Урок "Великобританія. Місце країни у світі та регіоні".

Про матеріал
Матеріал до уроку "Великобританія. Місце країни у світі та регіоні" для учнів 10 класу.
Перегляд файлу

Тема: Великобританія. Місце країни у світі та регіоні.

Мета:

сформувати в учнів систему знань про особливості економіко-географічного та політичного положення, населення, традиції Великої Британії; розкрити особливості сучасного постіндустріального розвитку країни;  визначити характерні риси розвитку економіки держави, найбільші міста, промислові і адміністративні центри, міжнародні зв′язки України з Великою Британією;

виховувати в учнів почуття дружби та поваги до інших народів;

розвивати творче мислення, ерудицію, пам´ять.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Форма проведення: урок – подорож

Міжпредметні зв’язки: громадянська освіта (тема: «Інтеграція і глобалізація»), історія (тема: «Великобританія у другій половині XX на початку XXIст.»).

Матеріально-технічне забезпечення: проектор, ноутбук.

Навчально-методичне забезпечення:  підручник Бойко В.М., Брайчевський Ю.С., Яценко Б.П. «Географія (рівень стандарту)» підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти,  політична карта світу, робочий зошит з теми «Велика Британія. Місце країни у світі та регіоні», презентація «Велика Британія. Місце країни у світі та регіоні».

Хід уроку

I. Організаційний момент (1 хв.)

Привітання.  Перевірка присутності учнів.

 

Налаштування учнів на плідну працю.

Вчитель: Епіграфом уроку будуть слова:

«Ніколи не говори: «Я-неук»,

А завжди кажи: « Я-зірка».

Але кожен з вас повинен пам’ятати:

Я-учень

Я-хочу знати

Я-думаю

Я-вмію

Я-знаю

Я-особистість творча

Я-зірка

 

Наш урок хочу  розпочати з притчі:

Вчитель покликав учнів і показав їм аркуш білого паперу.

– Що ви тут бачите? – спитав Мудрець.

– Нічого, – відповіли учні.

– Погляньте уважніше, – поради вчитель.

– Я бачу малесеньку крапку, – відповів один з учнів..

Всі інші учні закивали головами в знак того, що теж бачать маленьку крапку.

– Придивіться уважніше, – сказав Вчитель.

 Тут чорна крапка, – сказав інший учень.

 Ні! – заперечив третій учень, – тут маленька крапка. Адже так?

Всі інші учні закивали головами на знак згоди.

Після довгої паузи всі учні в очікуванні подивились на Вчителя.

– Шкода, що всі мої учні побачили тільки маленьку крапку, і ніхто не помітив чистого білого паперу…

І додав:

– Значить, мені є ще чому вас вчити.

Сьогодні ми з вами будемо пізнавати нове і, можливо у вас виникнуть якісь питання. Я думаю ми разом знайдемо на них відповіді.

 

II. Актуалізація опорних знань і умінь учнів (3-4 хв.)

Учитель:  Давайте згадаємо вивчений матеріал за допомогою «Географічної розминки»

Вправа «Знайди країну»

https://online.seterra.com/ru/vgp/3286

Мотивація до діяльності.

Учитель. Сьогодні ми з Вами здійснемо подорож однією Європейською країною,  я перелічу факти про цю країну, а Ви скажете мені про яку країну йде мова.

Вправа «Мозковий штурм».

  • приказка «хлопчик для биття» прийшла з цієї країни, так називали хлопчиків, які виховувалися поруч з особами королівської крові, і отримували за них покарання;
  • у передмістях країни дуже розвинене вівчарство;
  • в цій країні отримали свій початок такі види спорту як, футбол, кінне поло, регбі;
  • використовувати парасольку для захисту від дощу придумали в цій країні, до цього моменту парасолі використовувалися тільки для захисту від сонця;
  • в цій країні зародився лівосторонній автомобільний рух;
  • інша назва країни «Туманний Альбіон».

Прийом «Асоціативний кущ».

Учитель: А які у Вас виникають асоціації з цією країною?

(Учні висловлюють асоціації, які у них виникають на момент згадування країни «Велика Британія»).

Отже, ми розпочинаємо нашу подорож до Великої Британії.

Тема уроку: «Велика Британія. Місце країни у світі та регіоні». (Записати тему на дошці)

Урок ми проведемо у вигляді прес-конференції На яку запросили фахівців-спеціалістів, це географи, демографи, економісти та представники турагенства,  які допоможуть нам з’ясувати соціально-економічні та інші особливості Великобританії. Ну а я сьогодні буду працювати прес-секретарем нашої конференції.

Учитель: А розпочнемо знайомство з «візитної картки» Великої Британії.  Запрошую до слова міністра геополітики.

Доповідь міністра з геополітики:  

Офіційна назва – Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії.

Площа – 244,1 тис. км. кв.

Столиця – Лондон.

Велика Британія розміщена на північному заході Європи. Два великі острови — Великобританія, Ірландія — та багато менших утворюють групу Британських островів.

Економічно-розвинена держава, країна «великої сімки». Складається з 4-х історико-географічних областей: Англії, Шотландії, Уельсу й Північної Ірландії.

На півдні держава має морські кордони з Францією через протоку Ла-Манш. Під найвужчою його частиною  – Па-де-Кале  – збудований тунель, яким здійснюється регулярне залізничне сполучення між двома країнами. На сході та південному сході вона відокремлена акваторією Північного моря від Норвегії, Швеції, Данії, Німеччини, Нідерландів та Бельгії. Кордони суходолом має тільки з Ірландією. Входить до військово-політичного блоку НАТО.

Глава держави Єлизавета ІІ (з 1952). Країною править парламент, глава уряду Борис Джонсон (з 2019). Грошова одиниця — фунт стерлінгів. Мови: англійська, валлійська.

 

Учитель: З природними ресурсами Великобританії нас познайомить міністр природокористування.

Міністра природокористування. Поверхня Англії і Північної Ірландії рівнинна, але рельєф Шотландії і Уельсу — гористий. Тут багато річок, але вони невеликі. Головні річки Великої Британії — Темза, Северн. Британські острови омиваються океаном і мають клімат вологий і м'який: зима не дуже холодна, літо не дуже жарке.

Велика Британія багата на поклади вугілля, нафти, газу, але їй не вистачає заліза та інших мінеральних ресурсів. Країна бідна на ліси, але має багато парків.

 

Учитель: про населення Великої Британії нам розповість міністр з питань демографії, але спочатку пропоную дізнатися кількість населення, статистику народжуваності та смертності населення країни  в режимі реального часу. Для цього відскануйте QR-код, який Вас перемістить на сайт country meters.

F:\Уроки географії\Відкритий урок георафія\Qr код.png

Учні  разом з учителем аналізують статистичні дані.

Міністр з питань демографії:

Населення країни — 68,5 мільйон осіб. Це англійці, шотландці, уельсці, ірландці. Густота  населення: 259 осіб/ км2. Безробіття  становить 5,2%. Тривалість життя: 78,2 року. Віросповідання: християнство. Міське  населення: 90%. Найбільшими містами, крім Лондона, є Ґлазґо, Бірмінгем, Манчестер, Ліверпуль, Единбург, Белфаст.

Для Великобританії характерний І тип відтворення населення: низька народжуваність, низька смертність, як наслідок -  «старіння нації». Середній вік населення становить 40,2  року. Історичний розвиток зумовив багатонаціональний склад населення. В країні проживає близько 12 тис. осіб української діаспори.

 

Учитель: про характерні риси промисловості Великобританії розповість міністр промисловості.

Міністр промисловості:

Провідною галуззю промисловості вважається машинобудування, зокрема електротехнічне й радіоелектронне. Велике значення має автомобілебудування. У Великій Британії випускають автомобілі відомих брендів, багато з яких належать до люксового сегменту – Астон Мартін, Бентлі, Ягуар, Ленд Ровер, Роллс-Ройс та ін

Àвіакосмічна промисловість належить до найбільш розвинених у світі. Британські підприємства працюють здебільшого на основі міжнародної виробничої кооперації. Так, британська філія Ейрбас розробляє та виготовляє крила цивільних літаків А-380 та А-350; у Великій Британії створюють близько чверті кінцевої вартості Боїнгу-787. Британські підприємства виконували значну частину робіт зі створення системи супутникової навігації Galileo – головного конкурента американської GPS.

Виробляють штучні волокна, пластмаси, промислові хімікати, добрива, фарби.

Важливе місце в економіці країни займає харчова промисловість. Країна виділяється виробництвом шотландського віскі, джину і молока.

Особливе значення мають фармацевтичне та косметичне виробництва. Glaxo Smith Kline (Глаксо Сміт Клайн) і Astra Zeneca (Астра Зенека)

Легка промисловість - ця галузь упродовж століть була провідною. Британські фірми належать до провідних виробників тканин, килимів.

Країна експортує: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо; імпортує: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Учитель: Пропоную виконати завдання: у ваших робочих зошитах є таблиця, Вам потрібно визначити правильність або неправильність наведеного твердження. Обрану відповідь позначте у табличці знаком «плюс».

Завдання. Визначити правильність або неправильність наведеного твердження Обрану відповідь позначте у табличці знаком «плюс».

ТВЕРДЖЕННЯ

ТАК

НІ

Великобританія – конституційна монархія.

 

 

Найбільші річки  країни Дунай, Сена

 

 

Омивається Атлантичним океаном і Північним морем.

 

 

Великобританія є членом «Великої Сімки».

 

 

Великобританія є членом Європейського союзу.

 

 

Найбільші міста Лондон, Бермінгем, Ліверпуль.

 

 

Прем’єр міністром Великобританії є Ангела Меркель.

 

 

Великобританія має сухопутні кордони з Данією, Німеччиною, Францією.

 

 

 

Учитель: Переходимо до вивчення сільського господарства країни. Які особливості розвитку та географії рослинництва і тваринництва.

Міністр сільського господарства. Сільське господарство країни ведеться на інтенсивній основі. Британці вміють від кожного клаптика землі взяти все можливе. Хочу навести приклад. Під час Другої світової війни (коли нація вистояла в боротьбі проти німецького фашизму) городи були влаштовані навіть у відомому Гайд-парку. Практично всі землі оброблені. Нині місцеві органи влади (муніципалітети) дають під городи клаптики землі, щоб населення не втрачало століттями набутих навичок у сфері вирощування сіль­ськогосподарських культур. Та все ж провідною галуззю є тваринництво (2/3 сільськогосподарської продукції).

А я вас здивую деякими даними. Поголів'я худоби у британців становить близько 12 млн. голів. Свиней іще більше — близько 75 млн. На полях пасеться дуже багато овець — на двох британців припадає одна вівця. Свійської птиці — близько 50 млн. Вирощують і коней — для спортивних і рекреаційних цілей. Британці полюбляють коней, тому пізньої осені та взимку одягають їх у попони, хоча британська погода не така вже й холодна.

У  рослинництві  половина  оброблюваних земель  зайнята  під  багаторічними  травами; найбільші  їхні  площі  розташовані  на  заході  країни. На  інших  землях  вирощують  зернові  культури, цукровий  буряк,  картоплю, овочі,  ягоди  і  фрукти, кормові  культури.

 У  Великій  Британії розвинене  рибальство. Рибу розводять на рибофермах і виловлюють в океані. Найбільш  інтенсивна ловля  ведеться  в  прибережних  водах  і  північній  Атлантиці (оселедець, тріска, камбала, форель).

Учитель: Виконайте завдання у ваших опорних конспектах. Заповніть схему, вписавши основні товари  експорту та імпорту Великої Британії.

 

 

 

 

 

 

 

Учитель: Сьогодні до Британії хоче потрапити кожен третій житель Європи. Чим же вона така приваблива???

Тур-агент.

Туризм – одна з провідних сфер британської економіки. Країну щороку відвідує близько 35 млн гостей. На території Великої Британії розташовано 31 пам’ятка світової природної та культурної спадщини ЮНЕСКО.

Презентація «Визначні місця Великої Британії».

Учитель. Відомо, що британці мають дуже багато традицій, які передаються з покоління в покоління. Чи правда це???

Тур-агент. Англійці притримуються своїм старим традиціям і звичкам. Це позначається на багатьох сторонах життя населення. Вони дотепер намагаються жити у власному, окремому будинку. Навіть деякі багатоквартирні будинки будуються так, щоб кожна квартира мала свій вхід. Тому Великобританію іноді називають «двоповерховою». У минулому будинку опалювалися каміном – вугільним або газовим.  Однак тепер усе більше поширюється центральне опалення, так що жителі Лондона й інших великих міст стали менше страждати від знаменитого англійського смогу. Британці – великі аматори спорту. Багато спортивних ігор або термінів мають англійське походження, наприклад футбол, батьківщиною якого вважається Великобританія; і зараз це сама популярна тут спортивна гра.

Як відомо, британці є педантам.  Кожен район цієї країни славиться своїми традиційними рецептами: Англія стейками і чаєм з молоком, Ірландія фореллю, Уельс ягням з м'ятним соусом, а Шотландія - вівсянкою з м'ясом і спеціями.

IV. Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок

Вправа «Фішбоун»

Учитель: 31 січня 2020 року Виликобританія вийшла з Європейського Союзу. Пропоную виконати праву «Фішбоун». Вам необхідно визначити переваги та недоліки даної  проблеми, а саме «Наслідки виходу Великобританії з Європейського Союзу» та схематично розмістити переконливі  аргументи на скелеті риби.

Проблема: «Наслідки виходу Великобританії з Європейського Союзу».

Недоліки:

Бюрократичний хаос

Знецінення майна

Безробіття

Втрата статусу головного фінансового центру Європи

Може спричинити «ефект доміно»

Ослаблення ролі ЄС на світовій арені.

Переваги:

укладання додаткових торговельних угод з США.

посилення незалежної ролі національних судів.

Висновок:

Вихід із ЄС позитивно впливає на економіку Великобританії.

Вихід із ЄС негативно впливає на економіку Великобританії.

V.  Узагальнення і систематизація вивченого матеріалу.

Вправа « Кубик Блума».

Вчитель: Для узагальнення вивченого матеріалу пропоную виконати вправу «Кубик Блума». Вам потрібно кинути його і дати відповідь на запитання, яке розміщене ребрі кубика.

 

  1. Поділись знаннями про економіко-географічне положення Великобританії

(Розміщена на північному заході Європи, межує з Ірландією та через протоку з  Францією).

  1. Запропонуй стратегію розвитку економічних відносин Великобританії та України.

(Залучення британських інвестицій в економіку України,розвиток партнерських відносин задля підвищення рівня безпеки для нашої країни).

 

  1. Придумай рекламний слоган для туристичних путівників Великобританії.

(Велика Британія – відкрита для світу.)

  1. Чому Великобританія конституційна монархія.

(Глава держави королева Єлизавета ІІ, але фактичної влади вона немає).

  1. Назви найбільших торгівельних партнерів Великобританї.

(США, Франція, Німечччина, Нідерланди)

  1. Поясни особливості спеціалізації тваринництва Великобританії.

(Традиційною галуззю тваринництва є вівчарство, адже наявні пасовиська). Воно має вовняну і м'ясну спеціалізацію.

Виставити оцінки.

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Опрацювати § 13 ст. 70-76.
  2. Складіть рекламу для туристичної фірми, яка пропонує подорож Великою Британією.


Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

Експорт: автомобілі, авіадвигуни, медикаменти, паливо.

Імпорту: промислові товари, машини, паливо, харчові продукти.

 

 

docx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
2023
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку