Види деформації. Сила пружності. Закон Гука. Пружинні динамометри

Про матеріал
Презентація до уроки фізики у 7 уласі. Тема: "Види деформації. Сила пружності. Закон Гука. Пружинні динамометри"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види деформації. Сила пружності. Закон Гука. Пружинні динамометри Фізика 7 клас Урок 35 Вчитель: Якимчук О.М.

Номер слайду 2

Види деформації. Сила пружності. Закон Гука. Пружинні динамометри Мета: сформувати уявлення учнів про види деформації та силу пружності, ознайомити школярів із законом Гука; розвивати вміння виконувати вправи пов'язані з силами пружності та застосовувати пружинні динамометри; виховувати пізнавальний інтерес до природничо-математичних наук. Тип уроку: засвоєння нових знань.

Номер слайду 3

Дайте відповідь на питання (так або ні) Сила - величина, яка характеризує взаємодію. Сила позначається літерою Н . Під час взаємодії тіло більшої маси набуває більшої швидкості. За одиницю сили приймають – ньютон. Якщо на тіло діють дві сили, які протилежно напрямлені, то напрям рівнодійної збігається з напрямом меншоє сили.

Номер слайду 4

Оберіть правильну відповідь 6. Яка з величин є векторною? А. Маса. Б. Час. В. Пройдений шлях. Г. Сила. 7. Від чого залежить результат дії сили на тіло? А. Від модуля сили. Б. Від модуля і напрямку сили. В.  Від напрямку сили. Г. Від модуля сили, напрямку і точки прикладання. 8. Рівнодійна всіх сил, що діють на автомобіль, дорівнює нулю. Що можна сказати про характер руху автомобіля? А. Швидкість автомобіля збільшується. Б. Швидкість автомобіля не змінюється. В. Швидкість автомобіля зменшується. 9. При взаємодії двох тіл відношення їх швидкостей дорівнює: 1:3. Чому дорівнює маса другого тіла, якщо маса першого 1 кг? А. 1/3 кг. Б. 1 кг. В. 2 кг. Г. 3 кг. 10. На тіло у протилежних напрямках діють дві сили 3 та 5 Н. Визначте числове значення і напрямок рівнодійної сил. А. 2Н, за напрямком сили 3Н. Б. 2Н, за напрямком сили 5Н. В. 8Н, за напрямком сили 3Н. Г. 8Н, за напрямком сили 5Н.

Номер слайду 5

Мотивація Запропонуйте модель приладу, яким можна було б вимірювати силу

Номер слайду 6

Деформація Деформація — зміна форми та (або) розмірів тіла.

Номер слайду 7

Віди деформацій Деформації, які повністю зникають після припинення дії на тіло зовнішніх сил, називають пружними Деформації, які зберігаються після припинення дії на тіло зовнішніх сил, називають пластичними (непружними)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Сила пружності Сила пружності, яка виникає при дії опори на тіло, називається силою реакції опори і спрямована перпендикулярно поверхні тіл, що дотикаються Якщо тіло розтягує підвіс, то виникає сила пружності, яку називають силою натягу підвісу

Номер слайду 10

Сила пружності Сила пружності — це сила, яка виникає під час деформації тіла і спрямована протилежно напрямку зміщення частин цього тіла в ході деформації

Номер слайду 11

За величиною деформації можна судити про величину прикладеної сили

Номер слайду 12

Закон Гука Співвідношення між силою пружності й видовженням пружини вперше було встановлено англійським фізиком Робертом Гуком. Тому його називають законом Гука: Модуль сили пружності Fпр прямо пропорційний видовженню тіла x: Коефіцієнт пропорційності k - жорсткість тіла. Він чисельно дорівнює силі, яку необхідно прикласти для того, щоб розтягти тіло на одиницю довжини. Одиницею виміру жорсткості в СІ є Н/м.

Номер слайду 13

Динамометр Силу пружності часто використовують для вимірювання сил. Прилад для вимірювання сили називають динамометром. При градуюванні пружинного динамометра використовують закон Гука. За допомогою динамометра можна порівнювати сили за модулем, а також визначати напрямок дії сили.

Номер слайду 14

Визначте види деформацій на малюнках

Номер слайду 15

Формування вмінь Виконайте самостійно вправу 19 (завдання 1, 2, 4 та 6) Запропонуйте модель приладу для вимірювання сили людини В разі потреби – скористайтесь допомогою вчителя

Номер слайду 16

Домашнє завдання Опрацюйте §19, Дайте відповіді на запитання в кінці параграфа Виконайте вправу 19 (завдання 3 та 5)

Номер слайду 17

Підсумок уроку Дайте відповіді на запитання: Що називають деформацією тіла? Які види деформації ви запам'ятали? Яка сила виникає внаслідок деформації? Про що йдеться в законі Гука? Для чого потрібен динамометр? Всі питання, що у вас виникли, задайте вчителю своєчасно

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лойченко Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ковалів Аліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Фізика, 7 клас, Презентації
До підручника
Фізика 7 клас (Бар’яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Горобець Ю.І., Ненашев І.Ю., Кірюхіна О.О.; за редакцією Бар’яхтара В.Г., Довгого С.О.)
До уроку
§ 22.Сила пружності. Закон Гука
Додано
14 січня
Переглядів
435
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку