Урок українознавства. 9 клас."Національна ідея українців – стратегія до волі " і свободи.

Про матеріал
Протягом історичного поступу української нації, український народ виборював волю і свободу . Як відомо, характер цієї боротьби був різний , обумовлений низкою чинників. На наше велике переконання, інтегральним світоглядним тлом багатовікової боротьби була і є національна ідея – віковічне прагнення української нації мати свою вільну державу. .Конспект уроку з українознавства є матеріалом для вчителя.
Перегляд файлу

                                Українознавство 9 клас

 

 Урок №2              

                       Національна ідея  українців – стратегія до волі і  

                  свободи.

Мета уроку :  - Зʹясувати  суть національної ідеї українців як стратегії

                     до волі і свободи;

  • Формувати навики історичного аналізу суспільних явищ;
  • Виховувати  почуття гордості за свій волелюбний народ.

 

Тип уроку : урок - лекція

       Перебіг уроку ;

І. Організаційний момент.

 - про мету і завдання уроку.

ІІ. Мотивація уроку.

 

 Вч.

         Протягом історичного поступу української нації,український народ виборював волю і свободу . Як відомо, характер  цієї боротьби був різний , обумовлений низкою чинників. На наше велике переконання, інтегральним світоглядним тлом  багатовікової боротьби була і є національна ідея – віковічне прагнення української нації  мати свою вільну державу.

 

ІІІ. Робота над темою.

                1.Історичне дослідження

    Історики досліджують сутність цього поняття в різні історичні періоди.Але ніхто не може чітко окреслити природу цього терміну.
    Національна ідея - це духовна концепція національної свідомості, розуміння народом сенсу свого існування, це концентрований вираз стратегічної мети, головних пріорітетів нації на осяжне майбутнє. Без такої ідеї рух держави стає багатоцільовим, більше того - безцільним - не зрозуміло куди і для чого рухаємося.

    Украї́нська націона́льна іде́я  національна ідея українців відображає головні національні інтереси і задає оптимальний напрям розвитку країни, як у сьогоденні, так і на майбутнє. Через існування національних інтересів в політичній, економічній, культурній, побутовій сферах.

 

      Поняття «національної ідеї» виникло у ХVIII — XIX ст. початково маючи форму гегелівського абсолютизму для кожного народу. На їх формування впливали національні традиції, спосіб життя .

 

   -  В XIX ст. основи для ідейного формування заклав Тарас Шевченко ,який  вважається «батьком» національного відродження.  

     Він не створив жодної програмової статті, чи брошури, як-то робили пізніші ідеологи, проте своїми творами заклав базис політичної ідеології, зокрема начерком національної ідеї вважається його «І мертвим, і живим, і ненародженим…»[. За його життя значущим осередком українського просвітництва було Кирило-Мефодіївське товариство, серед членів котрого був і Микола Костомаров, автор «Книги буття українського народу».

    -   Наступним значним, хоча й суперечливим теоретиком ідеї, вважається Михайло Драгоманов, зі спілок найбільший вплив мало Братство тарасівців, до якого входив М.Вороний.

 Компромісним поєднанням української мрії і різних моделей української національної ідеї стали праці Михайла Грушевського

     Черговий сплеск уваги до національної ідеї відбувся за часів набуття Незалежності, Українці  мали в стислі терміни віднайти нові цілі розвитку, визначатися в європейському і світовому просторі,  самоідентифікуватися не лише в громадянстві, але і в політичних, економічних та культурних орієнтирах.

    Сучасні українські культурні і політичні діячі і громадяни продовжують творити українську національну ідею сьогодні.

      Але слід зазначити, що сьогодні на шляху формування української національної ідеї є безліч перешкод. Серед внутрішніх проблем, що гальмують розвиток України й істотно перешкоджають формуванню її ідеї, насамперед, слід виділити поділ українського суспільства на відчужені групи - за рівнем самосвідомості, за релігійними конфесіями, політичними поглядами, ціннісними орієнтаціями, що зумовлюється насамперед перебуванням України протягом тривалого часу в складі інших держав, які проводили різну економічну, мовно-культурну, церковну політику щодо українського населення. Крім того, уже в незалежній державі до перелічених чинників додалися нові.

    Труднощі  періоду переходу до ринкових відносин, глибока системна криза призвели до безпрецедентного соціального розшарування населення за рівнем прибутків, внаслідок чого більшість людей перебуває за межею бідності і зайнята фізичним виживанням. Багато громадян, зневірившись у своїх надіях і сподіваннях на те, що національна незалежність та державний суверенітет України дає краще життя, відступили від свого вибору, зробленого у 1991 р. на користь державної незалежності. У суспільстві спостерігається ностальгія за радянським минулим, недовіра до власних історичних коренів, немає єдності щодо фундаментальних цінностей, ідеалів, цілей і напрямів його розвитку, що породжує високу конфліктність та соціальну напруженість. Розшароване матеріально, психологічно українське суспільство сьогодні є неготовим до глибинного розуміння і вирішення питання національної ідеї.

       До цього часу жодна українська політична партія чи політична сила не змогла запропонувати розгорнуту формулу національної ідеї, напрями реального розвитку країни. Країна приймала десятки програм, бюджетів, але жодного масштабного національного проекту, не було реалізовано, узагальненого бачення майбутнього України, на жаль, досі немає. Робилися лише якісь хаотичні безсистемні кроки, постійно змінювалися пріоритети, втрачаючи свій сенс і вагу в суспільстві.

 

      Національна ідея - це спільний проект влади і суспільства. Така стратегія може утвердитися в суспільстві лише внаслідок широкої політичної угоди між усіма головними політичними силами країни. На сучасному етапі розробка та втілення національної ідеї має здійснюватись у такій формі, яка б відповідала інтересам більшості населення і теперішньому етапу історичного розвитку України.

      Національна ідея, чи ідея нації – це значить, що людина ідентифікує себе з цією спільнотою, вважає себе її частиною. Якби не було національної ідеї, то ті роки совєтської окупації перетворили б нас на іванів безродних. Тобто, у нас є національна ідея. Це – ідея національної ідентичності. Бути собою на своїй землі. Це ідея національної державності. Тобто, не просто бути етнографічним українцем в якійсь конфедерації вільних людей. Це бути собою окремим, у своїй державі.

Національна ідея сформульована на всіх рівнях. На рівні політичному вона сформульована, перш за все, кров’ю тих людей, які вмирали на цій землі за цю країну і за цей народ ще з докняжих часів. Але суть національної ідеї України сформульована, може, навіть краще від будь-якої іншої нації. Це Шевч    енкове: «В своїй хаті своя правда, і сила, і воля». Оце максима.

                                                                                                                  (Юрій Сиротюк).

  • Національна ідея є формою рефлексії нації над сутністю та сенсом існування.
  • Формується на підставі соціально-історичних традицій, культури, менталітету нації і відповідно сама впливає на ці фактори.
  • Прагненням народу організувати власне соціально-економічне, національно-політичне та духовно-світоглядне буття в ефективних  ДЛЯ  нації формах.
  • Українська національна ідея є рефлексійним віддзеркаленням українських інтересів у політичній, соціально-економічній, духовно-культурній та історичній сферах

 

2.Відображення національної ідеї у літературі і мистецтві.

 

 Літературний  процес ХХ — початку ХХІ століття.

  • ХХ століття для людства є відкриттям нової епохи, при цьому епохи не лише календарної, а й такої, що стосується культурних  зиін. Перехідна доба  постає як період пошуку нових світоглядних, ціннісних, художніх орієнтирів. Кінець ХІХ — початок ХХ століття став періодом становлення нової концепції людини, нової картини світу, нової художньої системи – нової нац.ідеї.

          Візьмемо українську класику. Ну, бодай, Шевченка і Франка. Якщо не брати до уваги інтимну лірику, то основний мотив їх творчості - національна ідея. Після Шевченка і Франка було "розстріляне відродження". Далі - дисиденти. Шестидесятники.

  • Овідомлення учнів

IV. Підсумки уроку.

  • Складання плану лекції.
docx
Додано
22 вересня 2019
Переглядів
2860
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку