Урок: "Об'єкти електронних таблиць - аркуш, клітина, діапазон клітинок."

Про матеріал
Тема: Об'єкти електронних таблиць - аркуш, клітина, діапазон клітинок. Мета: Навчальна. Ознайомити з поняттям табличного процесора, елетронної таблиці та їх основних об'єктів, навчити відкривання, переглядати і зберегати електроні книги. Розвиваюча. Розвивати логічне та алгоритмічне мислення. Виховна. Виховувати культуру оформлення табличного документу. Тип уроку:Урок формування і вдосконалення вмінь і навичок.
Перегляд файлу

7 клас Урок __________

 

Тема:  Об'єкти електронних таблиць - аркуш, клітина, діапазон клітинок.

 

Мета:

          Навчальна. Ознайомити з поняттям табличного процесора, елетронної таблиці та їх основних об'єктів, навчити відкривання, переглядати  і зберегати електроні книги.

          Розвиваюча. Розвивати логічне та алгоритмічне мислення.

          Виховна. Виховувати культуру оформлення табличного документу.

 

Тип уроку:Урок формування і вдосконалення вмінь і навичок.
 

Хід уроку:

 

1. Організаційний момент. 

Привітання. Відмічання відсутніх.

 Хвилина Патріотичного виховання.

 

2. Актуалізація опорних знань.

1. Де вам траплялися дані, що подані у вигляді таблиці? Наведіть приклади таблиць.

2. Які ви знаєте об’єкти вікна текстового процесора Microsoft Word? Поясніть призначення кожного з них.

3. Які засоби використовуються для навігації в текстовому процесорі Microsoft Word?
 

3. Вивчення нового матеріалу.

Перегляд презентації: «Об'єкти електронних таблиць - аркуш, клітина, діапазон клітинок.»

 

4. Засвоєння нових знань. 

Робота з комп'ютером: ознайомлення з «Електронні таблиці. Табличний процесор. »

 

5. Фізхвилинка.

 

6. Підбиття підсумків.

1. Що таке табличний процесор? Які можливості він має?

2. Що таке електронна таблиця? Із чого вона складається?

З. Які переваги у використанні електронних таблиць порівняно з паперовими?

4. У яких сферах діяльності людини зручно використовувати електронні таблиці?

 

7. Домашнє завдання.

п.21

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Об'єкти електронних таблиць - аркуш, клітина, діапазон клітинок. Виконав: вчитель інформатики Ткач Я.Р.

Номер слайду 2

Хвилина Патріотичного виховання Школяр із Краматорська, що на Донеччині, Єгор Попович розробив мобільний застосунок із цікавими локаціями у місті. Додаток отримав назву "Не нудне місто". Серед цікавинок можна побачити оригінальні мурали, які розкидані по всьому місту, а також найменші пам'ятки та скульптури, які є у Краматорську Український школяр створив мобільний додаток про своє місто.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань. 1. Що таке табличний процесор? Які можливості він має? 2. Що таке електронна таблиця? З чого вона складається? 3. Які переваги у використанні електронних таблиць в порівнянні з паперовими? 4. В яких сферах діяльності людини зручно використовувати електронні таблиці?

Номер слайду 4

Комірка, адреса комірки. На перетині стовпців і рядків утворюються осередки. Кожна осередок має ім'я, складене з літерного імені стовпця і номера рядка, на перетині яких вона розташовується. Ім'я осередку інакше називають її адресою. Наприклад A5, B2, C45.

Номер слайду 5

Діапазон комірок. Діапазон ─ це розташовані поспіль осередки в рядку, стовпці або прямокутнику. При завданні діапазону вказують його початкову і кінцеву осередки, в прямокутному діапазоні - комірки лівого верхнього і правого нижнього кутів. Найбільший діапазон представляє вся таблиця, найменший - одна клітинка. Приклади діапазонів А1: D1, В4: B10, F4: K8.

Номер слайду 6

Приклади діапазонів A1:D1 B4:B10 F4:K8

Номер слайду 7

Табличний курсор. Важливим елементом електронної таблиці є табличний курсор - виділений прямокутник. Його можна помістити в будь-яку клітинку таблиці. Комірка таблиці, яку в даний момент займає курсор, називається активною коміркою. Вводити або редагувати дані можна тільки в активній комірці.

Номер слайду 8

Типи даних. Комірка може містити текст, число або формулу. Тексти потрібні для оформлення таблиці (написи, заголовки, пояснення). Числа є вихідними даними для проведення обчислень. За допомогою чисел (натуральних, цілих, раціональних) задаються різні коли-зняні характеристики розглянутих об'єктів.

Номер слайду 9

Формули. Формули є своєрідними інструкціями, що визначають порядок обчислювальних дій. Вони можуть містити імена осередків, числа, знаки операцій та звернення до функцій. Введення формули починається зі знака «=». Арифметичні операції позначаються символами: складання ─ « + », віднімання─ «-», множення ─ «*», ділення ─ «/».

Номер слайду 10

Робота з формулами. При введенні формули в осередок, наприклад С3, в осередку залишається кінцевий результат розрахунку. При активізації осередку, формула відображається в рядку формулfx.

Номер слайду 11

Рядок формул. У рядку формул відображається вміст активної (виділеної) осередки. Рядок формул служить для введення і редагування даних.

Номер слайду 12

Фізхвилинка.

Номер слайду 13

Практична робота. 1. Вставити в комірку А1 цифру 10 2. Вставити в комірку А5 цифру 15 3. Вставити в комірку В1 суму А1 і А5

Номер слайду 14

Підведення підсумків. Назвіть основні об'єкти табличного процесора. Опишіть властивості листа. Опишіть властивості осередку.

Номер слайду 15

Домашнє завдання п. 21

zip
До підручника
Інформатика 7 клас (Пилипчук О.П., Ріпко Н.А., Шестопалов Є.А.)
Додано
10 листопада 2020
Переглядів
580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку