Вечір відпочинку для старшокласників "Таємниця танцю"

Про матеріал

Вечір відпочинку для старшокласників, який допоможе розширити кругозір учнів, познайомить з різними культурами та розкриє значення запальних танців деяких народів. До сценарію слід використовувати відповідні відеозаписи з прикладами танців.

Перегляд файлу

1

 

 

Вечір відпочинку перед канікулами 2018

1 вед. Доброго вечора всім присутнім. Сьогодні ми зібралися у цій залі нашим тісним колом, щоб разом порадіти тому, що нарешті дочекалися весняних канікул.

2 вед. Але слово «весняні» якось не дуже вписується у велетенські намети снігу, що видніються за вікном і тими вузькими прокиданими стежками, якими ми добиралися до школи. І взагалі, якось холодно.

1 вед. Згоден, холодно. Таке враження, що Березень з Лютим удвох працюють: день через два. Або Березень вирішив відпрацювати за свого брата Грудня, бо той ледарював свого часу.

2 вед. Це точно. Знаєш, а в мене є цікава ідея. Ми можемо самотужки створити весняний настрій. Адже веселий відпочинок – це найкращий спосіб підняти настрій собі та оточуючим.

1 вед. Згоден. Тож починаємо.

2 вед. Сьогодні ми присвятимо наш вечір танцям. Адже всі ми вміємо і любимо танцювати.

1 вед. Ну, не стільки ВМІЄМО, скільки ЛЮБИМО.

2 вед. Отже, тема нашої зустрічі «Wild dances» . сьогодні ми познайомимося з різними видами  танців різних народів. І на практиці переконаємося, що це весело і цікаво.

1 вед. Почнемо знайомство із королем всіх танців – ВАЛЬСОМ.

Слайд на дошці

Слово «вальс» походить із німецького walzen - кружляти. Вальс виник на рубежі двох століть - 18-го і 19-го. Прародичами вальсу називають і австрійський народний танець лендлер, поширений в Австрії та Південній Німеччині (серед старих пісень цих країн знайдеться багато таких, які співалися в ритмі вальсу), і провансальський танець вольта (в перекладі означає швидкий поворотУ консервативних англійців новомодний танець викликав бурю протесту: до цього чоловік і жінка ніколи не танцювали, обнявшись. Проте "зухвалий" вальс завдяки своїй витонченості і красі пережив гоніння і став класикою. Сьогодні два види цього прекрасного танцю включені в європейську програму змагань з бальних танців. Віденський вальс - один з найвишуканіших і популярних бальних танців Європи протягом багатьох років. Включений в європейську програму змагань з бальних танців. У ньому використовуються і чергуються всього сім фігур.

Демонстується відео фрагмент.

2 вед. Прекрасний танок, прекрасне виконання. Не менш цікавим захоплюючим є енергійний КАНКАН.

Слайд на дошці

Канка́н (фр. cancan) — французький естрадний танець із характерним па — високим підняттям ноги. Музичний розмір 2/4. Темп енергійний, рухливий. Широко використовувався у французькій класичній опереті (зокрема Ж.Оффенбаха). Назва танцю пов'язана з «cancan» — словом з дитячого мовлення, яке означає «качка» (у нормативній французькій  cane): танцювальні рухи дещо нагадують спосіб пересування качки[1].

Демонстується відео фрагмент.

1 вед. Так, дійсно весело. Так і хочеться зчинити гармидер, влаштувавши змагання канканістів). Ну, тих, хто танцює канкан.

2 вед. Канканісти чи ні, а я пропоную пограти. До вашої уваги гра.

________________________________________________________

1 вед. Наступною сторінкою вечора буде знайомство з БРЕЙКДАНСОМ.

Слайд на дошці

Брейк-данс (англ. Breakdance) — стиль вуличного танцю, що розвився з хіп-хоп-руху в Південному Бронксі (Нью-Йорк), на початку 70-х років. Цей танець є одною з підвалин хіп-хопової культури. Це найстаріший і найвідоміший зі всіх стилів хіп-хоп-танців. Традиційно вважається, що початки брейкденсу виникли у 1969 році завдяки зірці того часу Джеймсу Брауну та його хіту «Get on the Good Foot». Під час виконання своїх композицій він виконував своєрідний танець, що отримав назву «Good Foot». Згодом він стає окремим танцювальним стилем. Було також започатковано традицію баттлів. Брейк зародився в одному з найнебезпечніших районів Нью-Йорка. Вимагає неабиякої фізичної підготовки, пластики і почуття ритму брейк - танець агресивний. Досі найвірніший спосіб для танцюристів брейка продемонструвати свої вміння - це батл (танцювальне битва).

Демонстується відео фрагмент.

2 вед. Битися, звісно, це дуже погано. Але якщо робити це так красиво і не наносячи нікому жодних ушкоджень, то це навіть захоплююче. Такі битви можна й пропагувати. І після кожної битви має бути перепочинок. У нашому випадку це весела і не менш захоплююча гра.

_______________________________________________________________

Слайд на дошці

1 вед. Поговорили про дитя, тепер поговоримо й про батька. Як ми вже зазначили, брейкданс узяв свої витоки із ХІП-ХОПУ, а це (англ. Hip-hop) — молодіжна культура, яка з'явилась у США в кінці 1970-х в середовищі афроамериканців. Включає в себе 4 основні елементи: діджеїнг, графіті, емсіінг (реп), брейкінг. Також часто 5-им основним елементом вважається вуличне знання (knowledge). До початку 1990-х рр. хіп-хоп став частиною молодіжної культури у багатьох країнах світу. Хоч вищеперелічені елементи разом складають хіп-хоп як культуру, вони живуть окремим життям. Сьогодні бі-бої рідко танцюють під реп, графіті малюють вже далеко не тільки репери. Тому в наш час хіп-хоп часто асоціюється в першу чергу зі стилем музики. Методом виключення можна сказати, що танець у стилі хіп-хоп – це не народний, не класичний, не контемпорарі, не техно танець; це –​ окремий широкий напрям танцювального мистецтва, це – феномен, де розмиті правила і обмеження. Яскравою рисою цього танцювального напрямку є його характер, акторське вираження кожного характерного підстилю хіп-хоп культури,а також манера передачі танцювальних стилів і манера виконання різних регіонів. Самовпевненість, самоствердження не допускають сентиментальності та манірності. Хіп-хоп танці - для впевнених, пафосних та упертих людей.

Демонстується відео фрагмент.

Слайд на дошці

2 вед. Сучасне. Стрімке, рішуче… Вперті, впевнені люди… А де ніжність? Романтичність? Емоційність?  Латиноамериканці знаються на таких речах. І танці в них відповідні. Ось, наприклад, ЧА-ЧА-ЧА - грайливий, веселий і дуже ефектний танець латиноамериканської програми бальних танців. Вивчивши навіть кілька па цього танцю, можна вже складати малюнки і дивувати друзів своїм умінням танцювати. Це наймолодший з латиноамериканських танців (він з'явився лише в 50-х роках минулого століття), можливо, тому він такий заводний і легковажний.

Демонстується відео фрагмент.

1 вед. Ну, що ж, якщо заговорили про емоції, то саме раз згадати про один із найефектніших танців, який змушує два серця битися в унісон. Це пристрасть, бажання, флірт… неперевершене ТАНГО - старовинний аргентинський танець з чітким ритмом. Рухи партнерів синхронні і виразні. Аргентинське танго - це назва об'єднує близько десятка різних варіацій танго. Цей живий танець, заснований на імпровізації, - сплав традицій, па, і емоцій, з'явився в кінці 19 століття, танцювали його емігранти. Цей танець про кохання, пристрасті, ревнощів і знову про кохання. Краще за всіх сказав про нього Хуан Карлос Копес: "Танго - це чотири ноги, дві голови і одне серце".

Слайд на дошці

2 вед. Знову експресія, знову жага і гарячий вітер… це  САЛЬСА - парний латиноамериканський танець, він експресивний і багатий імпровізацією. Танець –флірт, танець-гра, він несе неповторні емоції і відчуття.

Демонстується відео фрагмент.

1 вед. Продовжуємо розваги. Гра

_______________________________________________________________

2 вед. За кордоном побували, багато чого цікавого дізналися. Але як не крути, а вдома краще. Тут і сонце світить яскравіше, і вітер дме холодніший, і сніг блищить біліший..

1 вед. І, що не кажи, а своєрідне – це своє, рідне. Тому увінчує наш пізнавальний парад те, що є нашим достеменно, те, на чому виростає не одне покоління, величність цього неможливо зрівняти ні з чим у світі, бо воно СВОЄ. Це наша гордість, наша могутність – великий і неповторний ГОПАК.

Слайд на дошці

ГОПА́Ктрадиційний  український народний  танець  запорозького походження. Розмір — 2/4. Виконується соло або групами в швидкому темпі з використанням віртуозних карколомних стрибків. Гопак виник у побуті Війська Запорозького. Спочатку виконувався чоловіками; сучасний гопак танцюють чоловіки й жінки, однак чоловіча партія залишається провідною. У виконання гопака включаються елементи хореографічної імпровізації: стрибки, присядки, обертання й інших віртуозних танцювальних рухів. Існують різні варіанти гопака — сольний, парний, груповий. Гопак нерідко має величний, героїчний характер. Гопак - "Гоп!", - кричали, танцюючи браві українські парубки, це вигук і дало назву найвідомішому національному танцю. Танцює це справа енергійно, навприсядки, з високими махами ногами. І обов'язково - в шароварах.

Демонстується відео фрагмент.

2 вед. Скільки не танцюй, а всіх танців не перетанцюєш. Нам і ночі не вистачить, щоб перетанцювати всі здобутки світової культури. Тому краще зупинитись та відпочити від запаморочливих ПА та експресивних батлів.

1 вед. Швидко летить час у веселій компанії. Та рано чи пізно все має закінчуватися. Тому ми сподіваємося, що вам було цікаво слухати наші розповіді і грати в цікаві забави та бажаємо вам веселого настрою. Нехай сніг за вікном у весняні дні не зіпсує вам настрою, а навпаки додасть бажання творити і вигадувати.

2 вед. Можливо, когось ця аномалія спонукатиме створити казку і піти шукати підсніжники). Адже, головне в людях – це бажання і можливості. А ми  запрошуємо продовжити танці,  але вже в більш неформальній обстановці – дискотека оголошується відкритою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 квітня 2018
Переглядів
2625
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку