Урок "Велика Британія"

Про матеріал
. ВЕЛИКА БРИТАНІЯ: ОСНОВНІ ЧИННИКИ, ЩО ВИЗНАЧАЮТЬ МІСЦЕ КРАЇНИ В МІЖНАРОДНОМУ ПОДІЛІ ПРАЦІ, СИСТЕМА РОЗСЕЛЕННЯ
Перегляд файлу

Географія 10 клас.

Вчитель Володимирівської ЗШ І-ІІ ступенів Петрівського району Кіровоградської області

Ляхович І.Б.

 

Тема: Велика Британія.

        Місце країни у світі та регіоні. Основні чинники, що визначають місце країни у міжнародному поділі праці. Система розселення. Співдружність націй. Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни. Домінуючі складові третинного сектору. Промислові виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію. Особливості аграрного сектору. Характерні риси просторової організації господарства. Зовнішні економічні зв′язки. Міжнародні зв′язки України з Великою Британією.

Мета:

            Навчальна: Сформувати в учнів систему знань про особливості економіко-географічного та політичного положення, розкрити особливості сучасного постіндустріального розвитку країни ,  визначити характерні риси розвитку економіки держави. Познайомити учнів з населенням країни, її традиціями. Розповісти про найбільші міста, промислові і адміністративні центри, міжнародні зв′язки України з Великою Британією.

            Виховна: Виховувати в дітей почуття дружби та поваги до інших народів, самоповагу та взаємоповагу.

            Розвиваюча: Розвивати творче мислення, ерудицію, пам´ять, сприйняття географічного матеріалу через використання міжпредметних зв´язків. Удосконалювати уміння і навички роботи з картами, матеріалами періодичної преси, додаткової літератури.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Хід уроку

  1. Організаційний момент

Позитивне налаштування учнів на ефективну роботу

Продовжимо географію вивчати.

Кожний урок і кожен час,

Нове та незвичне чекає  на вас.

Відкриттів багато Ви вже зробили,

А сьогодні до нових знань готуйте сили.

Що ж, юні географи, вирушаймо в добру путь

ІІ. Актуалізація опорних знань і умінь учнів
         Прийом «Географічна розминка»

Учитель нашвидку показує країни на політичній карті світу, учні називають їх разом зі столицями.

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

          Вправа «Мої очікування».

          Прийом « Дивуй»

На перший погляд, про Велику Британію ми знаємо досить багато. З курсу історії ви дізнались про Нельсона та Манделлу - англійських полководців, які брали участь у війні проти Наполеона (1806-1807 рр.). Під час вивчення  фізики познайомились із Ньютоном, який сформулював закони механіки,  Джоулем, що є засновником молекулярної фізики. А із зарубіжної літератури вивчали творчість Д. Дефо («Робінзон Крузо»), Р. Стівенсона («Острів скарбів»), Шекспіра («Ромео і Джульєтта», «Гамлет»), Д. Свіфта («Мандри Гулівера»), К. Дойля («Собака Баскервілів»), Д. Кіплінга («Мауглі»). На образотворчому мистецтві вивчали художника-пейзажиста, відомого на весь світ Джозефа Тернера, який написав картини  «Рибалки на морі», «Світло та колір». (п. і. -   Джозеф Тернер та його твори).

Туристичні проспекти і фільми розповідають нам про визначні пам'ятки Лондона.

А на запитання, чому Велика Британія входить до числа найбільш розвинутих країн світу, відповісти може далеко не кожен.

ІV.Повідомлення теми, мети і плану уроку.

V.Вивчення нового матеріалу

Прийом «Асоціативний кущ»

Учні висловлюють асоціації, які виникають у них на момент згадування

країни «Велика Британія»

Вчитель

 Візитна карта

Офіційна назва – Сполучене Королівство  Великої Британії і Північної Ірландії Склад території – 4 історичні області: Англія (45 графств і особлива адміністративна одиниця Великий Лондон), Шотландія (9 районів і острівна територія), Уельс (8 графств), Північна Ірландія (26 округів), самостійні адміністративні одиниці: о-в Мен, Нормандські о-ви. Має 14 залежних територій (Британські заморські території). Член міжнародних організацій – ООН, НАТО та ін. Офіційна мова – англійська Релігія – християнство (протестантизм, католицтво) Місце країни у світі та регіоні. Велика Британія – одна з «найстаріших» країн з ринковою економікою. Колишня величезна Британська коло ніальна імперія після розпаду й досі зберігає свою присутність в усіх регіонах світу й очолює Співдружність Націй.

Сполучене Королівство посідає 5-те місце у світі та 2-ге в Європі (після Німеччини) за ВВП, 18-те місце в світі та 5-те в Європі – за золотовалютними резервами. Велика Британія – постіндустріальна країна. Велика Британія – ядерна держава, постійний член Ради Безпеки ООН. За військовою потужністю вона є п’ятою  державою у світі та першою – в Європі.

Вчитель

Основні чинники, що визначають місце країни в міжнародному

 поділі праці.

Місце Великої Британії у міжнародному поділі праці визначає  ряд чинників. Основні з них: своєрідне ЕГП, історичний чинник, багаті фінансові та матеріальні ресурси, значні науково-технічний, працересурсний, споживчий та природно-ресурсний потенціал

Прийом «Робота в групах»

ЧИННИКИ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ

Група 1. Економіко-географічне положення

 Група 2. Історичний чинник

Група 3. Фінансові та матеріальні ресурси

Група 4. Науково-технічний потенціал

Група 5. Працересурсний та споживчий потенціал

Група 6. Природно-ресурсний потенціал

   Вчитель.

Система розселення. Великобританія є однією з найбільш густозаселених і високоурбанізованих країн світу. Середня густота населення становить 268,8 осіб/км2. Максимальний показник має Англія (понад 350 осіб/км2), мінімальний – Шотландія (у горах – до 2 осіб/км2). Найгустіше заселена територія від Лондона до Ліверпуля. Вже наприкінці ХІХ  ст. в містах країни проживало  майже 3/₄ населення. У другій половині ХХ ст. спостерігався зворотний процес – субурбанізація. Нині актив но відбувається джентрифікація великих міст. Міст-мільйонерів у країні два:  Лондон (8,6  млн осіб) і Бірмінгем  (1  млн осіб). Лондон  є столицею,  головним політичним, культурним,  фінансовим, туристичним та промисловим осередком, найбільшим транспортним вузлом країни. Разом з приміською  зоною він утворює величезну міську агломерацію, яку називають Великим  Лондоном. Там проживає 13,9  млн осіб (понад 20 % населення країни). Від  Лондона до Ліверпуля сформувався Англійський мегаполіс, в якому сконцентровано понад половину населення держави.

Прийом «Картографічний практикум» (робота учнів з картою)

     Співдружність Націй. 53 незалежних держави, переважна більшість яких раніше входили до складу Британської колоніальної імперії (окрім Руанди та Мозамбіку), нині є членами міжурядової організації, що її раніше називали Британською Співдружністю, а нині відома як Співдружність Націй .Дійсні члени Співдружності Націй Колишні члени (Ірландія, Зімбабве, Гамбія) Членство призупинено Залежні території членів Співдружності Націй. Країни-члени Співдружності Націй Англійський монарх є формальним головою в 14 державах-членах Співдружності, що відомі як Королівства Співдружності. Де-юре (за законом) королева очолює ці держави та є символом вищої влади. У країнах є її представник – генерал-губернатор. Офіційно жителі цих держав не є підданими англійської королеви. Де-факто (насправді) в цих країнах існує свій уряд, який керує державою. До Королівств Співдружності належать Канада, Австралія та Нова Зеландія, країни, що розташовані в Карибському басейні та Океанії. Деякі з Королівств Співдружності навіть використовують державні атрибути Великої Британії. 

       Прийом «Практичність теорії»

        Вчитель

Особливості сучасного постіндустріального розвитку країни.

Велика Британія  – країна з високорозвинутою, потужною, незалежною економікою. Водночас видобуток вугілля зовсім припинений, виробництво сталі скоротилося вдвічі. Британська кольорова металургія завдяки високим внутрішнім потребам залишається однією з найбільших в Європі. Важливими в її розвитку є новітні машинобудівні та хімічні виробництва. Лондон є одним з провідних фінансових, товарно-біржових і туристичних центрів світу. Добре себе зарекомендувало британське будівництво, створивши споруди світової якості: Євродіснейленд біля Парижа (Франція), олімпійські об’єкти в Атланті (США), аеропорт у Гонконгу (Китай). Протягом останніх десятиліть в англійській економіці суттєво скорочений державний сектор. Крім того, проведено дерегуляцію економіки, послабилася система соціального забезпечення. Структурні зміни в британській економіці  останніх десятиліть пов’язані зі зростанням значення третинного сектору. Нині він забезпечує створення 78 % ВВП країни

          Прийом «Нотатки»

(Учні за текстом  підручника та вчителя заповнюють таблицю)

ДОМІНУЮЧІ СКЛАДНИКИ ЕКОНОМІКИ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ

 

Третинний сектор

Вторинний сектор

Первинний сектор

Фінансова діяльність

Виробництво машин та устаткування

Тваринництво: скотарство, свинарство, птахівництво

Туризм

Хімічні виробництва

Рослинництво: кормові, зернові культури, картоплярство, садівництво

 

Освіта

Кольорова металургія

 

 

Видобуток нафти і природного газу

 

 

       Прийом «Хвилинка підручника»

(робота з підручником , складання міні-конспекту)

Домінуючі складники третинного сектору.

Чверть ВВП країни створюють фінансові послуги. Лондон називають «фінансовою столицею світу». Серцем банківської системи країни є Bank of England, найстаріший у світі Центральний банк, створений наприкінці ХVІІ ст. Окрім британських у Лондоні працюють понад 50 найбільших банків світу. Основними видами фінансової діяльності крім банківських є страхувальні послуги, ринок фінансових інструментів (ф’ючерси, опціони, глобальні депозитні розписки), ринок облігацій, валютний ринок,  фінансовий лізинг, трастові операції із закордонними акціями, операції з  дорогоцінними металами, контроль значної частки світового біржового ринку  нафти та деяких інших стратегічних товарів. У Великій Британії розташовані  найважливіші товарні та фондові біржі світу: Лондонська фондова біржа,  Лондонська біржа металів, Балтійська біржа. Туризм є другим за значенням у сфері послуг. У ньому зайнято 7 % працездатного населення й створюється близько 5 % ВВП. Країну відвідує 31,2 млн туристів (2015 р.). За цим показником країна посідає 8-ме місце в світі та 5-те в Європі.

 Велика Британія приваблює туристів з усього світу своєю багатовіковою самобутньою культурою, історією, неповторним англійським колоритом. У Лондоні, Глазго, Ліверпулі проводять бізнес-форуми й конгреси, що сприяє діловому туризму. Великої популярності набув британський спортивний туризм, метою якого є забезпечення можливості туристам займатися обраним видом спорту. Особливо популярні вітрильний спорт і футбол. Лондон – величезний туристичний центр світу. Велику Британію відвідує найбільше за все туристів зі США, Франції, Німеччини, Ірландії, Нідерландів. Освіта Великої Британії складається з державного та приватного секторів. Вища освіта у Великій Британії є державною. Навчання здійснюється у понад 850 вищих навчальних закладах, що дають змогу здобути ступінь бакалавра та магістра. Серед британських вишів розрізняють університети, вищі школи та коледжі (пропонують спеціальну освіту: художню, музичну або аграрну). Велика Британія є безумовним лідером за кількістю найкращих  університетів Європи. До топ-200 входять 46 британських університетів. Серед них Оксфорд і Кембридж, університети Единбурга, Манчестера, Бристоля, Глазго, Ліверпуля та інших міст країни .

          Прийом «Домашня заготовка»

(учень, який отримав випереджальне завдання в дистанційному курсі).

Промислові виробництва, що визначають міжнародну спеціалізацію країни. У промисловому виробництві Великої Британії важливе місце посідає добувна промисловість. За одночасного  закриття шахт тривалий час зростали обсяги  видобутку нафти та природного газу на континентальному шельфі Північного моря. Однак через падіння світових цін на нафту собівартість її видобутку у Великій Британії зросла у 5 разів. Як  результат, видобуток скоротився на 40 %. Англійська компанія British Petroleum та англо- голландська Royal Dutch/Shell  – серед лідерів у своєму сегменті ринку. Системою трубопроводів і танкерами нафта з шельфових родовищ надходить до нафтового терміналу «Саллом-Во», де завантажується в танкери для подальшого транспортування. Внаслідок скорочення видобутку країна зберігає значний  імпорт нафти. Зовнішня торгівля природним газом є незначною. У переробній промисловості пріоритетними є машинобудування, хімічна промисловість, харчова промисловість (12,5 % усього виробництва), у т. ч.  виробництво молока, чаю, кондитерських виробів, металів (10,8 %), паперу. У машинобудуванні чільне місце посідає виробництво транспортних засобів (12,4 %  вартості усього промислового виробництва). У виробництві автомобілів відомі національні (Rover, Jaguar, Vauxhall) та філії іноземних (Ford, Honda, Nissan, Toyota) компаній (мал. 46). Велика Британія лідирує в світі за експортом вантажних автомобілів «Лендровер», випускає автомобілі вищого класу «Роллс-Ройс» та «Бентлі». Англійське суднобудування відоме виробництвом бурових платформ і судового обладнання. Авіакосмічна промисловість Великої Британії – третя у світі після США та Франції. Вона складає цивільні та військові літаки (British Aerospace, Harrier, Tornado, Eurofighter Typhoon), гелікоптери («СиКинг», «Линко»), авіадвигуни («Роллс-Ройс»), а також обладнання  для європейського концерну Airbus Industry, що виготовляє літаки. Усім відомі британські літаки вертикального злету та посадки. Потужним є британське виробництво машин та обладнання загального  призначення. В країні складають сучасну сільськогосподарську та будівельну техніку (компанія JCB). За виробництвом верстатів, зокрема текстильного  обладнання, країна посідає 7-ме місце в світі. Точне машинобудування відоме своєю електронікою та електротехнікою. В країні виробляють комп’ютери, програмове забезпечення, засоби телекомунікації  (волоконну оптику, радари, системи стеження за повітряним рухом), медичне обладнання, побутову техніку, а також годинники та фотоапарати.Хімічна промисловість Великої Британії ґрунтується на нафтогазовій сировині. Вона спеціалізується на виробництві нових матеріалів, парфумів, агрохімії. Країна посідає 4-те місце у світі за виробництвом лікарських засобів. В країні виробляють різні види пластмас, зокрема конструкційні. Основні райони хімії сформувалися на південному-сході Англії, в Ланкаширі та Чеширі.

          Прийом «Творча лабораторія»

(учні за текстом підручника та атласу досліджують особливості аграрного сектору країни»

 

Особливості аграрного сектору.

Сільське господарство в країні є одним з найбільш продуктивних та механізованих у світі. Особливість розвитку – зростання концентрації аграрного капіталу та його зрощування з промисловим і, як наслідок, формування агровиробничої сфери. Площа сільгоспугідь становить 76 % від усього земельного фонду. Більша їх частина зосереджена у великих фермерських господарствах площею понад 100 га. Виробництво високотоварне. У структурі виробництва переважає тваринництво, а саме молочне та м’ясо-молочне скотарство, беконного напряму свинарство, птахівництво. На тонкорунне вівчарство нині припадає всього 1 % всієї сільськогосподарської продукції  Частка рослинництва в економіці країни незначна. В основному воно спрямоване на обслуговування тваринництва. Із зернових культур переважають пшениця та сірі хліби: ячмінь, овес, із технічних – цукровий буряк, льон-довгунець, ріпак. Також вирощують картоплю, розводять фруктові сади. Основні райони землеробства – Східна та Південно-Східна Англія. Країна забезпечує потреби населення в харчових продуктах лише наполовину. Імпортується 80 % вершкового масла, 60 % цукру, 50 % пшениці та бекону, 25 % яловичини та телятини.

      Розповідь учителя.

Зовнішні економічні зв’язки.

 Велика Британія вирізняється негативним сальдо зовнішньої торгівлі. Імпорт країни становлять як промислова продукція,  так і сировина, напівфабрикати, продовольство. Основну частку в експорті становлять машини та обладнання. Велика Британія є постачальником на світовий ринок авіаційного та навігаційного обладнання, турбореактивних двигунів, електроніки, тракторів, текстильного та гірничошахтного обладнання. Країна

 посідає одне з перших місць у світі за експортом зброї. Натомість суттєво зменшилася в експорті частка британських текстильних товарів. Головними торговельними партнерами Великої Британії є країни Європейського Союзу та США. Сполучене Королівство здійснює до 10 % світового експорту послуг: банківських, страхових, брокерських, консультативних, а також у сфері комп’ютерного програмування. Левова частка англійських інвестицій припадає не на Старий Світ, а на США, країни Співдружності Націй, особливо Канаду, Австралію та інші колишні британські колоніальні володіння. Натомість понад 30 % іноземних прямих капіталовкладень в економіку Великої Британії контролюється корпораціями США. Важливе значення має також голландський, німецький та японський капітал.

Міжнародні зв’язки України з Великою Британією.

Україна підтримує активні економічні, політичні та культурні відносин з Великою Британією. Сполучене Королівство експортує в Україну енергетичні генератори, виробниче обладнання, електронні пристрої, косметику, хімічні матеріали, харчові продукти. В експорті з України переважають метали, текстиль, олійні культури, телекомунікаційне обладнання, цукор, кондитерські вироби. Зміцнюються політичні контакти та організована співпраця у військовому, військово-технічному напрямах.

 

       VІ.Закріплення нових знань і умінь учнів         

Тест «Велика Британія»

  1. Начало формы1. Оберіть особливості географічного положення країни:

 

Подпись отсутствует

а) острівна держава

б) розташована в східній Європі

в) омивається Атлантичним океаном

2. Державний лад Великобританії

а )конституційна монархія

б) парламентська республіка

в) унітарна країна

     3. Фактичне управління державою здійснює:

а) королева Єлизавета ІІ

б )уряд на чолі з прем’єр-міністром

в) парламентська більшість

      4. У XVIII ст. Велика Британія стала:

а) батьківщиною індустріальної революції

б) започаткувала технологічну модернізацію Європи

в) досягла особливих успіхів у мореплавстві

г)створила найбільшу у світі колоніальну імперію

       5. Сучасна Велика Британія охоплює чотири історичні області:

а) Англію і Шотландію

б) Норвегію та Швецію

в )Уельс і Північну Ірландію

г) Данію та Голландію

       6. У результаті процесу деколонізації британських володінь на   політичній карті утворилися незалежні держави:

а) Австралійський Союз

б) США

в) Канада

г) Україна

7. Назвіть найбільші агломерації Великої Британії:

а) Лондонська

б) Західний Мідленд (Бірмінгем)

в) Великий Манчестер

г) Ліверпульська

      8.У Демографічній ситуації країни намітилися наступні тенденції:

а) корінні мешканці масово виїжджають за кордон

б) поступове зростання природного приросту населення

в) кількість населення збільшується за рахунок міграцій

г) швидко збільшується народжуваність

      9. За величиною ВВП Велика Британія посідає:
а) ІІІ місце після Німеччини в Європі й п’яте у світі

б) І місце в Європі та ІІ у світі

в) ІІ місце в Європі та V у світі

г) V місце в Європі та ІІ V у світі

10. Чинниками, що визначають її місце в міжнародному поділі праці, є:

а) давні традиції індустріалізації

б) потужний науково-технічний та освітній потенціал

в) висока концентрація капіталу

г) висока якість трудових ресурсів

11. Геоекономічними перевагами Великої Британії є:

а)т контроль над основними родовищами вугілля в північній Африці

б) контроль над багатими запасами нафти й газу в Північному морі

в) розташування поблизу економічно - розвинених країн ЄС

г) вплив, який вона зберігає у межах Співдружності націй

      12. Велика Британія, як країна «Великої сімки», належить до постіндустріальних держав, тобто:

а) частка третинного сектору в її економіці становить 49 %

б) вона є міжнародним центром надання ділових та фінансових послуг

в) країна інвестує кошти в науково-дослідні та конструкторські роботи

г) туризм – одна з провідних сфер британської економіки

        13. Головними напрямками спеціалізації країни є:

а) авіакосмічне

б) залізничне

в) автомобільне

 

г) хіміко-фармацевтичне виробництво

        14. У Великій Британії випускають автомобілі відомих брендів:

а) Ауді та БМВ

б) Астон Мартін

в) Бентлі та Ягуар

г) Ленд Ровер та Роллс-Ройс

        15. Сільське господарство Великої Британії належить до найбільш продуктивних у світі тому, що …

а) середні врожаї пшениці перевищують 70 ц/га, картоплі – 360 ц/га

б) спеціалізується на розведенні великої рогатої худоби, свиней та овець

в) у структурі рослинництва переважають зернові і технічні культури

г) країна імпортує молочні продукти, м’ясо, кормове зерно, чай, каву, рибу

          16. Головними статтями експорту є:

а) автомобілі та комплектувальні

б) авіадвигуни та медикаменти

в) паливо, хімікати

г) харчові продукти, напої, тютюнові вироби

          17. Рисами двосторонніх економічних зв’язків з Україною є:

а) експорт з України чорних металів та продукції с/г

б) імпорт – хімічної та фармацевтичної продукції

в) імпорт автомобілів, устаткування, палива, харчових продуктів

г) Велика Британія є третім найбільшим інвестором в економіку України

 

Підсумок уроку

   Прийом «П′ять речень»

 

Учні складають п’ять речень, що містять головну інформацію уроку.

 

VIІ. Домашнє завдання

1. Опрацювати  параграф  підручника.

           2.Розгадати кросворд

 

 

1

П

І

В

Н

І

Ч

Н

Е

 

 

 

2

Б

У

К

І

Н

Г

Е

М

С

Ь

К

О

М

У

 

             3

Є

Л

И

З

А

В

Е

Т

А

 

             4

Н

А

Ф

Т

И

 

 

 

 

 

                5

О

К

С

Ф

О

Р

Д

 

            6

Л

А

-

М

А

Н

Ш

 

 

 

7

 

М

 

А

 

Ш

И

Н

О

Б

У

Д

У

В

А

Н

Н

Я  

М

О

Р

С

Ь

К

И

Й

 

К

Р

И

К

Е

Т

 

 

 

 

       10

Т

Е

М

3

І

 

 

11

С

Ш

А

 

 

 

 

 

12

Т

Е

Р

Н

Е

Р

 

 

           13

Б

І

Р

М

І

Н

Г

Е

М

С

Ь

К

А

І

Р

Л

А

Н

Д

І

Я

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.     Море, яке омиває Велику Британію із північного сходу?
  2.     В якому палаці знаходиться резиденція королеви?
  3.     Хто є офіційним головою держави?
  4.     Які поклади корисних копалини добувають на шельфі Північного моря?
  5.     Славетний університетський центр.
  6.     Протока, яка розділяє Великобританію та Францію.
  7.     Головною експортною продукцією країни є продукція
  8.     Який вид транспорту займає провідне місце у вантажообороті країни (87%)?
  9.     Яку гру англійці вважають національною?
  10. На якій річці розташований Лондон?
  11. Головний торгівельний партнер Великобританії.
  12. Відомий на весь світ художник-пейзажист.
  13. Одна з найбільших агломерацій країни
  14. Держава, яка була 400 років колонією Великобританії і є її західним сусідом.


doc
Додав(-ла)
Ляхович Ірина
До підручника
Соціально-економічна географія світу. (рівень стандарту, академічний рівень ) 10 клас (за редакцією Яценка Б. П.)
Додано
21 квітня 2019
Переглядів
14888
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку