Урок "Вишиванка -це наш оберіг"

Про матеріал
Вишиванка — це символ українського народу. Її патріотичне значення полягає в тісному зв’язку з традиціями, оскільки вишиванка є одним з перших національних здобутків ще з сивої давнини. Це підтверджують археологічні розкопки, свідчення мандрівників і літописців. Цим видом ремесла споконвіку займалися жінки. Вони з покоління в покоління передавали найтиповіші найяскравіші зразки орнаменту, кольору, техніку вишивання. Сестра київського князя Володимира Мономаха Ганна Всеволодівна при Андріївському монастирі організувала школу ,у якій молоді дівчата навчалися вишивати. Київ був своєрідним центром вишивального мистецтва.
Перегляд файлу

Виховний захід "Вишиванка моя" та я сучасна інтерпретація «Вечори на хуторі біля Диканьки або витребеньки Оксанки».

Вчитель. Вишиванка — це символ українського народу. Її патріотичне значення полягає в тісному зв’язку з традиціями, оскільки вишиванка є одним з перших національних здобутків ще з сивої давнини.  Це підтверджують археологічні розкопки, свідчення мандрівників і літописців. Цим видом ремесла споконвіку займалися жінки. Вони з покоління в покоління передавали найтиповіші найяскравіші зразки орнаменту, кольору, техніку вишивання. Сестра київського князя Володимира Мономаха Ганна Всеволодівна при Андріївському монастирі організувала школу ,у якій молоді дівчата навчалися вишивати. Київ був своєрідним центром вишивального мистецтва.

У давнину вишивка в одязі мала охоронне оберегове значення. В орнамент вишивки закладався глибокий зміст .Вишиті речі були одним з оберегів, які мали захищати людину від злих духів. Тому особлива увага приділялась оздобленню вишивкою чоловічих і жіночих сорочок. Основна частина декору припадала на рукав. Це було пов’язано з ушануванням руки як своєрідного знаряддя праці. Він указував на побажання їй сили та вправності. Допоміжну роль відігравали узорні стрічки. Ними обрамляли горловину, пазуху, манжети тощо.

Перші вишиванки були не просто елементом одягу. Вони мали містичне значення. Слов’янські народи надягали розшиті сорочки для захисту від зла. Навіть новонародженим дарували вишиванки для того, щоб   ця сорочка оберігала дитину від злих духів.

 У наш час вишиванка переживає еру певного відродження, ми живемо в умовах воєнного часу і зараз особливо ми повинні носити вишиванки . Елементи української вишивки дедалі частіше використовують у дизайні одягу. Тепер носити вишиванку стало не тільки патріотично, але й модно.

 Учениця декламує вірш Лесі Вознюк.

 

 СОРОЧКА-ОБЕРІГ

Вишивала мама синіми ниткам,—

зацвіли волошки буйно між житами.

Узяла матуся червоненьку нитку,—

запалали маки у пшениці влітку.

 

Оберіг-сорочку вишила для сина.

Візерунком стали квіти України:

маки та волошки, мальви біля хати.

Долю для дитини вишивала мати.

 

Шила-вишивали хрестики зелені,—

зашуміло листя на вербі й калині.

Золотилось сонце у розлогій кроні.

Вишивала долю, наче по долоні.

 

 

Оберіг-сорочку вишила для сина.

Візерунком стали символи Вкраїни:

і верба, й калина, сонях біля хати.

Щастя для дитини вишивала мати.

 

Білими по білім вишивала ненька,

до ниток вплітала всю любов серденька.

Дрібно гаптувала росяні мережки,

щоб не заростали у дитинство стежки.

 

Оберіг-сорочку вишила для сина.

Візерунком стала рідна Україна.

Мамину турботу збереже сорочка,

захистять від лиха хрестиків рядочки.

 

 1-й учень. Орнамент вишивок розподіляють на три основні групи: абстрактний (геометричний) орнамент; рослинний орнамент; тваринний орнамент.

 Геометричні візерунки — найпоширеніші серед орнаментів. Ромб — стародавній символ сонця, родючості та жіночої основи — приносив добру вдачу та процвітання. Хвилясті лінії — символ води — уособлювали життєдайну силу, а горизонтальні — символ землі — родючість. Колокрес (хрест у колі) — знак сонця, що відводить зло, а криж (рівносторонній хрест) — знак вогню, що символізує духовне очищення.

 Популярні у вишивці й рослинні мотиви. Листя дубу — символ сили та міцності, а калина — символ краси. У поєднанні ці символи часто зустрічалися на чоловічих сорочках. Мак — символ родючості та пам’яті роду, а китиці винограду уособлювали радість і сімейне життя. Троянди символізували кохання та молодість, а барвінок — вірність і вічність буття.

 Зображення тварин та птахів, зокрема голубів, півнів і коней, захищали людину від злих сил. Вишиті парою птахи символізували шлюбну пару, а ластівки — добрі новини.

 2-й учень.  Класична вишиванка білого кольору, але також види вишиванок можна розподілити на три групи: одноколірні, двоколірні та багатоколірні. Одноколірні вишиванки виглядають дуже незвично, найчастіше виконані в світлій гаммі — білій або кремовій. Кожен колір має своє значення, адже вишиванка традиційно вважається оберегом для свого володаря. Кольори візерунків мають певний таємний сенс.

Два кольори мої, два кольори:

Червоне — то любов,

А чорне — то журба.

 Це рядки з відомої української пісні. І справді, колір вишивки має величезне значення.

  • Червоний — любов, боротьба, світло та захист.
  • Чорний — смуток, охорона від злих сил, шанування померлих.
  • Блакитний — небо, повітря, духовний світ.
  • Жовтий — врожай, місяць, зорі.
  • Коричневий — родючість землі.
  • Зелений — весна, оновлення, життя.

 3-й учень. Кожен регіон України має свою особливу вишиванку, що відрізняється від інших технікою та орнаментом. Кожна область володіє вишитими сорочками, притаманними тільки їй.

 Люди, які цікавляться традиціями українських вишиванок, тільки-но поглянувши на сорочку, зможуть визначити, у якому регіоні України вона була виготовлена.

У Полтавській області рушники та сорочки вишивають гладдю і тільки білими нитками. Лише іноді дівчата могли використовувати сірі або червоні нитки.

 4-й учень. На Поліссі вишивка відрізняється певною строгістю і простотою. Геометричні фігурки повторюються кілька разів, тим самим утворюючи один нерозривний орнамент. Найчастіше використовували червоні нитки.

 5-й учень. У Харківській області вишивали грубою червоною ниткою з використанням техніки «хрестиком». Однак, саме в нашому регіоні не можна визначити одну техніку або орнамент, що переважали. Харківські майстрині запозичили орнаменти та візерунки з різних областей України. Тому різноманітності технік і малюнків на харківських вишитих сорочках можна тільки позаздрити.

 6-й учень. Унікальна техніка вишивки притаманна Чернігівщині. Техніка полягає в тому, що стібки роблять дуже тонкими нитками. Якщо дивитися здалеку, то створюється враження, що сорочки вишиті бісером. Вражає різноманітність візерунків і колірна гамма чернігівських вишиванок — це найрізноманітніші геометричні та рослинні візерунки, виконані поєднанням білих, червоних і чорних ниток.

 

 

 7-й учень. Що стосується Київщини, то тут переважає переплітання в одній роботі різних орнаментів (рослинних і геометричних). Найбільш популярними є зображення виноградної лози, шишок, ромбів і квадратів. Майстрині використовують яскраво-червоні та білі нитки.

 8-й учень. Подільські майстрині на одній і тій самій сорочці можуть використовувати кілька різних технік та видів швів — хрестиком, гладдю, ручним швом. Більшість вишиванок дуже яскраві та барвисті, використовують широку кольорову палітру.

9-й учень. Тернопільські візерунки виглядають досить опукло за рахунок щільних стібків. Орнаментом повністю прикрашають рукава сорочок. Найчастіше використовують тільки одну нитку — червону або чорну.

 10-й учень. Неймовірною різноманітністю візерунків та орнаментів здавна славиться Карпатська вишивка. Це і зображення тварин, і квітів, і дерев, і різних геометричних фігур в поєднанні один з одним. Унікальні особливості вишивки має чи не кожне село. Саме карпатські сорочки вважають найбільш колоритними.

 11-й учень. Досить прості, але водночас неповторні орнаменти притаманні Волинській вишивці. Виконують її на білому або сірому лляному полотні червоною ниткою. Найбільш популярними були геометричні візерунки, проте в північній частині регіону переважали рослинні орнаменти — ягоди, квіти, листя.

 

 

 

 

 

 

Учень 1

Я вишию сорочку кольорову

Й по білім світі гордо в ній піду.

У ній зустріну пору світанкову

І щастя світле я у ній знайду.

Я- українець з щедрою душею,

На вишитому рушникові хліб.

Горджуся Україною своєю

І в серці бережу її красу.

Учень 2

А українська вишиванка- диво,

У ній народу код, його душі.

І кожному в ній зручно і красиво,

Вдягнути ж вишиванку поспіши.

І гордо йди у ній по цілім світі,

Та мовою своєю розмовляй!

Учень 3

Вишиванка рідна, ну хіба не диво?

В ній ходити модно, стильно і красиво.

Це митецький витвір, це краса і казка,

В ній душі наснага, материнська ласка.

Кольори сплелися в ній в узори й квіти,

Щоб були щасливі і сміялись діти.

 

Вчитель. Першим модником, який поєднав вишиванку з буденним одягом, став Іван Франко, який носив її під піджак і з сучасним нарядом. Саме в такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі. Зараз вишиванки одягають на державні свята, на сімейні урочистості та у повсякденному житті. Їх часто можна побачити на вулицях міст та сіл.

 — Вишиванка — яскрава індивідуальність української культури; це символ та серце нашої України, уособлення традицій та вияв патріотизму. Варто зберігати своє коріння та свої ремесла. Тому вишиваймо, носімо вишиванки, адже це красиво, це природно, це наше рідне мистецтво, наші традиції.

 

 

 

        Ведучий. А чи знаєте ви, на скільки різноманітною і багатою є українська вишивка?      Мабуть, ні. І якщо не будете знати, то потрапите в таку ж кумедну ситуаціє, в яку потрапив наш герой Вакула. Дивіться сучасну інтерпретацію «Вечори на хуторі біля Диканьки або витребеньки Оксанки».

Оксана. (БІЛЯ ДЗЕРКАЛА). Ох і гарна ж я дівка, як писанка, як вишиванка: і яскрава, і барвиста, як українське намисто, як сорочка вишиванка. Недарма ж зовуся я Оксанка.

Вакула. (заходить). Не дівка, а вогонь. Я до неї залицяюся, а вона мене цурається. Вже й черевички привозив, що їх сама цариця носила. А тепер думаю: навіщо їй здалися беушні черевички. Я ж міг їй і нове взуття дістати. Чорт мені допоміг би.

Оксана. (помічає Вакулу). Ти знову прийшов? Бач, що я зайнята. Що тобі треба на цей раз? Восьме березня минуло, Новий рік ще не скоро. Знову мені хочеш подарунок привезти? О! слухай! Це ж незабаром традиційне українське свято – день вишиванки! А привези мені таку вишиванку, якої  ні в кого немає. Якусь авторську, оригінальну. Тоді точно вийду з тобою гуляти.

Оксана вибігає, сміється. Заходить Чорт.

Чорт. Чому , козаче, зажурився? Куди тебе везти на цей раз треба?

Вакула. (сідає чортові на бараса) Вези на Київ! У найкрутіший бутик.

На сцені з ̓являється продавщиця у гарній вишиванці. Заїжджає чорт з Вакулою.

Чорт. (скидає Вакулу з плечей, лякається і каже): Ах ти, вражий сину, ти куди мене притягнув. А це ж найкрутіший бутик у Києві, де продаються авторські вишиванки. Я ж боюся їх, як вогню.

Вакула. Відійди в куточок і там бійся. Я поки не виберу найкращої вишиванки, тебе турбувати не буду.

Чорт. (перелякано). Ти хочеш сказати, що я тебе повезу назад з тою клятою вишиванкою. Та мене трясе, як я її бачу.

Вакула. Цить! Кому сказав!. Йди заховайся. Людей не лякай.

Чорт вибігає переляканий. Вакула підходить ближче до продавчині, торкається її вишиванки.

Вакула. Добрий день, красуне! Скільки коштує ця вишиванка?

Продавчиня. Що Ви робите, добродію? Це не продається. Що Вас цікавить?

Вакула. Я хочу купити своїй Оксані найкращу вишиванку.

Продавчиня. Вас цікавить бавовна, льон, шовк, конопляне полотно чи синтетичні матеріали.

Вакула. Мене цікавить вишиванка? Сорочка.

Продавчиня. Я розумію. З якої тканини вона має бути пошита.

Вакула. З найкращої.

Продавчиня.Вас цікавлять візерунки глухі чи прозорі?

Вакула. А що? Вони бувають ще говорящі?

 

Продавчиня. Вам до вподоби гладь, низинка, мережки, вирізування чи гаптування, хрестик.

Вакула (знизує плечима, здивовано) Мені потрібна просто вишиванка. Найкраща.

Продавчиня. У нас всі вишиванки авторські, найкращих майстринь ручна робота.

Вакула. Давайте гладь.

Продавчиня. Сучасні майстрині пропонують варіанти двосторонньої художньої гладі. А чи запропонувати вам вишивку із оригінальною технікою виколювання ?

Вакула. Не морочіть мені голови, давайте сорочку, вишиту хрестиком.

Продавчиня. Вас цікавлять геометрині, рослинні, зооморфні чи антропометричні візерунки.

Вакула (сердито) Мене цікавить хрестик.

Подавчиня. Сорочка має бути вишита нитками, бісером, стеклярусом чи паєтками?

Вакула.Тепер вже й склом вишивають?

Продавчиня. Стеклярус – це видовжені бісеринки, якими прикрашають краї рукавів.

Вакула. Давай те сорочку , вишиту нитками.

Продавчиня. Шерстяними, бавовняними, шовковими чи синтетичними?

Вакула . Вибачте мене, будь ласка, я ж не машину купую, а просто вишиванку. Навіщо так багато  питань? Ви можете мені продати найкращу вишиванку, щоб здивувати мою Оксаночку?

Продавчиня. Хочете здивувати, візьміть вишиванку , вишиту соломою.

Вакула. Соломою?

Продавчиня. Так. У світі тільки троє людей володіє такою технікою вишивання. Одяг, вишитий соломою, виглядає так, ніби він прикрашений золотом. Такою технікою навіть оздоблюють ризи  священників.

Вакула. І яка ціна такого шедевру?

Продавчиня. (ШЕПЧЕ НА ВУХО).

Вакула жахається, хреститься.

Вакула. Свят. Свят. Та за такі гроші я можу собі трактор у селі купити,і ще залишаться. Ну у вас і ціни. Бувайте здорові зі своїми бутиками. Я вже краще сам навчуся хрестиком вишивати а чи соломою. На все добре.

А де мій Чорт?

ОХОРОНЕЦЬ ЗАХОДИТЬ. Чорт давно втік з крамниці. Хіба Ви не знаєте, що вишиванка – це лберіг

від нечистої сили? Він злякався і дав драла.

Вакула. Ось так. Вишиванку не придбав, транспортний засіб проманжав, треба купувати квиток на дизель і додому повертатися, а там на гурток художньої вишивки записатися і помаленьку  вишивати, щоб зайвих грошей не витрачати.

Всі виходять. Заходять ведучі.

ВЕДУЧІ. Шановні гості! А чи знаєте ви, що нам всім потрібно знати про вишиванку, адже вишиванка – це генетичний код українця. Якщо ти вважаєш себе істинним українцем, патріотом своєї країни, будь добрий – вивчи все про вишиванку, щоб не потрапляти в такі кумедні ситуації, як наш Вакула.


ПІСНЯ.

Ти не вірила у красу

Вишивати не мала часу.

Купувала все модне чуже,

Бо не знала про дороге.

Ой прокинься, прошу,

Одягнись у красу.

Попрошу

Ти вишиванку одягни,

Коли поїдеш на Балі

У Францію , а чи Перу…

Я вишиваночку візьму.

Ти вишиванку подаруй,

Як їдеш в гості в Сінгапур.

І в Африці, і в Мексиці

Подякують такій красі.

2.Ти купалась, як у морях,

В лайках і у коментарях.

 

Вишиванка -цілющий бальзам,

НОВИЙ ДОПИС для Інстаграм.

Ой не спиш по ночах!

вишиваєш хрестом

 

(Можна під час пісні дівчатам переодягнутися із модної одежі у вишиванку)

 

docx
Додано
10 жовтня 2023
Переглядів
1011
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку