Урок 21 з біології НУШ "Діатомові водорості"

Про матеріал
Презентація "Діатомові водорості" створена для супроводу дистанційного уроку з біології 7 клас НУШ (підручник В. Соболь). В презентації міститься інструкція до Практичної роботи з посиланнями на онлайн вправи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діатомові водорості

Номер слайду 2

Цікаво! Діатомеї відрізняються від інших водоростей унікальними панцирами, що нагадують чудові коштовні вироби ювелірної майстерні Посейдона. Їхні форми – це ілюстрація неперевершеної фантазії природи. Цікаво, як ці панцирі утворюються клітинами діатомей?

Номер слайду 3

ДІАТОМОВІ ВОДОРОСТІ, або ДіатомеїОдноклітинніКолоніальні

Номер слайду 4

Унікальна особливість Діатомей. Силіцій цих кислот надходить у клітину з води, а його наявність є однією з визначальних умов існування діатомей. Утворений кремнезем упаковується в міхурці-везикули, які транспортують речовину до клітинної мембрани. З кремнезему над мембраною формується клітинна стінка(фрустула): міцна, складається з двох окремих стулок, що утворюють своєрідну коробочку з дрібними отворами (ареолами). Панцир пропускає світло, захищає від несприятливих впливів середовища та забезпечує надходження поживних речовин і виділення продуктів обміну. утворюють всередині своїх клітин кремнезем із малорозчинних кремнієвих кислот:

Номер слайду 5

Панцир діатомових водоростей (за типом симетрії стулок)двобічно-симетричні водоростіводорості з радіальною симетрією

Номер слайду 6

Особливості діатомових водоростей жовто-буре забарвлення, що визначається наявністю коричневих пігментів (фукоксантинів);більшість діатомей – фотоавтотрофи;основними резервними речовинами є вуглеводи (хризоламінарин) та олії.

Номер слайду 7

Водорості + Геологія 1867 року Альфред Нобель запатентував динаміт – вибухову суміш на основі нітрогліцерину. Як абсорбент для цього було використано осадову породу, що утворилася з панцирів водоростей. Які особливості цієї породи стали в пригоді?

Номер слайду 8

Навікула– одноклітинна, двобічно-симетрична водорість. Має стулки, що нагадують човник. На поверхні панцира є щілиноподібний шов. Через нього виділяється слиз, що зумовлює ковзаючий рух. Трапляється в складі фітопланктону водойм у вигляді поодиноких клітин або стрічкоподібних колоній.

Номер слайду 9

Пінулярія- поширена в прісних водоймах, канавах, на поверхні мулу у водоймах, що висихають, і на вологих ґрунтах. Має стулки видовженої форми із заокругленими кінцями. У його кінцях і в середній частині є три потовщення-вузлики. Панцири у видів цього роду переважно великі, клітини не здатні утримуватись у товщі води, тому у великій кількості ці водорості накопичуються на дні водойм.

Номер слайду 10

Водорості + Хімія Панцири діатомових водоростей утворені з кремнезему. А яка хімічна формула цієї речовини?

Номер слайду 11

Діатомеї мешканці морських та прісноводних водойм

Номер слайду 12

ПРАКТИЧНА РОБОТА 5. Будова панцира навікули. Переглянути відео:https://youtu.be/n1qy. Y1-BLys?si=h. RBi. Kosq2c. XC181 D Виконати вправу:https://wordwall.net/uk/resource/80132896 Зробити висновок:https://wordwall.net/uk/resource/80133135

Номер слайду 13

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 7 клас, Презентації
Додано
17 жовтня
Переглядів
106
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку