Велика Британія. Місце країни у світі та регіоні. Модель економічного розвитку.

Про матеріал
Матеріали уроку дадуть змогу формувати в учнів систему знань про особливості сучасного розвитку Великої Британії; а також порівняльні моменти передумови й причини високого рівня розвитку господарства, галузей спеціалізації Великобританії з іншими країнами, з Україною; соціально-економічні особливості, які впливають на економічний розвиток; стимулювати інтерес учнів до самостійного пошуку та аналізу необхідної інформації; вдосконалити практичні навички учнів працювати з матеріалами підручника, додатковою літературою; розвивати в учнів творчі здібності, логічне мислення, зв’язне мовлення; виховувати повагу до матеріальних і духовних цінностей.
Перегляд файлу

Тема: Велика Британія 

Мета: поглибити знання учнів про країни Європи; розкрити особливості економіко-географічного положення Великої Британії, його вплив на розвиток країни; схарактеризувати природно- ресурсний та трудовий потенціал країни; зꞌясувати характерні риси розвитку економіки Великої Британії, як постіндустріальної держави, значення економічних звꞌязків з Україною, їх проблем та перспектив; формувати  почуття відповідальності за спільне майбутнє та відчуття європейського громадянства; удосконалювати вміння учнів визначати головне, істотне, аналізувати факти; розширювати пізнавальний               інтерес про населення та господарства Великої Британії; удосконалювати навички складання комплексної економіко-географічної характеристики країни за допомогою карт атласа, підручника та інших джерел географічних знань; розвивати аналі­тичне мислення та навички системного аналізу на основі порівнян­ня економіко-географічних характеристик країн; виховувати твор­чий підхід, уміння поводитися в нестандартній ситуації. Формувати активну життєву позицію; впроваджувати елементи педагогічної співпраці, що формується на принципах самоконтролю, взаємоконтролю й самооцінки.

ОБЛАДНАННЯ: комп’ютер, дошка.

Методичне забезпечення уроку: політична та фізична карти Європи, атласи, під­ручники, схеми, таблиці, діаграми, зображення прапора та краєви­дів Великої Британії, таблиця» Велика Британія «

Тип уроку: формування нових знань 

Форма проведення уроку: урок –подорож

Методи проведення уроку: пояснювально - ілюстративний, словесний, репродуктивний, наочний , робота з таблицею, підручником, картою

Інтерактивні методи навчання: рольова гра (учні виконують ролі: географ знайомить з географічним положенням, природними ресурсами, історик –з історією виникнення країни, демограф- з населенням, економіст –з господарством країни, мистецтвознавець –з видатними місцями та пам’яткам архітектури).

Міжпредметні зв’язки: англійська мова, світова література, всесвітня історія.    

                                Хід уроку

                                               Правильно використав час той ,

                                             Хто пізнав, чого треба уникати

                                                           І чого домагатися.

                                                                        Г.Сковорода

I. Організаційний момент

Hello ,everyone! Glad to meet you ! How are you? I hope that you are ready to work. So, letꞌs begin/

 

Свого часу Міхей Емінеску писав: «Навчитись думати можна лише міркуючи самостійно».

Українська народна мудрість говорить: «Найкраща витрата часу - це праця». Сподіваюся, ми матимемо можливість на сьогоднішньому уроці отримати задоволення своїх потреб від самостійного мислення і від праці, відкриємо для себе багато цікавого і корисного. Для початку пропоную попрацювати з деформованим текстом: «нове, неймовірного, покоління, світ, до, яке, ви, змінить, нове» ( Ви нове покоління, яке до неймовірного змінить світ).

 

II. Актуалізація опорних знань, умінь та навичок 

1. Прийом «Географічна розминка» Учитель швидко показує країни на політичній карті світу, учні називають їх разом зі столицями. 

2. Запитання Які загальні економіко-географічні характеристики притаман­ні більшості країн Європи? 

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності 

Формулювання теми, мети, очікуваних результатів уроку.

Сьогодні на уроці мова йтиме про європейську країну, дуже до­бре знайому вам з уроків історії, світової літератури, англійської мови. Ця країна дала світу Вільяма Шекспіра та Чарльза Діккенса, легендарних Робіна Гуда та Шерлока Холмса, загадковий Стоун­хендж та прославлений «Бітлз». Як ви вже здогадалися, наш урок присвячений Великій Британії. 

Перед очима мандрівників Велика Британія піднімається з мор­ських хвиль, ніби вкрита загадковим серпанком блідо-зелена лінія на горизонті. Такою вона колись постала перед завойовниками.

Са­ме крейдяні урвища спонукали легіонерів Юлія Цезаря дати остро­ву назву Альбіон, тобто Білий. Римлян, які прийшли з півдня, вра­зила щедрість рослинного світу острова, й пізніше вони дали йому ще одну назву — «країна зелених луків». 

Прийом «Мої очікування від уроку»

Учні розміщують на «дереві очікувань» власні очікування:

  • здійснити  заочну морську мандрівку біля берегів Великої Британії;
  • попрацювати в парах з картою;
  • самостійно складати цікаві схеми;
  • більше дізнатися про країну;
  • знайти в досвіді країни те,що можна запозичити для подолання економічних труднощів в Україні.

Прийом «Здивуй» (випереджальні завдання)

1-й учень. У складі експедиції Роберта Скотта до Південного полюса в 1911 році був українець Антон Омельченко, уродженець села  Батьки на Полтавщині. У своєму щоденнику Скотт пише про відповідальність і працелюбність коняра Антона. Від англійського короля Омельченко отримав медаль Геогра V,від британського уряду –персональну пенсію.

Помер Антон Омельченко в себе на батьківщині 1932 року. Пенсія від британського уряду справно надходила аж до 1937 року.

2 –й учень. Наприкінці XIX ст.-початку ХХст. власницею понад 3000 десятин землі в селі Сунки була княгиня Наталія Григорівна Яшвіль (дівоче прізвище Філіпсон).

Старанням цієї  енергійної жінки занедбаний маєток невдозі перетворився в зразковий –з виноградниками, фруктовими садами, великим, приведеним до ладу лісовим господарством.

1908 року в селі збудована земська двокласна школа. При школі селянські діти навчались різних ремесел, княгиня влаштувала майстерню художньої вишивки. Найліпші вироби майстринь побували в Європі. Це шитво нагородили Малою медаллю на виставці в Парижі, срібною медаллю на виставці 1909 року в Києві. Премією були увінчані творці вишивок і в Петербурзі на  Другій всеросійській виставці (1913р.)

Шотландка за походженням, вона сприйняла українську культуру і багато зробила для її розвитку, популяризації та збереження. Її хутір, що в чотирьох верстах від маєтку був, без перебільшення, куточок раю: суцільний сад з двома ставками- в одному з них плескалися карасі ,в іншому було приємно купатися, дно його було вимощена дубом. Ошатний будиночок чимось нагадував куточок її далекої прабатьківщини – Англії.

3-й учень. Роберт Бернс (1759-1796)- народний поет Шотландії. Він писав талановиті сюжетно-тематичні поеми. Проте Бернс найбільше відомий завдяки своїм пісням, особливо таким, як « За давню дружбу», «Через житній лан», « Чесна бідність».

У передмові до» Кобзаря» Тарас Шевченко писав: « А Борнц усе – таки поет народний і великий» І Бернс, і Шевченко вільно почувалися і по праву були були шановані в найвищих колах суспільства.

Учитель. Від себе доповню ,що діаграми Венна ,які ми будуємо на уроках географії з метою перевірки логічної правильності понять, їх множин за допомогою кіл, що перетинаються, теж мають англійське коріння. Введені вони наприкінці ХІХ ст. англійським логіком Джоном Венном.

Бесіда

Згадайте основні типи країн за рівнем економічного розвитку.

Покажіть на карті Європи постіндустріфальні країни.За якими ознаками їх виділяють?

 Що дозволяє цим країнам стати провідними індустріальними країнами світу?

ІV.Вивчення нового матеріалу 

Вчитель

Проблема: Велика Британія –постіндустріальна країна Європи зі своєрідними галузями спеціалізації. Чим пояснити своєрідність спеціалізації господарства країни?

Згадаємо ознаки постіндустріальної країни

1 Високотехнологічні галузі промисловості.

2 Розвинута наука та вища освіта.

3 Високе технічне оснащення сільського господарства, сервісу, торгівлі, туристично – рекреаційної діяльності.

Додаток 1

  1. «Візитна картка»  Офіційна назва — Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії. Площа — 244,1 тис. км2. Населення — 61,6 млн осіб (2009 р.). Столиця — Лондон. Тип країни — економічно високорозвинена держава, країна «Великої сімки». Державний устрій — конституційна монархія, унітарна дер­жава. 

Прийом «Прийменникова Англія»

Створити словесний образ країни:

Морська;

Найстаріша промисловість;

Світова майстерня»

Сучасна; міська;

Християнська;

Економічно розвинута;

Постіндустріальна;

Самобутня тощо.

Робота в групах

Кожна група має картки з питаннями, на які повинна підготувати відповіді ( згідно з планом характеристики країни) та джерела інформації (карта атласу, таблиці в підручнику). Для роботи в групах відводять 7 хвилин, для представлення відповіді -3 хвилини.

Додаток 2

2. ЕГП

Учитель. 

Враховуючи, що ви вже маєте досвід виконання та­кого виду роботи, завдання ускладнюється. Зараз ви почуєте ха­рактеристику географічного положення Великої Британії мовою жителів цієї країни. 

Вам необхідно не просто зрозуміти почуте, але й оцінити, виокремивши позитивні та негативні ознаки ЕГП, що мають вплив на економічний розвиток країни. Результати запи­шіть у зошити. (Виступають двоє учнів, що одержали виперед­жальне завдання.)

Позитивні ознаки: 

• острівне розташування сприяє розвиту міжнародних торговельно-економічних зв’язків, оскільки тут перетинаються між­народні морські та повітряні шляхи; 

• високий економічний рівень розвитку сусідських держав, які є партнерами по ЄС; 

• наближення до важливих мінерально-сировинних баз Європи: залізорудних басейнів Швеції, родовищ природного газу Норвеґії, нафти в Північному морі, джерел лісу в Скандинав­ських країнах; 

• наявність тісного зв’язку з материковою частиною Європи не лише морським, а й залізничним і автомобільним транспортом (через підводний тунель);

• налагоджені зв’язки з країнами Британської Співдружності націй. Негативні ознаки: 

• природно-географічні: близькість  до океану обумовлює вологий та відносно прохолодний клімат, що обмежує сільськогосподар­ські можливості; 

• політико-географічні: проблеми Ольстеру ( Північної Ірландії). 

Додаток 3,     Додаток 4

3. Природні умови та ресурси 

Група 2. 

Використовуючи карти атласа, вивчаємо природно-ресурсний потенціал Великої Британії.

Природні умови Великої Британії в цілому сприятливі для роз­витку господарства. На південному сході переважають рівнини (Лондонська, Мідленд), на північному заході — старі зруйновані гори (Північно-Шотландське нагір’я, Пеннінські та Кембрійські гори). 

Ліси займають близько 8 % території країни. поширені лісові й паркові штучні насадження. Клімат м’який, вологий, океа­нічний. Велика Британія багата на водні ресурси. Більшість річок є суд­ноплавними та з’єднані системою каналів. 

Серед найбільших — Темза, Северн, Трент. Естуарії найбільших річок — це широкі, штучно поглиблені й випрямлені бухти. У них розміщуються най­більші морські порти. На півночі багато озер. Ґрунти — бурі лісові, підзолисті, не дуже родючі, але за умов продуманої меліорації дають високі врожаї. 

Основними мінеральними ресурсами є нафта та природний газ Північного моря. Видобуток залізної руди та кам’яного вугілля по­ступово втрачає своє значення. Досить істотними є запаси неруд­них корисних копалин — кухонної та калійної солей, каоліну.

Додаток5,  Додаток 6,     Додаток7

4. Населення 

Група3. 

За картами атласа, діаграмами, підручником, та­блицями визначаємо головні характеристики населення Великої Бри­танії. Велика Британія — одна з найбільш густонаселених і високо урбанізованих (89 %) країн світу. 

По території країни населення розміщується дуже нерівномірно. Основна частина жителів Вели­кої Британії сконцентрована в Англії, яка має найзручніше геогра­фічне положення, сприятливі природні умови й відіграє провідну економічну роль протягом усієї історії Британських островів. 

Незважаючи на низьку народжуваність (1,3 ‰), населення країни повільно збільшується за рахунок позитивного сальдо мі­грації. Велика Британія — багатонаціональна країна, населення скла­дається з англійців (81 %), шотландців (15 %), валлійців та ірланд­ців (4,6 %), а також арабів, китайців, індусів, африканців. 

Загалом у Великій Британії налічується близько тисячі міст. Найбільшими міськими аґломераціями є Великий Лондон (13,9 млн осіб), Бірмінґем (2,6 млн осіб), Ґлазґо (2 млн осіб). Близько полови­ни жителів країни сконцентровано в Англійському мегаполісі.

 

 

Прийом « Третій зайвий»

Лондон    Бірмінгем   Дублін

Шотландці   валлійці   малагасійці

Белфаст  Единбург   Кардіф

Додаток 8

5 Господарство

Група 4.

Велика Британія — високорозвинена постіндустріальна країна, її економічна роль в сучасному світі визначається промисловою, банківською, страховою, судофрахтовою та іншою комерційною ді­яльністю. Близько 28 % її валового національного продукту скла­дає промисловість, 70 % — сфера обслуговування; 2 % — сільське господарство. 

За обсягом промислового виробництва країна входить до пер­шої десятки у світі. Промисловість використовує в основному при­візну сировину й усе більше орієнтується на зовнішній ринок. 

Аналізуючи економічну карту Великої Брита­нії, вписуємо у зошити галузі промисловості, виділяємо провідні, нові й традиційні. 

Головною галуззю британської промисловості є машинобуду­вання, де зайнято 1/4 усіх працюючих в обробній промисловості. Переважає транспортне (літакобудування, ракетобудування, авто­мобілебудування) й точне машинобудування. Основні центри: Бір­мінґем, Великий Лондон, Ковентрі, Брістоль, Дербі. 

Важливу роль відіграє верстатобудування. В електроенергетиці провідну роль відіграють ТЕС, значна частина яких працює на природному газі (76 % виробленої енергії), АЕС дають 23 % електроенергії. 

Країна повністю забезпечує себе електроенергією. Велика Британія входить у десятку країн світу — лідерів із ви­плавлення чавуну й сталі. Основні центри чорної металургії зосереджені в прибережних районах (Кардіфф, Ньюпорт, Мідлсбро). Бри­танська кольорова металургія — одна з найпотужніших галузейу Європі. 

Вона працює майже повністю на привізній сировині, тому теж тяжіє до портових міст. До галузей, які швидко розвиваються, належать також новітні виробництва хімічної промисловості. Най­старіша традиційна галузь Великої Британії — текстильна про­мисловість. 

Країна — другий у світі постачальник і експортер као­ліну (білої глини, із якої виготовляють порцеляну). 

Додаток 9

Учитель

Прочитайте текст параграфа, пов’язаний із сіль­ським господарством, та визначте особливості сільського господар­ства Великої Британії та їх причини. 

У сільському господарстві Великої Британії зайнято лише близько 2 % працюючого населення країни. У країні виробляється більше половини сільськогосподарських продуктів, які споживає її населення. 

Основна галузь — тваринництво (70 %). Розводять пе­реважно велику рогату худобу молочного напряму. Розвинуто та­кож свинарство, птахівництво та традиційне вівчарство. У рослин­ництві вирощують здебільшого кормові культури (2/3 посівних площ) і картоплю. Із зернових культивують ячмінь, пшеницю, овес, з технічних — цукровий буряк. 

Розвинуто садівництво та ово­чівництво. Сільське господарство повністю забезпечує потреби кра­їни в ячмені, вівсі, картоплі, домашній птиці, свинині, яйцях і сві­жому молоці.

 

Прийом « Країна у цифрах»

70 %

23 %

 244,1 

61,6

¼

89 %

Додаток10

Учитель. 

Визначте національні особливості транспортної системи та економічних зв’язків Великої Британії. Оскільки Велика Британія — держава острівна, усі її зовнішні перевезення й торгівля пов’язані з морським і повітряним тран­спортом. 

Близько 9/10 загального вантажообігу припадає на мор­ський транспорт, у тому числі 1/4 — на каботаж. Велика Британія активно підтримує всі форми зовнішніх еко­номічних зв’язків з багатьма країнами світу. 

Основними торговель­ними партнерами є члени ЄС (54 %) та США. Країна експортує ма­шини і устаткування, нафту і нафтопродукти, автомобілі, озброєння, хімічні продукти, медичні препарати, продовольство. Водночас ввозяться мінеральна сировина, ліс, машини і устатку­вання, продукти харчування.

Повідомлення учнів.

Додаток11

Зовнішні економічні звꞌязки.

Додаток 12

Велика Британія – країна високої культури, давньої історії та  великої кількості памꞌяток архітектури. 

 

V. Закріплення нових знань, умінь та навичок

 

Робота над тестами.

 

Самооцінка своєї роботи на уроці. 

Завдання  (виконується за варіантами) 

Виокремити в економіко-географічних характеристиках Ні­меччини та Великої Британії спільне (І варіант) та відмінне (ІІ варіант).

VІ. Підсумок уроку 

• Особливості острівного положення Великої Британії з давніх часів були вигідними й впливали на розселення й міграцію, збройні завоювання й політичні союзи. Вони також визначили територіальну структуру галузей промисловості, транспортних систем і комунікацій. 

• Велика Британія — високорозвинена постіндустріальна держа­ва Європи. Головними галузями її економіки є сфера послуг та промисловість. 

Провідне місце серед галузей промисловості по­сідають машинобудування, електроенергетика, хімічна. Сіль­ське господарство частково забезпечує потреби країни. 

Прийом «Робимо висновок»

Що на вашу думку ,запозичити Україні у Великої Британії для покращення соціально – економічної ситуації в країні.

Заключне слово вчителя

Ось і добіг кінця наш урок.  Дякую за співпрацю, яка була цікавою і корисною для нас і буде продовжуватися на наступному уроці, коли ми завітаємо в гості до Італії.

 Виставлення оцінок.

VІI. Домашнє завдання 

 

1. Підручник, опрацювати §__ 

2. Скласти в зошитах схему зовнішніх економічних зв’язків Ве­ликої Британії: Імпорт Експорт  Велика Британія

3 Скласти діаграму Венна « Порівняльна характеристика Великої Британії, Франції та Німеччини».

 

Тести

 Велика Британія

1. За адміністративно-територіальним поділом Велика Британія ділиться на:

    А) області; Б) землі; В) графства;

2. Офіціальною головою держави Великої Британії є:

    А) королева; Б) король; В) шейх;

3. На шельфі Північного моря знаходяться значні родовища:

    А) залізної руди; Б) нафти; В) природного газу; Г) мідних руд;

4. У країні домінують:

    А) англійці; Б) уельсці; В) ірландці; Д) вихідці з країн Співдружності;

5. Рівень урбанізації у Великій Британії складає:

    А) 70%; Б) 89%; В) 76%; Г) 90%; Д) 45%;

6. Найбільшою агломерацією, із перерахованих, є:

    А) Портсмутська; Б) Манчестерська; В) Ліверпульська; Г) Лондонська;

7. Тваринництво Великої Британії має переважно … напрямок:

    А) молочно-м’ясний; Б) молочний; В) м’ясний;

8. Основним видом транспорту у Великої Британії є:

    А) авіаційний; Б) залізний; В) автомобільний;

9. В якому із перерахованих морів зосереджена основна розробка нафтогазових родовищ:

    А) Адріатичне; Б) Північне; В) Балтійське.

ДОДАТОК 1

«Візитна картка»

Офіційна назва – Сполучене королівство Великої Британії та Північної Ірландії.

Площа – 244,7 тис. км. кв.

Населення – 61,1 млн. чоловік (3-те місце в Європі)

Столиця – Лондон.

Тип країни – високорозвинена держава, країна «Великої сімки».

Державний устрій – конституційна монархія, унітарна держава.

Голова держави – королева Єлизавета II

Склад території – 4 історичні області: Англія (45 графств), Шотландія (9 районів), Уельс (8 графств), Північна Ірландія (26 округів).

Член міжнародних організацій – ООН, НАТО, ЄС, ОЄСР, РЄ, ЗЄС. 

Офіційна мова – англійська.

Релігія – християнство ( протестантизм, католицтво)

Валюта – фунт стерлінгів

 

ДОДАТОК 2

«Туманний Альбіон», «перша майстерня світу» - це все вислови про Велику Британію. Англія є батьківщиною машинного виробництва. Саме тут уперше з'явилися: залізниця, лінія метрополітену, двоповерхові автобуси. Але пік економічної потужності країни вже є надбанням історії. Колишня «майстерня світу» поступилася першими позиціями іншим державам.

Сучасна Велика Британія – високорозвинена постіндустріальна держава, яка має ядерну зброю і є значним експортером капіталу. Колишня величезна Британська колоніальна імперія після розпаду і досі зберігає свою присутність в усіх регіонах світу й очолює Британську Співдружність, до складу якої входять понад 50 країн світу.

Велика Британія береже традиції в побуті, політиці, мистецтві. Саме за це мешканців країни часто називають консерваторами. На сніданок англійці традиційно їдять вівсянку та бекон, п'ють чай з молоком, вечорами сидять біля каміна, відвідують клуби за інтересами, щотижня проводять вихідні дні (уїк-енд) на морському узбережжі з родиною. Британці люблять спортивні змагання, їхня країна – батьківщина футболу. Як і сотні років тому, спікер палати лордів керує роботою, сидячи на мішку з вовною, що свідчить про колишнє лідерство країни за поголів'ям овець.

Велика Британія дала людству багатьох видатних людей. Письменників: Шекспіра та Уайльда, Діккенса та Скотта, Агату Крісті та Конан-Дойля. Англійцями були мореплавці та першовідкривачі Джеймс Кук, Френсіс Дрейк, Роберт Скотт, Давід Лівінгстон. На весь світ своїми відкриттями прославили країну вчені – Ньютон, Дарвін. На їхньому досвіді виховують сучасних студентів університетів Оксфорд та Кембридж. Своєю політичною діяльністю піднесли авторитет країни королева Вікторія, Черчилль, «залізна леді» Маргарет Тетчер.

 

ДОДАТОК 3

Велика Британія розташована в західній Європі на островах. Морські кордони на півдні з Францією через протоку Ла-Манш. Під найвужчою його частиною Па-де-Кале збудовано тунель.

На сх та пн-сх відокремлена Північним морем від Норвегії, Швеції, Данії, Німеччини, Нідерландів, Бельгії. Кордони суходолом – тільки з Ірландією. Кордони з країнами-сусідами є сприятливими, оскільки всі країни високо- розвинуті і є партнерами по ЄС. Всі, крім Швеції та Ірландії, входять до військово-політичного блоку НАТО.

Острівне положення вигідне для транспортних зв'язків. Країна лежить на перетині найважливіших морських та авіаційних шляхів сполучення між Північною та Середньою Європою. Сприятливе для розвитку господарства близькість до мінерально-сировинних баз Європи. (залізні руди – Швеція, газ – Норвегія, ліс – Скандинавські країни).

 

ДОДАТОК 4

В рельєфі країни виділяють пн-зх гірську та пд-сх рівнинну. Виділяють Північношотландське нагір’я, Кембрійські гори, Пеннінські гори, рівнини Мідленд і Лондонська.

Клімат помірний морський. Значно вологіший ніж на материку. Літо нежарке, зима нехолодна.  Клімат м'який, що пояснюється головним чином впливом Північно-Атлантичної течії (продовження Гольфстріму), що приносить теплі води до західного узбережжя Європи.

Мінеральні ресурси:

 - нафта та газ(шельф Північного моря);

 - кам'яне вугілля (старі і виснажені басейни Йоркширський, Північно-Східний, Південноуельський, Мідлендський;

- залізна руда (Мідленд);

- нерудні (кухонна та калійна сіль – Йоркшир, каолін- на пд-сх).

Водні ресурси: річки повноводні але короткі. Найбільші Темза і Северн. ГЕС побудовані в Шотландії та Пн. Уельсі.

Ґрунти: бурі лісові на рівнинах; малородючі дерново-підзолисті у горах.

Лісові ресурси: незначні, активно вирубувалися під ріллю.

 

ДОДАТОК 5

Перші поселенці – вихідці з Піренейського півострова – іберійці, яких на початку I тис. до н.е. витіснили кельти. Їхніми прямими нащадками стали ірландці та еолійці (мешканці Уельсу).

З I ст. н. е. впродовж 400 років – на півдні правили римляни.

У V ст. прийшли англосакси і утворили ряд держав, які були об'єднані під назвою «Англія» у VII ст.

В результаті етнічного поєднання англосаксів із кельтами з'явилися шотландці.

В XI ст. з пн-зх Франції прийшли нормани і з'єднавшись з англосаксами дали початок сучасним англійцям.

У XIII ст. Англія приєднує території Уельсу.

В XVII ст. – захоплює Ірландію. На початку XVIII ст. внаслідок підписання унії з Англією та Шотландією з'являється назва Велика Британія.

У сучасних межах існує з 1921 року.

ДОДАТОК 6

Велика Британія – парламентарна монархія. Єдиного конституційного акту немає. Конституція складалася впродовж кількох сторіч і складається з парламентських законів, судових прецедентів і конституційних угод або звичаїв.

Глава держави – королева. Королівська влада передається у спадок. Проте насправді король лише номінальний глава держави (царює, але не управляє). Королівські повноваження знаходяться в руках виконавчої влади – кабінету міністрів.

Законодавчий орган – двопалатний парламент (палата общин і палата лордів).

Велика Британія очолює Співдружність.

ДОДАТОК 7

Характерний перший тип відтворення населення (низька народжуваність і низька смертність). Природний приріст – 1,3 чол./тис. У Пн. Ірландії 6 чол./тис. Відбувається процес «старіння нації» і скорочення трудових ресурсів. Середня тривалість життя – 78 років. Країна була на І місці серед усіх країн світу за кількістю емігрантів у зв'язку з колоніальним минулим. З другої половини XX ст. – додатне сальдо міграцій. (тимчасові робітники).

Багатонаціональний склад населення. Індоєвропейська мовна сім'я – германська та кельтська мовні групи. Англійці 81%, шотландці 12%, ірландці 3%.

Релігія – християнство ( католики та протестанти).

Середня густота населення – 250 чол./кв. км.

Максимальна – 350 чол./ кв. км.

Рівень урбанізації 89%. Останнім часом спостерігається процес субурбанізації (постійне місце проживання за містом, а на роботу їдуть у місто).

Головне місто Лондон  – політичний, культурний та промисловий центр. Разом з приміською зоною утворив агломерацію Великий Лондон. Від Лондона до Ліверпуля сформувався Англійський мегаполіс.

ДОДАТОК 8

Промисловість працює на імпортній сировині та орієнтується на зовнішній ринок.

Паливно-енергетичний комплекс. Зростає роль нафти та газу і скорочується частка вугілля. Видобуток – Північне море (для отримання бензину). Нафта із країн Перської затоки – для отримання мазуту. Природний газ - власний видобуток задовольняє потреби на ¾, решта  із Норвегії та Алжиру.

Електроенергетика представлена ТЕС (76% виробленої енергії). 20 АЕС (23%), ГЕС 1%.

Чорна металургія – найстаріша галузь. В минулому тяжіла до власних родовищ залізних руд і коксівного вугілля, тому металургійним районом був Мідленд. Нині – Південний Уельс та Йоркшир і центри з виробництва зміщуються в бік моря. (залізні руди із Швеції, Канади, Бразилії).

Кольорова металургія – найпотужніша у Європі і працює на привізній сировині. Перевага – алюміній(Шотландія), інші – Мідленд та Пд Уельс. На основі металобрухту виробляє уран, цирконій, берилій.

Машинобудування – транспортне (науко - і трудомісткі виробництва – літакобудування, ракетобудування, автомобілебудування),  і точне(верстатобудування). Нині продукція не витримує на світовому ринку конкуренції з дешевою продукцією інших країн.

Хімічна промисловість – зросла роль фармацевтики та побутової хімії і зменшилась роль основної хімії( мінеральних добрив та соди).

Текстильна промисловість – випускає вовняні, бавовняні, лляні та синтетичні тканини. (переважно внутрішній ринок – так як якісні і дорогі).

Целюлозно-паперова працює на імпортній сировині.

 

ДОДАТОК 9

Сільське господарство – забезпечує промисловість сировиною а населення продуктами харчування. Зайнято 2% населення. Завдяки сучасним технологіям ведення господарства держава власним виробництвом задовольняє попит на картоплю, ячмінь, овес, молоко, свинину, м'ясо птиці.  Тваринництво переважає над рослинництвом. Розвивається скотарство, вівчарство. У рослинництві переважають зернові(ячмінь, пшениця. овес) та кормові культури, вирощують плодові та ягідні культури.

Харчова промисловість. У харчовій промисловості Великої Британії зайнято понад 860 тисяч чоловік. Асортимент виробленої продукції досить різноманітний. У Великій Британії дуже велике споживання хлібобулочних і кондитерських виробів, шоколаду і какао. Більше 2/3 усього хліба виробляється в автоматизованих пекарнях, де хліб випікається, ріжеться й упаковується практично без втручання людини. У менш великих пекарнях роблять різне печиво, торти і популярні серед англійців кекси. Британські бісквіти відомі на увесь світ, і доход від їхнього експорту складає більш 12 мільйонів фунтів стерлінгів. Британія поставляє на експорт близько 30% світового шоколаду. Доход від експорту шоколаду складає щорічно до 14 мільйонів фунтів стерлінгів.

Також Велика Британія спеціалізується на виробництві фруктових джемів і готових фруктових начинок для пирогів, що широко експортуються в різні країни світу.

Щорічно Велика Британія експортує більш 700 тонн свіжоморожених фруктів і близько 120 тонн морожених овочів.

Серед м'ясних продуктів переважає виробництво шинки і бекону традиційних англійських продуктів.

Широко розповсюджений випуск алкогольної продукції. Всесвітньою популярністю користуються Шотландський скроні, джин, ель.

 

ДОДАТОК 10

Транспорт. Острівне положення зумовлює велике значення морського транспорту. (90% вантажообігу). Найбільші порти Лондон ті Ліверпуль.

Повітряний транспорт важливий у зовнішніх перевезеннях. Аеропорти Лондона Хітроу і Гетвік, в Манчестері, Лутоні та Глазго. Через Євротунель підтримуються зв'язки з Європою автомобільним та залізничним транспортом. У внутрішніх перевезеннях основну роль відіграє автомобільний транспорт. Зростає роль трубопровідного.

ДОДАТОК 11

Зовнішні економічні зв'язки.

Країна веде активну зовнішню торгівлю. Вкладає капітал у розвиток економіки інших країн, підтримує науково-технічні зв'язки, приймає іноземних туристів. Основні торгівельні партнери – країни члени ЄС.

ДОДАТОК 12

Велика Британія – країна високої культури, давньої історії та великої кількості пам'яток архітектури.

 

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/stounhendg3.jpgСтоунхендж  в перекладі з староанглійської мови означає “Висячі камені”. Розташований в Англії на горбистій пустці у графстві Вілтшир. Тричі перебудовувався між 3500 і 1100 роками до н.е. Існує припущення, що цей монумент був споруджений для спостереження за Сонцем і Місяцем. Загалом Стоунхендж являє собою споруду з 82 п’ятитонних мегалітів, 30 кам’яних блоків вагою по 25 тон і 5 так званих трилітів, каменів, вага яких досягає 50 тон.

За місцевою легендою, гігантські блакитні камені мають цілющу силу, вони з’явилися на цій землі завдяки чарівнику Мерліну, чародію при дворі короля Артура, який переніс їх з Ірландії.

 

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/London_Eye1.jpgЛондонське око одне з найбільших оглядових коліс у світі, і одна з яскравих пам’яток Лондону.  З висоти 135метрів (приблизно 45 поверхів) відкривається панорама практично на все місто. Втілення проекту в життя зайняло шість років.

 

 

 

 

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/big_ben.jpgБіг Бен – годинникова башта у Лондоні, частина архітектурного комплексу Вестмінстерського палацу.

Вага Великого дзвону – 13,8 тонни, висота – більше 2 метрів, а діаметр складає 3 метри. Загальна висота вежі 96метрів. Запрацював Великий годинник у 1859 році. Циферблати діаметром 7метрів Біг Бена дивляться на всі чотири сторони світу; виконані вони з бірмінгемського опалу, годинникові стрілки відлили з чавуну, а хвилинні зроблені з міді. Підраховано, що хвилинні стрілки проходять за рік загальну відстань в 190кілометрів.

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/%D0%A2%D0%B0%D1%83%D0%B5%D1%80_%D0%B1%D1%80-300x142.jpgТауер Брідж  – розвідний міст у Лондоні, який з’єднує береги річки Темза. Назва походить від Лондонського Тауера, який знаходиться зовсім близько. Будівництво розпочалось у 1886 році і тривало 8 років. Офіційне відкриття відбулось 30 червня 1894 року Принцом Уельським Едвардом VII та його дружиною Олександрою Датською. Сьогодні Тауер Брідж – це символ Лондона, одне з визначних його місць. 

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/St.Pauls_-300x300.jpgСобо́р Свято́го Павла́    собор у Лондоні. Один із символів міста і Англіканської церкви загалом. Знаходиться в районі Сіті. Збудований у стилі бароко в 1675-1708 роках. Під куполом собору розташовані 3 галереї: внутрішня галерея “шепоту” та зовнішні - кам’яна та золота. Галерея Шепіт названа так через не передбачену архітекторами особливість своєї акустики: слово, промовлене навіть пошепки в одному кінці галереї багаторазово відлунюється стінами, в результаті його чути за 30метрів із протилежної сторони. Тут відбуваються концерти і меси, але потрапити дуже складно через велику кількість бажаючих насолодитися відмінною акустикою, стародавнім органом, на якому грав сам Мендельсон.

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/Buckingam_Palace.jpgБукінгемський палац    є офіційною лондонською резиденцією англійської королеви –  Єлизавети ІІ. Це маленьке містечко з власним відділенням міліції, двома поштовими офісами, лікарнею, двома спортивними клубами, кінотеатром та басейном. В палаці близько 600 кімнат і близько 3миль червоних килимових доріжок. Дві людини працюють повний робочий день, щоб слідкувати за 300 годинниками палацу. Обслуговуючий персонал становить 700 людей.

 

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/inside2-150x150.jpghttp://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/British_Museum.jpgБританський музей

заснований у 1753 році. Сучасний Британський музей — зібрання безцінних творів мистецтва та культурних надбань різних народів світу за 4-5 тисячоліть.

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/Picadilly_Circus.jpgПікаділлі  – це площа та транспортна розв’язка в центральному Лондоні, районі Вестмінстер. З’явилась у 1819 році. Основні цікавинки на площі Пікаділлі – величезні неонові реклами та статуя, встановлена у 1892 році в честь доброчинної діяльності лорда Шефтсбері.

 

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/Trafalgar_square.jpgТрафальгарська площа   – найважливіша площа в центрі Лондона, де сходяться три найважливіші вулиці міста є популярною туристичною пам’яткою. У центрі розташована Колона Нельсона заввишки 45 метрів, яку охороняють чотири статуї левів.

 

 

http://how2learn.zo.net.ua/wp-content/uploads/2011/07/Loch_Ness.jpgЛох-Несс – це найглибше прісноводне озеро Шотландії протяжністю 37км. Відоме у світі завдяки легенді про Лох-Несське чудовисько. Існує багато комерційних маршрутів по озеру для туристів, що хочуть помилуватись мальовничою природою та, можливо, побачити міфічного монстра. Озеро займає друге місце по площі водного плеса серед озер Шотландії, вона складає 65,4 кв.км. Найбільша глибина 230м. На березі озера є музей Лох-Несського чудовиська.

 

 

docx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
2436
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку