий словник синонімів української мови", в якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово «бити» — 45 синонімів, на другому місті слово – «говорити» - 43 синоніми).

 

Тур 5. Довідка винахідника

1. Яка найглибша  станція метро не тільки в Україні в Києві, а й у світі? Станція метро «Арсенальна» — найглибша в світі. Її глибина становить 105, 5 м. Конструкція цієї станції так званого англійського типу – всередині станція має короткий зал, тобто відстань від ескалаторів до стіни невелика. Це єдина станція в українській столиці такого типу.

2. Яку назву має український літак найбільший у світі? (Найбільший та найпотужніший у світі літак було збудовано в Україні. Велетень Ан-225, також відомий як «Мрія», побудований у 1988 році на заводі імені Антонова. Літак внесено до Книги рекордів Гінесса за його 240 рекордів! Зараз Ан-225 орендують чимало країн світу задля вантажних перевезень, які не під силу жодному з існуючих наразі авіалайнерів, адже перевозить «Мрія» ні що інше, як пасажирські літаки! Декілька крил, хвости та фьюзеляжі — лише найменка частка вантажів, що їх транспортує Ан-225.)

3. Який найбільш відомий винахід українських аптекарів привів до технічного перевороту в освітленні та в енергетиці, і став першим у економічному та якісному освітленні приміщень до винаходу електричної лампи? (Гасову лампу винайшли в Україні. Бориславські аптекарі Ян Зег та Ігнатій Лукасевич у 1853 році зробили всесвітньо відомий винахід.)

4. Назвіть найбільш відомо гідроенергетичну споруду на річці Дніпро, побудовану у 1932 році. (гребля ДніпроГЕС)

 

Тур 6. Літературний довідник

1. Якому відомому українському поету було встановлено по всьому світові 1384 пам’ятники? (Т.Г.Шевченко)

2. Хто з українських поетів узяв собі псевдонім – назву своєї національності? (Леся Українка)

3. Хто із відомих українських літераторів зображений на 500 гривнях? ( Г.Сковорода)

4. Після видання якого відомого твору І.Котляревського українську мову визнали офіційною? (Офіційно вважається, що після видання "Енеїди" Івана Котляревського, українська мова була прирівняна до літературної мови. Івана Котляревського по праву вважають основоположником нової української мови)

5. До якого роду відносяться назви всіх дитинчат тварин в українській мові. (Назви всіх дитинчат тварин в українській мові відносяться до середнього роду.)

 

Тур 7. Календарний довідник

1. Яке свято ми святкуємо 24 серпня? (День Незалежності України)

2. Якого числа ми святкуємо подвійне свято День захисника України та козацькі Покрова? (14 жовтня)

3. Назвіть дату свята День Конституції. ( 28 червня)

4. Коли ми святкуємо день Прапора України? (23 серпня, за день до дня Незалежності України)

 

ІІІ. Підведення підсумків. Визначення переможців.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
30 серпня 2020
Переглядів
376
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку