Урок, Виховна година "День Святого Валентина " (Виготовлення паперових сердечок)

Про матеріал

Виховна година до свята закоханих, виготовлення незвичайних пеперових сердечок)

Мета:Формування знань учнів про це свято, про його традиції, обряди в різних країнах світу. Розвивати уважність, вміння слухати, дружелюбність, наполегливість. Виховувати добрі взаємовідносини, любов до прекрасного.

Обладнання:Прикраси для класу,заготовки валентинок, сердечок цукерки, матеріал для гри


Перегляд файлу

День Святого Валентина

(Сценарій свята у)

Мета:Формування знань учнів про це свято, про його традиції, обряди в різних країнах світу. Розвивати уважність, вміння слухати, дружелюбність, наполегливість. Виховувати добрі взаємовідносини, любов до прекрасного.

Обладнання:Прикраси для класу,заготовки валентинок, сердечок цукерки, матеріал для гри.

Хід уроку:

Подарунки до дня Святого Валентина 

І. Вступна частина.

1. Привітання.

Вед.1. Добрий день, дорогі друзі!

Вед.2. Вітаємо всіх із Днем Святого Валентина!

Вед.1. Кохання вже старе, як світ,

Але хто з’явиться на світ.

Той змінить його заповіт.

Вед.2. Саме так, ми з вами маємо чудову нагоду помандрувати країною любові, поблукати вулицями великого щастя.

Вед.1. Адже сьогодні – свято любові, свято найкращого почуття, яке окрилює, дає сили і натхнення, радість і захоплення. І завдячуючи якому продовжується життя на землі.

Вед.2. Кохання – це не тільки почуття людяності й шляхетності. Воно має в собі дуже велику силу.

Вед.1. Кохання – це святе почуття, яке заслуговує на свій день, на своє свято. І ось таке свято є, є такий день. Він відзначається з особливо,  майже по всьому світу 14 лютого.

Вед.2. А свято називається – днем святого Валентина. Чому саме Валентина запитаєте ви? Вважають, що саме цей святий опікується закоханими, допомагає їм щасливо прожити в парі, мирі і злагоді.

Вед.1. З приводу цього є багато версій. За однією з них ми дізнаємося, що в 3 ст. до н.е. римський імператор заборонив одружуватись молодим людям. Він вважав, що одруження робить чоловіків поганими солдатами. Молодий єпископ Валентин порушив наказ імператора і одружував молоді пари таємно. За це його кинули до в’язниці.

2.Давайте зараз з вами переглянемо відео про ВалентинаСвятий Валентин

Вед.2. Там Валентин закохався у сліпу дочку тюремника. Перед стратою своїй закоханій він надіслав листівку-зізнання в коханні з підписом “Від Валентина”.

Вед.1. Відтоді в день Валентина закохані закоханим надсилають анонімні листи-зізнання і називаються вони “валентинками”.

Вед.2.Кохання! Це почуття подарувало нам велику кількість пісень, балад, поем, трагедій, а також імен: Беатріче, Лаура, Тетяна Ларіна, Шагане. Ми не знали б їх ніколи, якби не чудові вірші, створені на їх честь.

Вед.1. Кохання оспівано композиторами, художниками, поетами. Воно пронизує поезії Володимира Сосюри, та Івана Франка, Пушкіна і Лермонтова, Шекспіра і Петрарки, Лесі Українки та Олександра Олеся...

 

3. Читання вірша.

D:\аааааа школа\выховне\валентин\den-valentina.gifПро день Святого Валентина дорослий знає і дитина

Отож зібрались ми, щоб Валентина вшанувати

Щоб серця свої відкрити назустріч радості й добру,

Щоб усіх сьогодні привітати, тепло душі подарувати

І провести приємно час з усіма хто любить нас.

4. Повідомлення теми заняття.

- Отже ми сьогодні будемо дізнаватися про це прекрасне свято кохання, все більше й більше.

ІІ. Основна частина.

1. Легенда про День Святого Валентина.

-        Італійці в День Святого Валентина вважають своїм обов’язком дарувати коханим солодощі. В Італії цей день так і називається – «солодким».

Б) Дарунок

-        Ось і я вам дарую цукерочки, як це роблять у Італії.

В) Гра «Кому віддаси?»

- Ось у вас є цукерка. Скажіть кому б ви її віддали б , другові, близькій, коханій людині, чи з’їли самі?

Г)        Розповідь

D:\я любимая\rbly6w_26ag.jpg- В Англії існувало повір’я, за яким перший чоловік, якого зустрічала дівчина 14 лютого, повинен був стати її Валентином – хоче вона цього чи ні. Але дівчата знайшли вихід із цієї ситуації: цього дня вони гуляли із зав’язаними очима.

D:\аааааа школа\выховне\валентин\images (1).jpgД) Гра «Сердечко»

 - Ось і ми з вами зіграємо в гру, із зав’язаними очима. По одному представнику із кожної команди. Вам потрібно намалювати сердечко із ручками, ніжками, обличчям , із зав’язаними очима і подарувати своїм рідним.

 Е) Розповідь

-        У День Святого Валентина у Білорусії, дівчата та хлопці прикрашали дерева кольоровими стрічками, як символ різнобарвного кохання.

Традиції вітання з Днем Святого Валентина

 6. Традиції святкування Дня святого Валентина в різних країнах

Вед.1
На відміну від України, де своїх історичних традицій Дня всіх закоханих не існує, в Італії 14 лютого називають «солодким днем», а головними подарунками там є шоколадки у формі серця, різноманітне печиво й цукерки.

Вед.2

Приклад італійців наслідували й американці — колись у США закохані дарували одне одному марципани. Це був дорогий подарунок, оскільки марципан містив цукор, який коштував дуже дорого. З 1800 року завдяки використанню цукрового буряка американці налагодили виробництво карамелі. У День святого Валентина вони видряпували на червоно-білих цукерках слова кохання. У 50-ті роки цукерки вже продавалися в картонних коробках у формі серця. D:\аааааа школа\выховне\валентин\images (2).jpg

 

Вед.1

14 лютого у Франції заведено дарувати білизну, романтичні подорожі, шоколадні муси, цукерки, рожеві йогурти, нарізану сердечками ковбасу, «щасливі» лотерейні квитки. 

Популярно саме в це свято пропонувати руку і серце. Розпивши пляшку шампанського з десертом, француз дарує коханій коробочку з «фінсай» — так званою «каблучкою на заручини».

Вед.2

У Голландії подарунок дамі робить чоловік — зазвичай шовкову сукню. Саме 14 лютого голландські жінки мають шанс самі запропонувати чоловіку руку й серце, а якщо він не оцінить цього гарного жесту — муситиме розщедритися на подарунок.

Вед.1

В Уельсі закохані перед святом вирізають із дерева ложку, прикрашають її сердечками, ключами й замковими шпаринами. Такий подарунок означає: ти знайшов шлях до мого серця.

 

 

День Святого Валентина Вед.2

До речі,в Англії вітають із Днем усіх закоханих не лише людей, а й улюблених домашніх тварин — коней, собак. А з подарунків найпопулярнішими вважаються м’які іграшки, особливо ведмежата Teddy.

Вед.1

Японські чоловіки перетворили Валентинів день на своє власне свято — цього дня вони одержують від жінок різноманітні чоловічі аксесуари (лосьйони, гаманці, бритви), а також шоколад «гірі» (це «обов’язковий» шоколад, який дарують братам, колегам, друзям) і шоколад «хонмей» («шоколад із перевагою», який можна дарувати лише коханому). 

Нерівноправність стосовно жінок виправляють у Японії через місяць, коли настає Білий день: ролі міняються, і подарунки отримує слабка стать.

Вед.2

А в Німеччині святий Валентин вважається покровителем не закоханих, а душевно- хворих людей. Цього дня німці проводять у каплицях спеціальне богослужіння і прикрашають лікарні червоними стрічками.

Вед.1

У деяких країнах свято відзначають в інший час: в Іспанії — 1 травня, а його головними символами вважають травневе дерево й королеву краси, обрану з найпривабливіших дівчат. 

Вед.2

У Бразилії — 12 червня. У Саудівській Аравії та Ірані це свято не лише не відзначається, а й суворо заборонене.

 

7. «Валентинки»

Розповідь вчителя.

Слід згадати також про певний сучасний атрибут дня святого Валентина – «валентинку», записку любові (сьогодні у вигляді кольорової листівки), якою обмінюються закохані. Існує певна легенда, яка розповідає про те, що під час ув’язнення святий Валентин подружився зі сліпою дівчиною, дочкою свого наглядача. Валентин на прохання дівчини розповідав їй про світ, який вона не могла бачити. Одного разу за заступництвом святого дівчина отримала зцілення від недуги і з радістю повідомила свого друга, що світ є такий, яким вона його уявляла зі слів святого Валентина. Перед своєю смертю він залишив їй прощальну записку, в якій вона сама змогла прочитати підпис: «Твій Валентин».

Схожий підпис ми знаходимо у першій «валентинці», яка дійшла до нас з далекого XV століття. Один чоловік, Карл з Орлеану, після програшної баталії був ув’язнений у Лондонській Вежі. Звідти він писав «валентинки» до своєї дружини, одна з яких збереглася до наших часів. На ній читаємо: «Я вже згорів від любові, моя найсолодша Валентина... » з підписом, який маємо догадатися самі: «Твій Валентин».

Звичай висилати «валентинки» поширився в англосаксонських країнах у XIX столітті. У половині цього століття Естер Хауленд (1828-1904) почала продукцію «валентинських» листівок в індустріальних масштабах. У другій половині XX століття продовжилася комерціалізація свята, яка триває до сьогодні. Також слід відзначити багатство форм святкування дня Валентина у різних країнах.

 

8. Виготовлення Валентинок D:\я любимая\51441113_1258776419_c2b24df1511b.jpgD:\я любимая\013.jpgD:\я любимая\рар.jpgD:\я любимая\пап.jpgD:\я любимая\images.jpg

 

Зразки половинок -валентинок

D:\я любимая\валентинки\69102957_1294766835_sz_237vminta9.jpgD:\я любимая\валентинки\69102955_1294766807_sz_237vminta8.jpgD:\я любимая\валентинки\69102953_1294766757_sz_237vminta7.jpgD:\я любимая\валентинки\69102951_1294766741_sz_237vminta6.jpgD:\я любимая\валентинки\69102937_1294766667_sz_237v15.jpgD:\я любимая\валентинки\69102935_1294766657_sz_237v14.jpgD:\я любимая\валентинки\69102923_1294766572_sz_237v8.jpgD:\я любимая\валентинки\69102913_1294765155_sz_237v3.jpg

ІІІ. Підсумок виховної години

 

  1. Підсумкова бесіда
  2. Дарунки валентинок, святкова пошта.

 

docx
Додано
30 березня 2018
Переглядів
1865
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку